Kuukauden kohde: Ihastuttava Orimattila valloitti!

Julkaistu:

16.05.2016
| Kirjoittanut:

Orimattilan keskustassa sijaitseva hevospatsas oli juuri saanut seppeleen paikkakunnan lapsilta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Orimattilan keskustassa sijaitseva hevospatsas oli juuri saanut seppeleen paikkakunnan lapsilta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä -matkaopas Orimattila

Ihastuimme jo viime kesänä Lahden lähellä sijaitsevaan Orimattilaan, joka on erottuva pikkukaupunki useine taidekohteineen. Orimattilasta löytyy myös ihana hotelli, suuri avara tavaratalo sekä monipuolinen, puistomainen kotieläinpuisto.

Pääsimme nyt keväällä tutustumaan Orimattilaan pintaa syvemmältä!
Meille Orimattila oli ennestään tuttu kotieläinpuistosta sekä Villa Roosasta, jonka nykytaidenäyttelyssä vierailimme lasten kanssa viime kesänä.

Useimmat mieltävät Orimattilan hevospitäjäksi, mutta ennen kaikkea Orimattilasta löytyy useita ainutlaatuisia taide-elämyksiä tarjoavia kohteita.

Soile Yli-Mäyryn Taidelinna. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Soile Yli-Mäyryn Taidelinna. Kuva: KivaaTekemistä.fi

***
Soile Yli-Mäyryn Taidelinna

Orimattilan keskustassa sijaitseva Soile Yli-Mäyryn Taidelinna näkyy jo kaukaa. Se on upea linnamainen rakennus ja taiteilijan toinen koti, jossa Etelä-Pohjanmaan Kuortaneelta kotoisin oleva taiteilija ja valtiotieteen tohtori tapaa vieraitaan.

Yli-Mäyry osti taidelinnansa 24 vuotta sitten ja se on siitä lähtien palvellut taiteen ystäviä. Ensimmäinen myyntinäyttely mittavan remontin jälkeen pidettiin marraskuussa 1993. Yli-Mäyryn toinen koti ja pääateljee sijaitsee Lahdessa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Taidelinna on kodinomainen ja se on rakennettu samalla tontilla sijainneen villatehtaan johtajan kodiksi 1895. Paitsi taideteokset myös Yli-Mäyryn keräilemät antiikkiset huonekalut ja esineistö ovat näkemisen arvoisia.

Taidelinnan opas Arja Ojala. Arjalla on kädessään Soile Yli-Mäyryn omaelämänkerta Palava tuhka. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Taidelinnan opas Arja Ojala. Arjalla on kädessään Soile Yli-Mäyryn omaelämänkerta Palava tuhka. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Oppaanamme toimi ystävällinen Arja Ojala, joka ottaa vieraita vastaan ja toimii oppaana eläkepäivillään. Aikaisemmin tummista sävyistään tunnettu ja nyttemmin värikkäitä teoksia tekevä Soile käyttää maalauksissaan palettiveistä. Arja kertoi, että Soilen töissä toistuvat samat elementit, ihmishahmo, eläimet, kuunsirppi ja kolmio.

Taiteen ystävien paratiisi

Soilen upeat maalaukset ja lasityöt kiinnostivat myös Aadaa, 8v, ja Eetua, 4v. ”Äiti, täällä on hirveän kaunista!” Tokaluokkalaisen kännykkäkamera olikin kovassa käytössä. Eetua kiinnostivat erityisesti lasityöt, joissa oli autoja.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

”Äiti, saako mattoihin koskea?” Haastavinta alle kouluikäiselle lapselle museoissa ja taidenäyttelyissä on luonnollisesti se, ettei mihinkään saa koskea ja ettei tilassa saa juosta. Ja sitä täytyy toistella useamman kerran vierailun aikana. Arja kertoi, että pienetkin lapset lumoutuvat paikasta niin, että he yllättävät hyvällä käytöksellään omat vanhempansa.

Soile Yli-Mäyry muistuttaa, että taidelinna on tarkoitettu erityisesti aikuisille taiteen ystäville, aikuisryhmille sekä taideteoksista kiinnostuneille perheille.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Soile Yli-Mäyryn kotisivut

***
Orimattilan taidemuseo

Seuraava vierailukohteemme oli Orimattilan kirjaston yläkerrassa sijaitseva taidemuseo. Tutustuimme aluksi Orimattilasta kotoisin olleiden veljesten, Eero Erkon ja J. H. Erkon, elämänvaiheista kertovaan näyttelyyn.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lapsia kiinnosti erityisesti Koulumuseo, jossa oli esillä Heinämaan kyläkoulun vanhaa esineistöä vanhoista pulpeteista kasviaiheisiin opetustauluihin ja seinäkarttoihin. Mikä parasta, esineisiin sai koskea!

Pulpetilla oli kiintoisa ristisanatehtävä, joka tuotti haastetta meille aikuisillekin. Koulumuseo-näyttely on esillä 22.5. saakka.

Taidemuseon laadukkaassa perusnäyttelyssä on esillä Taidesäätiö Ilmari ja Toini Wall-Hakalan kokoelmat sisältäen tasokkaita Pekka Halosen, Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Eero Järnefeltin ja Helena Schjerfbeckin teoksia. Taidemuseon taka-osasta löytyy kuvanveistäjä Pentti Papinahon tuotantoa tunnettuine hahmoineen.

Pentti Papinahon veistos J.K. Paasikivestä vuodelta 1960. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pentti Papinahon veistos J.K. Paasikivestä vuodelta 1960. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Orimattilan taidemuseon kotisivut

***
Hotelli Teltta & Hellimö

Yövyimme Orimattilan Hotelli Teltassa, joka sijaitsee Orimattilan Kehräämön 4. kerroksessa. Tämä uniikki ja ekologinen hotelli oli todella vaikuttava designeri Antti Evävaaran suunnittelemine telttamaisine huoneineen. Hotelli syntyi palvelemaan alakerran hemmottelukeidas Hellimön majoitustarpeita.

Orimattilan uniikki Hotelli Teltta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Orimattilan uniikki Hotelli Teltta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tunnelmallisen pihalyhtyjen valaiseman käytävän varrella on 11 vankkaseinäistä, lämpöeristettyä ja ilmastoitua 1-2 hengen telttaa. Hotelli Teltan yrittäjä Pirjo Pylväläinen muistutti, että telttakangas on paloturvallista. Hotelli Teltassa on myös yksi viiden hengen huone, jossa me yövyimme. Huoneessamme oli pieni infrapunasauna.

Lapsista yöpyminen Hotelli Teltassa oli jännittävää. Oli kiva, kun hotellista sai lainaksi lautapelejä. Erityismaininnan ansaitsee hotellin yhteiskäytössä oleva kodikas keittiö- ja oleskelutila.

Pirjo vei meidät tutustumiskierrokselle vanhaan tehdasrakennukseen, jossa on mm. tanssisali maakunnan suurimpine parketteineen. Kehräämön tanssisalissa on torstaisin päivätanssit klo 14-17.30.

Kehräämön tanssisali. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kehräämön tanssisali. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Alakerroksista löytyy mm. hotellin asiakkaiden käytössä oleva kuntosali, kampaamo sekä hemmottelukeidas Hellimö, jonka kauniit tilat ovat niin ikään Antti Evävaaran käsialaa.


Hellimössä on hoitopisteitä allergiaa ja flunssan oireita lievittävästä suolahuoneesta fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia edistävään Mielenkeinuihin, jossa istutaan riippukeinussa silmät kiinni hiljaista musiikkia kuunnellen.

Hellimössä on hieronta- ja kosmetologipalveluja sekä saunamaailma porepaljuineen. Paikka vaikutti juuri sellaiselta, jonne itsekin haluaisin tulla nauttimaan hoidoista tai viettämään laatuaikaa yhdessä puolison kanssa. Joitakin hoitoja saa nimittäin myös kahdelle.

Hotelli Teltan kotisivut
Hellimön kotisivut

Orimattilan Kehräämö. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Orimattilan Kehräämö. Kuva: KivaaTekemistä.fi

***
Orimattilan Kehräämö

Kehräämön tiloissa on monta ihastuttavaa pikkuputiikkia. Usein vanhat tehdasrakennukset jäävät tyhjilleen, mutta Orimattilan Kehräämö, entinen villatehdas, on vireä käyntikohde, josta löytyy vaikka mitä katseltavaa ja maisteltavaa.

Tehtaalla on pitkä yli satavuotinen historia, mutta se on nykyään Olli Mäkelän ja parin muun paikallisen yrittäjän omistuksessa. He hankkivat kiinteistön 15 vuotta sitten ja lähtivät kehittämisessä ”tyhjästä liikkeelle”, kuten Mäkelä kuvaa.

Vierailimme tunnelmallisessa Maria Drockilan kynttiläpajassa, Heinämaan Pitsinkutojat ry:n ylläpitämässä Pitsituvassa sekä Käsityövakassa, jossa myydään paikallisten yrittäjien käsityötuotteita.

Orimattilan Kehräämön kotisivut

***
Ravintola Tehdas

Pääsimme testaamaan mainiona lounaspaikkana suosituksia tulleen Ravintola Tehtaan. Toinen yrittäjistä, Katariina Hampaala kertoi, että laadusta ei tingitä. Eineksiä ei käytetä ja kastikkeet tehdään itse. Katariina vastaa salista ja hänen yrittäjäpuolisonsa Kari Välimäki keittiöstä henkilökuntineen.

Ravintola Tehdas. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ravintola Tehdas. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ravintolan yrittäjä Katariina Hampaala ja työntekijä Jani Nuppuvaara. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ravintolan yrittäjä Katariina Hampaala ja työntekijä Jani Nuppuvaara. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Katariina ja Kari ovat pyörittäneet ravintolaa kolme vuotta. Viikonloppuiltaisin Tehdas muuntautuu diskoksi live-esiintyjineen.

Tilasimme ensimmäisenä iltana valtavan Tehtaan lihalankun – josta olisi riittänyt syötävää kahdelle – sekä hevosen sisäfilepihvin. Lapset tilasivat hampurilaiset. Jälkkäristä heidän ei tarvinnut kinata, sillä Tehtaassa lapset saavat jätskijälkkärit ilmaiseksi pääruuan yhteydessä.

Toisena päivänä testissä oli paahdettu lohi sitruunaperunoin. Täytyy myöntää, ettei ravintolaa turhaan kehuta antimistaan. Jälkiruuaksi söimme pistaasi- ja kirsikkajäätelöpallot, jotka veivät kielen mennessään.

Katariina esitteli meille, kuinka ravintolan vieressä oleva kokoustila saadaan näppärästi muutettua yökerhoksi. Tila toimii myös ruokailutilana esimerkiksi ryhmille, jotka tutustuvat taidekohteisiin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kehräämön toisessa kerroksessa toimii arkisin myös Kehräämön Kahvila kotiruokalounaineen ja pitopalveluineen.

Ravintola Tehtaan kotisivut

***
Orimattilan ”kyläkauppa” Megamyynti Areena

Ennen kotiin lähtöä kävimme ostoksilla Suomen suurimpana outlet-myymälänä tunnetulla Megamyynti Areenalla. Entisessä Virkkeen tekstiilitehtaassa toimiva outlet muistuttaa ensi näkemältä Tuurin kyläkauppaa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Isossa ja avarassa tilassa on paljon erilaista tavaraa edulliseen hintaan: kodin tekstiilejä, taloustavaroita, kodin elektroniikkaa, leluja, vaatteita, lahjatavaroita jne.

Paikan erikoisuutena on se, että sieltä löytyi sekä Mies- että Koiraparkit! Miesparkki oli varustettu mukavilla sohvilla ja pöydällä koreili miehiä kiinnostavia lehtiä Tekniikan maailmasta metsästys- ja autolehtiin. Koiria varten myymälässä oli pieni aitaus vesikippoineen.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Megamyynti Areenan Jasper kertoi paviljonkien, grillien ja juhlavaatteiden olevan tämän hetken hittituotteita.

Yleensä naisia saa odottaa, mutta tällä kertaa osat vaihtuivat, kun Henri huomasi myymälän Petrifun-kauluspaitojen suuren valikoiman. Emme lähteneet kaupasta tyhjin käsin tälläkään kertaa.

Taustalla miesten vaatemaailma. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Taustalla miesten vaatemaailma. Kuva: KivaaTekemistä.fi

***
Orimattilan Kotieläinpuisto

Vierailimme lähellä Orimattilan keskustaa (Ravitie 6) sijaitsevassa kotieläinpuistossa heti kesäkauden avajaispäivänä 15.5. Olimme käyneet kohteessa kerran aikaisemmin ja sinne oli mukava mennä uudelleen.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jo 26 vuotta toiminnassa ollut kotieläinpuisto on yksi Suomen vaikuttavimmista. Vehreä ja puistomainen ympäristö tekevät vierailusta mieluisan. Puistossa on kiva käydä myös sen vuoksi, koska siellä on rauhallisempaa kuin tunnetuimmissa eläinpuistoissa.

Orimattilan luonnonläheisessä kotieläinpuistossa on kiva viettää kesäpäivää. Taustalla ravirata. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Orimattilan luonnonläheisessä kotieläinpuistossa on kiva viettää kesäpäivää. Taustalla ravirata. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kotieläinpuisto on Orimattilan ehdoton must see -kohde lapsiperheille ja mukava päiväretkikohde. Pääkaupunkiseudulta sinne ajaa vain noin tunnissa.

Puistovastaava Anja Räisänen (vas.) ja työntekijä Tinja Vesa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Puistovastaava Anja Räisänen (vas.) ja työntekijä Tinja Vesa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kotieläinpuiston viiden hehtaarin alueella on paljon nähtävää ja koettavaa: mm. hevosia, kanoja, laamoja, villisikoja, poroja, kaniineja ja upea riikinkukko. Puistovastaava Anja Räisänen kertoi, että strutsit ovat uusimpina ”paluumuuttajina” puistossa nyt toista vuotta. Isojen lehmien tilalla on nykyään enemmän vasikoita.

Puistossa on mahdollisuus vossikka-ajeluun ja talutusratsastukseen pienellä lisämaksulla.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yleensä lasten viihtyvyys on taattu, kun kohteesta löytyy sekä pallomeri että pomppulinna – eläimistä puhumattakaan. On tosi hyvä, että pomppulinna ja leikkitelineet on sijoitettu lähelle puiston toista kahvilaa ja grillikatosta. Näin lapsille riittää tekemistä, kun vanhemmat kahvittelevat.

Pallomeri löytyy puiston keskivaiheilla sijaitsevasti lasten Touhutorpasta.

Meillä ranskikset ja lihapullat maistuivat pitkän päivän päätteeksi päärakennuksen kahvila Riikinkukossa. Puistossa on vapaassa käytössä oleva grillikatos ja raviradan vieressä useita pöytiä omien eväiden syömiseen. Kärryjä saa lainaksi pikkuväen kuljettamiseen.

Heti kun olimme päässeet autoon, Eetu kysyi ”Voilaanko me tulla tänne uulestaan?” Eetun mielestä kaikki oli kivaa, Aadan mielestä kivointa olivat puput ja hevoset.

Orimattilan Kotieläinpuisto on avoinna joka päivä klo 11-19 elokuun puoleen väliin saakka. Juhannusaattona puisto suljetaan klo 16.

Orimattilan Kotieläinpuiston kotisivut

***
Villa Roosa ja muuta mukavaa

Orimattilan ainutlaatuinen tekstiiliteollisuuden ja -perinteen historia havisee paitsi Kehräämön ja Megamyyntiareenan tiloissa, myös nykytaidenäyttely Villa Roosan upean, entisen huopatossutehtaan tunnelmassa.

Villa Roosa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Villa Roosa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Villa Roosan kesänäyttely avautuu 18.6. Se muuten kannattaa panna kalenteriin, sillä samana viikonloppuna (18.-19.6.) järjestetään perinteiset Pitsipäivät Kehräämön Pitsituvalla. Onpa rohkea Orimattilan taidemuseon Tapani Kokon kesänäyttelykin jo avautunut (12.6.-21.8., huom. aikuiseen makuun).

Villa Roosan tarina on yhtä erikoinen kuin monen muunkin Orimattilan kohteen. Tuottaja Jari Granholm ja hänen puolisonsa, näyttelyn kuraattori Eerika Malkki ostivat idyllisen tehdaskiinteistön 2007 ja ovat siitä lähtien pyörittäneet tasokasta nykytaiteen kesänäyttelyä. Sitä ennen Villa Roosa tuli tunnetuksi Maisa Kaarnan tekstiilitaiteen kesänäyttelyistä vuodesta 1994 lähtien.

Tämän kesän teemanäyttely Paljon onnea (18.6.-7.8.) käsittelee haaveita ja onnellisuuden tavoittelua sekä kadotettuja unelmia nimekkään taiteilijakaartin siivittämänä. Jari kertoo, että tämän kesän avajaisissa on luvassa koko päivän musiikkia live-esiintyjineen pääasiassa garage-hengessä, streetfoodia ja festartitunnelmaa. Lue lisää

Kuin pisteenä i:n päällä Orimattilassa esitetään tänä kesänä Puhtaat valkeat lakanat -näytelmää Orimattilan teatterin toimesta. Paikkana on Jätinpesän näyttämö osoitteessa Urheilutie 11.

Näytelmä on Outi Keskevaarin käsikirjoittama ja pohjautuu Raija Orasen kirjaan ja tv-sarjaan. Puhtaat valkeat lakanat kertoo Raikkaan yrittäjäperheen elämästä ja ihmissuhteista, idänkaupan koukeroista ja nuorisomuodin vyörystä vaatebisnekseen. Näytelmän ohjaa Jarmo Keskevaari ja sitä esitetään 2.7.-13.8.

Orimattilan keskustan läpi virtaavan Palojoen kuohut. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Orimattilan keskustan läpi virtaavan Palojoen kuohut. Kuva: KivaaTekemistä.fi

***
Tulevia tapahtumia

4.6. MiniMUST & MUST16-tapahtuma
MiniMUST lapsiperheille: sirkuskoiria, kasvomaalausta, cheerleadingia, ponitalutusta, lampaita.
MUST 16 nuorille: esiintymässä KASMIR, Mansesteri, Rofkus sekä Jonihey & pojat.

12.6.-21.8. Tapani Kokon näyttely: Pampula Paula ja tsirp-tsirp linnut, Orimattilan taidemuseo

18.6.-28.8. Jälki-istunto -veistosnäyttely, Lasi- ja keramiikkakeskus Kuu, Mallusjoentie 195, avoinna la-su klo 12-16.

18.6. Villa Roosan musiikkifestarit
13.7.-17.7. Artjärvipäivät
24.7.-30.7. Mallusjoen Takinkääntöviikko
7.8. Orimattila-päivä kotiseutumuseolla
8.9. ORMAX pituushyppy- ja kolmiloikkakilpailut

Ajankohtaista tietoa kaupungin tapahtumista ja uudesta rakenteilla olevasta puutarhakaupunginosasta: Orimattilan kaupungin Facebook-sivut

Tietoa Orimattilan kohteista: VisitOrimattila.fi -matkailusivusto

***
Orimattila on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi toukokuussa 2016 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla. Orimattilan kaupunki ja osa artikkelissa esitellyistä kohteista ovat yhteistyökumppaneitamme ja KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohteita.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.