Kummallisia museoita ja meritunnelmaa Uudessakaupungissa

Julkaistu:

07.07.2023
| Kirjoittanut:

Myllymäki on Uudenkaupungin tunnusmerkki. Se on viihtyisä puistoalue, jossa on muistona menneiltä ajoilta neljä erilaista tuulimyllyä, kauniita istutuksia, portaikkoja ja lasten leikkikenttä. 🗼 Kuva: Visit Uusikaupunki

Yli 400 vuotta vanha merenrantakaupunki Varsinais-Suomessa kiinnostaa matkailijoita. Yksi kesäkaupungin helmistä on Pakkahuone esiintyjineen, iltatoreineen ja vierassatamineen.

Päivitetty 2024

Uudenkaupungin keskustaa halkovan Kaupunginlahden molemmin puolin löytyy rantatunnelmaa makasiiniravintoloissa, viehättävissä puodeissa ja kuppiloissa.

Keskustassa osoitteessa Koulukatu 2-4 (sisäänkäynti K-Marketin ovesta) sijaitsee Uki Outlet. Myymälä on avoinna 10.8. 2024 saakka ma-pe 10-19 ja la-su 10-16.

Upeasta valikoimasta löydät vaatteita, kenkiä, asusteita, sisustustuotteita ja kosmetiikkaa niin paikallisilta yrittäjiltä kuin vierailevilta tähdiltäkin! – uusikaupunki.fi/uki-outlet

Kauppoja ja putiikkeja löydät lisää täältä.

Irmeli Laiho-Andersson Uudenkaupungin matkailusta kertoo, että kesällä 2024 kaupunki on erityisesti ryhmämatkailijoiden suosiossa.

Ryhmät myös tulevat kauempaa ja viipyvät pidempään kuin aiemmin. Ja mikäs onkaan viivähtäessä meidän kauniissa ja merellisessä miljöössä mukavien käyntikohteiden ja tapahtumien parissa!

Kerttu Aaltonen on vetänyt Myllymuorin satukirroksia jo kymmenen vuoden ajan. Koko perheen seikkailuretket toteutetaan yhdessä matkailutoimiston kanssa. 🎭 Kuva: Visit Uusikaupunki

Myllymäellä on luvassa hauska, uusi Myllymuorin 10-vuotisjuhlaseikkailu Myllytonttu ja pulmapähkinät tiistaisin ja torstaisin koko heinäkuun 2024 ajan klo 11-12. (www)

Myllytontun pulmalaatikko pullistelee kysymyksistä. Tonttu on käynyt silakkaostoksilla ja ihmetellyt, miten silakka on aikoinaan uinut uusikaupunkilaisten ruokapöytiin. Mitä muuta ihmiset ovat syöneet? Mihin on tarvittu suolaa, ja mistä sitä on saatu? Oliko kaupungissa leipomo? Minkälaisia herkkuja kaupunkilaisten pöydistä saattoi löytyä juhlapäivinä?

Myllymuori järjestää myös kesäpiknikin ke 24.7. ja pe 26.7.2024. (www)

Matkailuopas Raija Herrala-Nurmen vetämällä Myllymäki-kierroksella ke 17.7. tutustutaan puolestaan Myllymäen puistoon, sen istutuksiin ja rakennuksiin.

Vasemmalla ravintoloita ja kahviloita ja niiden takana Sorvakon alue, jossa Kulttuurikeskus Cruselli, Hotelli Aquarius, Padel-kenttiä ja frisbeegolfrata. Oikealla ydinkeskusta ja etäämpänä Pakkahuoneen ranta vierasvenesatamineen ja iltatoreineen. 🍓 Kuva: Visit Uusikaupunki

Kala ja kalaherkut ovat luonteva osa ravintoloiden tarjontaa, koska meren antimet ovat niin lähellä. Ravintolamiljööt vanhoissa makasiineissa ja historiaa huokuvissa rakennuksissa ovat kokemisen arvoisia.

Esimerkiksi Captain’s Makasiini, Aittaranta 12, on rakennettu todennäköisesti 1700-luvun lopulla vilkkaana purjelaivakautena suola- ja muuksi varastorakennukseksi.

Tutustu kaupungin ruokapaikkoihin ja majoituskohteisiin.

Uudessakaupungissa on satsattu Sorvakon alueen urheilupaikkoihin. Golfkentän rinnalle ovat tulleet niin frisbeegolf (kuvassa) kuin Padel-kenttiä. ⛳ Kuva: KivaaTekemista.fi

Syksyllä 2021 avatun Sorvakon firsbeegolfradan väylät ovat sopivia niin aloittelijalle kuin jonkin verran pelanneelle. Väylät ovat pääosin 50-80 metriä pitkiä.

Alueella on sekä monivuotisia niittyjä että yksivuotisia maisemapeltoja, joita hoidetaan. Alueen opastetauluissa on kerrottu luonnosta tarkemmin. Frisbeegolfin osoite on Veneranta 4.

Pelasin kierroksen yläkoulu- ja lukioikäisten nuorten kanssa kesäkuussa 2024. Alkupään väylät olivat kallioisia ja lopussa saimme ihastella kukkaniittyjä. 🌸 Kuvassa näkyvä nuoli ja kirjain M (Mando) tarkoittavat, että kiekon pitäisi lentää nuolen puolelta. Valkoiset kepit rajaavat pelialuetta.

Tapahtumat kruunaavat kesän 2024

Uudenkaupungin eli tuttavallisemmin Ukin kesä on pienempiä ja isompia tapahtumia. Niitä voi kätevästi etsiä tapahtumakalenterista.

Tarjolla on monenmoisia opastettuja kierroksia. Tapahtumakalenterista voi klikata Opastetut kierrokset –täpän ja sitten ollaankin jo puolimatkalla! Tarjolle avautuu paitsi itse kierroksia myös kohteita ja risteilyitä opastuksineen.

Kun paikallinen tai opas kertoo tarinaa sinulle, kokemukseen tulee aivan eri tunne ja autenttisuus kuin auton ikkunasta katsoessa. Poimintoja yllä mainittujen lisäksi:

 • Pihat ja puutalot – opastettu puutarhakierros keskustan puutaloalueella ti 25.6., ti 9.7., ti 16.7. ja ti 30.7.
 • Tarinoiden Kaupunginlahti – opastettu kävelykierros ke 26.6.
 • Taideopastus Wahlbergin museotalossa pe 28.6.
 • Sanni Winterin rooliopastuskierros to 4.7.
 • Kotiseutukierros Kalantiin ma 8.7.
 • Runokävely Pietolanlahdella ke 10.7.
 • Uudenkaupungin seitsemän suurta paloa – opastettu kävelykierros to 11.7.
 • Opastettu kävelykierros Crusell-viikolla ke 24.7.
 • Tie Uudenkaupungin rauhaan -opastettu teemakierros to 1.8.
 • Runokävely Kasarminlahden luontopolulla ke 7.8.
 • Kotiseutukierros Taivassaloon to 15.8.
Puupaatei Pakkahuoneel on vakiinnuttanut paikkansa kaupungin tapahtumatarjonnassa. Se järjestettiin ensi kertaa 2013 ja ilmentää kaupungin veneenrakennusperinteitä. Kuva: Puupaatei Pakkahuoneel FB / Visit Uusikaupunki

Opastetuilla kierroksilla on erilaisia teemoja, kuten yllä Myllymäki ja Uudenkaupungin rauha, joka muuten solmittiin 1721. Tuolloin päättyi Ruotsin suurvalta-aika. (lue lisää: Wikipedia)

Itse kaupunki on perustettu kuningas Kustaa II Aadolfin toimesta v. 1617.

Myllymäen upea puisto on mäen laidalla syntyneen merkkimiehen lahja kotikaupungilleen. Kuka oli Johan Nordström ja mitä muuta hän teki? Tule kuulemaan tuulimyllyjen tarinaa ja ihastelemaan vanhoja perennoja ja kasviharvinaisuuksia. – Visit Uusikaupunki FB

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

🔸🔸

TÄHTIKOHTEET JA KESÄKOHTEET! 😎✨

Juttujamme kesällä 2024: Heinolan Harjupaviljonki ja HeinäsaariTuhansien patsaiden näyttely MuurlassaKahvila Tyyrpuuri – HeinolaJokipiin Pellava – KurikkaSeikkaillupuisto Huippu – Espoo

Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä sijaitsee Kurikan Jalasjärvellä 3-tien lähettyvillä. Heinolassa on idyllisiä, historiallisia kahviloita ja leveänä virtaava Kymijoki. Kuvat: Jokipiin Pellava ja KivaaTekemistä.fi

🔸🔸

Kesätapahtumia ovat niin Karjurock-festarit 19.-20.7. Lokalahdella, klassisen musiikin Crusell-viikko 22.-28.7. kuin Puupaatei Pakkahuoneel ja Möljä Miittinki la 10.8.2024.

Pohjoismaiden suurin hyvinvointifestivaali Natural High Healing kokoaa festailijat päihteettömästi yhteen juhlistamaan elämää ja sen ihmeitä Lokalahdelle 4.-7. heinäkuuta, vinkkaa Irmeli Laiho-Andersson.

Crusell-viikko painottuu puupuhaltimiin ja järjestettiin ensi kertaa jo 1982. Tapahtuma on nimetty Uudessakaupungissa syntyneen ja varhaislapsuutensa viettäneen säveltäjä-klarinetisti Bernghard Henrik Crusellin (1775-1838) mukaan.

Puupaatei Pakkahuoneel ja Möljä Miittinki ovat rinnakkaistapahtuma ja sijaitsevat n. 500 m päässä toisistaan Kaupunginlahden rannalla, joten menneen ajan menopeleihin pääsee tutustumaan niin maalla kuin merellä!

Tapahtumatarjonta ei lopu tähän, vaan Uudenkaupungin menovinkit -jutuista, joita ilmestyy kesällä tiheämmin, selviää paljon tietoa myös pienemmistä tapahtumista, saaristoristeilyistä ja erilaisista kohteista ja näyttelyistä!

Tul toril -teematoritapahtumia järjestetään kesällä 2024 kuutena lauantaina klo 10-13 Ukin ydinkeskustassa torilla. Teemoina ovat lauantaina 6.7. lomatori, 13.7. lasten tori, 20.7. kierrätystori, 27.7. Crusell-tori, 3.8. kansainvälinen tori ja 10.8. harrastetori. (www)

Torilla kaupungin ytimessä tapahtuu lauantaisin ja iltatorilla Pakkahuoneen rantatunnelmassa keskiviikkoisin. Molemmista voit bongata mielenkiintoista ohjelmaa ja kauempaakin saapuneita merimatkaajia. Vierasvenesatama sijaitsee juuri Pakkahuoneella ja Uki on monen veneilijän suosikki. ⛵🎶

Erikoisia museoita ja käyntikohteita

Wahlbergin museotalo, Taidetalo Pilvilinna ja Bonk-museo ovat Uudenkaupungin laajaa museotarjontaa. Kuvat: Visit Uusikapunki

Taidetalo Pilvilinna on samalla taiteilijoiden Raija ja Pentti Nokkalan koti ja täynnä yksityiskohtia. 🌈

Pilvilinnan pihalta löytyy taidepolku ja isännän yli sadan ruusulajin rosario. 🌹 Pilvilinnassa on kahvila ja korttipuoti. Kohde on avoinna 10.8.2024 saakka ti, ke, to, la klo 14-18 osoitteessa Hiuntie 212, pari kilometria keskustasta pohjoiseen.

Wahlbergin museotalo on osa Uudenkaupungin museon kokonaisuutta ja avoinna kesäkaudella päivittäin, arkisin klo 10-17, viikonloppuisin 12-16.

Wahlbergin talo keskustassa osoitteessa Ylinenkatu 11 edustaa samalla kaupungin puutalokulttuuria. Näyttelyt esittelevät merenkulun kulta-aikaa ja porvariskodin elämää 1800-1900 –lukujen vaihteessa. Museon uusi 10.6.2024 avattu päänäyttely Tulisuitsuinen hepo tulee esittelee 100-vuotiasta Turun-Uudenkaupungin rautatietä eli ”Silakkarataa”. 🐠🛤️

Merellistä historiaa tarjoilevat myös Luotsimuseo ja Merimiehenkotimuseo. Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa riittää nähtävää niin pienille kuin isommillekin autofaneille. Mullistavia keksintöjä ja toimintavapaita laitteita voi ihmetellä Bonk-museossa. Bonkin Lasten Keksimössä voivat lapset rakentaa oman Bonk-koneen. – Visit Uusikaupunki

Meri ja saaristo ovat olennainen osa Uuttakaupunkia. Saattaapa Ukin edustalla näkyä laivoja, koska rannikolla on kemianteollisuutta ja satamia. 🚧 Kuva: KivaaTekemista.fi

Bonk-museo sijaitsee Kaupunginlahden rannalla osoitteessa Siltakatu 2 ja on avoinna 6.8. saakka päivittäin klo 10-18 ja 10.-25.8. la-su 11-15.

Museon historia on erikoinen. Henrik Helpiö tapasi 1990-luvun alussa taitelija Alvar Gullichsenin, mistä alkoi Bonk-museon tarina Uudessakaupungissa. Helpiö oli haastateltavana myös Ylen Vintage-valtakunta ohjelmassa, jota esittiin uusintoina vuonna 2023. Alkuperäinen esitys vuodelta 2018 (kausi 1, jakso 9) on nähtävillä Areenassa.

Tutustu lisää Ukin matkailukohteisiin (www), luontokohteisiin (www) ja liikuntakohteisiin (www). Kaupungin ylläpitämät jopa 11 uimarantaa löytyvät tästä! 🏄

Pakkahuoneen ranta on Ukin kesän keskus, johon saapuvat sadat vierasveneet ja jossa esiintyy keskiviikkoiltaisin koko joukko artisteja. Yleisöristeilyt saaristoon lähtevät samasta paikasta. 🌊 Kuvat: Visit Uusikaupunki

Isonkarin risteilyt lähtevät samaisella vesibussi M/S Kertulla kesäaikaan keskiviikosta sunnuntaihin klo 10.30. Matka ulkosaaristoon kestää 1,5 tuntia. Paluu avomeren syleilystä takaisin alkaa kello 16. (www)

Keskikesän perjantai-illat Kerttu on sisäsaariston sightseeing-liikenteessä: Kaksi tuntia kestävillä perjantain iltaristeilyillä pääset nauttimaan meritunnelmasta, opastuksesta sekä Kertun tarjoilusta. Keskikesällä risteillään myös lauantai-iltaisin rennoissa tunnelmissa ja nautitaan mukavasta ohjelmasta.

Se on helppo ja edullinen tapa tutustua saaristoon, vaikka ei omaa venettä olisikaan!

🔹🔹

YHTEYSTIEDOT JA AUKIOLO

Visit Uusikaupunki / Matkailutoimisto
Rauhankatu 10
23500 Uusikaupunki

Aukiolo kesä-elokuussa 2024:
Ma-pe klo 10-17, la 10-14

p. 050 420 5333, 050 420 5425
matkailu(a)uusikaupunki.fi

🔹🔹

Visit Uusikaupunki on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas. (kaupallinen yhteistyö)

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.