Kuukauden kohde: Sodankylän helmi – Kieringin Lomakylä

Julkaistu:

30.01.2017
| Kirjoittanut:

Hietalan pihan kunnostettu navetta, jossa sisällä mm. latobaari ja lämmin tila teatteriesityksiä varten. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hietalan pihan kunnostettu navetta, jossa sisällä mm. latobaari ja lämmin tila teatteriesityksiä varten. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomesta löytyy uskomattoman elinvoimaisia pikkukyliä. Pääsimme tutustumaan alkuvuodesta Sodankylän kunnassa sijaitsevaan vajaan 150 asukkaan kokoiseen Kierinkiin, joka on valittu Vuoden Lapinkyläksi vuonna 2013.

Ajoimme Kierinkiin tammikuun paukkupakkasilla pohjoisesta Kittilän suunnasta. Matkaa päätieltä, Rovaniementien Lohinivasta Kierinkiin, on 42 km. Samaan aikaan kun seurasimme auton lämpömittarin lukeman laskevan jopa -38 asteeseen, ihastelimme taivaalla näkyviä rauhoittavia kaamosajan värejä.

Kierinki kutsuu. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kierinki kutsuu. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vaikka kaamosaikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle, se ei tarkoita, että kaamosaikaan Lapissa olisi vain pimeää. Päinvastoin. Hämärää toki on, mutta muutamia tunteja kestävä valonkajo keskipäivällä upeine värisävyineen ja luonnossa vallitseva rauha – revontulia unohtamatta – ovat juuri niitä asioita, minkä vuoksi monet matkailijat tulevat Lappiin juuri kaamosaikaan.

Joulukuusta tammikuulle kestävä kaamos kannattaa tulla kokemaan Lappiin edes kerran elämässään. Kaamosajan pituus vaihtelee muutamasta päivästä pariin kuukauteen ja on sitä pidempi, mitä pohjoisempana napapiiriltä ollaan.

Kylänraitti: vasemmalla entisiä kauppoja ja oikealla paja, jossa Janne Marttiini aloitti sepän opissa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kylänraitti: vasemmalla entisiä kauppoja ja oikealla paja, jossa Janne Marttiini aloitti sepän opissa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kieringin tarina on erityinen. Syrjäinen kylä säästyi tuholta Lapin sodan aikaan, minkä vuoksi Kieringistä löytyy yhä vanhoja ja näyttäviä rakennuksia, jotka odottavat kunnostajiaan.

Yhden niistä, n. 100-vuotiaan Hietalan talon ja sen peräpohjalaisen pihapiirin, kunnostivat Saariselällä yrittäjinä aiemmin menestyneet Paavo ja Teija Holopainen (nyk. Raaterova). Paavo joutui myymään Saariselän Riekko Hotellit sairastuttuaan reilut 10 vuotta sitten.

Teija on kotoisin Kieringistä ja muistaa kylän jo lapsuudestaan. ”Ajoimme monet kerrat Hietalan ohi ja ihmettelimme, miksi kukaan ei tee rakennukselle mitään”, Teija kertoo. Lopulta Holopaiset ostivat talon vuonna 2011 ja saivat pelastettua sen viime hetkillä.

Kierinki oli aikanaan 1900-luvun alkupuolella hyvin elinvoimainen lapinkylä omine sahoineen, höyläämöineen, myllyineen, yksityisine kouluineen ja itse rakennettuine teineen. Kylän palveluksia käyttivät muutkin lähikylät.


Hietalan päärakennus ja pikkupuoli. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Saapumispäivänä pääsimme tutustumaan Hietalaan toisen Kieringistä kotoisin olevan naisen, Airi Kankaan, kanssa. Airi halusi palata juurilleen ja hän kutsuu itseään paluumuuttajaksi.

”Ulkomailla mm. Kanadassa asuttujen vuosien jälkeen kaipasin rauhaa ja vaatimatonta elämäntapaa.”

Airi kuvailee Hietalaa perinteiseksi peräpohjalaiseksi pihapiiriksi päärakennuksineen, pikkupuolineen, navettoineen ja aittoineen. Navetassa on tätä nykyä latobaari, joka on kovassa käytössä erityisesti tapahtumien aikaan. Pikkupuoli on tuotu Hietalaan v. 2015 naapurikylästä ja se on ollut entisaikaan piikojen ja renkien majoituspaikka.

Nykyisin upea Hietala toimii niin juhlatilana kuin ravintolana ja ennen kaikkea suosittujen kesätapahtumien keskipisteenä. Kesäisin Hietalassa järjestetään teatteriesityksiä.

Viimeksi Hietalassa järjestettiin yhteinen uudenvuoden juhla majatalovieraille ja kyläläisille. Ohjelmassa oli karaokea ja noutopöytä paikallisine herkkuineen, mm. hirveä ja ylämaan nautaa, lohta, siikaa ja muikkuja.

Airi (oik.), Teija ja Teijan tytär Malla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Airi (oik.), Teija ja Teijan tytär Malla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Elämää rakkaaseen kotikylään

Yksi kipinä Kierinkiä kohtaan Airilla ja Teijalla syntyi, kun heillä oli ollut yhteinen ateljee Rovaniemellä. Vuonna 2009 he toteuttivat näyttelyn ”Kotikyläni”.

”Kierinki oli siihen aikaan todella hiljainen. Kauppa ja baari oli lakkautettu ja koulukin oli palanut. Oli sydäntä särkevää huomata kotikylän kuolevan”, Airi kertoo.

Holopaisten myötä myös Airi kiinnostui tulemaan mukaan kylän elävöittämiseen. Nyt hän toimii Kieringin kehitys ry:n puheenjohtajana.

1960-luvulla Kieringin kylässä oli parhaimmillaan 870 asukasta. Siihen aikaan kylässä oli jopa kaksi kauppaa ja mm. sepänpaja, jossa tunnettu puukontekijä Janne Marttiini teki sepän opissa ensimmäiset puukkonsa.

Kodikasta majoitusta – uusi upea hotelli

Hietalan päärakennuksen viereen valmistui viime syksynä uusi upea hotelli ”Majatalo”. Se avattiin vierailijoille joulukuussa 2016. Majatalossa on 12 kahden hengen huonetta, yhteinen viihtyisä oleskelutila, sauna ja pieni keittiö. Hotellivieraita on tullut jo Saksasta, Ranskasta, Alankomaista, Sveitsistä, Venäjältä ja Latviasta, muutama Suomestakin.

Hietalan pihapiiriin vastavalmistunut hotellirakennus sointuu ympäristöön. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hietalan pihapiiriin vastavalmistunut hotellirakennus sointuu ympäristöön. Kuva: KivaaTekemistä.fi


Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Maalaisromanttinen sisustustyyli toistuu niin huoneistoissa, hotellihuoneissa kuin hurmaavissa mummonmökeissä. Erityistä ihastusta saa aikaan Teijan ja hänen tyttärensä Inari Raaterovan tekemät taideteokset, joita löytyy lomakylän jokaisen rakennuksen seiniltä. Äidin ja tyttären suunnitelmissa on tehdä jokaiseen hotellihuoneeseen yksilölliset teokset.

Mummonmökkejä on kaksin kappalein: punainen ja pinkki. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mummonmökkejä on kaksin kappalein: punainen ja pinkki. Kuva: KivaaTekemistä.fi


Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Me majoituimme kylän keskipisteen eli Kieringin Kaupan & Kahvilan lähellä, noin parin sadan metrin päässä kaupasta sijaitsevassa saunallisessa rivitalohuoneistossa. Kauppa toimii myös Kieringin Lomakylän vastaanottona.

Kodikkaassa ja kauniisti sisustetussa huoneistossamme oli kaksi huonetta, keittiö ja sauna. Saimme näppärästi ostettua kaupalta ruuat iltaa ja aamupalaa varten. Jäätävistä -38 C pakkaslukemista huolimatta kävimme pienellä happihyppelyllä. Pakkanen ei tuntunut lapsia liiemmälti häiritsevän, sillä he olisivat halunneet jäädä vielä leikkimään huoneistojen edustalla oleville leikkitelineille.

Onneksi sisällä oli ihanan lämmintä!

Nämä Kieringin Lomakylän lomahuoneistot soveltuvat erityisesti lapsiperheille tai pienille porukoille. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Nämä Kieringin Lomakylän lomahuoneistot soveltuvat erityisesti lapsiperheille tai pienille porukoille. Kuva: KivaaTekemistä.fi


Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Kaupasta tuli kyläläisten olohuone

Holopaisten myötä Kierinki sai jo lakkautetun kyläkauppansa takaisin, kun Teija tiimeineen avasi kaupan uudelleen kesällä 2011. Tärkeänä lenkkinä avauksessa toimi Saariselältä apuun löytynyt myymäläpäällikkö Jaana Pikkarainen.

Kiinteistöä on sittemmin laajennettu. Kesällä 2016 avatussa 40-paikkaisessa ravintolassa tarjoillaan mm. aamiaista ja lounasta majatalovieraille. Listalta löytyy myös pitsoja ja burgereita.

Koska Kieringissä ei ole enää baaria, myös kyläläiset tapaavat tulla istuskelemaan lasilliselle ja rupattelemaan niitä näitä. Tarjolla on mietoja alkoholijuomia ja viinejä. Kieringin kyläkaupalla toimii myös bensa-asema!

Teijan mukaan kaupalle suunnitellaan myös Alkon tilauspalvelua, asiamiespostia ja apteekkia. Tämä kylä kehittyy!

Kylän keskipiste palveluineen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kylän keskipiste palveluineen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lämminhenkisessä kyläkaupassa tapasimme työn touhussa kaupan monitoiminaisen, Outi Kaisanlahden sekä Teijan siskon Minna Vierelän. Kieringin Lomakeskus on merkittävä työnantaja pienessä kylässä. Lomakeskuksessa työskentelee Teijan lisäksi kaksi kokoaikaista ja kaksi osa-aikaista sekä 3-8 kesätyöntekijää.

Kaupalle saapui myös paikallinen timpuri Esko Kangas ja kolarilainen ravintoloitsija Pekka Hakola, joka pitää Kieringin joella erikoista liikkuvaa lauttaravintolaa kesäisin. Lauttaravintola on avoinna ryhmille juhannuksesta syyskuulle. Kolarissa asustelevan Pekan vaimo on kotoisin Kieringistä ja he viettävät nykyään paljon aikaa mökillään Kieringissä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yläkuvassa myymälänhoitaja Outi Kaisanlahti, alakuvassa Esko Kangas ja Pekka Hakola, lounasta asettelemassa Teija ja siskonsa Minna Vierelä. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Pekalla on ollut 30-vuotisen yrittäjän taipaleen aikana useita ravintoloita ja muutakin yritystoimintaa. Tätä nykyä hänellä on ”Lauttaravintola of the Village Idiot” ja lisäksi matkamuistomyymälä Otsonpesä Kolarin Ylläsjärvellä. Eikä siinä vielä kaikki, monitoimimies harjoittaa Kieringissä lentotoimintaa yhdessä Teijan veljen, hirrenveistäjä Kari Raaterovan kanssa.

Kaukana, mutta kuitenkin lähellä kaikkea

Hyvin nukutun yön jälkeen jatkoimme Kierinkiin tutustumista yhdessä Teijan kanssa, jolla riitti vielä paljon kerrottavaa.

Vaikka Kierinki sijaitsee syrjemmässä, sieltä on helppo mennä päiväretkelle niin Ylläkselle, Leville, Luostolle kuin Rovaniemelle. Kaikkiin on reilun tunnin ajomatka.

”Kierinki on kaiken keskellä. Jos koko lomaa ei jaksa olla samassa paikassa, eri päivinä voi tehdä päiväreissuja omalla autolla eri paikkoihin”, Teija Vinkkaa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

”Kierinki on hyvä paikka niin ulkomaisille kuin suomalaisille matkailijoille, jotka arvostavat rauhaa ja maaseutua.” Teija toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät maaseudun tärkeyden. ”Sen eteen tehdään kovasti hommia paikallisten kanssa.”

Teija ja Airi rohkaisevat matkailijoita mukaan paikallisiin aktiviteetteihin yhdessä kyläläisten kanssa. Lapinkylässä käydään tulistelemassa, kelkkaillaan, hoidetaan poroja, saatetaan mennä aapasoille suksilla koirien vetämänä, metsästetään ja kalastetaan. Kuunnellaan erämaata ja aika ajoin virittäydytään tapahtumiin.

Kylän miesten kanssa on mm. herätetty mateenpato henkiin. Mateenpadossa jäähän tehdään avanto, josta upotetaan laudoista tehty pato ja katiska joen pohjaan. Katiska koetaan kolmen päivän välein. Paras aika mateen kalastukseen on helmikuu.

Kuva: Kieringin Lomakylä

Kuva: Kieringin Lomakylä

Tapasimme Kieringissä Alankomaista kotoisin olevan Ritzo ten Caten. Ritzo oli tullut Kierinkiin nauttimaan Lapin luonnosta ja lataamaan akkuja kiireisen ja raskaankin vuoden jälkeen.

”Upeinta on luonnon puhtaus, miljoonat puut ja järvet.”

Ritzo kertoi kävelleensä viikon aikana pitkin poikin metsiä yli 100 km Topo Gps -sovelluksen opastuksella. ”Pimeys ja kylmyys yllättivät. Oli hullua, että aamulla herätessä oli pimeää ja iltapäivällä kahden kolmen jälkeen oli taas pimeää.”

Iloinen ja puhelias Ritzo nautti erämaan rauhasta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Iloinen ja puhelias Ritzo nautti erämaan rauhasta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Erilaista tekemistä!

Tarkkasilmäisimmät saattavat kylällä ajaessaan huomata, että Kieringissä asustelee myös suuri joukko sympaattisen oloisia Ylämaan nautoja.

”Paavo keksi, että voisimme hommata ylämaan nautoja syömään pusikoita. Ostimme vuoden 2011 keväällä 40 nautaa ja niinpä meistä tuli myös maanviljelijöitä.” Eläimillä on myös oma hoitaja ja pehtoorinsa, Antti Uutela.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Saimme käydä lasten kanssa syöttämässä Ylämaan naudoille leipää. Kun saavuimme aidalle, eläimet tulivat heti meidän luo makupalojen toivossa. ”Ne eivät pure, mutta sarvia pitää varoa”, Teija muistutti lapsille.

Teija näytti kartasta koiravaljakkolatua ja aapasuoalueita. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Teija näytti kartasta koiravaljakkolatua ja aapasuoalueita. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kieringin seutu on pääosin harvaan asuttua metsä-Lappia eli kairaa. Kyliä on vain siellä täällä. Kieringin pohjois-puolelta alkaa laajat aapasuoalueet eli Aapa-Lappi. Teija kertoi käyneensä Riipijoen yläjuoksun aapasoilla metsäsuksilla koiransa vetämänä.

Katso Teijan koirahiihtovideo aapasoiden keskellä.

Kuva: Kieringin Lomakylä

Kuva: Kieringin Lomakylä

Tekemistä talvella

  • Porojen ruokintaa lähialueilla sijaitsevilla porotiloilla
  • Koiravaljakkoajelua: Korvalan Kestikievari, Tiainen ja Beana Laponia, Meltaus
  • Moottorikelkkailu: reittejä mm. länteen Kittilän Alakylän suuntaan ja pohjoiseen Kelontekemän suuntaan
  • Hiihtoa: kyläläiset ajavat kevättalvisin latuja länteen Ahvenlammen suuntaan, etelään Rutojärven suuntaan sekä lähijärville ja joelle

Tekemistä kesällä

  • Mönkijäajelua
  • Kalastusta
  • Melontaa
  • Vaellusta

Kaupalta saa lainaksi talvisin pulkkia ja potkukelkkoja sekä kesäisin polkupyöriä.

Suosittuja tapahtumia

  • Teatterifestivaalit – heinäkuussa
  • Maalaismarkkinat – syyskuun 1. vko

Molemmat ovat suosittuja 3-päiväisiä tapahtumia. Maalaismarkkinoilla on vieraillut n. 3500 ja parhaimmillaan 5000 kävijää. Markkinoilla on lähiseudun käsityöläisiä ja maanviljelijöitä myymässä tuotteitaan, lisäksi mm. pärehöyläystä, hevosen kengitystä, poniratsastusta.

Maaliskuulle on suunnitteilla kelkkatapahtuma.

Teija esitteli meille upean Niemelän pihapiirin, joka ei kuulu hänen yritykseensä, mutta jota myös on tarkoitus alkaa kunnostaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Teija esitteli meille upean Niemelän pihapiirin, joka ei kuulu hänen yritykseensä, mutta jota myös on tarkoitus alkaa kunnostaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kierinki yllätti

Kierinki yllätti meidät monin tavoin. Emme osanneet arvata, kuinka paljon hienoja asioita, historian havinaa ja lämminhenkisiä ihmisiä pienestä kylästä löytyykään. Myös ihailtavan tarmokasta yrittäjyyttä, kauniita rakennuksia, moderneja hotellihuoneita ja hurmaavia mummonmökkejä – taidetta unohtamatta.

Laajat aapasuoalueet olisi mukava päästä joskus kokemaan. Päällimmäisenä mieleen jäi kierinkiläisten ystävällisyys ja välittömyys. Ja se, että kaikki on mahdollista, jos on tarmoa ja halua pitää Lapin maaseutu elävänä.

Kun matkustaa autolla Lapissa, on syytä muistaa porot samoin kuin väistämisvelvollisuus pitkien erämaataipaleiden jälkeen pääteille tultaessa. Me emme poroja Kieringin teillä nähneet ja auton saimme tankattua näppärästi kyläkaupan kylmäasemalla.


Hietalassa on Lapin mystiikasta ja perinteestä kertovia taideteoksia. Kuvassa vasemmalla Teijan upeita maalauksia. Eetu löysi suosikkitaulunsa Hietalan päärakennuksesta. Tekijä: Inari Raaterova. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Yhteystiedot

Kieringin Lomakylä (www)
Kieringin Kauppa & Kahvila, majoituksen vastaanotto
Tuirantie 4
97390 Kierinki

puh. 040 809 1610 (Teija Raaterova)

Perinnekylä Kierinki & Kieringin kehitys ry (www)

***
Kieringin Lomakylä on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi helmikuussa 2017 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

***
Jos haluat, että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurimmalla osalla kesän 2016 kampanja-asiakkaistamme oli vilkas ja hyvä kesä. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.