Box Bed & Breakfast Sipoossa ammentaa voimansa luomusta ja lähituotteista

Julkaistu:

14.03.2018
| Kirjoittanut:

Box, Sipoo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä pääsi tutustumaan yli 2 vuoden tauon jälkeen idyllisessä Boxin kylässä Sipoossa sijaitsevaan Box Bed & Breakfastiin kirpsakkana maaliskuisena pakkaspäivänä.

Ystävällinen majataloyrittäjä Gustav Söderström otti minut vastaan aamupäivällä vaaleanpunaisessa talossa eli kahvilassa, jossa hän oli jo aamutuimaan tarjoillut aamiaisen majoittujille.

Majataloyrittäjä Gustav Söderström Sipoon Boxista. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kahvilan yläkerrassa on yksi perhehuoneisto majoittujille. Alapihalla on puolestaan päärakennus, jossa on viisi 2 hengen huonetta majoittujille. Vaaleanpunaisen talon vanhin osa on vuodelta 1890 ja siististä kahvilasta löytyy isäntäpariskuntien valokuvia jopa viiden sukupolven takaa.

Idyllinen vaalenpunainen lounaskahvila lähituotteineen – Handelsmans Café – aukeaa kevätkauteen tulevana viikonloppuna 16.-18.3. Maalis-huhtikuussa kahvila on avoinna perjantaista sunnuntaihin klo 10-18 ja toukokuun alusta elokuun loppuun joka päivä klo 10-18.

Kahvilassa on laaja valikoima luomu-, fair trade- ja lähituotteita, kuten jauhoja, hunajaa, suklaata, teetä, kahvia, kesäisin luomulimsaa ja luomujäätelöä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kyllä sipoolaisten kelpaa, sillä paitsi kahvilassa on uutta myös pihapiirissä on jo kahden vuoden ajan toiminut REKO Östnyland/Itä-Uusimaa -lähiruokapiiri. Se kokoontuu joka toinen perjantai. Ennen kokoontumista Gustav lisää piirin Facebook-ryhmään tapahtuman, jonka jälkeen tuottajat lisäävät tuotteensa sinne yksinkertaisesti kuvallisin FB-kommentein.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tämän jälkeen ostajat puolestaan kommentoivat mitä ostavat. Perjantaina lähituottajat ja lähiostajat kohtaavat. Viljatuotteet, liha, vihannekset, juusto, kala ja myös turkkilaiset ja brasilialaiset erikoisuudet vaihtavat omistajaa maksua vastaan. Samana iltana tuottajat jatkavat samanlaiseen tapahtumaan vielä Porvooseen, Loviisaan ja Liljendaliin.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Gustav tarjoaa pihansa REKOn käyttöön rakkaudesta luomuun. Gustav ostaa ja käyttää mm. teemalounailla samoja REKO-tuottajien lähituotteita, mahdollisimman pitkälle luomua.

Seuraava teemalounas on muuten pääsiäisenä! Eko Påsklunch Luomu Pääsiäislounas 1.4.2018 klo 13-16. (www)

**
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti 1-2 kertaa kuukaudessa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä

**

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Entä ne kahvilan uutuudet?

Gustav kertoo, että kahvila pyrkii entistä pienempään hävikkiin rajoittamalla päivittäistä tarjontaansa. Luvassa on kausisalaatti, kausiluonteisia voileipiä, muutamia makeita leivonnaisia, joista yksi on diabeetikoille. Toukokuusta lähtien on luvassa keittolounas perjantaista sunnuntaihin klo 11-13!

Kukkakaupasta majataloksi

Majatalo Box Värdshuset on Suomen harvoja englantilaistyylisiä, luomuun ja lähituotteisiin, ympärivuorokautiseen palveluun keskittyneitä bed & breakfast -kohteita. Kesän korvalla majatalon pihapiiriin puhkeaa ihastuttava puutarha – onhan Gustav ja vaimonsa Norma molemmat puutarhureita.

Itse asiassa Norma aloitti samassa, Gustavin kotitalon pihapiirissä kukkakaupan vuonna 1990 ja Gustav liittyi toimintaan mukaan 1992. Tätä ennen ja vähän sen jälkeenkin (1984-1994) Gustav toimi opettajana Överbyn puutarhakoulussa Espoossa lähellä Marketan puistoa.

Majatalo Boxin Muistojen puutarha on mukana jälleen Avoimet Puutarhat -tapahtumassa 1.7.2018. Puutarhassa on yli 1 500 kasvilajiketta yrtteineen ja Gustav johdattaa ruokailevia ryhmiä kierrokselle myös muina aikoina.

Muistojen puutarha odottaa kevättä ja johdattaa Majatalo Boxin päärakennukselle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Päärakennus. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kukkakauppa kasvoi kasvamistaan ja lopulta pariskunta päätti aloittaa majatalon pidon 2007. Syy oli luonteva. Gustav kertoo, että rakennuksille piti saada hyötykäyttöä. Tämä ajattelu kuvastaa laajemminkin yrittäjäpariskunnan ajatusmaailmaa.

Norma on nykyään eläkkeellä, mutta hoitaa majatalon siivousta. Päävastuun toiminnasta kantaa Gustav, joka kuuluu Itä-Uudenmaan Slow Food -ruokakuntaan ja oli mukana tapaamassa liikkeen perustajaa, italialaista Carlo Petriniä hänen Suomen vierailullaan 2012.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mitä Slow Food on?

Mainion kirjan ”Slow Food – Hyvää, puhdasta ja reilua ruokaa” teemasta on kirjoittanut Marjo Uusikylä. Saimme kirjan lahjaksi Boxin edellisellä vierailullamme syksyllä 2015. Slow Food -ajattelussa korostuvat ruuasta nauttiminen, matala hävikki, lähellä tuotettu, puhdas ja kestävästi tuotettu sekä luonnon monimuotoisuus.

Muistan jo edelliseltä Boxin vierailultamme Norman kertoneen ekologisuuden tulleen heille syntymälahjana, eikä se ole mikään uusi trendi.

Nyt Gustav on tuonut lajittelupisteen myös majataloon. Tarvittaessa asiakkaille järjestyy niin täysihoito kuin puolihoito itse tuotettuna. Gustav on vihkiytynyt kokki, vaikka koulutukseltaan onkin puutarhuri. Nautin vierailulla kahvia ja herkullista porkkanakakkua.

Majatalon uusi lajittelupiste. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Boxin peltomaisemat näyttäytyivät kauniina. Vieraita majataloon saapuu Hollantia, Ranskaa ja Saksaa myöten. Vuoden kierto näkyy majoittujissa: keväällä ja kesällä kotimaan matkailijat saapuvat juhlatilaisuuksiin, talvikaudella majoittujina on mm. komennusmiehiä, jotka työskentelevät Porvoon Kilpilahden öljynjalostamolla, vajaa 10 km Boxista itään.

Majatalo kuuluu eurooppalaiseen ECEAT-luomumatkailuyhdistykseen ja on kotimaisessa Portaat luomuun -ohjelmassa korkeimmalla 3/3 -tasolla.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mutta mikä on kestävän ruuantuotannon merkitys laajemmin?

Majatalon isäntä hoksasi jo 1980-luvulla puutarhakoulussa luomun tärkeyden joutuessaan käsittelemään kasvinsuojeluaineita.

”Vaikka luomu teettää töitä, meidän pitäisi pyrkiä luomuun”

Gustav kysyy, onko luomu oikeasti kallista, jos mietitään siltä kannalta, kuinka paljon ihmiset heittävät ruokaa pois.

Luomussa ei ole kasvinsuojelu- ja lannoitejäämiä. Maku on mainio. Söderström kiittelee myös maatalouden positiivista kehitystä.

”Osa lannoitteista huuhtoutuu vesistöihin, vaikka EU:n myötä kehitys on mennyt paremmaksi. Nykyään viljelijät saavat ostaa vain suunnitelman verran lannoitteita. Lisäksi luomuviljelijöiden määrä kasvaa jatkuvasti.”

Sipoossa pilkistää idyllisiä vapaapalokuntia siellä täällä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Majatalo Box tekee yhteistyötä myös toisen sipoolaisen majoitusyrityksen Juhlamenojen kanssa. Juhlamenot sijaitsee Boxista länteen, Västerskogissa, ja kohdetta vetää Martina Majander.

YHTEYSTIEDOT

Oy Majatalo Box Värdshuset Ab
Gustav Söderstöm
Spjutsundintie 103
01190 BOX

Kotisivut (www)
FB-sivut (www)
FB-ryhmä REKO Östnyland/Itä-Uusimaa (www)

p. 050 5924 255
majatalo(a)majatalobox.fi

Aiempi Sipoo-artikkelimme, jossa Majatalo Box mukana, vuodelta 2015 (www)

***
Majatalo Box & Handelsmans Café on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.

One thought on “Box Bed & Breakfast Sipoossa ammentaa voimansa luomusta ja lähituotteista

  1. Hilkka Männynsalo

    Ihan sattumalta menin näille sivuille ja mikä ilo. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Voisin liittyä postituslistallenne. Kiitos. Meillä käy melko paljon vieraita ja etsimme aina, mihin uuteen paikkaan veisimme heidät tutustumaan, niin arvelen, että ainakin Sipoossa tulemme käymään. Hyvää kevättä ja linnunlaulua toivotteleepi

    Hilkka Männynsalo, Järvenpää

Kommentointi on suljettu.