Kuukauden kohde: Hankasalmi on talvilomailijan ykköskohde – Häkärinteet ja Revontuli yllättivät!

Julkaistu:

15.01.2016
| Kirjoittanut:

Kuva: Häkärinteet

Kuva: Häkärinteet

Kivaa Tekemistä -matkaopas Hankasalmi

KivaaTekemistä –tiimi pääsi viime keväänä vierailemaan parhaimman hiihtolomasesongin aikaan Keski-Suomen Hankasalmella, joka sijaisee vanhan Hämeen ja Savon rajamailla, 50 kilometriä Jyväskylästä itään.

Pienelle paikkakunnalle on vuosien saatossa kehittynyt kaksi kotimaan matkailun vetonaulaa ylitse muiden: Hiihtokeskus Häkärinteet oheispalveluineen sekä Lomakeskus Revontuli tähtiesiintyjineen ja aktiviteetteineen. Hankasalmi yllätti meidät positiivisesti.

Koko perheen Häkärinteet

Häkärinteiden yrittäjä Jukka Kirjavainen kertoo, että Häkärinteet sai alkunsa, kun paikkakunnan alppihiihtolegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen halusi myös omalle kylälle mäen. Ensimmäinen lasketteluhissi avattiin Häkärinteillä vuonna 1987. Häkärinteet on profiloitunut tätä nykyä koko perheen lomanviettopaikaksi.

Kaksi kertaa mäessä ja rinneyrittäjäksi

Kuusi vuotta myöhemmin 1993 aivan toisella alalla, matkapuhelinmyynnissä ja sen jälkeen valomainosyrityksen toimitusjohtajana, työskennellyt innokas Kirjavainen päätti tarttua pienen sapatin jälkeen härkää sarvista ja vaihtaa alaa. Hän ryhtyi yrittäjäksi ja otti vaikeuksiin joutuneen Häkärinteet hoidettavakseen.

Nokialta kotoisin oleva Jukka ei omien sanojensa mukaan osannut edes lasketella ja oli käynyt sitä ennen vain kaksi kertaa laskettelurinteessä, kerran Iso-Syötteellä ja kerran Rukalla!

Häkärinteiltä saa lainaksi pulkkia ja liukureita, jos oma on jäänyt kotiin. Pulkkamäen vieressä on kota, jossa voi paistaa makkaraa ja syödä omia eväitä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Häkärinteiltä saa lainaksi pulkkia ja liukureita jos oma on jäänyt kotiin. Pulkkamäen vieressä on kota, jossa voi paistaa makkaraa ja syödä omia eväitä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jatkuvaa kehitystä

Häkärinteet on kasvanut vuosien saatossa yhdeksi nopeimmin kehittyvistä eteläisen ja keskisen Suomen talvilomakeskuksista. Kun rinteitä oli Jukan tullessa viisi ja hissejä pari, nyt rinteitä on ympäri vaaraa yhteensä 13 ja hissejä viisi.

Näkymä mökkikylästä Häkärinteille. Jään kestäessä mökkikylästä rinteeseen pääsee näppärästi jäätä pitkin. Talvella lammen ympäri kulkee hiihtoreitti ja jäälle aurataan matkaluistelurata. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Näkymä mökkikylästä Häkärinteille. Jään kestäessä mökkikylästä rinteeseen pääsee näppärästi jäätä pitkin. Talvella lammen ympäri kulkee hiihtoreitti ja jäälle aurataan matkaluistelurata. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Häkärinteiden valot ja päärakennuksen korkeat lasipinnat siintävät iltahämärässä kauniisti lammen toisella puolella sijaitsevaan Häkärinteiden tasokkaaseen ja rauhalliseen mökkikylään. Myös valaistulle hiihtoladulle (pituus 4 km) ja lammen jäälle luistelemaan pääsee helposti. Vilkkaammat iltariennot ja keilailut löytyvät muutaman kilometrin päästä Lomakeskus Revontulesta.

Sääolosuhteet tuottavat haasteita

Kirjavainen kehuu työntekijöitään, joiden avulla myös alkava kausi on saatu käyntiin. Aluksi oli pitkään lumetonta ja sitten alkoi älytön pakkanen. On siinä rinnekeskuksilla haastetta, mutta lumitykit ovat laulaneet. Häkärinteet työllistää talvikaudella parhaimmillaan 30 työntekijää. Rinnepäällikkönä työskentelee Niko Liukkonen.

Maksuton lapsiparkki ja hiihdonohjaus

Alkavalla kaudella Häkärinteet uudistaa meidänkin lastemme suosiossa ollutta maksutonta lapsiparkkia päärakennuksen yläkerrassa. Parkista löytyy lasten ehdoton hitti pallomeri sekä erilaisia pelejä ja puuhaa niin lapsille kuin vähän aikuisillekin. Jukka suunnittelee, että uuden työntekijän Iidan valvovan silmän alle voisi jättää lapset leikkimään sillä aikaa, jos aikuiset haluavat ottaa muutaman laskun rinteessä. Kokopäiväistä lastenhoitoa ei ole suunnitteilla.

Häkän erikoisuus, maksuton lasketteluopastus lastenrinteessä viikonloppuisin klo 10-12, jatkuu myös tänä vuonna 2016. Hiihtolomasesonkina opastusta annetaan joka päivä.

Häkän päärakennuksen läheisyydestä löytyy iso caravan-alue huoltorakennuksineen. Kirjavainen on varustanut vanhan kyläkoulun yhteyteen myös kuntosalin. Siellä oli kahvakuulailemassa tunnelmaa!

Useimmat Häkän oheispalveluista ovat maksutta rinne-, ravintola- ja mökkiasiakkaiden käytössä. Tarkoitus on, että koko perhe viihtyy.

Rinnetiedot

Häkärinteillä on 13 rinnettä, joista pisin on 800 m mittainen Banaanirinne ja lyhyin on Naruhissirinne 80 m, joka on maksuton. Kokeneemmille laskijoille on Street, jossa on Suomen suurin Wallride-seinä. Lisäksi Häkärinteiltä löytyy Offpiste-rinne ja Häkä Snow Park. Suurin korkeusero on 103 metriä.

Wilma-poro. Kuva: Häkärinteet

Wilma-poro. Kuva: Häkärinteet

Yhteystiedot

Häkärinteet
Pieksämäentie 262, Hankasalmi
Puh. 010 3262 888

Häkärinteiden kotisivut
Häkärinteiden verkkokauppa (sisältää myös Häkä-mökkien varauksen)
Häkärinteet Facebookissa

***
Tule viettämään hiihtolomaa Hankasalmelle Keski-Suomeen!
Revontulen ja Häkärinteiden mökkikylät, latuverkosto, Häkärinteet, Loitsusauna, pulahdus avantoon ja vuonna 2014 avautunut Revontuli Bowling Diner!
Varaukset puh. 014-8448 200 ja www (Revontuli). Häkärinteiden mökkikylä puh. 0400 740 123 ja www.

***

Revontuli Bowling Dinerin hauskoja yksityiskohtia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Revontuli Bowling Dinerin hauskoja yksityiskohtia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Revontuli Bowling Diner vei toiseen maailmaan

Kokeilimme kevään Hankasalmen reissulla Revontulen lomakeskukseen vuonna 2014 avattua, uutta amerikkalaistyylistä Bowling Diner -ravintolaa ja hohtokeilasimme lasten kanssa. Ravintola hyvine ruokineen, upeine sisustuksellisine yksityiskohtineen ja keilausmahdollisuuksineen teki vaikutuksen. Oli kiva huomata, että lastenkin viihtyvyyteen oli selkeästi panostettu.

Lomakeskus Revontuli on Häkärinteiden tavoin itsenäinen perheyritys, jota luotsaavat isä Markku Kinnunen ja yhä enemmän tytär, toimitusjohtaja Tiia Valkama henkilökuntineen.

Revontuli sijaitsee järven rannalla ja lomakeskuksesta löytyy runsaasti ruokavaihtoehtoja ja majoituspaikkoja tasokkaissa mökeissä sekä hotellihuoneissa.

Revontuli tarjoaa Häkärinteiden kanssa yhteisiä laskettelulomapaketteja hemmotteluineen. Lisätietoa.

Menoa, meininkiä ja rentouttavia saunaelämyksiä

Revontuli erottuu edukseen Bowling Dinerin, viikoittain esiintyvien Suomen tähtiartistien, karaoken ja saunaelämysten ansiosta. Saunaelämyksiin on tulossa helmikuussa uutena tuotteena rentouttava Sauna Yoga. Noin 50-asteisessa telttasaunassa tehtävä harjoitus vahvistaa ja venyttää kehoa sekä laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Revontulen honkarakenteinen Loitsu-sauna ja Savusauna ovat saaneet Sauna from Finland -yhdistyksen myöntämät saunaelämyksen laatusertifikaatit.

Golfin harrastajien suosikkikohde

Lomakeskus Revontuli on tullut meille tutuksi myös kesäajan lomanviettopaikkana. Lapsille löytyy mm. kiva leikkipaikka leikkimökkeineen ja hämähäkkikeinuineen, kaksi trampoliinia sekä minigolfrata. Vastaanotosta saa myös erilaisia pihapelejä. Lämpimällä kelillä voi mennä uimaan Revontulen lapsiystävälliselle uimarannalle.

Alueella on minigolfradan ja 18-reikäisen golfkentän lisäksi mahdollisuus myös frisbee- ja footgolfin pelaamiseen. Revontuli Golf järjestää aika ajoin ilmaisia golfiin tutustumisia lajista kiinnostuneille.

Yhteystiedot

Lomakeskus Revontuli
Revontulentie 1, Hankasalmi
Puh. 014 8448 200

Lomakeskus Revontulen kotisivut
Revontuli Facebookissa

***

Mitä muuta Hankasalmelta löytyy?

Häkärinteet ja Revontuli sijaitsevat muutaman kilometrin päässä toisistaan. Viidentoista minuutin ajomatkan päästä löytyy Hankasalmen keskusta K- ja S-marketteineen, apteekkeineen ja Alkoineen. Häkärinteiden lähellä, 9-tien ja Pieksämäentien risteyksessä, sijaitsee myös Jari-Pekka Hankasalmi 24h liikenneasema, jonka yhteydessä on pieni K-ruokakauppa.

Hankasalmi tarjoaa matkailijalle ja vapaa-ajan viettoon paljon muutakin koettavaa ja nähtävää.

Kuva: Villa Mathilda

Kuva: Villa Mathilda

Shoppailukohteita

Villa Mathilda www
Artesaani ja nukketaiteilija Maria Juudinin käsityö- ja taidetalo vanhassa koulurakennuksessa. Talossa on myös kahvila ja pikkupuoti.

Sepän Gallerian keramiikkapaja www
Sirpa ja Harry Marttisen keramiikkapajassa voi tutustua Punasavisten keramiikka-astioiden valmistukseen. Pajan yhteydessä on myös myymälä.

Kosken kauppa www
Aito kyläkauppa Venekosken kylän sydämessä. Myynnissä lähituotteita.

Häkän valaistut ladut olivat hyvässä kunnossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Häkän valaistut ladut olivat hyvässä kunnossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aktiviteetteja

Maastohiihto
Hankasalmi kk – Revontuli – Häkärinteet –latukartta

Hankasalmen ratsastuskoulu www
Ratsastustunteja ja talutusratsastusta.

Luontopolut, lintutornit, laavut ja taukopaikat
Uimarannat ja leikkipaikat

Kuva: Hangan lava

Kuva: Hangan lava

Kesätapahtumia

Venekosken kesäteatteri www
Suomen vanhin – vuodesta 1955 – yhtäjaksoisesti toiminut harrastajakesäteatteri.

Hangan lava www
Pirttiherttu-järven rannalla sijaitseva kesätanssilava. Lavalla järjestetään tansseja kesäkuulta syyskuulle.

Kihveli Soikoon 15.-17.7.2016 www
Maailman ainoa vuosittain järjestettävä monipäiväinen skifflemusiikkitapahtuma.

Ravintoloita ja kahviloita
Majoituspaikkoja

Hiihtokeskus Häkärinteet, Lomakeskus Revontuli ja Hankasalmen kunta on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi tammikuussa 2016 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

Teksti: Henri Elo, Sari Särkijärvi

**
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.