Uudet tuulet puhaltavat Heinolan kesäkohteissa!

Julkaistu:

25.05.2022
| Kirjoittanut:

Itämaisvaikutteinen, hyväkuntoinen 122-vuotias jugend-rakennus pilkistää puiden lomasta. Harjupaviljonki tarjoaa elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoille läpi kesän. Kuva: KivaaTekemista.fi

Tutustuimme upeaan kesäkaupunkiin Heinolaan, jossa ulkomailta tulleet kylpylävieraat nauttivat tunnelmasta ja torvisoitosta jo sata vuotta sitten! Sekä Siltasaari että Heinäsaari ovat saaneet uudet tarmokkaat yrittäjät.

Lähdetään ensin Harjupuistoon, joka kohoaa aivan keskustan yllä. Perinteikäs Harjupaviljonki oli aikanaan kylpylävieraiden virkistäytymispaikka. Virkistäytymispaikka se on yhä. Vohvelikahvilan yrittäjä Anne Koski kertoo, että kesä mennään matkailu edellä.

Se on hyvä uutinen, sillä näin palvelu asiakkaille pelaa heinäkuussakin. Suunnittelu on herkkää ja Anne on ajatellut, että juhannuksen ja elokuun alun välisenä aikana Harjupaviljonki keskittyy isojen ryhmävarausten sijasta yksittäisasiakkaisiin – niin paikallisiin kuin matkailijoihin.

Viime kesä oli Harjupaviljongin vilkkain kesä Annen aikana. Kahvila on siitä kiva, että ennakkovarauksia ei tarvita. Niin sisältä kuin ulkoterassilta löytyy yleensä hyvin tilaa.

Miia tarjoili minulle herkullista kanavohvelia paholaishillon kera. Vas. alhaalla latte ja karpalo-valkosuklaa cookie. Makeat ja suolaiset vohvelit valmistetaan itse. Leivonnaiset kuten cookiet tulevat paikalliselta Catering Mia Marialta. Oikealla Anne. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Anne otti vetovastuun tästä Heinolan tärkeästä maamerkistä ja sen ylläpidosta vuonna 2013, eli nyt on vuorossa vohvelikahvilan kymmenes kesä! ☀

Pitkäjänteinen työ tekee tehtävänsä. Jälleen on pintoja maalattu ja kesätyöntekijöitä palkattu toista kymmentä. Juuri ennen kauden alkua Anne ehti viettää lomaviikon miehensä kanssa Kreetalla.

Nyt on virtaa ja se näkyy.

Kausi lähti mukavasti käyntiin ja meillä oli vappuna kahtena päivänä elävää musiikkia, Anne kertoo. 🎷

Anne odottaa runoviikkoa heinäkuussa , live-esiintyjiä jo sitä ennen, esimerkiksi Petra Gargano entisestä Tiktak-yhtyeestä pe 10.6. ja Jore Marjaranta pe 17.6., sekä kuvataidenäyttelyitä, joihin voi tutustua paviljongin yläkerrassa.

Kesäkuussa on vuorossa Pirjo Uimosen näyttely ja edelleen heinäkuussa Teija Koseniuksen näyttely. Kannattaa kurkata Teijan töitä osoitteessa tiriteijaa.fi. Seurasin Teijaa Instagramissa ja halusin hänen näyttelynsä tänne. Niinpä soitin Teijalle.

Runo kantaa -viikolla perjantaina 8.7. meillä esiintyy Jukka Viikilä ja ohjelmassa on myös kaikille avoin open mic. – Anne

Jos et pelkää korkeita paikkoja, voit suunnata Harjupuistoa pitkin lounaan suuntaan, korkealle rautatiesillalle, jonka kävelyluiska johdattaa sinut leveän Kymijoen yli kohti Siltasaarta. Kuva: KivaaTekemista.fi

Runoutta itsekin harrastava Anne kertoo, että artistit ja yleisö tuovat Harjupaviljongille erityisen tunnelman ja vuorovaikutuksen. Jutellessani Annen kanssa taustalla soi vanha jazz . Se on Ella Fitzgeraldia, Anne kertoo.

Heinolan Siltasaaressa vaihtui viestikapula

Oli hieno homma, että Päivi Niemiahon kymmenisen vuotta hoitama kahvila idyllisessä Siltasaaressa – keskustan vieressä sekin – sai kotiseuturakkaan vetäjän Mikko Hallikkaan, joka on toiminut aiemmin Heinolassa K-kauppiaana.

Mikkoa en tavannut matkan vuoksi vaan iloisen Satu Hirvivuoren. Hänellä oli asiakaspalveluasenne kohdallaan, sillä Satu on aiemmin työskennellyt pankissa pitkään. Hän tykkää Siltasaaressa siitä, että työ on luovaa puutarhasta lähtien. 🌳

Meillä on uusi terassi ja suunnittelemme tarjoilumahdollisuutta suoraan sisältä terassille. Vaikka tanssit vois vetää, Satu lohkaisee ideoita.

Siltasaaren terassilta voit ihailla kesäistä veneliikennettä. Kymijoki johdattaa kulkijansa lännessä (vasemmalla) Päijänteelle ja kaakossa uudelle Kimolan kanavalle ja Kouvolan Voikkaalle saakka! Kuva: KivaaTekemista.fi

Niin voi järjestää vaikka tanssit. Kahvila terasseineen on aivan puhdasvetisen Kymin virran äärellä komeiden siltojen kupeessa. Uutta Heinolan Siltasaaressa (aiemmalta nimeltään Café Kailas) ovat myös valikoimaan tulleet artesaanipitsat perjantaista sunnuntaihin. Toisin sanoen tarjolla on aiempaa ruokaisampia vaihtoehtoja – leivonnaisia unohtamatta.

Kahvila tekee yhteistyötä paikallisten Kusmiku-ravintolan ja Villiorvokin kanssa eli suosii lähellä valmistettua. Tapasin uudella terassilla sattumalta Villiorvokin Anita Lehtisen ja kumppaninsa Ari Aholan.

Yläkuvissa Satu ja kahvilan kaunista taidetta ja paikallishistoriaa. Alhaalla Ari ja Anita sekä Heinolan maamerkki, rautatiesilta vuodelta 1932. Se oli valmistuessaan Suomen pisin, 337 m. 🚂 Kuvat: KivaaTekemista.fi

Anitallakin on kahvila! Hän on pitänyt Torikahvila Villiorvokkia Heinolan torilla jo 22 vuotta.

Kaikki mitä myydään, on itse tehtyä. Meillä on niin pikkuleipiä, leivonnaisia, lohipiirakoita, kinkku-, savuporo- kuin kasvispiirakoita. Tarjolla on paljon laktoositonta ja gluteenitonta.

Tämän kesän hitti on vegaaninen munkki. – Anita Lehtinen, Villiorvokki

Ari on eläkkeellä ja kertoo Heinolan olevan hyvä paikka eläkeläisen silmälle.

Tämä on hieno kesäkaupunki. Vesistöt tekevät Heinolan. – Ari Ahola

Kaunis kahvilarakennus Siltasaaressa on entinen sauna, jonka kauppias ja valtiopäivämies Niilo Helander rakennutti vaimolleen Fannylle vuosisata sitten. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Naisilla hurja tavoite: Suomen mukavin saari

Samalla kun Siltasaari on uudistunut, myös perinteikäs Heinolan Heinäsaari on saanut kokonaisvaltaisen kasvojenkohotuksen niin kotisivuja, omistajia kuin käytännön toimia myöten. Myös asiakkaat ovat palanneet!

Heinäsaaressa jo parikymppisenä makkaraperunoita saksalaisille myynyt rempseä Päivi Naukkarinen on aina haaveillut Heinäsaaresta. Kun hän huomasi Heinäsaaren olevan myynnissä, hän innostui paikasta oitis. Edessä oli muutto Tampereelta kotikaupunkiin, elämänmuutos ja uuden alan opiskelu.

Heinolan Heinäsaaren uudet yrittäjät Päivi Naukkarinen (vas.) ja Elina Hynninen (oik.), heidän keskellään uusi työntekijä Pauliina Pennanen. Monta asiaa on jo kevään aikana hoidettu kuntoon ja asiakkaat toivotettu iloisesti tervetulleeksi. Kuva: KivaaTekemista.fi

Tiiminvetäjänä asiakaspalvelualalla pitkään työskennellyt Päivi soitti lapsuuden ystävälle Elina Hynniselle, jonka tiesi osaavan matkailualan ja olevan arvostettu yrittäjä. Siitä alkoi syntyperäisten heinolalaisten yhteistyö. Kolmantena osakkaana on Tuula Ihamäki.

Tarjoushuutokauppa netissä oli melkoinen jännitysnäytelmä, Päivi kertaa syksyn tapahtumia.

Tontti on kaupungin, mutta rakennukset ja liiketoiminta uusien yrittäjien. Pankkiinkin oli asiaa.

Naisilla on selkeä työnjako, mutta silti kaikki tekevät myös käytännön hommia kuten siivousta. Siisteys on tärkeää. Päivin vastuulla ovat enemmän henkilöstöasiat ja Elinan vastuulla hallinto, myynti ja markkinointi.

Meillä on paljon kesätyöntekijöitä ja henkilökunnan ikähaarukka on 13-63 vuotta. Vanhuksetkin voivat oppia nuorilta, Päivi vinkkaa pilke silmäkulmassa.

Heinäsaaren leirintäalueella on pitkä historia 1960-luvulta alkaen. Kaupunki investoi alueeseen ja kuvan päärakennukseen uudestaan 1990-luvulla. Nyt Heinäsaaren vetovastuu on Heinolan Heinäsaari Oy:llä. Kuva: KivaaTekemista.fi

Elina kertoo, että Heinäsaaressa on kuusi talviasuttavaa mökkiä, 50 matkailuajoneuvopaikkaa, neljä vuokrattavaa rantasaunaa, 11 kesäaittaa sekä telttapaikat, huoltorakennukset, uimaranta, leikkipuisto ja minigolfrata.

Uimaranta on ihana ja kirkasvetinen. Testattu on! 😅 Mikä parasta, karavaanarit ovat löytäneet paikan jo ennen kesäkautta. Heinäsaari haluaa olla ympärivuotinen kohde. Kahvila on palvellut keväällä jo viikonloppuisin.

Uudet yrittäjät ovat huolehtineet paitsi perustekemisestä asiakkaiden kanssa myös hoitaneet ja hoidattaneet paljon asioita kuntoon mökkien sisustuksesta ja kahvilan pintaremontista lähtien. Alueella on tehty myös maansiirto- ja salaojatöitä.

Heinäsaaressa on monen tasoisia majoitusvaihtoehtoja, saunoja, minigolfrata sekä viihtyisä uimaranta. Kuvan sänky on pedattu yhdelle. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Tavoitteellisuudesta ja ammattimaisuudesta kertoo se, että uusi yritys on pitänyt jo brändipäivän ulkopuolisten naisyrittäjien vetämänä. Se ei ole aivan tavallista pienyrityksessä. Visioksi kirkastui tässä vaihteessa Suomen mukavin saari.

Tavoite ei ole vaatimaton ja sen toteuttamiseen antaa hyvät edellytykset paikan pitkä matkailuhistoria. Päivi näytti minulle erään saunan seinässä olevaa historiatiivistelmää, joka alkoi sanoilla:

Vapaa-aika, loma ja lomamatkailu alkoivat kiinnostaa suomalaisia sodan jälkeen vasta 1950-luvulla. Silloin myös telttailijat löysivät Heinäsaaren ja viehättyivät sen kauneudesta ja luonnonläheisyydestä. Itä-Hämeen Matkailuyhdistys innosti kaupunkia kunnostamaan alueen ja luomaan edellytykset viihtyisälle leiriytymiselle. Kesän 1958 aikana oli alueella pystyssä kymmeniä telttoja. Seuraavana kesänä Heinäsaaressa yöpyi jo useita tuhansia lomalaisia.

Kirjoitamme Heinolan kohteista lisää lähiviikkoina. Tutustuimme niin koko perheen käyntikohteeseen Heinolan Lintuhoitolaan 🦜 kuin kaupunginmuseon laajaan, kronologiseen Made in Heinola -näyttelyyn. Kesäteatterissa pyörähtää 16.6.2022 alkaen käyntiin yksinäisyyden teemaakin puhutteleva komedia Flirttikurssi 55+ nimekkäiden näyttelijöiden tähdittämänä. 😉💘

Juttu on julkaistu 3.6.2022.
👉 Heinolan kesä houkuttaa – ainutlaatuinen Lintuhoitola ja kesäteatterin Flirttikurssi!

🔸🔸

Tähtikohteiden kotisivut ja yhteystiedot

Visit Heinola / Heinolan kaupunki (wwwFBIG)
Kauppakatu 4 (käynti WPK-talon sisäpihalta), Heinola / matkailuinfo
p. 03 849 3615 (ma-pe 8.30-15.30)
matkailu(a)heinola.fi

Heinolan Harjupaviljonki (wwwFBIG)
Kauppakatu 30, Heinola
p. 040 727 3688
cafe(a)harjupaviljonki.fi

Heinolan Siltasaari (wwwFBIG)
Siltasaari 1, Heinola
p. 044 747 7001
info(a)heinolansiltasaari.fi

Heinolan Heinäsaari (wwwFBIG)
Heinäsaarentie 101, Heinola
p. 0400 990 893
info@visitheinasaari.fi

Siltasaaren uusimpana palveluna on efatbike-vuokraus. Reitiksi sopii esim. Valo-Ilves Heinolan Jyrängön ja Vierumäen Urheiluopiston välillä, pituus yhteen suuntaan 12 km. Kuvassa Mikko Hallikas. Kuva: Heinolan Siltasaari FB

🔸🔸

Jutussa kuvineen ja linkkeineen esitellyt kohteet ovat KivaaTekekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita.

Jos haluat Tähtikohteeksija/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.