Kummallisia museoita ja meritunnelmaa Uudessakaupungissa

Julkaistu:

07.07.2023
| Kirjoittanut:

Myllymäki on Uudenkaupungin tunnusmerkki. Se on viihtyisä puistoalue, jossa on muistona menneiltä ajoilta neljä erilaista tuulimyllyä, kauniita istutuksia, portaikkoja ja lasten leikkikenttä. 🗼 Kuva: Visit Uusikaupunki

Yli 400 vuotta vanha merenrantakaupunki Varsinais-Suomessa kiinnostaa matkailijoita. Uudenkaupungin matkailun Irmeli Laiho-Andersson kertoo, kuinka esimerkiksi keskiviikon iltatori 5.7.2023 oli täynnä ihmisiä kuuntelemassa Sonja Lummetta.

Kaupungin keskustaa halkovan Kaupunginlahden molemmin puolin on rantatunnelmaa makasiiniravintoloissa ja viehättävissä puodeissa ja kuppiloissa. Keskustasta osoitteesta Koulukatu 2-4 (sisäänkäynti K-Marketin ovesta) löytyy Uki Outlet. Myymälä on avoinna elokuun puoliväliin saakka ma-su 10-18, heinäkuussa arkisin iltakahdeksaan.

Upeasta valikoimasta löydät vaatteita, kenkiä, asusteita, sisustustuotteita ja kosmetiikkaa niin paikallisilta yrittäjiltä kuin vierailevilta tähdiltäkin! – www.uusikaupunki.fi

Kauppoja ja putiikkeja löydät lisää tästä.

Edellä kuvassa näkyvällä Myllymäellä on tarjolla Mamsellimyllyssä kummittelee -äänitarina 3.-9.7. klo 10-20. (www)

Myllymuorin lasten seikkailukierroksilla etsitään puolestaan kallisarvoista jalokiveä, jonka kuningas on kadottanut kruunustaan. 💎 Lue heinäkuun tiistaisin ja torstaisin järjestettävistä kierroksista lisää. (www)

Vasemmalla ravintoloita ja kahviloita ja niiden takana Sorvakon alue, jossa Kulttuurikeskus Cruselli, Hotelli Aquarius, Padel-kenttiä ja frisbeegolfrata. Oikealla ydinkeskusta ja etäämpänä Pakkahuoneen ranta vierasvenesatamineen ja iltatoreineen. 🍓 Kuva: Visit Uusikaupunki

Kala ja kalaherkut ovat luonteva osa ravintoloiden tarjontaa, koska meren antimet ovat niin lähellä. Ravintolamiljööt vanhoissa makasiineissa ja historiaa huokuvissa rakennuksissa ovat kokemisen arvoisia.

Esimerkiksi Captain’s Makasiini, Aittaranta 12, on rakennettu todennäköisesti 1700-luvun lopulla vilkkaana purjelaivakautena suola- ja muuksi varastorakennukseksi.

Tutustu kaupungin ruokapaikkoihin ja majoituskohteisiin.

Tekisi mieli kokeilla! Uusikaupunki on satsannut Sorvakon alueen urheilupaikkoihin. Golfkentän rinnalle ovat tulleet niin frisbeegolf kuin Padel-kenttiä. ⛳ Kuva: KivaaTekemista.fi

Syksyllä 2021 avatun Sorvakon firsbeegolfradan väylät ovat sopivia niin aloittelijalle kuin jonkin verran pelanneelle. Väylät ovat pääosin 50-80 metriä pitkiä.

Alueella on sekä monivuotisia niittyjä että yksivuotisia maisemapeltoja, joita hoidetaan. Alueen opastetauluissa on kerrottu luonnosta tarkemmin. Frisbeegolfin osoite on Veneranta 4. 🌸

Tapahtumat kruunaavat kesän

Uudenkaupungin kesä on pienempiä ja isompia tapahtumia. Niitä voi kätevästi etsiä tapahtumakalenterista.

Tarjolla on monenmoisia opastettuja kierroksia. Tapahtumakalenterista voi klikata Opastetut kierrokset –täpän ja sitten ollaankin jo puolimatkalla! Tarjolle avautuu paitsi itse kierroksia myös kohteita ja risteilyitä opastuksineen.

Kun paikallinen tai opas kertoo tarinaa sinulle, kokemukseen tulee aivan eri tunne ja autenttisuus kuin auton ikkunasta katsoessa. Poimintoja:

  • Tie Uudenkaupungin rauhaan -opastettu teemakierros ke 12.7.
  • Dekkarikävely Petäjämäen jäljillä to 13.7., to 20.7.
  • Opastettu Myllymäki-kierros ke 19.7.
  • Opastettu kävelykierros Crusell-viikolla la 22.7.
  • Opastettu pihat ja puutalot -kierros ti 25.7, ti 1.8., ti 8.8.
  • Uudenkaupungin seitsemän suurta paloa – opastettu kävelykierros ke 2.8.
  • Opastettu kotiseuturetki Kalantiin ke 9.8.
Puupaatei Pakkahuoneel on vakiinnuttanut paikkansa kaupungin tapahtumatarjonnassa. Se järjestettiin ensi kertaa 2013 ja ilmentää kaupungin veneenrakennusperinteitä. Kuva: Puupaatei Pakkahuoneel FB

Opastetuilla kierroksilla on erilaisia teemoja, kuten yllä Myllymäki ja Uudenkaupungin rauha, joka muuten solmittiin 1721. Tuolloin päättyi Ruotsin suurvalta-aika. (lue lisää: Wikipedia)

Itse kaupunki on perustettu kuningas Kustaa II Aadolfin toimesta v. 1617.

Myllymäen upea puisto on mäen laidalla syntyneen merkkimiehen lahja kotikaupungilleen. Kuka oli Johan Nordström ja mitä muuta hän teki? Tule kuulemaan tuulimyllyjen tarinaa ja ihastelemaan vanhoja perennoja ja kasviharvinaisuuksia. – Visit Uusikaupunki FB

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

🔸🔸

HOKSAA JUTTUMME, TÄHTIKOHTEET JA KESÄKOHTEET! 😎✨

Kirjoitimme touko-kesäkuussa: Heinolan kesäSeikkailuminigolf OittaaSuomenlinnan seikkailukierrosPellavaenkeli – SomeroJokipiin Pellava – Kurikka

Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä sijaitsee Kurikan Jalasjärvellä 3-tien lähettyvillä. Heinolassa on idyllisiä, historiallisia kahviloita ja leveänä virtaava Kymijoki. Kuvat: Jokipiin Pellava ja KivaaTekemista.fi

🔸🔸

Kesätapahtumia ovat niin Karjurock-festarit 20.-22.7. Lokalahdella, klassisen musiikin Crusell-viikko 22.-29.7. kuin Puupaatei Pakkahuoneel ja Möljä Miittinki 12.8. Crusell-viikko painottuu puupuhaltimiin ja järjestettiin ensi kertaa jo 1982. Tapahtuma on nimetty Uudessakaupungissa syntyneen ja varhaislapsuutensa viettäneen säveltäjä-klarinetisti Bernghard Henrik Crusellin (1775-1838) mukaan.

Puupaatei Pakkahuoneel ja Möljä Miittinki ovat rinnakkaistapahtuma ja sijaitsevat n. 500 m päässä toisistaan Kaupunginlahden rannalla, joten menneen ajan menopeleihin pääsee tutustumaan niin maalla kuin merellä!

Tapahtumatarjonta ei lopu tähän, vaan esimerkiksi menovinkeistä selviää niin Nopperlan tilalla järjestettävä päihteetön hyvinvointifestivaali Natural High Healing Festival (6.-9.7.) kuin Pyhämaan Luodolla tuulee (pe-su).

Tul toril -teematorin teemana on lauantaina 5.8. Kansainvälinen tori (klo 10-14) ja Lokalahden Pinipajussa vietetään lauantaina 5.8. Maitolaiturimarkkinoita (klo 11-15). (päivitetty 8/23)

Torilla kaupungin ytimessä tapahtuu lauantaisin ja iltatorilla Pakkahuoneen rantatunnelmassa keskiviikkoisin. Molemmista voit bongata mielenkiintoista ohjelmaa ja kauempaakin saapuneita merimatkaajia. 🎶⚓

Erikoisia museoita ja käyntikohteita

Wahlbergin museotalo, Taidetalo Pilvilinna ja Bonk-museo ovat Uudenkaupungin laajaa museotarjontaa. Kuvat: Visit Uusikapunki

Taidetalo Pilvilinna on samalla taiteilijoiden Raija ja Pentti Nokkalan koti ja täynnä yksityiskohtia. 🌈

Pilvilinnan pihalta löytyy taidepolku ja isännän yli sadan ruusulajin rosario. 🌹 Pilvilinnassa on kahvila ja korttipuoti. Kohde on avoinna 12.8. saakka ti, ke, to, la klo 14-18 osoitteessa Hiuntie 212, pari kilometria keskustasta pohjoiseen.

Wahlbergin museotalo on osa Uudenkaupungin museon kokonaisuutta ja avoinna kesäkaudella päivittäin, arkisin klo 10-17, viikonloppuisin 12-15.

Wahlbergin talo keskustassa osoitteessa Ylinenkatu 11 edustaa samalla kaupungin puutalokulttuuria. Näyttelyt esittelevät porvariskodin elämää 1800-1900 –lukujen vaihteessa. Merenkulkuteema korostuu museotalon yläkerrassa.

Merellistä historiaa tarjoilevat myös Luotsimuseo ja Merimiehenkotimuseo. Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa riittää nähtävää niin pienille kuin isommillekin autofaneille. Mullistavia keksintöjä ja toimintavapaita laitteita voi ihmetellä Bonk-museossa. Bonkin Lasten Keksimössä voivat lapset rakentaa oman Bonk-koneen. – Visit Uusikaupunki

Meri ja saaristo ovat olennainen osa Uuttakaupunkia. Saattaapa Ukin edustalla näkyä laivoja, koska rannikolla on kemianteollisuutta ja satamia. 🚧 Kuva: KivaaTekemista.fi

Irmeli Laiho-Andersson kertoo uudesta, monipuolisesta Pommista Bonkiin – Henrik Helpiön kädenjäljet -näyttelystä, joka on avattu ravintola Gasthaus Pookin tiloihin, Ylinenkatu 21. Näyttely kuvaa retrospektiivisesti eli jälkikäteen katsottuna Helpiön elämää ja on esillä ainakin elokuun loppuun saakka.

Henrik Helpiö tapasi 1990-luvun alussa taitelija Alvar Gullichsenin, mistä alkoi Bonk-museon historia Uudessakaupungissa. Helpiö oli haastateltavana myös Ylen Vintage-valtakunta ohjelmassa, jota esitetään uusintoina parhaillaan. Alkuperäinen esitys vuodelta 2018 (kausi 1, jakso 9) on nähtävillä Areenassa.

Itse Bonk-museo sijaitsee Kaupunginlahden rannalla osoitteessa Siltakatu 2 ja on avoinna 7.8. saakka päivittäin klo 10-18.

Tutustu lisää Ukin matkailukohteisiin (www), luontokohteisiin (www) ja liikuntakohteisiin (www). 😊

Pakkahuoneen ranta on Ukin kesän keskus, johon saapuvat sadat vierasveneet ja jossa esiintyy keskiviikkoiltaisin koko joukko artisteja. Yleisöristeilyt saaristoon lähtevät samasta paikasta. 🌊 Kuvat: Visit Uusikaupunki

Risteilyt M/S Kertulla Katanpään linnakesaarelle lähtevät kesäkaudella maanantaisin ja tiistaisin Ukista klo 10, elokuun loppupuolella vain maanantaisin. Matka kestää parisen tuntia ja paluu starttaa Katanpäästä kello 16. (www)

Isonkarin risteilyt lähtevät samaisella vesibussilla kesäaikaan keskiviikosta sunnuntaihin klo 10.30. Matka ulkosaaristoon kestää 1,5 tuntia. Paluu avomeren syleilystä takaisin alkaa kello 16.

Perjantai-iltaisin kuudelta järjestetään opastettuja sightseeing-risteilyjä. Se on helppo ja edullinen tapa tutustua saaristoon, vaikka ei omaa venettä olisikaan! (www)

🔹🔹

YHTEYSTIEDOT JA AUKIOLO

Visit Uusikaupunki / Matkailutoimisto
Rauhankatu 10
23500 Uusikaupunki

Aukiolo kesä-elokuussa 2023:
Ma-pe klo 9-16.30, La 10-14 (heinäkuussa klo 15 saakka)

p. 050 420 5333, 050 420 5425
matkailu(a)uusikaupunki.fi

🔹🔹

Visit Uusikaupunki on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas. (kaupallinen yhteistyö)

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.