Kivaa Tekemistä testasi: Suomen ensimmäinen lasten pakopeli – Kids Escape Taikahuone

Julkaistu:

26.08.2017
| Kirjoittanut:

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Erilaisia pakohuoneita tuntuu nousevan ympäri Suomea kuin sieniä sateella. Nyt kesäkuussa sellainen avattiin myös lapsille! Helsingin Mäkelänkadulla sijaitseva lasten pakohuone – Kids Escape Taikahuone – on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja se on osa Exit Room Helsinkiä.

Tapasimme Mäkelänkadulla yrittäjä Maria Lahdenrannan, joka on pyörittänyt yhtiökumppaninsa, saksalaisen Jan Quilitzschin, kanssa aikuisten Exit Room Helsinkiä lokakuusta 2015 lähtien.

Sekä Kids Escapen että Exit Room Helsingin huoneet sijaitsevat Lohjantiellä ja Eurantiellä Helsingin Vallilassa. Jännitys ei lopu tähän: Helsingin edustalla voi kokea elo-syyskuussa suurpakopelin saarella! Uutuutena on lasten pakopelin ohella Escape The Bar -arvoitustapahtuma. Yrittäjillä on pakohuoneita myös Saksassa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

MIKÄ IHMEEN PAKOPELI?

Pakopelin eli escape roomin ideana on etsiä ja ratkaista huoneessa oleva arvoitus tietyssä ajassa. Pelit ovat kivaa ajanvietettä niin perheille ja pariskunnille kuin kaveri- ja työporukoille. Tiimeissä voi olla 2-5 tai 2-6 henkilöä huoneesta riippuen. Lasten Kids Escapessa suositusikä on 8-13 vuotta ja aikuinen voi olla mukana ratkomassa tehtävää.

Aikuisten pakopeleissä peliaikaa on 66 minuuttia. Lasten pakopeli koostui kahdesta 30 minuutin pelistä. Isommille ryhmille Maria tiimeineen suunnittelee tapahtumat niin, että ryhmät jakaantuvat eri huoneisiin ohjaajien kera.

Lasten Kids Escape Taikahuone -pakopeliä olivat testaamassa ja kokemassa 10-vuotiaat ”taikurikokelaat” Aada ja Siiri yhdessä meidän Kivaa Tekemistä -aikuisten Sarin ja Henrin kanssa. Kenelläkään meistä ei ollut aikaisempaa kokemusta pakopeleistä lukuun ottamatta Prison Island -vankilasaariseikkailua, jossa täytyy pakopelin tavoin ratkaista lyhyempiä arvoituksia määrätyssä ajassa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ennen huoneeseen pääsyä ohjaajamme taikuri Suski kertoi meille pelisäännöt. Tärkeää huoneessa oli puhua ääneen, jotta taikurilla on mahdollisuus seurata pelin kulkua ja tarvittaessa antaa radiopuhelimen kautta vihjeitä tiukan paikan tullen. Pirtsakka Suski kertoi meille myös, että voimaa ei tehtävien suorittamisessa tarvita ja toisia on tärkeää kuunnella.

Ja sitten pelaamaan!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

MONIPUOLISIA TEHTÄVIÄ JA PALJON TEKEMISTÄ

Astuimme Taikahuoneeseen jännittynein mielin, koska emme osanneet yhtään aavistaa, mitä oli luvassa. Siiri kysyi Suskilta, onko siellä pelottavaa. Ei kuulemma ole, eikä ollutkaan, mutta pari kiperän jännittävää tilannetta kylläkin. Rohkeutta niihinkin onneksi löytyi! 🙂

Taikuri antoi taikurikokelaille tehtäväksi ratkaista unohtamansa taikasanan. Ihan aluksi oli hoksattava se, mitä huoneessa täytyi tehdä ensimmäiseksi. Ensimmäiset 5 minuuttia menivätkin ihmetellessä ja tutkiessa kaikkia huoneessa olevia johtolankoja. Pelikortteja, tauluja, numeroita, piirroksia ja erilaisia esineitä…

Taikurin vinkin avulla tytöt pääsivät hyvin alkuun.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Taikahuone oli taidokkaasti suunniteltu. Tylsiä hetkiä ei tullut, sillä tekemistä ja ratkottavaa riitti yllin kyllin. Olihan arvoitus ratkaistava ennen ajan päättymistä. Kun ensimmäiset kaksi rastia oli selvitetty, luulimme jo olevamme lähellä ratkaisua, mutta vielä mitä, tehtäviä tuli lisää ja lisää!

Aikailuun ei ollut varaa ja kello tikitti. Piti vain muistaa Suskin ohje alussa: tutkikaa ihan rauhassa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tytöt saivat eri vaiheiden jälkeen selvitettyä taikasanan aikuisten pienellä avustuksella ja aikaakin jäi pari minuuttia!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Toinen arvoitus olikin hieman kinkkisempi, taikurikokelaiden tehtävänä oli selvittää taikaloru. Samaisesta huoneesta paljastui uusi yllätys ja tehtävän ratkominen meni ensimmäistä täpärämmälle. Aikaa jäi vain 12 sekuntia!

Maria kertoi lopuksi, että lapset selviytyvät tehtävästä yleensä nopeammin, jos aikuisia ei ole paikalla.

Taikuri ei ole taikuri ilman korttitemppuja! Kuva: KivaaTekemistä.fi

”TÄÄLLÄ OLI IHAN SIKAKIVAA!”

Olimme kaikki positiivisesti yllättyneitä pakopelistä. Tekemistä ja asennetta riitti niin lapsilla kuin ohjaajalla! Jännitystä oli sopivasti.

Lasten pakopelissä oli hyvää se, että peli oli ohjattua ja valvottua. Näin kokemuksesta jäi hyvä mieli. Jos jokin tehtävä ei meinannut millään aueta, tytöt saivat radiopuhelimen välityksellä lyhyitä lisävinkkejä.

Hyvää oli myös se, että Kids Escape Taikahuone -pakopeli koostui kahdesta eri pelistä. Lapsille yli tunnin mittainen yhtäjaksoinen peli olisi ollut liian pitkä. Pelien välissä tytöt pääsivät kokeilemaan korttitemppuja taikuri Suskin kanssa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tytöt tykkäsivät erityisesti huoneista paljastuneista yllätyksistä, joita ei seiniltä suoraan näe. Kaikkiaan pakohuonekokemuksessa on monia vaiheita ja kaikki on lopulta aika loogista. Olisi pitänyt hoksata!

Alle kouluikäisille emme pakohuonepeliä suosittele, koska tehtävät vaativat keskittymistä sekä luku- ja kirjoitustaitoa. Isompien mukana keskittyvä 6-vuotias voi osallistua ihan hyvin, koska huone ei ole pelottava ja tunti on jaettu kahteen osaan. Kohde on kiintoisa aikuisellekin lasten kanssa, eikä taatusti päästä yläkoululaistakaan liian helpolla!

Kids Escapessa voi järjestää myös lasten synttärit. Maria kertoi, että tarvittaessa Kids Escape hoitaa myös tarjoilut läheisen libanonilaisravintolan yrittäjän kautta. Herkkuja voi tuoda synttäreille myös itse.

Maria ja Suski. Mäkelänkadulta löytyy myös perheille suunnattu Family Escape Miljoonaperintö -pakopeli perheille ja aloittelijoille. Vähän kuin mummola Helsingin keskustassa! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Exit Room Helsinki erottuu edukseen muista pakopeleistä sillä, että pakopelit tehtävineen ja sisustuksineen suunnitellaan itse. Pelien suunnittelusta yrittäjäkaksikolla Marialla ja Janilla onkin vuosien kokemus. Ennen pakopeliyrittäjiksi ryhtymistä he suunnittelivat Saksassa erilaisia toiminnallisia pelejä kouluille.

Exit Room Helsingin muut pakopelit ja arvoitustapahtumat:
Bodom, Pikaloma Karibialla, Aikakone, President’s apartment, V**** naapuri, Pakosaari, Escape The Bar.

YHTEYSTIEDOT

Kids Escape Taikahuone (www)
Mäkelänkatu 54 B (2. kerros)
00510 Helsinki

Puh. +358 44 936 0289 (ma-su klo 11-19)
Sähköposti: kids(at)exitroomhelsinki.com
Ota yhteyttä tai varaa ennalta.

Mäkelänkatu 54, Helsinki. Lähistöllä on parkkitilaa teiden varsilla ja mm. Velodromilla. Kids Escape Taikahuoneelle on hyvät julkiset liikenneyhteydet bussilla ja ratikalla (1 ja 7). Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kids Escape Taikahuone ja Exit Room Helsinki ovat KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita.
Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana lomakausiarvonnoissamme.