Tentsile-elämysmajoitus ja Rantolan Puodin burgerit Sauvossa tekivät vaikutuksen!

Julkaistu:

02.08.2018
| Kirjoittanut:

Sauvon Karunan peltomaisemia Varsinais-Suomessa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä vieraili heinäkuussa 2018 idyllisessä Varsinais-Suomen Sauvossa, tarkemmin sanottuna Sauvon Karunassa. Karuna on ollut itsenäinen kuntansa 1930-1969, jonka jälkeen se liitettiin takaisin Sauvoon.

Karuna valittiin maakunallisesti Vuoden kyläksi vuonna 2013 Varsinais-Suomen Kylät ry:n toimesta. Tämän jälkeen Vuoden kyliä 2014-2017 ovat olleet Mynämäen Asemanseutu, Uudenkaupungin Pyhämaa, Kemiönsaaren Taalintehdas ja Loimaan Virttaa.

Karuna on eläväinen useasta pikku kylästä koostuva alueensa. Vierailimme jo vuosi sitten Grelsbölen Tilalla, jota hoitaa tarmokas emäntä Miia Juvankoski, jolta onnistuvat viljelijän taidot traktoritöistä sokerijuurikkaan, tyrnin ja muiden kasvien viljelyyn sekä pitopalvelusta Tentsile-elämysmajoituksen ylläpitoon.

Grelsbölen Tilan itsepalvelukioski palvelee paikallisia, mökkiläisiä ja matkailijoita 24/7 lähituotteiden kera. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tutustuimme tänä kesänä Tentsilen uusiin kuulumisiin ja koimme jälleen majoituksen teltassa puussa (!) Miian herkkujen kera.

”Koko ajan pitää kehittää jotain uutta”, kertoo Miia omasta yrittäjän filosofiastaan.

Nyt tutustuimme ensi kertaa myös muutaman kilometrin päässä Grelsbölestä sijaitsevaan Rantolan Puotiin, jonka yrittäjänä toimii eläväinen Anne Vuorio. Rantolan Puoti on kyläläisten ja lomalaisten kohtauspaikka.

”Burgerit ovat lyöneet huisisti läpi”, Anne kertoo Rantolan Puodin bravuurituotteista. Erilaisia burgereita tullaan maistamaan kauempaakin!

Sekä Anne että Miia ovat vakiintuneita sauvolaisia yrittäjiä. Molemmat heistä hoitavat hiljaisemmalla talvikaudella myös pitopalveluitaan. He ovat kokeilleet siipiään myös muualla.

Anne on saapunut ”Kaarinasta Euroopan kautta Karunaan”. Englannissa hän opiskeli mm. johdon assistentiksi. 11 vuotta sitten Karunan kyläkauppa tuli myyntiin ja Anne alkoi sitä pyörittää, vaikka alunperin hänellä oli tarkoitus avata siihen antiikkiverstas.

Rantolan Puodin ja Rantolan B&B:n yrittäjä Anne Vuorio. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vaikka Rantolan Puodista on saatavilla peruselintarvikkeita, asiakkaat ovat ”äänestäneet” kuitenkin burgereita, ja jopa lounas on saanut jäädä.

”Leivon kaikki kakut, pullat, sämpylät, leivät ja piirakat.”

Miia hoiti puolestaan pizzeriaa Naantalissa 13 vuoden ajan aivan kuin yrittäjä, vaikka ei silloin vielä ollut yrittäjä. Kotitila Grelsböle kutsui Miiaa vuonna 2009, jolloin hän päätti tarttua toimeen ja osti tilan isältään, joka luovutti viestikapulan järkevään aikaan tyttärelleen. Sukupolvenvaihdos oli totta.

Millaista Tentsilessä oli?

Lähdetään ensiksi Grelsböleen, josta aloitimme Sauvon kiertueen. 🙂

Saavuimme Grelsbölen Tilalle suoraan Helsinki-Turku -moottoritieltä Sauvon keskustan kautta. Ensimmäisenä meidät toivotti tervetulleeksi itsepalvelukioski. Käännyimme Päisterpääntieltä kioskin kohdalta vasemmalle Tentsile-majoittujille tarkoitetuille parkkipaikoille, n. 50 m tieltä tilalle.

Suuntasimme tuttua hyvin merkittyä polkua Tentsile-mäelle, jossa teltat ja laavu sijaitsevat.

Eri Tentsilet soveltuvat eri tarkoituksiin. On mm. kahden hengen Connect ja jäykempi Safari. Me yövyimme Stingrayssa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tentsile oli lasten suosikki ja toinenkin yö olisi maistunut. Yövyimme ylimmällä tasolla kokoonpanolla 2 lasta ja 1 aikuinen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aiemmin päivällä olimme jo tutustuneet omatoimisesti lähistöllä sijaitsevaan Maalun näkötorniin ja Traphaan lippaluolaan. Näkötornin paikalla on sijainnut sotien aikaan tähystystorni, josta lotat ovat valvoneet lentoliikennettä ja tehneet hälytyksiä Turkuun.

Näkötorni on kiintoisa perhekohde. Näkötorni sijaitsee Maaluntie 128:n kohdalla, josta käännytään vasemmalle (Sauvon keskustan suunnasta tullessa) kapeaa Mastotietä mäelle. Näkötorni sijaitsee ennen telemastoa tien vasemmalla puolella. Auton voi jättää tien levikkeelle kohdassa, jossa tie kääntyy maston jälkeen vasemmalle.

Maalun näkötorni Sauvossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Näkötornilta etelään, muutaman sadan metrin päässä, sijaitsee Traphaan lippaluola, joka on ainutlaatuinen luolamuodostelma keskellä kallion jyrkännettä ennen Nuuttiniemen peltoja. Se on näkemisen arvoinen kokeneelle retkeilijälle.

Käynti Traphaan lippaluolalle tapahtuu ylhäältä käsin mäen vasenta laitaa pitkin. Luolan suulle ei kannata mennä lasten kanssa, koska tilaa ei ole paljon ja jyrkänne alhaalla (ei kaiteita) on iso. Luola näkyy Miian mukaan myös alhaalta etelän suunnalta hyvin, jolloin rinteessä ei tarvitse kavuta, vaan voi pysytellä polulla.

Traphaan lippaluola soveltuu kokeneelle retkeilijälle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Illansuussa Tentsilämäellä meillä olikin sopivasti nälkä. Miia hurautti autolla kohteeseen ja tarjoili meille sauvolaisen ilta-aterian. Nam!

Tarjolla oli tietenkin läheisen Salmensuun tilan Hereford-pyöröpaistia, josta lapsetkin nauttivat. Maukasta oli myös pikkelöity raparperi ja paahdetut kurpitsansiemenet. Nautimme herkuista uusien perunoiden, tomaatti-mozzarella -salaatin, kurkun ja puolukkahillon kera. Tomaatti ja kurkku tulivat Peuravaaran Puutarhalta.

”Jälkkärinä oli suklaamoussea, vaniljavaahtoa, mansikoita ja jotain lehtiä”, muisti Eetu, 6v, vielä viikkoja reissun jälkeen.

Siitä olikin mukava jatkaa iltaa oleilun, asettautumisen, luonnon ihailun ja sauvolaisen merenrantasaunan kera.

Miia tarjoili maukkaan lähiruokapäivällisen jälkkärin kera. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Grelsbölen merenrantasauna on elämys, mukana menossa kissa nimeltään Tikru. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aamiaisena Grelsbölen Herkkuhetkeen sisältyi niin ikään maukasta lähiruokaa kahvin, kaakaon ja itse tehdyn leivän kera.

Lopuksi Miia suositteli meille Rantolan Puodin hamppareita ja puodin vieressä sijaitsevan Rantolan Kievarin pizzoja. Niin hamppari kuin pizza vievät kielen mennessään!

Miia kertoi uudesta pyöräilyreitistä, joka tulee Sauvoon Kaarinan suunnalta sekä suunnitteilla olevasta melontareitistä. Toki omatoimiset melojat ja muut vesillä kulkijat pääsevät jo nyt Grelsböleen kuin myös Rantolaan mereltä käsin.

Alue on myös motoristien suosimaa. Hiekkateitä on paljon ja matkailijat kiertävät eri paikoissa.

Tutustuimme Karunaan paremmin retkemme toisena päivänä. Meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleetksi Rantolan Puotiin sekä yrittäjän Anne Vuorion että hänen upseerimiehensä Jukan toimesta.

Paikalla on sijainnut kyläkauppa vuodesta 1923. Oli hieno huomata, että tämä kyläkauppa loistaa yhä!

Rantolan Puoti tarjoaa kesäaikaan kaupan ja kahvilan, B&B -majoitus on saatavilla ympäri vuoden. Oikealla alhaalla yrittäjän siippa Jukka Vuorio. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Rantolan Puodin suosituista burgereista on kirjoitettu Turun Sanomia myöten! Me tilasimme lapsille Naapurilaiset ja allekirjoittanelle Annen suositteleman Rapargerin vuohenjuustolla.

Hyvää, mehukasta ja raikasta – kiitos hampparin välissä olleen raparperichutneyn! Lapsillekin maistui tämä ”vaihtoehto ABC:lle” mielihyvin. Jaksoimme Rantolan Puodin antimilla reissun kotiin saakka. 🙂

Rantolan Puodin itse tehtyjä erikoisburgereita tullaan metsästämään kauempaakin! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Entä mikä inspiroi Annea?

”Ihanat asiakkaat inspiroivat!”

Anne pitää Karunan luonnosta ja merestä. Patikoida voi kilometrikaupalla. Hän kertoo sveitsiläisestä perheestä, joka nautti alueen hiljaisuudesta ja rauhallisuudesta. Heille riitti ihan vain oleminen ja kodinomainen majoitus Rantolan B&B:ssä.

Aiemmin Miia oli kertonut meille, että Tentsile-majoitusta ovat suosineet niin retkeilystä kiinnostuneet, lapsiperheet kuin naisporukat ja -ystävät.

Luonto inspiroi! Lapset löysivät Tentsilemäeltä kiintoisaa tutkimisen ja kuvaamisen arvoista. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Annen mies Jukka muistuttaa Kalliorannan tanssilavasta Rantolansuntin salmen toisella puolen. Jukka toivoisi upealla paikalla merenrannassa sijaitsevasta, Karunan Urheilijoiden omistamasta, tanssilavasta vielä aktiivisempaa tapahtumien ja tanssien pitopaikkaa.

Mitä muuta alueelta löytyy?

Paljonkin spesiaaleja kohteita. Kohteet voi tunnista Raitti 181 -tunnuksesta, joka on alueen eli tien nro 181 varrella tai lähistöllä sijaitsevien matkailuyritysten yhteenliittymä. (www)

Itse tie kulkee Paimiosta Sauvon kautta Kemiöön.

Miia kertoi meille, että alueella on useita tilamyymälöitä, kuten Salmensuun tila & Lihapuoti sekä Wanha Liesniemi -tilamyymälä ja kesäkahvila. Jälkimmäisessä järjestettiin Keskiaikamarkkinat toista kertaa nyt heinäkuussa.

Ohjelmapalveluista Miia mainitsee esimerkkinä Kalle´s Backa 55:n, joka on ”show & dinner” -henkinen tilausravintola Sauvossa.

Palvelut eivät siis lopu ihanasta kesä-Sauvosta!

Karunan kirkko vuodelta 1910. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ennen käännöstä pääkaupunkiseudulle kävimme tutustumassa upeaan, linnamaiseen Karunan kirkkoon rauhallisen niemen kärjessä. Kun astelee parkkipaikalta kirkon pitkää pihatietä, vierailee sisällä ja jatkaa tämän jälkeen kirkon toiselle puolelle, eteen avautuvat luonnonkauniit merinäkymät.

Karunan kirkon on suunnitellut suomalainen, Saksassa opiskellut arkkitehti Josef Stenbäck, joka on suunnitellut myös mm. Soile Yli-Mäyryn Taidelinnan Orimattilassa 1800-luvun lopulla tehtaanjohtajan kodiksi – sekin erottuva rakennus, josta olemme kirjoittaneet aiemmin.

On aika istahtaa kirkon puiston penkille ja rauhoittua hetkeksi. Karuna on kertonut meille viestinsä.

Meri rauhoittaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Rantolan Puoti & Rantolan B&B (www, Facebook)
Karunantie 1205
21590 KARUNA

Puh. 040 738 8853
info(a)rantolanpuoti.fi

”Rantolan Puoti tarjoaa kesäisin kahvilapalveluita. Kursailematonta tuoretta ruokaa ja leivonnaisia, jotka valmistetaan puhtaista ja mahdollisemman paikallisista raaka-aineista. Viihtyisässä kahvilassamme on mukava rentoutua hyvässä seurassa, nauttia herkuista ja maistella viiniä tai paikallista olutta ja siideriä.

Rantolan B&B tarjoaa kodinomaista yöpymistä ja mahdollisuuden nauttia rennosta elosta aivan meren rannalla maaseudun rauhassa. Majoitustilat sijaitsevat 1950 rakennetussa omakotitalossa aivan Rantolan Puodin välittämässä yhteydessä. Vieraskäytössä on kolme makuuhuonetta sekä yleiset tilat saunoineen.”

Lue lisää

Tentsilemäki hiljenee. Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
Tentsile Experience Grelsböle -elämysmajoitus ja Rantolan Puoti & BB Sauvon Karunassa on valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -palvelussa elokuussa 2018 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden.

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa.