Kuukauden kohde: Hyvinkää uudistui koko perheen matkailukohteeksi!

Julkaistu:

08.06.2018
| Kirjoittanut:

Uutta ja vanhaa. Näkymä Willansillalta vanhalle Villatehtaalle. Kuva: KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Yllätyin jo talvella siitä, kuinka iso kauppakeskus Hyvinkäälle, keskustaan radan itäpuolelle on kohonnut. Kauppakeskus Willa on valmistunut vuonna 2012. Se on monille ulkopaikkakuntalaisille, jotka eivät vieraile Hyvinkäällä säännöllisesti, yhä uusi tuttavuus. Naiset varmasti tietävät Willan miehiä paremmin, mutta nyt on aika miestenkin tietää! 🙂

Uusimaa tarvitsee elinvoimaisia palveluja muuallakin kuin Helsingin ympäristössä. Willa on 54 000 neliöllä ja noin sadalla liikkeellään, Citymarketista ja Prismasta lähtien, Suomen kahdeksanneksi suurin kauppakeskus!

Haastattelin tuusulalaista, Sulan alueella parturi-kampaamoa pitävää, Anneli Ilmavaltaa, joka asuu Pohjois-Tuusulassa ja vierailee Willassa säännöllisesti. Hän kertoi, että Willassa on tosi ystävällinen palvelu. Annelin suosikkeja ovat muun muassa luontaistuote- ja hyvinvointiliike Life, vaateliike H&M ja ravintola Royal Mekong.

Syyskuva. Sveitsin luonto ja uusi viihdekeskus elämyspalveluineen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Perinteikäs Hyvinkään Sveitsi uudistui

Mitä vielä, pitkän matkailuhistorian omaava harjumainen Sveitsin alue keskustan länsipuolella on myös uudistunut täysin!

Viime syksynä oli hieno sauvakävellä Sveitsin alueen kuntoreitteja, joiden opastekyltit oli uudistettu. Latu- ja vaellusverkosto ulottuu aina Helsinki-Tampere -moottoritien länsipuolelle Usmin ja Kytäjän maalaismaisemiin. Reitit kulkevat suurimmaksi osaksi Natura- ja luonnonsuojelualueilla.

Ulottuupa Helsingin Rautatientorilta Aleksis Kiven patsaalta alkunsa saava Seitsemän veljeksen vaellusreitti Helsingin Keskuspuiston, Vantaan ja Nurmijärven kautta aina Hyvinkäälle Kytäjän ja Usmin maisemiin ja lopulta Sveitsiin. Koko 90 km reitistä 20 km kulkee Hyvinkäällä.

Hyvinkää on muutakin kuin pohjoisen Uudenmaan kaupunkikeskus. Kytäjän upeat maalaismaisemat kutsuvat retkeilemään ja golfaamaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kun vierailimme Sveitsin jälkeen Suomen Rautatiemuseolla – lisää jäljempänä – hoksasimme Kasarmi-rakennuksessa Valtion Rautateiden sinisävyisiä hiihtolomamainoksia 1900-luvun alkupuolelta, ote:

”Hyvinkää sijaitsee Salpausselän ja Lohjanharjun yhtymäkohdassa. Harjanne on näillä seuduin 2 – 3 km levyinen ja kohoaa paikoitellen aina 134 metrin korkeuteen merenpinnasta. Se on suurimmalta osaltaan tasaista kangasmaata, mutta jyrkemmälle pohjoisrinteelle on muodostunut ’lukkoja’, kuten niitä Hyvinkäällä nimitetään. Täten tarjoaa maasto monipuoliset mahdollisuudet hiihtourheilun harjoittamiseen.”

Kauppakeskus Willan toisen kerroksen puolivälissä, Willansillalla, sijaitsevalta infopisteeltä on saatavissa muun muassa hyviä retkeilykarttoja. Hyvinkää on yhä retkeilijän ja hiihtäjän paratiisi. Esimerkiksi Kytäjä-Usmi -retkeilyalueelta löydät 8 huollettua nuotiopaikkaa ja 4 laavua yöpymiseen. Tämän alueen reittejä ovat Haiskarin kierros, Niittulahden kierros, Kolmen lammen kierros ja Kahden piilon kierros.

Luontopolkuja on paljon muitakin, suurin osa kaupungin ylläpitämiä. (www.visithyvinkaa.fi/patikointi)

Sveitsiin avattiin keväällä 2016 kiipeilypuisto SeikkailuSveitsi, yrittäjänä Anne Oksanen (kuvassa). Alakuvissa Kytäjä Golfin maisemia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Seikkailuja sisällä ja vedessä: uusi SuperPark Sveitsi, kuvassa Maija Virtanen, ja perinteikäs Sveitsin uimala. Kuva: KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Isoin uudistus Sveitsissä liittyy hotelliin ja uuteen monipuoliseen viihdekeskukseen. Härkävehmaankatu 4:ään hotellin rinnalle on kohonnut lasten sisäseikkailupuisto SuperPark, elokuvateatteri BioRex, pakohuonepeli WayOut Sveitsi, Fitpark ja Kulma Deli. Nämä kaikki ovat kohonneet uudisrakennukseen ja hotellista on pääsy niihin myös sisäkautta.

Koko paketti avattiin yleisölle viime syksynä! Ulkosalta löytyy kiipeilypuisto SeikkailuSveitsi pitkine vaijeriliukuineen. Se avattiin keväällä 2016 ja on vakiinnuttanut suosiotaan niin perheiden kuin yritysryhmien keskuudessa.

Lapsiperheiden palvelut eivät Hyvinkäältä lopu. Uuden SuperParkin lisäksi keskustan tuntumasta löytyy suosittu Villen Viidakko -sisäseikkailupuisto. Molemmissa voi järjestää lastensynttäreitä, kuten myös SeikkailuSveitsissä.

Hotel Sveitsi. Vaikuttavaa arkkitehtuuria on säilytetty muistuttamaan menneestä. Kuva: KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Itse hotelli on uudistunut kauttaaltaan. Hotel Sveitsiä meille esitteli hotellipäällikkö Sari Repo. Ystävällinen Sari kertoi, kuinka hotelli on remontoitu kauttaaltaan. Sekä kiinteistö että hotellitoiminta ovat yksityisessä suomalaisomistuksessa. Hotellia operoi Primehotels Oy -ketju ja Hotel Sveitsin hotellinjohtajana toimii pitkän linjan hotelliammattilainen Vesa Kokkonen.

Entisen Rantasipi Sveitsin tietävät monet. Se oli aikanaan, valmistuessaan 1974, yhdeksäs Rantasipi-ketjun hotelli. Oli hieno huomata, kuinka pääsalissa katosta roikkuvat palikat – restauroidut nekin – muodostavat yhä valtavan yhdeksikön alhaalta päin katsottaessa.

Pääsali on muuntautumiskykyinen – arkisin tarjoiltavasta herkullisesta buffetlounaasta illan ja viikonlopun tansseihin ja tapahtumiin. Isot ikkunat antavat luontoon, Sveitsin avaralle mäntykankaalle.

Järvenpääläinen hotellipäällikkö Sari Repo aloitti itsekin työnsä Hotel Sveitsissä viime syksynä ja on innoissaan uudesta hotellista, viihdepalveluista ja koko Hyvinkäästä tapahtumineen! Kuva: KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Sari esitteli Hotel Sveitsin uutta ravintolakokonaisuutta, johon kuuluvat pääsalin lisäksi pohjoismainen ravintola Alku ja rennompi bistromainen ravintola Tila. Alku on rauhallisempaan nauttimiseen, yksityistilaisuuksiin ja siellä tarjoillaan iltaisin à la carte -annoksia. Tilassa on puolestaan aamiaistarjoilu, lounas sekä buffet ryhmille tilanteen mukaan.

Majoitushuoneita hotellissa on 182, joista kaikki uudistettuja vähintään 2 hengen huoneita. Suurin osa on 3-6 hengelle, osa jopa kahdeksalle. Huoneet sijaitsevat kolmessa siivessä rauhallisten käytävien varrella. Hotellista on suora yhteys kaupungin ylläpitämään upeaan Sveitsin sisä- ja ulkouimalaan.

Sari vihjaisi, että Sveitsin uimalaan on suunnitteilla lisäulkoallas syksyllä ja sen jälkeen suunniteltaneen jälleen sisäuudistusta. Monille tärkeä uimala elää ajassa, sillä peruskorjauksen ensimmäinen vaihe toteutettiin 2015-2016. Sari myös muistutti hyvistä joukkoliikenneyhteyksistä. Sveitsiin pääsee näppärästi bussilla vaikkapa Hyvinkään rautatieasemalta.

Museonjohtaja Taina Rantala (oikealla) ja museolehtori Inka Alén toivottavat tervetulleeksi koko perheen Rautatiemuseoon ja sen pihapiiriin tapahtumineen. Kuva: KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Rautatiemuseo kiinnostaa lapsia ja alan harrastajia ympäri maailman!

Sveitsin jälkeen vierailuvuorossa oli Suomen Rautatiemuseo, johon tutustuimme kahtena päivänä. Kohde erottuu koko maailmassa sillä, että se kätkee sisäänsä maailman ainoan Keisarin junan Venäjän vallan ajalta. Alkuperäisverhoiltu juna on ollut aikanaan käytössä Venäjän keisarin Suomen matkoja varten 1870-luvulta lähtien.

Kaikkiaan vastaavia Venäjän keisarin junan vaunuja on ollut olemassa satakunta, mutta niistä jäljellä on vain kolme kappaletta Suomen Rautatiemuseon näyttelyhallissa Hyvinkäällä. Museolehtori Inka Alén kertoi, että Keisarin juna kiinnostaa kaikenikäisiä sukupuolesta riippumatta.

Keisarin junan ikkunoista näkyy 1800-luku. Inka Alén esittelee. Kuva: KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Oli hienoa kurkistaa menneen ajan tunnelmaan vaunun ikkunasta. Löytyypä museosta vaikka mitä muutakin mielenkiintoista, kuten sinisiä ensimmäisen luokan vaunuja ja vihreitä toisen luokan vaunuja, nekin 1800-luvun lopulta. Vanhassa asemarakennuksessa, joka on osa museokokonaisuutta, on Naisten huone ”hienoille naisille”, jotka matkustivat ensimmäisessä luokassa.

Inka kertoi mielenkiintoisia tarinoita rautatiehistoriasta, kuten suosituista ”keksinnöistä”, Lättähattu-paikallisjunista 1950-luvulta 1980-luvulle, sekä Hanko-Hyvinkää radan rakentamisesta yksityisen rautatieyhtiön toimesta. Rata valmistui 1873, mutta kohtasi konkurssin jo 1875. Juuri tämän radan asema-alueelle Suomen Rautatiemuseo on siirtynyt Helsingistä v. 1974.

Asemarakennus on valmistunut myös 1873, mutta Inka vinkkaa myös yhä toimivasta Hyvinkään asemasta pääradan varressa. Se on Suomen vanhimpia yhä käytössä olevia asemarakennuksia, vuodelta 1862, ja vierailun arvoinen toki!

Puistojuna kuljettaa lapsia kesäkaudella päivittäin, taustalla vaalea entisöity Hyvinkää-Hangon yksityisrautatien asemarakennus vuodelta 1873. Kuva: KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Museon perusnäyttelyä on uudistettu viime vuosien aikana ja työtä jatketaan edelleen. Ensimmäisessä näyttelyhallissa on esillä Suomen vanhimpia säilyneitä höyryvetureita ja vaunuja, seuraavassa hallissa siirrytään ajassa eteenpäin kohti dieselvetureiden aikakautta.

Museon pihapiiri on upea lisä kokonaisuuteen. Suurin osa rakennuksista on alkuperäisiä yli sadan vuoden takaa. Vaalean asemarakennuksen ympärille on kohonnut punaisia asuinrakennuksia rautatieläisille ja heidän perheilleen.

**
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti 1-2 kertaa kuukaudessa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä

**

Museonjohtaja Taina Rantala kertoo, että museon pihapiiri on suosittu tapahtumapaikka. Pihasta löytyy Pakarituvan kesäkahvila ja 1/8 -mittakaavassa oleva puistojuna, joka kuljettaa lapsivieraita ja vähän vanhempiakin joka päivä 12.8.2018 saakkajuhannusta lukuun ottamatta.

Yllätyimme muutenkin museon tarjonnasta lapsille. Vastaanotossa voi ihailla museoalueen pienoismallia ja leikkiä Brioilla. Varsinainen lasten aarre, leikkihuone, löytyy vastaanoton jälkeen oikealla olevan kaarevan, alkuperäisen veturitallin – vanhoja vetureita vieri vieressä – päästä!

Leikkihuone (vas. ylh.) on lasten suosikki, kuvassa äiti Veera ja lapset Kasperi ja Netta Hyvinkäältä. Oikealla alhaalla museomestari Jaakko Tuominen (oik.) ja kesätyöntekijä Tomi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eikä pidä unohtaa Rautatiemuseon monipuolista tapahtumatarjontaa. Inka kertoo, että ryhmäopastuksia järjestetään aktiivisesti koululaisille ja päiväkoti-ikäisille sekä tilauksesta erillisryhmille. Opastus onnistuu tarvittaessa suomen lisäksi englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi. Suomen Rautatiemuseota ylläpitää Rautatiemuseon säätiö. Museo on avoinna kesäkaudella 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–17 (suljettu juhannuksena).

Willan positiivinen energia

Toisen vierailupäivän lopuksi suuntasimme kohteeseen, joka on muuttanut Hyvinkään keskustan vierailukokemuksen täysin. Enää ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan kauppakeskuksia metsästämään!

Suomen kahdeksanneksi suurin kauppakeskus ja sata liikettä tekevät tehtävänsä. Myös Willan edusta on viihtyisää ja iloiset infotyöntekijät muistuttavat, että parkkeeraus on maksutonta. Willaan on näppärä tulla niin autolla, junalla kuin vaikkapa bussilla.

Infossa, pitkulaisen kauppakeskuksen puolivälissä, Willansillalla, työskentelevä Johanna Niemelä kertoo, että hänellä on itselläkin Helsingin reissut vähentyneet Willan myötä.

Willasta löytyy ”kaikki mitä perusihminen tarvitsee”, vinkkasi toinen opas Tomi Kristian Ruhanen. On vaatekauppoja, ruokakauppoja sekä vapaa-ajan ja wellness-liikkeitä. Kysyimme Johannalta ja Tomilta ravintolavinkkejä.

Visit Hyvinkää -matkailuneuvonta ja -esitteet, kartat, lipunmyynti. Willansillan infopisteellä Johanna ja Tomi Kristian tarjoavat tietoa niin Willasta kuin Hyvinkäästä. Kuva: KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Vinkkejä ropisi: Wok King, Sushi House ja Royal Mekong ovat aasialaisen ruuan ystäville, Pancho Villa meksikolaiseen makuun. Lapsiperheille enemmän soveltuvia ovat esimerkiksi Rax, Subway ja Rolls. Sitten on Momento, jossa on mm. pizzoja ja lehtipihvejä. Willasta löytyy myös Rosso.

Useassa Willan ravintolassa tarjoillaan lounasbuffet. Ei unohdeta Hyvinkään ravintolatarjonnasta Rautatiemuseon lähistöllä sijaitsevaa kellariravintola Medicin Mania, josta Inka Alén meille vinkkasi.

Nälkä lähtee Hyvinkäällä varmasti! VisitHyvinkää.fi -sivuston Palvelut-kohdasta on mahdollista etsiä ravintoloita niin Hyvinkään kuin erikseen Sveitsin alueelta, samoin majoituskohteita.

Ympyrä sulkeutuu

Palaamme historiaan. Kivenheiton päässä Kauppakeskus Willasta itään sijaitsee vanha Villatehtaan alue. Vanhoja tehdastiloja on muunnettu sisältä yritystoimintaan ja kulttuuriin soveltuviksi. Esimerkiksi Villa Arttu, jossa vierailimme ex tempore, on lasten ja nuorten kulttuurikeskus.

Kuvataidekoulun opettaja Tiina Valkeapää kertoi, että Villa Artun tiloissa toimi aikanaan miesten kankaiden kutomo.

Villatehtaan miljööstä löytyy mm. Villa Arttu, vasemmassa yläkuvassa kuvataidekoulun Tiina Valkeapää ja Lasten ja nuorten taidekeskuksen Raisa Laurila. OIk. alhaalla tehdasmuseota esittelee Sari Mustajärvi. Kuva: KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Ison tehtaan historiasta muistuttavat paitsi pitkät punatiilirakennukset myös alueen keskellä, avoimella sisäpihalla kohoava yksinäinen tiilirakennus. Se on Valvillan tehdasmuseo, osa Hyvinkään kaupunginmuseota. Tehdasmuseo on perustettu kaukaa viisaasti tehtaan yhä toimiessa vuonna 1981 Yhdistyneiden Villatehtaiden entiseen palokalustorakennukseen.

Tehdasmuseo on kesällä avoinna yleisölle arkisin klo 12-15. Museota meille esiteli amanuenssi Sari Mustajärvi. Oli yllättävää, kuinka iso ja merkittävä villatehdas on ollut Hyvinkäälle. Vuonna 1892 Ossian Donnerin toimesta perustettu tehdas siirtyi tälle tontille 1895. Lankoja ja kankaita, kuten vistraa ja viskoosia, valmistanut tehdas työllisti vielä 1990-luvun jopa 500 ihmistä.

Rakkaalla lapsella oli vuosien saatossa monta nimeä, kuten Villayhtymä, Hyvilla ja viimeksi Valvilla. Suuryhtiö Villayhtymän muodostivat 1960-luvulla maamme seitsemän merkittävää tuotantolaitosta Hyvinkäällä, Turussa, Orimattilassa, Tampereella, Hämeenlinnassa ja Tammisaaressa. Yhtiön Hyvinkään toinen tehdas oli Helsingin Verkatehdas, Heves, nykyisen Koneen alueella Hiiltomon kaupunginosassa.

Yhdistyneiden Villatehtaiden jättämän aukon Hyvinkään suurtyöllistäjänä täyttävät tänä päivänä Kone ja Konecranes -yhtiöt.

Hyvinkää. Kuva: KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Poimintoja Hyvinkään kesätapahtumista 2018 (kalenteri)

Rockfest 6.-9.6. (www)
Bluesstock 8.-9.6. (Rockfestin oheisohjelma) 8.-9.6. (www)
Iskelmäkesä 20.-21.7. (www)
Red Carpet Film Festival 30.8.-2.9. www)

Superpesis miehet ja naiset, Pihkalan pesäpallostadion, Kenttäkatu 11 (www)

Rautatiemuseon tapahtumia kesällä 2018 (www)

Lättähattu liikenteessä museon raiteella 7.7. ja 14.7.
Leena-höyryveturi liikenteessä museon raiteella 22.7. ja 28.7.
Leenan päivä 22.7.
Hyvinkää-päivä 30.7.
Rautatiemuseopäivä 12.8.

YHTEYSTIEDOT

Visit Hyvinkää / Hyvinkään kaupunki
Kauppakeskus Willa, Torikatu 7 (yhdyssilta)
05800 Hyvinkää

Kotisivut ja kohteet (www)

FB-sivut (www)
Twitter (www)

Info p. 019 459 2038, 0400 269 831
visit(a)hyvinkaa.fi

Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Kotisivut (www)
FB-sivut (www)
Instagram (www)

p. 040 862 5241
info(a)rautatiemuseo.fi

Hiihtolomalle junalla – oletko jo suunnitellut? 🙂 Suomen Rautatiemuseo, Hyvinkää. KivaaTekemistä.fi / Johanna Hurtig

Visit Hyvinkää ja Suomen Rautatiemuseo on valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -mediassa kesäkuussa 2018. Visit Hyvinkää ja Suomen Rautatiemuseo ovat KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita. Julkaisemme englanninkielisen artikkelin lähiviikkoina.

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.