Ihana taideretki Tampereelle

Julkaistu:

18.11.2018
| Kirjoittanut:

Ihana Koskipuisto ja Tammerkoski. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Nautitko helposta retkestä pois pääkaupunkiseudulta?

Tampere on ihana mahdollisuus niin junalla kuin autolla. Pääset aivan ydinkeskustaan helposti ja nopeasti. Pääset erilaiseen kaupunkiin, joka yllättää aina. Tammerkoski ja historialliset tehdasalueet Finlayson ja Tampella luovat oman valkean ja punatiilisen tunnelmansa.

Näsinneula Suomen tunnetuimpana näkötornina on varmasti useimmille lapsesta saakka tuttu ja viestii modernista kehittyvästä suurkaupungista.

Vierailin Tampereella ensin mielenkiintoisessa ja ylättävän isoksi kasvaneessa markkinoinnin Business Battle -tapahtumassa Hotelli Tornissa ja sen jälkeen KivaaTekemistä.fi -palvelun yhteiskumppanin mainostoimisto Creative Cruen 12-vuotisjuhlissa, jossa juhlittiin myös yrityksen uutta nimeä. Kyllä, kumppanillamme on uusi nimi. Aiemmin Creative Crue tunnettiin Mediaportaana.

Pirskahtelevat ammattitaiteilijat Anne Mäkelä ja Pälvi Hanni toivottivat minut tervetulleeksi Pirkaanmaan seudun taiteilijoiden Pop up -näyttelyyn. Taustalla Paula Ollikaisen mystinen teos. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mutta eipä Tampereen elämys loppunut yhteen iltaan! Minut yllätti Tampereella paitsi keväinen sää keskellä marraskuuta myös uudehko todella näppärä kaupungin alla sijaitseva parkkihalli, pysäköintilaitos Hämppi, joka ulottuu rautatieaseman itäpuolelta Tullintorilta aina Koskenrantaan, Tammerkoskelle saakka!

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta kotimaista sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia. Alennuskoodi: ”ALE2023”
Katso lisää

🔸🔸

Autolla saapuvalle matkailijalle tai shoppailijalle, kaupunkitunnelmaa aistivalle, Hämppi tekee Tampereesta kätevän varsinkin, jos oman hotellin yhteydessä ei ole pysäköintimahdollisuutta. Voit parkkeerata auton juuri siihen kohtaan pitkanomaista pysäköintilaitosta, josta sinun on helpoin mennä haluaamasi kohteeseen – ja vaihtaakin auton paikkaa välillä. Vuorokausihinta oli 27 euroa, mutta stressi oli pienempi kuin kadunvarteen pysäköitäessä.

Pop up TaideJoulupuoti on avoinna nyt 7. kertaa Tampereen keskustassa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aurinkoisena lauantaiaamuna lähdin tutustumaan ainutlaatuiseen, jo seitsemättä vuotta joulun alla avoinna olevaan Pop Up Taidepuotiin. Se sijaitsee lähellä Laukontoria ja Kauppahallia Tammerkosken länsipuolella Hallituskatu 7:ssä ja on avoinna 16.11.-23.12.2018 ma-pe klo 11-19, la 10-12, su 12-18.

Uniikin taidekohteesta tekee se, että se on taiteilijoiden itsensä kasaama ja kokoama näyttely. Aivan vastaavia monivuotisia yhteistempauksia ei taida Suomessa muita ollakaan.

Näyttely jatkuu alakertaan, jossa on myös taiteilijoiden yhteisseiniä. Kuvassa vas. alh. Pia Feinik, vas. ylh. Anne Mäkelä, keskellä ylh. Sauli Iso-Lähteenmäki, keskellä Virve Lilja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Teokset tasapainottavat valoisassa yläkerrassa nautittavasti toisiaan Hannamari Matikaisen veikeistä eläinhahmoista Anne Mäkelän mustavalkeisiin kuvioihin, Janne Laineen herkkiin metsäteoksiin ja edelleen Pia Feinikin silta-aiheisiin ja paljettisiin naisfiguureihin.

Heidän lisäkseen näyttelyssä on esillä Pälvi Hannin kodikkaita pastellisävyisiä teoksia, Sauli Iso-Lähteenmäen tarkkaa esittävää taidetta ”eläinhahmo-emojeineen” ja Virve Liljan upeita vaaleansävyisiä syvälle luotaavia tulkintoja. Paula Ollikaisen väri-iloitteluissa on suorastaan salaperäinen tunnelma!

Yläkerta sijaitsee katutasossa, mutta näyttely jatkuu alakertaan, jossa voi nauttia vaikka kupposellisen kahvia.

Tamperelainen taiteen ystävä Irmeli Virolainen ihailee Pian lintuaihetta ja pitää myös Janne Laineen töistä. ”Mä odotan aina tätä (näyttelyä). Kiva kun tapaa taiteilijoita.” Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kiinteäksi osaksi Tampereen joulunaluskokemusta vakiintunut taitelijoiden oma näyttely on kuvataiteilijoille itselleenkin tärkeä henkireikä, kun he pääsevät ateljeistaan ihmisten ilmoille. Kun vierailin näyttelyssä, paikalla olivat iloiset, avajaisista toipuvat Pälvi Hanni ja Anne Mäkelä. Tupa oli ollut edellisiltana täynnä näyttelyvieraita ja laseista päätellen osallistujia oli ollut ainakin satakunta. Wau!

Pälvi kertoo, kuinka jo Helsingin Habitare-messuilla syksyllä ihmiset kyselivät Pop Up TaideJoulupuodista:

”Onhan teillä se taas.”

Anne Mäkelä muistuttaa, että galleristit ovat taiteilijoille tärkeitä, mutta omasta, itse kootusta näyttelystä taiteilijat saavat enemmän palautetta ja fiiliksiä suoraan ihmisiltä, taiteen kuluttajilta.

Tampereen keskustan tietyöt eivät häirinneet minua. Sisämaan suurimpaan taidekaupunkiin on tulossa raitiovaunu! Kuva: KivaaTekemistä.fi
Tampereen Tallipihan rakennukset sijaitsevat alkuperäispaikollaan ja ovat 1800-luvulta. Taiteen ystäville lähistöllä sijaitsevat Taidekeskus Mältinranta ja Sara Hildénin taidemuseo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Halusin kokea Tamperetta lisää. Suunnistin aurinkoista Kuninkaankatua suoraan pohjoiseen kohti Näsijärveä ja Tallipihaa, jossa en ollut aiemmin vieraillut.

Tallipiha on todella ainutlaatuinen, historiallinen kohde, jonka rakennukset ovat sijainneet nykyisillä paikoillaan 1800-luvulta. Tallipihalla on kahvilaa ja vaikka minkämoista kokemisen arvoista puotia.

Astuin sisälle Tallipihan Suklaapuotiin, joka oli lukijamme ehdotuksesta keväällä Suomen ihanimmissa pikkuputiikeissa.

Hanne Tuori-Kalliokoski (kuvassa) on pyörittänyt siskonsa Ulla Tuorin kanssa Suklaapuotia yhdessä 4 vuotta, Ulla yhteensä jo 8 vuotta. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Tallipihan Suklaapuoti, Kuninkaankatu 4. Tästä kaupasta löytyy jos jonkinmoista herkkua. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pieni putiikki oli täynnä suklaannälkäisiä kulkijoita. Tallipiha on myös ulkomaalaisille aito, suomalaisuutta henkivä kohde ja kielistä päätellen paikalle olivat löytäneet niin tamperelaiset kuin kauempaa saapuvat.

Yrittäjä Hanne Tuori-Kalliokoski kertoi paikan historiasta ja siitä, että heillä on saatavilla noin 40 suklaavalmistajan tuotteita niin Suomesta kuin Euroopasta, muun muassa Belgiasta ja Ruotsista.

Omaan ostoskoriini tarttui aivan herkullista La Praline -mustaherukkasuklaata Ruotsista. Läpimitaltaan n. 10 cm bokseja sai kaksi kympillä ja lisäksi napsin vielä saksalaisia salmiakkirakeita ihanassa läpinäkyvässä pussissa. Kaikkia näitä sai myös maistaa, nam! 🙂

Are we really in Finland – olemmeko todella Suomessa? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tampereen reissun lopuksi ihailin Finlaysonin tehdasaluetta, josta tuli mieleen Tallinna, sekä Koskipuistoa, joka on kesällä oiva piknikpaikka.

Kiitos Tampere!

Vinkiksi!

  • Voit etsiä Tampereen kohteita lisää KivaaTekemistä.fi -palvelustamme täältä.
  • Tampereeseen tutustuessa kannattaa napata jostakin (kohteesta tai hotellista) käsiinsä Visit Tampereen kätevä opaskartta kohdemerkintöineen.
Tampere at night. ❤ Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔸🔸

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.