Sipoonkorpeen pääsee uudella Hop-On Hop-Off -bussilla – katso vinkit!

Julkaistu:

22.06.2021
| Kirjoittanut:

Aivan pääkaupunkiseudun kupeessa sijaitseva Sipoonkorven kansallispuisto on ollut samalla sekä lähellä että kaukana, jos omaa autoa ei ole.

Nyt Sipoonkorpea kiertää uusi Hop-On Hop-Off -bussi, johon voit hypätä niin Vantaan, Sipoon kuin Helsingin puolelta!

Näkymä Sipoonkorven kansallispuiston pohjoisosassa. Niittymaisema, jonka taustalla näkyy tiheää metsää.
Sipoonkorven kansallispuistossa maisemat vaihtelevat pelloista ja niityistä synkkiin metsiin.

Sipoon kunta on Kivaa Tekemistä -median Tähtikohde ja yhteistyökumppani. Alla oleva artikkeli kuvineen on Sipoon kunnan viestinnän korkeakouluharjoittelija, muusikko Kristian Meurmanin käsialaa. Kristian pitää itsekin luonnosta. 😊

🔸🔸

Päätepysäkit Vantaan Tikkurilassa ja Sipoon Nikkilässä

Packalén-bussiyhtiön operoima Hop-On Hop-Off-bussi kiertää Sipoonkorven kansallispuiston torstaista sunnuntaihin koko kesän 2021 ja syksylläkin (ainakin viikonloppuisin) marraskuuhun asti. Nimensä mukaisesti bussin kyytiin ja kyydistä voi nousta millä tahansa pysäkeistä ja halutessaan useita kertoja päivän mittaan.

Sipoonkorven kansallispuiston Hop-On Hop-Off bussi, joka kiertää Sipoonkorven kesäisin neljästi päivässä torstaista sunnuntaihin.
Packalén-yhtiön Hop-On Hop-Off kiertää kansallispuiston neljästi päivässä, to-su koko kesän.

Aamulla bussi lähtee ensin Sipoon Nikkilästä Tikkurilaan. Tikkurilasta käsin bussi kiertää puiston myötäpäivään neljä kertaa päivän aikana.

Lähtöajat Tikkurilasta (laituri 10) to-su: 9.30, 11.15, 13.55, 15.40 (ja lopuksi 17.10 jolloin bussi palaa Kuusijärven, Länsitien ja Byabäckenin kautta Nikkilään). Ks. aikataulut Sipoo.fi tai Packalenbus.fi

Puolilta päivin, eli toisella kierroksellaan, bussi poikkeaa toistamiseen Nikkilässä mahdollistaen aamupäivä- tai iltapäiväkierrokset retkeilijälle Nikkilästä käsin. Toki koko päivän kierros onnistuu myös, kun lähtee aamun bussilla ja palaa illalla.

Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off bussi lähtee Tikkurilasta (1), pysähtyy Kuusijärven virkistysalueella (2), Länsitiellä (3) ja Byabäckenin pysäköintialueella (4) Sipoonkorven pohjoisosissa. Tämän jälkeen bussi poikkeaa Nikkilässä (5), jatkaa Korvenportin / Ravintola Tilan pysäkin (6) kautta Bakunkärrin pysäköintipaikalle (7), kiertää Helsingin puolelta Degermossan (8), Landbon (9) ja Östersundomin (10) kautta. Lopulta bussi pysähtyy ennen paluuta Kuusijärven kautta Tikkurilaan Vantaan Sotungissa, Kalkkiuunintien pysäkillä (11).

Tikkurila on todellinen liikenteen solmukohta, jonne pääsee Helsingin seudun liikenteen (HSL) paikallisjunilla ja -busseilla. VR:n kaukojunat pysähtyvät siellä myös. Lisäksi Helsinki-Vantaan kansainväliselle lentoasemalle on suora juna- ja bussiyhteys Tikkurilasta.

Nikkilä on toinen Sipoon kahdesta keskuksesta, jonne on erinomaiset bussiyhteydet muun muassa Porvoon ja Etelä-Sipoon suunnalta.

Näin Sipoon etelä-, itä-, pohjoispuolelta saapuvien ei tarvitse matkustaa Vantaalle asti päästäkseen Sipoonkorven kansallispuistoon!

Tikkurilan linja-autoaseman laituri 10 ja sinne saapuva Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off-bussi.
Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off-bussi lähtee Tikkurilan bussiaseman laiturilta nro 10.

Puolen päivän, koko päivän tai yön yli kestävä retki ilman pysäköintihuolia

Vaikka Sipoonkorven kansallispuisto on kooltaan 23 km² ja levittäytyy 3 kunnan alueelle, mahdollistavat sen monentyyppiset ja -pituiset reitit niin lyhyemmät, kevyet kävelyt kuin koko päivän luontoelämyksen.

Halutessaan puiston keskiosissa voi yöpyä omassa teltassa tai – sen ollessa vapaana – myös makuusopessa. Yöpyminen on mahdollista myös laavussa, joita löytyy sekä aiemmin vain omalla autolla saavutettavissa olevista pohjoisosista Ängesbölestä että puiston ”keskuksessa” sijaitsevalta Kalkkiruukin levähdysalueelta.

Metsähallituksen Luontoon.fi -sivuilla on lisää Sipoonkorven reiteistä.

Vuoden 2021 aikana aloitetaan myös Korvenportin alueen rakentaminen puiston itäosaan, jonne on lähivuosina suunnitteilla niin majoitustoimintaa kuin muita matkailupalveluita. Alueella toimii jo nyt Ravintola Tila sekä Hindsbyn juustomeijeri.

Sipoonkorven helmet haltuun yhdessä päivässä – bonuksena Nikkilä sightseeing!

Mitä?
Koko päivän omatoimiretki Sipoonkorvessa Hop-On Hop-Off-bussilla sisältäen aamiaisen omilla eväillä kansallispuiston pohjoisosassa, Nikkilä sightseeingin, uimisen erämaajärvessä, herkullisen lounaan Ravintola Tilassa ja iltapäiväkahvit mukaan ravintolasta ostettuine herkkuineen.

Miten?
Vantaan Tikkurilasta Sipoonkorpi kiertäen

Milloin?
Torstaista sunnuntaihin koko kesän.
Lähtö 9.30 Tikkurilasta, lounas Ravintola Tilassa noin 13.20, paluu Tikkurilaan 17.10. (Tila avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-18, ks. tarkemmin)

Alla on esitelty päivän kulku tarkemmin. Voit toteuttaa päivän suunnitelman mukaan tai poimia mieleisesi palaset!

Minkä hintainen?
Koko päivän bussilippu aikuisilta 8 €, lapsilta (4-12-v.) 4 €, perhelippu (2 aikuista + 3 lasta) 17 €. Lisäksi ruokailut ja mukaan ostettavat herkut.

Mitä mukaan?
Aamukahvit termoksessa, kahvikupit, vesipullot ja eväät, repussa kulkeva pieni kylmälaukku mukaan ostettavia herkkuja (esim. juustoja) varten, veitsi juustojen yms. leikkaamiseen. Uimapuku ja pyyhe järveen pulahtamista varten.

Huomioitavaa?
Sipoonkorven polut eivät ole esteettömiä. Peruskunnolla pärjää, mutta käveltävää tulee päivän aikana yli 10 kilometriä painottuen iltapäivään.

Vesipisteitä ei ole kuin Sipoonkorven pohjoisosassa, Ängesbölen lähistöllä.
Bussilippu maksetaan kuljettajalle käteisellä, kortilla tai MobilePayllä.

Eli jos haluat todellisen koko päivän elämyksen Sipoonkorvessa, laita herätyskello soimaan, keitä kahvit termospulloon ja pakkaa mukaasi aamiaisleivät, vesipullo ja kahvimukit. Hop-On Hop-Off bussi lähtee Tikkurilan matkakeskuksen bussilaiturilta nro 10 kello 9.30, Nikkilästä, kirjaston edustalta, kyytiin on hypättävä jo 8.45.

AAMU: Tikkurila (tai Nikkilä – Tikkurila) – Byabäcken
Bussi lähtee Tikkurilasta klo 9.30 (tai Nikkilästä klo 8.45)
Kävely Byabäckenin kierroksen ympäri, aamiaiseväät Ängesbölen levähdyspaikalla
Kävelymatkan pituus yhteensä 2,2 km
Osamatkan kesto 2 h 40 min, josta kävelyä noin 40 min ja tunnin evästauko

Muista napata mukaan myös uimapuku ja pyyhe, ennen herkullista ravintolalounasta on ihanaa käydä pulahtamassa Fiskträskin virkistävässä vedessä!

Tienviitta Ängesbölen levähdyspaikalle.
Aamukahvit nautitaan Ängesbölen levähdysalueella. Sieltä löytyy myös laavu ja tulentekopaikat ja siistit ulkohuussit.

Aamulla ei kyydissä tarvitse pitkään körötellä, jo ennen kello kymmentä hypätään kyydistä Byabäckenin pysäköintipaikalla, josta lähtee ensimmäinen, lyhyt kävelyetappi kohti Ängesbölen laavua ja levähdyspaikkaa.

Ängesbölestä löytyy useampi tulisija ja istumapaikkoja, halutessaan tänne voisi siis jäädä viettämään pidemmänkin ajan. Mutta tällä kertaa riittää aamiaisen nauttiminen kesäaamupäivään hiljalleen heräävän Sipoonkorven upeassa metsämaisemassa.

Aamiaistarjoilu Sipoonkorvessa. Täytetty patonki, vesipullo, kahvitermos ja kahvimuki.
Aamiainen nautitaan aamupäivään hiljalleen heräävässä Sipoonkorven kansallispuistossa.

Aamiaisen jälkeen on syytä jatkaa matkaa, jotta ehtii rauhassa kävellä kello 11.40 Byabäckenin pysäköintipaikan ohittavaan bussiin. Paluumatkaa varten on varattava kaksinkertainen aika verrattuna kävelyaikaan Byabäckeniltä Ängesböleen, sillä matka on puolta pidempi (kun Byabäckenin luontopolun tekee rengasreittinä).

Jos jostain syystä evästauko venähtäisi, ei kuitenkaan ole syytä hätään: bussi käy Nikkilässä ja ajaa saman pysäkin ohi uudemman kerran reilu puoli tuntia myöhemmin, toisaalta tällöin jää Nikkilä sightseeing näkemättä.

Nikkilän upeat kirkot ja vireä keskusta

PÄIVÄ: Byabäcken – Nikkilä – Ravintola Tila (Korvenportti) – Fiskträsk – Ravintola Tila
Bussi pysähtyy Byabäckenin pysäkillä kello 11.40, ajaa itäkautta Nikkilään ja palaa lännen kautta takaisin Sipoonkorven kansallispuiston maisemaan.
Bongaa bussin käydessä Nikkilässä Sipoon upeat kirkot: Keskiajalta peräisin oleva vanha pääkirkko sekä katedraalimainen uusi kirkko.

Bussin poistuessa Nikkilästä liikenneympyrässä näkyy susilauma, joka vartioi Sipoota. Susiveistokset ovat osa Sipoon kunnan julkista taidekokoelmaa.

Kävely Korvenportin pysäkiltä virvoittavalle uintiretkelle Fiskträskin rantaan
Lounasta nautitaan Ravintola Tilassa
Kävelymatkan pituus yhteensä alle 2 km
Osamatkan kesto 2 h 50 min, josta kävelyä noin 30 min, uimatauko 20 min ja lounasruokailuun aikaa reilu tunti.

Seuraavaksi bussi käy Nikkilässä, jolloin tarjoutuu mahdollisuus pienimuotoiseen kierrokseen bussin kyydistä käsin tässä yhdessä Sipoon kahdesta aluekeskuksesta. Toinen on etelässä sijaitseva Söderkulla.

Nikkilä on ollut vireä pitäjä jo 1400-luvulla, jolloin myös Sipoonjoki virtasi nykyistä vuolaampana. Tästä vireydestä kielii muun muassa se, että Sipoon vanha kirkko on valmistunut 1450-luvulla. Tämä upea keskiaikainen kivikirkko on eräs Suomen parhaiten alkuperäisessä ulkoasussaan säilynyt keskiaikainen kirkko Suomessa.

Sipoon vanha kirkko 1450-luvulta.
Sipoon vanha kirkko on valmistunut 1450-luvulla. Se on yksi parhaiten alkuperäisessä asussaan säilyneitä keskiaikaisia kivikirkkoja Suomessa ja ehdottomasti erillisen retken arvoinen kohde.

Pienikokoisena se kuitenkin jäi aikanaan liian pieneksi, Nikkilän ja koko Sipoon seudun kasvaessa tulevina vuosisatoina. Tästä syystä katedraalimainen uusi tiilikirkko rakennettiin vuonna 1885 palvelemaan kasvavaa seurakuntaa.

Sipoon uusi kirkko vuodelta 1885.
Katedraalimainen uusi kirkko on valmistunut 1885 ja näkyy kauas.

Sipoon kirkot ovat upea nähtävyys myös sisältä ja ehdottomasti erillisen retken arvoinen tutustumiskohde. Tällä kertaa tyydymme nauttimaan niiden kauneudesta kuitenkin ulkoa päin, onhan päivän varsinainen kohde Sipoonkorven kansallispuisto kaikkine aarteineen.

Susilauman ohi takaisin kohti korpea

Lyhyen pysähdyksen jälkeen ja uusien matkustajien noustua kyytiin Sipoon pääkirjaston edustalla olevalta pysäkiltä, aivan Nikkilän keskustassa, bussi suuntaa takaisin kohti Sipoonkorpea.

Susilauman vartioimasta liikenneympyrästä poistumme kohti länttä. Susiveistokset ovat osa Sipoon kunnan julkista taidekokoelmaa. Yhteensä neljässä Nikkilässä sijaitsevassa liikenneympyrässä on taiteilija Pekka Paikkarin luomia betoniveistoksia. Vuonna 2019 valmistunut susilauma on näistä uusin ja läntisin.

Virkistävä pulahdus ennen herkullista ravintolalounasta

Hieman puolen päivän jälkeen on aika jäädä Hop-On Hop-Off -bussin kyydistä pois, tällä kertaa Korvenportin pysäkillä, aivan Ravintola Tilan kohdalla. Ravintolalta tehdään pieni kävelylenkki lähistöllä sijaitsevalle Fiskträsk-nimiselle järvelle, jossa on ihana pulahtaa virkistävälle uinnille, ennen herkullista lounasta Ravintola Tilassa.

Pöytävarausta ei tarvitse tehdä ennakkoon, mutta varaustilannetta voi hyvin tiedustella ravintolalta, kun rantaan ollaan menossa. Toki pöytävarauksen voi myös netissä tehdä ennakkoon tai soittamalla / sähköpostitse. Yhteystiedot löydät tästä.

Metsäpolku Ravintola Tilasta kohti Fiskträsk-järveä.
Ravintola Tilalta johtaa polku kohti Fiskträskiä. Polun päättyessä risteykseen, on järvelle vasempaan käännyttäessä vain noin 300 metriä. Takaisin löytää helposti tienviitan avulla.

Fiskträskille vie polku metsän halki ja matka taittuu vartissa, eihän matkaa ole kuin 900 metriä. Pulahdus kirkasvetisessä järvessä virkistää, sillä Fiskträskin pohjassa pulppuava lähde pitää veden raikkaan viileänä, vaikka auringonsäteet lämmittävätkin pintaveden.

Rantaan ei kuitenkaan kannata jäädä liian pitkäksi aikaa, sillä ruokailuun on mukava varata riittävästi aikaa ja ravintolan pihassakin riittää nähtävää.

Kirkasvetinen Fiskträsk-erämaajärvi.
Fiskträsk on upea erämaajärvi, jossa on kirkas vesi.

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta kotimaista sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia. Alennuskoodi: ”ALE2023”
Katso lisää

🔸🔸

Lounasta postikorttimaisemassa lampaiden laiduntaessa

Lampaita Ravintola Tilan terassin edustalla.
Ravintola Tilan terassilla ruokaillessa, voi seurata lampaiden touhuja.

Virkistyneenä on mukava kävellä takaisin Ravintola Tilalle, jossa herkullinen lounas odottaa. Selkeä ja laadukkuutta hehkuva lounaslista vaihtuu raaka-aineiden saatavuuden mukaan ja nojaa vahvasti lähituotettuun ja luomuun.

Koska ei tarvitse miettiä autolla ajamista, voi hyvin suoda itselleen lasillisen viiniä tai paikallista pienpanimo-olutta.

Näkymä Ravintola Tilan terassilta yli peltojen kohti Sipoonkorven metsiä.
Ravintola Tilan terassilta on upea maisema yli peltojen kohti Sipoonkorpea.

Lounasta kelpaa nauttia Tilan valtavalla terassilla, joka antaa etelään kohti postikuvamaista maalaismaisemaa. Ravintolan pihassa tepastelevat ankat ja kanat sekä vieressä laiduntavat lampaat viimeistelevät maalaisidyllin. Sateen yllättäessä tai sään ollessa koleampi voi ruokansa nauttia toki viihtyisässä salissakin.

Ravintola Tilan kesälautanen, jolla uusia perunoita, graavilohta, luomukananmunia, salaattia, kukkakaalia, paistettua sipulia ja ryynimakkaraa.
Ravintola Tilan ruokalista nojaa lähellä ja luonnomukaisesti tuotettuihin raaka-aineisiin.

Iltapäiväkahvit herkkuineen mukaan ravintolalta

Kahvien ja jälkiruokien jälkeen kannattaa pyytää ravintolan ystävälliseltä henkilökunnalta oman kahvitermoksen täyttöä iltapäivää varten. Pienestä maksusta nyt jo väljähtänyt ja jäähtynyt aamukahvi vaihtuu tuoreeseen ja laadukkaaseen kahviin. Samalla kannattaa ostaa mukaan pientä evästä iltapäivän evästaukoa varten, tai miksei herkkuja kotiinkin vietäväksi.

Tilan yhteydessä toimivassa Hindsbyn juustomeijerissä valmistuvat herkut leipäjuustosta valkohomejuustoon. Lisäksi myytävänä on lampaanvillasta valmistettuja lankoja, kirjoja ja keramiikkaa.

Tyytyväisin mielin korven halki

ILTAPÄIVÄ: Ravintola Tila – Bakunkärr – Kalkinpolttajanpolku – Kalkkiuunintie
Bussi lähtee Korvenportin (Ravintola Tila) pysäkiltä klo 14.30 ja pysähtyy seuraavalla Bakunkärrin pysäkillä muutamaa minuuttia myöhemmin.
Kävely Bakunkärrin pysäköintipaikalta Kalkkiruukille, jossa lyhyt kahvitauko ja Kalkinpolttajanpolkua pitkin Kalkkiuunintien pysäkille.
Kävelymatkan pituus yhteensä 7 kilometriä
Osamatkan kesto 2 h 5 min, josta kävelyä noin 1 h 40 min ja kahvitauko noin 25 minuuttia.

Lounasherkuttelun jälkeen on vuorossa päivän varsinainen kävelyrupeama. Aamupäivän ja puolenpäivän veryttelyn jälkeen koittaa seitsemän kilometrin mittainen kulku Sipoonkorven eteläosan halki.

Matka taittuu kuitenkin joutuisasti ja kepeissä tunnelmissa, sillä polut ovat enimmäkseen tasaisia ja usein märkänä olevien alueiden kohdalla kulkua helpottavat pitkospuut. Bakunkärrin parkkipaikalta kohti Knutersia kulkeva polku johtaa Brännbergetin kohdalta kohti Kalkinpolttajanpolkua vievälle leveämmälle, sorapäällysteiselle polulle.

Pitkospuut kosteikolla Sipoonkorvessa.
Pitkospuut helpottavat kulkua kosteimpien paikkojen yli.

Kahvitauko Kalkkiruukilla

Kävelyn puolivälissä pysähdytään Kalkkiruukin laavulle ja kaivetaan esiin Ravintola Tilasta mukaan ostetut herkut. Tuoretta kahvia ja leipäjuustoa, ei paremmasta väliä! Muut herkkujuustot säästetään tällä kertaa kotiin vietäväksi. Hetken istahduksen jälkeen on kuitenkin syytä jatkaa matkaa, sillä matkaa on vielä tovi jäljellä.

Kalkkiruukin taukopaikan laavu ja tulipaikka sekä pöytäryhmiä.
Kalkkiruukin taukopaikalla on runsaasti istumatilaa.

Metsän siimeksestä peltomaisemaan

Loppumatka kuljetaan Kalkinpolttajanpolkua, jonka matkan varrella maisema muuttuu hiljalleen korpimaisemasta maaseutumaisemaksi ja lopulta polku putkahtaakin pellon reunaan. Jos kahvitauko Kalkkiruukilla on päässyt venähtämään, voi säästää 15-20 minuuttia aikaa kävelemällä suoraan autotietä pitkin Kalkkiuunintien pysäkille, joka on Hop-On Hop-Off-bussin viimeinen pysäkki Sipoonkorven alueella.

Peltomaisema Sipoonkorven kansallispuistossa.
Metsän siimeksestä Kalkinpolttajanpolku sukeltaa keskelle peltomaisemaa.

Jos aikaa riittää, kannattaa Kalkinpolttajanpolku kulkea tämän alueen osalta loppuun asti, Sotungin kohdalla kallioilta avautuu hienot näkymät kohti Vantaan suuntaa yli lehmien laidunmaiden ja peltojen. Valtavat siirtolohkareet sekä niiden välissä kimalteleva vesi aivan Kalkkiuunintien kupeessa ovat myös näkemisen arvoisia.

Loppumatka Kalkkiuunintietä pitkin pysäkille

Kun Kalkinpolttajanpolku kolmannen kerran ylittää Kalkkiuunintien, on syytä muistaa, että kyseessä on ympyräreitti. Tässä vaiheessa ei enää kannata lähteä viher-valkoisia neliötä seuraamaan kohti itää, vaan jatkaa kävelyä autotien reunaa pitkin kohti pääväylää, Nurmimäentietä, ja siellä sijaitsevaa Kalkkiuunintien pysäkkiä.

Kalkkiuunintie Sipoonkorven kansallispuiston kupeessa.
Autotien reunaa pitkin matka taittuu kohti päätietä, jossa Kalkkiuunintien pysäkki jo siintää.

Päivän kävelyt ovat ohi ja paluumatka Tikkurilaan Hop-On Hop-Off-bussilla voi alkaa.

Takaisin Tikkurilaan läpi Vantaan maalaismaiseman

Hop-On Hop-Off-bussi pysähtyy kello 16.36 Kalkkiuunintien pysäkillä, poikkeaa Kuusijärven virkistysalueen kupeessa ja saapuu lopulta kello 17.10 Tikkurilan asemalle, laiturille 10. Ihana päivä Sipoonkorvessa on päättynyt, mutta repussa on vielä tuliaisia kotiin vietäväksi.

Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off-bussi lähestyy pysäkkiä.
Kävelyt on kävelty, nyt voi hypätä Hop-On Hop-Off bussin kyydissä takaisin Tikkurilaan.

Rusinat pullasta Sipoonkorvessa

Kaikkinensa koko päivän retkeen mahtuu kaikenlaista. On kahvittelua erilaisissa metsämaisemissa, on vuosisatojen historiaa rakennustaiteen merkeissä, herkullista lähi- ja luomuruokaa – unohtamatta virkistävää pulahdusta erämaajärveen!

Uskomatonta, että saman päivän aikana voi nähdä niin lampaita, ankkoja ja kanoja kuin lähes koskematonta erämaata, syödä niin omia eväitään kuin olla laaturavintolan ammattimaisen tarjoiluhenkilöstön hemmoteltavana. Vaikka kävelyä kaikkinensa tulikin reilu 11 kilometriä, ei se sopivan kokoisiksi paloiksi pilkottuna tunnu pitkältä.

Virtaava puro Sipoonkorven pohjoisosissa.
Sipoonkorvessa riittää nähtävää. On synkkiä metsiä, vehreitä lehtoja, reheviä soita, vuolaasti virtaavia metsäpuroja, erämaajärviä ja korkeita kallioita.

Tietenkään koko Sipoonkorpea ei voi yhdessä päivässä, edes – tai oikeammin sanottuna etenkään – omalla autolla kulkien nähdä. Mutta eräällä tapaa voi kyllä niin sanotusti poimia rusinat pullasta, kiitos Hop-On Hop-Off -bussiyhteyden.

Riittävän väljä aikataulutus mahdollistaa kiireettömän kulun ja vaikka kelloa joutuu jonkin verran bussiaikataulujen vuoksi seuraamaan, rytmittää se sopivasti siirtymiä. Oman kävelyvauhdin mukaan voi toki taukoja muokata omien toiveidensa mukaan.

Toivottavasti tämä kirjoitus kirvoittaa halun kokea Sipoonkorven ainutlaatuinen maisema itse. Ja jos ei koko päivää halua korvessa viettää, voi tietysti napata itseään eniten kiinnostavat palat. Olennaista on kuitenkin se, että Sipoonkorpeen, Suomen metsäisimpään metsään, päästäkseen ei tarvitse omaa autoa.

Linkit

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) / Reittiopas ja yhteydet Tikkurilaan
Sipoonkorpi Hop-On Hop-Off -bussilinja / Aikataulut ja reitit
Sipoonkorven karttaesite / Metsähallituksen esite ja kartta (pdf)
Sipoonkorven esittely / Metsähallituksen nettisivuilla
Ravintola Tila / Korvenportin luona Sipoonkorven kansallispuistossa
Visit Sipoo / Sipoon kunnan matkailusivusto
Korvenportti / Lisätietoa Korvenportin matkailuhankkeesta

Lisää Sipoonkorpi-vinkkejä

Alla olevista linkeistä löydät lisää vinkkejä Sipoonkorpeen Hop-On Hop-Off-bussia käyttäen samalta kirjoittajalta:

Herkuttelua ja polskuttelua Sipoonkorven kansallispuistossa – ilman omaa autoa!
Puolen päivän retki Sipoonkorven halki yhden bussilipun taktiikalla

Teksti ja kuvat: Kirstian Meurman

Jutun kirjoittajan, Kristian Meurmanin kuva.
Kristian on valtiotieteiden opiskelija ja muusikko, joka viihtyy luonnossa.

Olen Kristian Meurman, muusikko ja opiskelija sekä innokas retkeilijä.

Työskentelen kesän 2021 Sipoon kunnan viestinnän korkeakouluharjoittelijana, kirjoitellen niin kunnan omille kanaville kuin valikoiduille yhteistyökumppaneille retkivinkkejä Sipooseen.

Pyrin kirjoituksissani tuomaan esiin retkivaihtoehtoja ja konkreettisia vinkkejä sekä ilman omaa autoa kulkeville että Sipoon hieman vähemmän tuttuihin kohteisiin. Kaikki kesän 2021 kirjoitusten linkit jaan myös Sipoon kunnan Facebook-sivun kautta.

Sähköposti:
etunimi.sukunimi@sipoo.fi

🔸🔸

Sipoon kunta on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas. (kaupallinen yhteistyö)

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.