Uudenkaupungin loppukesä tarjoaa ihanaa saaristoa ja tapahtumia

Julkaistu:

27.07.2020
| Kirjoittanut:

Uudenkaupungin ulkosaaristoa kesäkuussa 2020. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Voisitko kuvitella idyllisempää paikkaa Suomessa kuin vanhat puutalot vuonna 1617 perustetussa kaupungissa – ja Kaupunginlahden tunnelma kahviloineen ja ravintoloineen lahden molemmin puolin. 💙

Pakkahuoneen ranta (Pakkahuoneentori 2) vierassatamineen ja iltatoreineen on kaiken keskiössä.

Risteily Isoonkariin karulle mutta samalla vehreälle majakkasaarelle kaukana avomerellä tai kaljaasi Olgalla Katanpään linnakesaarelle ovat toki spesialiteetteja, joissa karistat massaturismin rippeetkin jaloista!

Tai miltä tuntuisi vain olla ja istuskella Kaupunginlahden rannalla ja aistia kuningas Kustaa II Aadolfin aikanaan – sukupolvia sitten – perustaman kaupungin iäti jatkuvaa kesäelämää ja pulppuavaa puheensorinaa?

Uusikaupunki eli Uki on Vakka-Suomen keskuspaikka ja sen murre erottaa sen ’kaikist muist Suome kesäkaupunkeist’. 😊

Ai niin, saaristossa kannattaa hoksata myös punkit, mutta ohjatuilla risteilyillä heinikoita välttäen riskit ovat pieniä. Meidän reissullamme Ukin saaristossa kesäkuussa matkaamme ei tarrautunut punkkeja, mutta pitkässä heinikossa liikkuessa toki punkkeja näkyi vaatteissa (vaaleat vaatteet 👍) ja tarkistukset ja suojautuminen ovat tarpeen.

Uudenkaupungin Kaupunginlahti. Kuva: Visit Uusikaupunki

Oppaan kanssa Uudestakaupungista saa enemmän irti. Kesän yleisökierroksia puutalokaupungissa järjestetään säännöllisesti.

Heinäkuun viimeiset yleisökierrokset ke 29.7. ja pe 31.7. toteutetaan Sanni Winterin rooliopastuskierroksina klo 11-13 Pakkahuoneen vierasvenesatamasta. Tiedustelut matkailutoimistosta, puh. 050 420 5333.

Koe elämyskierros vuosina 1859—1936 kaupungissa vaikuttaneen porvarisrouvan Sanni Winterin seurassa. Sanni Winterin roolissa matkailuopas Riitta Kilkku. Rooliopastuskierroksia järjestetään myös tilauksesta.

Kierroksia voit räätälöidä tarpeesi mukaan ja saat niistä lisätietoa täältä.

HOKS! Kaupungin menneisyyteen voit tutustua myös puhelimeen tai tablettiin ladattavan UkiAR mobiilisovelluksen avulla. Tuolloin oppaanasi kulkee piikatyttö 1800-luvulta. (www)

Uusikaupunki ruutukaavoineen ja vanhoine taloineen vie sinut aikaan ennen kännykkää ja internettiä. 😊 Kuva: Visit Uusikaupunki

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta Tentsile Experience Grelsbölen lahjakortteja, sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia. Ale-koodi muissa kuin lahjakorteissa: ”ALE2020”.

Katso lisää

🔸🔸

Ukissa tapahtuu elokuussa!

Pakkahuoneen rannassa, josta kävelykierrokset starttaavat, järjestetään keskiviikkoisin myös perinteikäs iltatori ohjelmineen. Tämä hupi jatkuu 5.8. saakka!

Lauantaina 8.8. Pakkahuoneella on puolestaan luvassa ensimmäistä kertaa järjestettävä Elokuun karnevaali -sadonkorjuujuhla Marita Taavitsaisen tähdittämänä.

Pakkahuoneen ympäristö täyttyy mm. lähiseudun vihannesten ja juuresten viljelijöistä, käsityöläisistä, leipureista ja korusepistä.

Golfravintolan Food Piazzasta on saatavilla maisteluannoksia esimerkiksi kokonaisena palvatusta possusta ja paikan päällä savustetusta kalasta. (www)

Tapahtuma- ja skeittitunnelmaa. Kuva: Visit Uusikaupunki

Uudenkaupungin torilla (Alinenkatu 32), ”kivenheiton” päässä Pakkahuoneelta, riittää meininkiä myös. 🎶

Suositut Tul toril -teematoritapahtumat piristävät toria elokuussa lauantaisin klo 9-13. Jokaisella torilla on oma teemansa, monenmoista nähtävää, koettavaa ja ostettavaa.

Elokuisten torien teemoina ovat: Kulttuuritori 1.8. – Laulutori 8.8. – Kierrätystori 15.8. – Nuorisotori 22.8. ja Venetsialaiset 29.8. Lisätietoa toreista: uki.fi/tapahtumakalenteri

Tapahtumat eivät lopu!

Naisten liikuntatapahtumaan Kesäkuun Kutoselle startataan Crusell-puistosta lauantaina 1.8.

Minifarmi & Kukkamessut valtaa Uudenkaupungin jäähallin ja läheiset ulkoalueet viikonloppuna 1.-2.8. Minifarmi tarjoaa sisältöä niin kotoilijalle kuin mökkeilijällekin, rakentajia ja remontoijia unohtamatta. Eläimiin voi tutustua messujen Farmi-osastolla.

Lauantaina 15.8. Pakkahuoneen vierassataman rannan täyttävät tervantuoksuiset vanhat puuveneet Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtumassa. Samana iltana 15.8. kokoonnutaan illastamaan koko kaupungin voimin Rauhanpuistoon. Ilallisella Uudenkaupungin taivaan alla nautitaan piknikeväistä ja mukavasta kesäisestä musiikista. (www)

Uudenkaupungin historiaan ja kaupunkikulttuuriin liittyy olennaisesti puuveneet ja niiden rakentaminen. Teematapahtuma järjestetään jo 8. kerran. Kuva: Puupaatei Pakkahuoneel FB

Gallerioita ja nähtävyyksiä…

Uuden kaupungin matkailun Irmeli Laaksonen tiimeineen on koonnut hyvän kattauksen nähtävyyksistä Visit Uusikaupunki -sivuille:

Taidetalo Pilvilinna on värikäs naivistinen taidetalo hauskoine taidepolkuineen, pitsimökkeineen sekä rosarioineen.

Juhannuksen jälkeen tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 14-18 avoinna oleva Pilvilinna toimii tänä kesänä pääosin ulkoilmakohteena. Sisälle pääsee toki kurkkaamaan, mutta ulkona on paljon nähtävää, kuten hauska taidepolku, pitsimökit ja satojen ruusujen rosario.

Lisää taidetta löydät idyllisellä puutaloalueella sijaitsevasta Runonkulman Galleriasta, jossa myös käsityöntaitajien Pikkukylän Puoti sekä Alisellakadulla sijaitsevasta Galleria Horisontista.

Historiallisen Wahlbergin museotalon Talotarinoita-näyttelyssä esitellään 10 joko purettua tai palanutta taloa sekä kerrotaan taloissa asuneista ihmisistä tai niissä toimineista yrityksistä.

Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa riittää nähtävää niin pienille kuin isommillekin autofaneille. Automuseossa on esillä myös Raunistulan nukkekotikerhon Hetkiä matkaltamme -näyttely.

Mullistaviin keksintöihin sekä toimintavapaiden laitteiden hauskoihin tarinoihin voi tutustua kesä-elokuussa avoinna olevassa Bonk-museossa ja sen Lasten Keksimössä voivat lapset rakentaa oman Bonk-koneen.

Merellistä historiaa tarjoilevat myös pikkumuseot, luotsien elämää esittelevä Luotsimuseo Vallimäen kupeessa ja merimiesperheen elämään tutustuttava Merimiehenkotimuseo Myllymäen puistoalueen laidalla. (www)

Uudenkaupungin saaristo kesäkuussa 2020. Rauhoittuisitko sinäkin ja lataisit akut talvea varten? 🌊 Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔹 Uudenkaupungin laajan ja merelliseen tunnelmaan sopivan ravintola- ja kahvilatarjonnan löydät VisitUusikaupunki.fi -sivustolta (www) kuten myös majoitusvaihtoehdot (www) sekä puodit ja putikit (www).

🔹 HOKS! Klikkaamalla tapahtumakalenterista täpän ”Meriristeilyt”, saat näkyviin vain ne. (www)

🔹🔹

YHTEYSTIEDOT JA AUKIOLO

Visit Uusikaupunki / Matkailutoimisto
Rauhankatu 10
23501 Uusikaupunki

Ma-pe klo 9-16.30
La 9-15 (11.7.-1.8.)

p. 050 420 5333, 050 420 5425
matkailu(a)uusikaupunki.fi

Kotisivut ja kohteet (www), toimisto (www)
Uudenkaupungin tapahtumakalenteri (www)

Visit Uusikaupunki Facebookissa (www)
Instagram (www)

Näkymä Uudenkaupungin ulkosaariston Putsaaresta ”maan takaa” kohti Isonkarin majakkasaarta, joka sijaitsee Kustavin ulkopuolella, etäisyyttä saarten välillä n. 10 km. Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔹🔹

Visit Uusikaupunki on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.