Kivaa Tekemistä tutustui: Hurmaava vohvelikahvila Heinolan Harjupaviljonki

Julkaistu:

01.07.2016
| Kirjoittanut:

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Heinolan vohvelikahvila Harjupaviljonki oli mukana Suomen ihanimmat kahvilat -vertailussamme lukijamme ilmoittamana vuosi sitten. Halusimme nyt itsekin tutustua tähän ihanaan kahvilaan tarkemmin.

Saavuttuamme Lahden kupeessa sijaitsevaan Heinolaan, Harjupaviljonki löytyi helposti hyvien opasteiden ansiosta. Harjun päällä, aivan ydinkeskustan kyljessä sijaitseva hurmaava itämaisvaikutteinen jugend-rakennus teki vaikutuksen jo ennen kuin ehdimme sisälle saakka.

Ilona (vas.), Anne ja Sara-Sofia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ilona (vas.), Anne ja Sara-Sofia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uniikki vierailukohde

Tapasimme kahvilan iloisen ja valloittavan Anne Kosken, joka on ollut Harjupaviljongin kahvilayrittäjänä alusta alkaen, vuodesta 2013. Harjupaviljonki on nyt vohvelikahvilana avoinna neljättä kesää ja toiminta on vilkastunut vuosi vuodelta.

1900-luvun alussa valmistunut, Suomen oloissa ainutlaatuinen Harjupaviljonki toimi aluksi kylpylävieraiden virkistyspaikkana ja myöhemmin 1950-luvulla retkeilymajana. Monesti vanhemmat ihmiset tulevat kertomaan muistojaan vanhasta Harjupaviljongista.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tyylillä kunnostettu ja sisustettu Harjupaviljonki saa aikaan nostalgisia fiiliksiä. Valoisa tila isoine ikkunoineen ja upeine näkymineen Kymijoen vesistöön vie ajatukset hetkeksi ihan toiseen maailmaan. Eri paria olevat vanhat posliinikahvikupit ja pöydille asetellut valkoiset pelargoniat ihastuttavat ja tuovat mieleen muistoja lapsuudesta.

Täydellinen treffipaikka

Toisissaan kiehnäävät parit ovat tuttu näky kahvilassa. Enkä yhtään ihmettele, sillä yhtä romanttista kahvilaa ei helpolla löydä.

Varsinkin eri-ikäiset naiset teineistä iäkkäämpiin rouviin ovat löytäneet kahvilan ja jotkut tulevat perheineen kauempaakin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU ON UUDISTUNUT KESÄKUUSSA 2016. TUHANSIA SUOMEN PARHAITA KOHTEITA MAKSUTTA MYÖS KÄNNYKÄSSÄ.
**

Monipuolinen valikoima

Listalta oli vaikea valita sopivaa. Olisin halunnut kokeilla mitä tahansa, mutta jääpähän valittavaa seuraavaankin kertaan.

Monilla meneekin aikaa siihen, valitako makea vai suolainen vohveli. Oma valintani oli suolainen ilmakuivattu kinkku-vuohenjuusto-rucola-kirsikkatomaatti -täytteinen Serrano-vohveli, joka kuuluu listan uutuuksiin. Valinta oli helppo, koska vohvelissa oli mukana kaikki suosikkitäytteeni. Myös Henrin valitsema vohveli kylmäsavulohitäytteellä ja Aadan kinuskivohveli näyttivät ja myös maistuivat herkullisilta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Muutenkin monipuoliseen vohvelilistaan makeine ja suolaisine vohveleineen tuo eloa viikon vohveli, jonka täyte vaihtuu viikoittain.

Uutta Harjupaviljongissa ovat tänä kesänä vegaanivohvelit, jotka tuotiin valikoimaan asiakkaiden pyynnöstä. Vohveleita saa myös gluteenittomana. Vohveleiden lisäksi tarjolla on salaatteja, leivonnaisia ja muita kahvilaherkkuja. Haudutettua teetäkin löytyy monta eri sorttia.

Oreo-vohveli. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Oreo-vohveli. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Harjupaviljongissa on lapsille oma pieni kahvila, jossa perheen pienimmät voivat leikkiä vanhempien vielä kahvitellessa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ystävällinen palvelu

Harjupaviljongissa oli mukava vierailla myös ystävällisen palvelun ansiosta. Työntekijöiden välillä vallitsee hyvä kemia ja tekemisen meininki, joka välittyy asiakkaillekin. Yrittäjä on mukana toiminnassa koko sydämellä ja sen huomaa. Hän tekee samoja asioita kun kaikki muutkin työntekijät vessojen puunaamisesta lähtien.

”Olen sanonut nuorille, että jos kahvilassa on kiire, minuakin saa käskeä”, Anne naurahtaa.

Kesätyöntekijä Juuso. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kesätyöntekijä Juuso. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Harjupaviljonki työllistää kesäisin kymmenkunta työntekijää, joista suurin osa on paikallisia nuoria ja osa kokeneempia. Anne toivoo nuorten saavan hyvän kokemuksen työstään, joka on osalle ensimmäinen kosketus työelämään.

Näyttelyt ja tapahtumat

Kävimme kurkistamassa Harjupaviljongin yläkerrassa, jossa oli meneillään raahelaisen kuvataiteilija Henri Ylikuljun näyttely. Itsekin Raahesta kotoisin oleva Anne kertoo tuovansa mielellään esiin lahjakkaiden nuorten töitä, jotka eivät ole vielä saaneet tunnettuutta. ”On kuitenkin tärkeää, että teokset sopivat paikan henkeen ja ympäristöön eivätkä riko tunnelmaa”, hän muistuttaa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuvataiteilija Henri Ylikuljun näyttely MATKA on esillä Harjupaviljongin yläkerrassa 12.6.-28.8.2016.

Henri Ylikuljun näkemys Heinolan Harjupaviljongista. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Henri Ylikuljun näkemys Heinolan Harjupaviljongista. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Viime kesänä Harjupaviljongissa oli heinolalaisen pukusuunnittelija Riia Lampisen pukuluonnosnäyttely. Näyttelyssä mukana olleita pukuja julkisuuden henkilöiltä, mm. Irinalta, tultiin katsomaan kauempaakin.

Kahvilan yläkerta on suosittu tila myös pienemmille perhejuhlille. Yläkertaan mahtuu enimmillään 35 henkeä. Harjupaviljonki on mahdollista vuokrata kokonaankin omaan käyttöön.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tulevia tapahtumia

Harjupaviljongissa vierailee säännöllisesti live-esiintyjiä.

1.7. Stella’s Sunday klo 19 (liput 10 €)
9.7. Runo Kantaa -runoviikon päätösjuhla klo 18 (vapaa pääsy)
22.7. Jazzia Heinolasta klo 19 (liput 10 €)

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Heinola-tärppejä

Anne kertoi meille Heinolan Kesäpolusta, joka on muutaman paikallisen yrittäjän toteuttama kampanja. Kesäpolun ideana on kerätä leimoja passiin vierailemalla kampanjassa mukana olevissa kohteissa. Passin täyttäneet palkitaan hienoin Heinola-kassein.

Vierailun päätteeksi voi käydä viereisellä rautatiesillalla, josta on upeat näkymät Konnivedelle. Anne vinkkaa Heinolan kauniista puistoista, ihanista kahviloista, vilkkaasta torista, kesäteatterista, lintutarhasta sekä humoristisia teoksia täynnä olevasta Dorkin puistosta, joka on vierailijoille maksuton. Myös reilun 10 km päässä oleva Vierumäki urheiluopistoineen ja seikkailupuistoineen kuuluu Heinolaan.

Jos Harjupaviljongilla haluaa piipahtaa Lahdesta, Lahden ja Heinolan välillä kulkee kesäisin säännöllinen vesiliikenne sekä muutamina päivinä höyryjunayhteys (www).

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yhteystiedot

Heinolan Harjupaviljonki
Kauppakatu 30, Heinola
puh. 040 5619522

Harjupaviljongin kotisivut
Harjupaviljonki Facebookissa

Aukioloajat

Harjupaviljonki on avoinna toukokuussa ke-su, kesä-elokuussa joka päivä, syyskuussa viikonloppuisin.

**
Heinolan Harjupaviljonki on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo
Kuvat: Sari Särkijärvi
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.

2 vastausta artikkeliin ”Kivaa Tekemistä tutustui: Hurmaava vohvelikahvila Heinolan Harjupaviljonki

  1. Kirsi Salminen

    Hei
    Pakko oli laittaa viesti kun ”särähti” korvaan tuo ”Vierumäki kuuluu nykyään Heinolaan”, se on kyllä aina kuulunut. Ennen oli Heinolan maalaiskunnan puolella mutta kuntaliitoksen jälkeen siis ihan vaan Heinolaan. Kiva kun kävitte täällä Heinolassa 😊

  2. Henri Elo

    Kiitos Kirsi kommentista ja tarkennuksesta. Poistettu artikkelista sana ”nykyään”, niin on selkeämpi. 🙂

Kommentointi on suljettu.