Time: 0.0041 Seconds\n

HARMO JA MINÄ

STOA, Musiikkisali

HARMO JA MINÄ
Kohteen nimi: HARMO JA MINÄ
Osoite: Turunlinnantie 1, 00900,Helsinki
Tapahtuma-aika:
28.11.2020 - 28.11.2020

Katso kartta isompana

Esittely:

Petri Kumela ja Vesa Vierikko: Harmo ja minä
Jiménez - Castelnuovo - Tedesco

Kahden ylistetyn huipputaiteilijan esitys on kitaransoiton ja kerronnan ylistys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselolle.

Teksti: Juan Rámon Jiménez
Suomennos: Tyyni Tuulio
Sävellys: Mario Castelnuovo-Tedesco
Kitaristi: Petri Kumela
Kertoja: Vesa Vierikko
Ohjaus: Työryhmä
Kuvat: Mitro Härkönen
Tuotanto: Pekka Nuru/Produ

Juan Ramón Jiménezin (1881–1958) runollista proosaa ”Harmo ja minä – Andalusialainen elegia”, pidetään espanjalaisen Nobel-kirjailijan pääteoksena. Alkuperäinen teos ”Platero y yo” vuodelta 1914 kertoo Jiménezin ja hänen aasinsa Plateron (Harmon) kokemuksista, joissa kirjailija uskoo aasille mietteensä, tunteensa ja huomionsa elämästä pienessä Moguerin kotikylässään eteläisessä Andalusiassa.
Kirjan lämmin ja rakastava ymmärrys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselosta on voimakas puheenvuoro jokaisen elämän tärkeydestä ja ihmisen syvemmästä olemuksesta.
Kirja julkaistiin suomeksi 1957 nimellä ”Harmo ja minä”. Suomentaja Tyyni Tuulio ansaitsee syvän kumarruksen upeasta käännöksestään.

Mario Castelnuovo-Tedesco (1895–1968), italialainen muusikko ja säveltäjä, ihastui kirjan tarinoihin ja viisauteen, ja sävelsi vuonna 1960 kirjan tarinoiden innoittamana kertojalle ja kitaralle teoksen ”Platero y yo, Op 190”, jossa on 28 osaa. Elävissä esityksissä on tilanteesta riippuen 10–20 osaa. Sävellykset seuraavat tarkasti tarinoiden kulkua, vahvistavat ja täydellistävät Jiménezin proosaa ja mukautuvat sen vaihteleviin tunnelmiin.

Andrés Segovia levytti kymmenen teoksen osaa ilman kertojaa, koska musiikki itsenäisestikin on erittäin herkkää ja ilmaisuvoimaista. Mutta kertojan ja kitaristin, Vierikon ja Kumelan, yhteistyönä niistä muodostuu liikuttava ja lämmin mestariteos.

Vesa Vierikko (s. 1956) on maamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia näyttelijöitä. Hän on esiintynyt vuodesta 1980 lukuisissa näytelmissä, ennen muuta Ryhmäteatterin ja Kansallisteatterin lavoilla, useissa TV-elokuvissa sekä yli 50:ssä elokuvassa, mm. Talvisota, Pohjanmaa, Katsastus ja Pakanamaan kartta. TV-viihteen puolella Vierikko on kunnostautunut mm. sarjoissa Oudot jutut, Tabu, Ou nou, Kaverille ei jätetä ja Team Ahma. Vierikko on saanut kiitosta äänikirjojen lukijana erityisesti Harry Potter-kirjasarjasta.
Vierikko toimi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina 2002–2012. Hänet on palkittu Jussi-palkinnolla ja Näyttämötaiteen Valtionpalkinnolla. Pro Finlandia -palkinnon Vierikko sai 2011.

Petri Kumela (s. 1974) on maamme monipuolisimpia ja kansainvälisimpiä klassisia kitaristeja. Kumela on tunnettu ennakkoluulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään, oli kyseessä sitten resitaali Kolkatassa, kitaroiden motorisointi Meksikossa tai kamarimusiikki Japanissa. Kumela on kantaesittänyt kymmeniä teoksia, mm. yhdeksän kitarakonserttoa. Hän on julkaissut yhdeksän levyä ja tehnyt useita nauhoituksia YLElle ja muille kansainvälisille radio- ja televisioyhtiöille.

Kesto 50 min., ei väliaikaa

www.stoa.fi

Kommentoi