Sipoon saaristo on runsaudensarvi – veneellä Nikkilästä avomerelle!

Julkaistu:

12.08.2021
| Kirjoittanut:


Sipoon saaristo on ainutlaatuinen niin monipuolisuutensa kuin saavutettavuutensa kannalta. Etäisyydet ovat verrattain lyhyitä ja saaristosta pääsee nauttimaan niin omalla veneellä, vuokraveneellä tai kajakilla, applikaatiolla tilattavalla kyydillä tai vuoroaluksella. Nähtävää riittää jokaisen mieleen ja jokaiselle budjetille sopivasti.

Sipoon saaristossa voit kokea sekä seesteisen rauhallisen sisäsaariston upeine pitsihuviloineen, verkkaisesti virtaavan Sipoonjoen vehreine suistoalueineen että hurjan, karikkoisen ulkosaariston, jonka tyrskyjä uskaltavat vain karaistuneimmat merikarhut uhmata myrskyn noustessa. 🌊

Sipoon monipuolinen saaristo on helposti saavutettavissa joko omalla veneellä, yhteysaluksella tai applikaatiolla tilattavissa olevalla kyytipalvelulla.

Sipoon kunta on Kivaa Tekemistä -median Tähtikohde ja yhteistyökumppani. Tämä artikkeli kuvineen on Sipoon kunnan viestinnän korkeakouluharjoittelija, muusikko Kristian Meurmanin käsialaa. Kristian pitää itsekin luonnosta. 😊

🔸🔸

Veneellä vaikka Nikkilästä avomerelle

Yksi Sipoon upeimmista piirteistä on se, että Sipoonjokea pitkin voi alavirtaan laskea koko matkan, vaikka Nikkilän keskustasta aina avomerelle asti!

Jokea riittää navigoitavaksi jopa parin kymmenen kilometrin verran, joskin millään valtamerialuksille ei kapeahkolle joenuomalle olekaan asiaa. Parhaiten joella pärjää pienveneellä tai meloen – ja Sipoonjoella näkeekin usein kajakilla liikkuvia.

Sipoonjoki on yksi kulkuväylistä kohti saaristoa. Joella on mukava liikkua esimerkiksi kajakilla meloen. Kajakin voi vuokrata esim. Joensuun Tilalta. Jos kajakki tuntuu liian kiikkerältä, löytyy Joensuun Tilalta myös perämoottorilla varustettu vuokrasoutuvene.

Etäisyydet kohtuullisia mutta meri on aina meri

Toisin kuin muissa lähistön jokivarsien kunnissa ja kaupungeissa, Sipoossa etäisyydet ovat kuten kunta itsekin: inhimillisiä. Viehättävä jokimaisema avautuu peltoaukeiden jälkeen Sipoonlahdeksi, joka ei olekaan mikään ihan pieni lätäkkö.

Tuulen ollessa koillisesta se pääsee puhaltamaan yli kymmenen kilometrin matkalta, jolloin pitkän ja kapean Sipoonlahdenkin aallokko voi olla melkoista.

Sipoonjoen päästä avautuu peltoaukeiden jälkeen pitkulainen Sipoonlahti, jonka päädystä alkaa Sipoon saaristo.

Sisäsaaristo hurmaa herttaisuudellaan

Kapeat väylät, kauniit pitsihuvilat ja rauhalliset vedet sekä väylien jälkeen aukeavat pitkät selät takaavat, että näkemistä ja kokemista riittää. Sen ihmeempää ohjelmaa ei itse asiassa välttämättä edes kaipaa, jos pääsee vain veneen kyydissä ihailemaan upeaa Sipoon sisäsaaristoa.

Maihin voi nousta useissakin paikoissa halutessaan, sillä Sipoon kunnalla sekä Uudenmaan virkistysalueyhdistyksellä on alueella useita kaikkien käytössä olevia virkistysalueita. Näiden varustelutaso vaihtelee hieman, mutta useimmista kohteista löytyy ainakin tulisijat ja puuceet.

Sipoon saaristosta löytyy useita kaikille avoimia virkistysalueita. Useilta löytyy puuceet ja ulkotulipaikat. Norrkullalandetin virkistysalueelle pääsee yhteysaluksella sekä Kalkkirannan että Gumbostrandin satamista. Yhteysalusliikenne on kesällä ja syksyllä 2021 maksutonta. Norrkullalandetin saari sijaitsee ulko- ja sisäsaariston taitekohdassa ja sieltä avautuvat upeat näkymät avomerelle.

Uljas ulkosaaristo on Sipoon portti avomerelle

Jos herttaisen ja vehreän sisäsaariston rinnalle haluaa aivan erilaisen saaristokokemuksen, kannattaa suunnata ulkosaaristoon. Esimakua pääsee kokemaan jo esimerkiksi Norrkullalandetin virkistysalueella, jossa pehmeällä hiekkarannalla seisten voi katsoa avomeren horisonttiin.

Kesäaikaan myrskyjä harvemmin tarvitsee pelätä, sillä Norrkullalandetia vastapäätä olevat saaret suojaavat rannikkoa.

Ulko- ja sisäsaaristo ovat kuin eri puusta – vai pitäisikö sanoa kivestä – veistetty. Sisäsaariston rantaan asti jatkuvat vehreät nurmikot muuttuvat säätilojen vaihtelua paremmin kestäviin kanerviin ja muihin puumaisiin kasveihin. Aivan uloimman saariston kasvillisuus on jo hyvin niukkaa.

Ulkosaariston viehätys ei olekaan pikkunätit nurmikentät vaan kiven, meren ja taivaan karu yhteissointi.

Merta silmänkantamattomiin

Kun saariston uloimmalle laidalle pääsee, voi ihailla avomerta sanan varsinaisessa merkityksessä. Mitään saaria, luotoja tai rakennelmia ei näy horisontissa. Täällä liikkuvat lähinnä ammattikalastajat ja valtamerilaivat.

Tottumattomalle meri voi tuntua jopa uhkaavalta ja kyllä karaistuneempikin merikarhu tuntee syvää kunnioitusta merelle, joka sekä antaa että ottaa. Äärettömyyden äärellä hiljentyminen voi olla pysäyttävä kokemus.

Ulkosaariston viimeisten saarten jälkeen avautuu avomeri, jossa seuraavat saaret ovat jo Viron puolella. Kaikista pienimmillä veneillä ei avomerelle ole asiaa, mutta avomerta pääsee näkemään vuoroaluksenkin kannelta.

Vuokraa pienvene, kajakki tai chartervene seurueelle – tai tilaa venekyyti sovelluksella!

Esimerkiksi Joensuun Tilalta voi vuokrata kajakin tai pienveneen perämoottorilla. Näillä pääse hyvin navigoimaan sisäsaaristossa, Sipoonlahdella ja Sipoonjokea pitkin.

Nimensä mukaisesti Joensuun Tila sijaitsee Sipoonjoen suulla ja sieltä käsin pääsee helposti jokea pitkin ylävirtaan kohti Nikkilän seutukeskusta sekä alavirtaan kohti saaristoa. Joensuun Tilan ja sen yhteydessä sijaitsevien Villa Sibben ja Sibbe Disc Golfin palveluita ovat myös majoitus, frisbeegolf, minigolf (uusi 2021), kahvila ja ravintola (uusi 2021) sekä uimajärvi SUP-lautoineen.

Uutena palveluna kesän 2021 lopulla Sipoon saaristoalueelle on avattu myös Bout-palvelu, joka toimii samalla periaatteella kuin monet kyydintilauspalvelut maalla. Ilmaisen sovelluksen voi ladata Android- tai iPhone-puhelimeensa sovelluskaupasta ja haluamansa kyydin tilata sillä näppärästi. Hinnan näkee valmiiksi ja Sipoossa on useita lähtö- ja saapumissatamavaihtoehtoja, ja lisää on tulossa.

👉 Varaa majoituskohde Booking.com SipooKivaaTekemistä.fi on Booking.comin yhteistyökumppani.

Bout-applikaatiokyydillä pääsee näppärästi tekemään vaikka pienimuotoisen kiertoajelun saaristoon, kulkien yhdestä paikasta mantereella toiseen, läpi kauneimman sisäsaariston.

Sipoon vesialueilla toimii myös useita kuljetuspalveluita tarjoavia yrityksiä, joiden kautta on mahdollista vuokrata vene ja kuljettaja joko pienemmälle tai isommalle seurueelle. Joiltakin löytyy valmiiksi hinnoiteltuja retkikokonaisuuksia, joihin voi yhdistellä erilaisia palveluita, kuten ohjelmapalveluita, ruokailuja tai vaikka saunomista.

Saaristosta löytyy palveluita myös muualta, kuin mantereelta. Muun muassa Norrkullalandetissa toimiva Seasong Travels järjestää erilaisia tapahtumia ja kesäisin anniskeluoikeuksin varustettu kahvila palvelee niin omalla veneellä kuin vuoroaluksella saapuvia. Toimintaa Norrkullalandetissa on ympäri vuoden, sillä Seasongin vuokrattavat saunalliset mökit ovat talviasuttavia. Kuljetus saareen ja sieltä pois järjestyy myös.

Yhteysaluksella saaristoon pääsee edullisesti ja kätevästi

Sipoon saaristossa toimii julkinen yhteysalusliikenne ympäri vuoden. Avovesikauden aikana yhteysalukset palvelevat niin matkailijoita kuin asukkaita, talvikaudella yhteysalusliikenne on ensisijaisesti suunnattu ympärivuotisille asukkaille.

Kesällä ja syksyllä 2021 yhteysalusliikennettä hoitaa Pörtö Line ja liikenne yleisille laitureille on maksutonta! Pörtö Linen yhteysaluksella pääsee muun muassa Norrkullalandetin virkistysalueelle ja ennakkotilauksesta monille muillekin saarille.

Muille kuin yleisille laitureillekin ajetaan pientä maksua vastaan. Asiasta sovitaan etukäteen aluksen päällikön kanssa. Näin hän voi suunnitella reitin ja osoittaa aikataulun, milloin poikkeama reitiltä on mahdollista.

Pörtö Linen operoima yhteysalusliikenne on kesällä ja syksyllä 2021 maksutonta yleisiin laitureihin. Pörtö Linella on useita eri aluksia, joista kaikista löytyy ulkokannen lisäksi myös sisämatkustustilaa.

Palveluvalikoima kasvaa koko ajan

Sipoon saariston palveluvalikoima on mantereen puolella jo erinomaista, mikä onkin loogista, sillä etäisyydet saaristokohteisiin ovat maltillisia.

Toki saaristostakin löytyy niin majoitus-, ravintola- kuin kokouspalveluitakin – esimerkiksi Seasong järjestää näitä palveluita ympäri vuoden. Heiltä löytyy myös omaa kuljetuskalustoa, jolla pääsee talvellakin saareen.

Bout-applikaation täydentyvä kohdevalikoima ja muut suunnitellut palveluiden kehittämiset takaavat, että kesä kesältä Sipoon saariston vetovoima kasvaa.

Erilaisten tapahtumien yhteydessä paikallisilta kalastajilta, viljelijöiltä ja käsityöläisiltä voi ostaa tuotteita kotiin vietäväksi. Sipoon saaristossa on vielä useita ammattikalastajia, joiden herkut ovat maankuuluja mm. silakkamarkkinoilta. Tuoretta kalaa on toisinaan saatavilla suoraan kalastajalta, vaikka savukalat ja säilykkeet ovat säilyvyydestään johtuen suosituimpia. Kesätapahtuman yhteydessä voit ostaa vasta nostetut saaristossa kasvaneet uudet perunat ja herkullista savukalaa. 😋

🔸🔸

Saariston matkailun kehittämissuunnitelma työn alla

Matkailualan opiskelija ja Sipoon kunnan elinkeinoyksikön harjoittelija Laura Weisell on yhdessä saariston asukkaiden, kesävieraiden ja turistien kanssa kartoittanut Sipoon saariston matkailumahdollisuuksia kesän 2021 aikana. Weisellin työn pohjalta luodaan kehittämissuunnitelma, joka tulee toimimaan pohjana Sipoon kunnan saaristomatkailun strategialle tuleville vuosille.

Aivan kuten aallonmurtaja suojelee veneilijöitä tuulelta, tulee myös matkailijoiden suojella saariston luontoa. Ainutlaatuinen saaristo- ja meriluonto on herkkää aluetta. Vastuulliset matkailijat ovat Sipoon saaristoon aina tervetulleita!

Vastuullisesti, luontoa ja saaristokulttuuria kunnioittaen

Kuten kaikissa luontokohteissa vieraillessa, myös Sipoon ainutlaatuisissa merikohteissa vieraillessa on luontoa kohdeltava hellävaraisesti.

Kaikki mikä luontoon viedään, tulee viedä myös sieltä pois. Kaikissa – etenkään uloimmissa – saaristokohteissa ole jätehuoltoa. Kun saaristossa ottaa luonnon ja muut ihmiset huomioon, niin kaikki sujuu hyvin.

Saaristo on monen ihmisen koti. Sipoon saaristossa asuu ympärivuotisesti useita perheitä, joista monilla on useiden sukupolvien historia tässä uniikissa ympäristössä.

Sipoo kutsuu sinut nauttimaan ainutlaatuisen monipuolisesta saaristosta – vastuullisesti ja hymyssä suin! 😊

Yhtenä erikoisuutena Sipoon saaristossa toimii kesäisin Suomen vanhin ja ainoa kauppalaiva, Christina. Sen reitti palvelee ensisijaisesti saariston ympärivuotisia ja kesäasukkaita, mutta matkailijatkin pääsevät hyödyntämään sen valikoimaa, jos sattuvat pysähdyspaikkojen varrelle. Valikoima on veneen kokoon nähden laaja, peruselintarvikkeiden ohella ennakkotilauksesta mm. kaasua, polttoainetta ja pieniä määriä rakennustarvikkeita. Elintarvikkeissa ruoka-ainerajoitteet on huomioitu hyvin.

Jos ei mitään varsinaisesti tarvitse, kuuluu Sipoon kesään kuitenkin ehdottomasti jäätelöt kauppalaiva Christinalta, jos kerran samalle laiturille sattuu! Samalla voi jutella mukavia saariston asukkaiden kanssa ja nauttia kesäpäivästä ja tästä maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisesta palvelumuodosta. 🍦👌

Voit tutustua Sipooseen tarkemmin Visit Sipoo -nettisivujen kautta. Sipoon kunnan ylläpitämillä matkailusivuilla on vinkkejä myös muihin Sipoon näkemisen arvoisiin paikkoihin ja kohteisiin sekä blogikirjoituksia erilaisista kesäretkistä.

Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa jutussa mainituista palveluista, kajakkien ja veneen vuokraamisen hinta- ja muut tiedot sekä yhteysalusten aikataulut!

Visit Sipoo – Sipoo – Sibbo

Joensuun Tila – Sipoon Söderkulla

Aikataulut Sipoo – Pörtö Line (portoline.net)

Seasong Meetings & Events

Palvelemme maalla ja merellä! (kauppalaivachristina.fi)

Uudenmaan virkistysalueyhdistys (uuvi.fi)

👉 Varaa majoituskohde Booking.com SipooKivaaTekemistä.fi on Booking.comin yhteistyökumppani.

Teksti ja kuvat: Kristian Meurman
kmeurman@gmail.com

Kristian työskenteli kesän 2021 Sipoon kunnan viestinnässä korkeakouluharjoittelijana. Muusikkona tunnettu Kristian Meurman opiskelee parhaillaan valtiotieteitä Helsingin yliopistossa, pääaineenaan sosiologia. Meurmanin intohimoihin kuuluvat lähimatkailu sekä kokkailut saaristo-olosuhteissa. 👨‍🍳🏝

🔸🔸

Sipoon kunta on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas. (kaupallinen yhteistyö)

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.