Uusikaupunki tarjoaa ihania meriristeilyjä ja puutalokaupungin tunnelmaa – kysyimme kuulumiset

Julkaistu:

16.07.2019
| Kirjoittanut:

Miltä tuntuisi vain olla ja istuskella Kaupunginlahden rannalla ja katsella vanhan v. 1617 perustetun Uudenkaupungin kesäelämää?

Kaupunginlahden tunnelmaa. Kuva: Visit Uusikaupunki

Pysähtyä Pakkahuoneen vierassataman kahvilaan ja katsella Kaupunginlahdella lipuvia paikallisia ja vähän kauempaakin Suomesta ja ulkomailta saapuvia purjeveneitä ja muita paatteja.

Ihmisten puheen sorina ja murre kertovat, että olet lomalla.

Ylitä silta ja vastaasi tulevat Kaupunginlahden vastarannalla – osoitteissa Aittaranta 2-12 – niin Café Aitta, ravintolat Kahveli ja Kirsta, Makasiini Ravintola 1617, Bistro Bay kuin Captain’s Makasiini. Vai haluatko jäädä siltikin Pakkahuoneen puoleiselle rannalle ja suunnata parin korttelin päähän keskikaupungilla puutalojen keskellä sijaitsevaan Ravintola Pookiin, Ylinenkatu 21.

Uudenkaupungin eli Ukin ravintola- ja kahvilatarjonnan löydät tosi helposti VisitUusikaupunki.fi -sivustolta (www) kuten myös majoitusvaihtoehdot leirintäalueista hotelleihin (www).

🔹 On ilahduttavaa, että Café Aittaan / Hotelli Aittarantaan, Ravintola Kahveliin, Bistro Bay’hin, Captain´s Makasiiniin ja Hotelli Aquariukseen voit saapua myös omalla veneellä!

Vasemmalla edessä Aittarannan ravintoloita, kauempana kaupungin puoleisella rannalla entinen Vason mylly ja Pakkahuoneen vierassatama. Kuva: Visit Uusikaupunki FB

Tapahtumien kesä

Uudellekaupungille on ominaista paitsi laaja saaristo ja meriristeilyt myös monet suositut kesätapahtumat.

Näitä ovat heinä-elokuussa mm. Karjurock 18.-20.7. ja kansainvälinen Crusell-viikko 27.7.-3.8., joka on vuodesta 1982 järjestetty puupuhaltimille omistettu festivaali. Tänä vuonna teemana on fantasiamaailma.

Uudenkaupungin matkailun Irmeli Laaksonen muistuttaa myös Tul toril -teematoritapahtumista kesälauantaisin ja Pakkahuoneen ohjelmallisista iltatoreista kesäkeskiviikkoisin, Pakkahuoneentori 2.

”Uutta on sähköinen tuktuk -kulkupeli/taksi, joka kuljettaa vieraita Pakkahuoneen vierassatamasta kauempana oleviin kohteisiin, kuten suosittuun naivistitaiteen mekkaan Taidetalo Pilvilinnaan ja Suomen laajimpaan Automuseoon, joka sijaitsee autotehtaan vieressä.”

Taidetalo Pilvilinna, Hiuntie 212. Kuva: Visit Uusikaupunki

Edelleen kannattaa hoksata Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtuma 7.-8.9., jolloin puutalokodit ja pihat avaavat ovensa vieraiden ihmeteltäviksi. Jo sitä ennen järjestetään Uudenkaupungin veneenrakennusperinteestä muistuttava jokavuotinen Puupaatei Pakkahuoneel la 17.8.

🔹 Näihin ja moniin muihin tapahtumiin ja kohteisiin voit tutustua näppärästi VisitUusikaupunki.fi -sivustolla kohdassa ”Näkemistä ja tekemistä” (www) sekä tapahtumiin laajemmin myös tapahtumakalenterin kautta (www).

Visit Uusikaupunki julkaisee viikottaisia menovinkkejä myös Facebookissa (www) ja kotisivuillaan. (esim. vko 15.7. alkaen: pdf)

Puupaatei Pakkahuoneel järjestetään la 17.8.2019. Kuva: Visit Uusikaupunki

Puutalot ja meriristeilyt

Ennen saaristoon meriteitse menoa en malta olla vinkkaamatta Turun saariston rengastien ”pikkusisaresta” Velhoveden reitistä, joka suuntautuu Uudenkaupungin pohjoiseen saaristoon ja kiertää makeanveden altaan.

Irmeli / Visit Uusikaupunki:

”Matkaa on reilu 50 km. Kappale Suomen kauneinta saaristoa on ulottuvillasi ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista. Saarten lomitse on nimittäin rakennettu tie. Rengastie on syntynyt, kun kaksi merenlahtea, Ruotsinvesi ja Velhovesi, padottiin kaupungin vedenhankintaan. Lahdista muodostui suuri makeanvedenallas, jonka erottaa merestä paikoin vain kapea kannas. Tällä reitillä voi pyöräillä tai autoilla saarelta toiselle, eivätkä uimapaikat lopu kesken. Erikoisuutena reitin varrella on toisella puolella suolaista merivettä ja toisella puolella makeaa vettä. Velhoveden rengastie vie saaristokylien maisemaan, tunnelmaan ja historiaan. Matkailutoimistosta voi vuokrata pyörän retkelle. Saatavilla myös 5 kpl sähköpyöriä.”

Velhoveden kierros. Kuva: Uusikaupunki.fi

Karttaan merkityt kohteet Velhoveden reitillä (www)

Lisäksi nostan erikoisena näyttelynä – historian siipien havinaa – Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotalon, Ylinenkatu 11, kesänäyttelyn Vähälapsena 25.8. saakka, ma-pe 10-17, la-su 12-15. Se kertoo lapsuudesta Uudessakaupungissa 1800-1900-lukujen taitteessa.

🔸 Kesäaikana Wahlbergin museotalon piharakennuksessa on lapsivieraiden suosima leikkipaikka. Piharakennuksessa voi leikkiä entisajan koti- ja kauppaleikkejä tai kävellä vaikka puujaloilla. Piharakennuksessa on myös entisajan suutarinverstas.

🔸 Myllymuorin lasten seikkailuretkillä selvitellään tänä kesänä Kadonneiden kenkien tapausta tiistaisin ja torstaisin klo 11. (www)

On hienoa ja kaupungin arvolle sopivaa, että Uusikaupunki on Museoviraston arvion mukaan yksi parhaiten säilyneistä empiretyylin puutalokaupungeista Suomessa. Parhaiten puutalokaupungin historiaan pääsee tutustumaan matkailuoppaiden opastetuilla kierroksilla, joita on tarjolla keskiviikkoisin, mm. 17.7. ja 24.7. ja Crusell-viikolla la 27.7., ke 31.7., pe 2.8. ja la 3.8. klo 11-13. (www)

Meriristeilyt ovat yhä kiinteämpi osa Uudenkaupungin matkailutarjontaa. Se on luonnollista, sillä saaristo on laaja ja kaunis ulottuen aina ulkosaaristoon Putsaareen ja Kustavin puolella olevalle Isonkarin majakkasaarelle asti. Jälkimmäiselle, kokemisen arvoiselle ulkomeren majakkasaarelle järjestetään kesän aikana tiiviisti risteilyjä.

Kuten jo Kivaa Tekemistä Facebookissa poimimme, Uudenkaupungin meriristeilyistä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Tässä kesäohjelman viikottaisia esimerkkejä:

  • Kuljetukset Haiduksen saareen ja Odine-ravintolaan pe-su
  • Risteilyt Katanpään linnakesaarelle
  • Risteily Isonkarin majakkasaarelle
  • M/S Kertun Torstaivisa-ristelyt & paikallispanimoiden huurteisia
  • Lasten merirosvoristeily Kaljaasi Olgalla
  • Sightseeing-risteilyt kesäperjantaisin M/S Kertulla
  • Kuutamo-, sauna- ja Kolmen salmen risteilyt Tiftö V -aluksella.

🔹 Klikkaamalla tapahtumakalenterista täpän ”Meriristeilyt”, saat näkyviin vain ne. (www)

Uudenkaupungin merimaisemia juhannuksena 2019. Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔹🔹

YHTEYSTIEDOT JA AUKIOLO

Visit Uusikaupunki / Matkailutoimisto
Rauhankatu 10
23501 Uusikaupunki

Ma-pe klo 9-16.30
24.6.-10.8.2019 ma-pe 9-17, la 9-15
Crusell-viikon sunnuntai 28.7. klo 10-14

p. 050 420 5333, 050 420 2329, 050 420 5425
matkailu(a)uusikaupunki.fi

Kotisivut ja kohteet (www)
Uudenkaupungin tapahtumakalenteri (www)

Visit Uusikaupunki Facebookissa (www)
Instagram (www)

Visit Uusikaupunki on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

Uudenkaupungin saaristo at night. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa, seuraa Instagramissa tai tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti n. 1 kuukauden välein.