Time: 0.0147 Seconds\n

RESPIGHI IL TRAMONTO

Vuotalo

RESPIGHI IL TRAMONTO
Kohteen nimi: RESPIGHI IL TRAMONTO
Osoite: Mosaiikkitori 2, 00980,Helsinki
Tapahtuma-aika:
31.03.2020 - 31.03.2020

Katso kartta isompana

Esittely:

Respighi Il Tramonto
Tisdagsmatiné i Nordhuset, Mosaiktorget 2
ti 31.3 kl. 14
www.vuotalo.fi

Ohjelma

W.A. Mozart (1756–1791): Duetto viululle ja alttoviululle nro 2 B-duuri K. 424
Andante cantabile
Tema con variazioni

Erwin Schulhoff (1894-1942): Duo (1925) Moderato
Zingaresca. Allegro giocoso Andantino
Moderato

Ottorino Respighi (1879-1936): Il Tramonto

Wolfgang Amadeus Mozart kirjoitti kaksi duoa 1783 viululle ja alttoviululle täydentääkseen Michael Haydnin (Joseph Haydnin nuorempi veli) säveltämän duosarjan. Haydn oli sairastumisen vuoksi keskeytettävä sävellystyönsä ja arkkipiispa Colloredo odotti tilaustaan, kuuden duon sarjasta viululle ja alttoviululle säveltäjältä. Mozart tuli apuun ja sävelsi kaksi duoa Haydnin jo kirjoittaman neljän duon lisäksi. Arkkipiispa ei tunnistanut Mozartin työtä sarjassa ja koko sarja esitettiin hänelle Haydnin teoksena.

Erwin Schulhoff syntyi Prahassa 1894 saksalais-juutalaiseen perheeseen. Hän opiskeli musiikkia Prahan konservatoriossa ja myöhemmin myös Leipzigissä ja Wienissä. Hänen poliittiset mielipiteensä saivat hänet liittymään kommunistiseen puolueeseen ja hänelle myönnettiin Neuvostoliiton kansalaisuus, vaikka hän ei koskaan jättänyt Tcheckoslovakiaa. Osa hänen musiikistaan kielettiin ja hänen oli pakko työskennellä pseudonymin alla. Schulhoff pidätettiin ja hän kuoli keskitysleirillä Wülzburgissa vain 48 vuotiaana. Schulhoff sävelsi loistavan duonsa viululle ja sellolle 1925 ja esittelee teoksessa useita eri tekniikoita ja laajan paletin värejä ja dynamiikkaa.

Italialainen säveltäjä ja viulisti Ottorino Respighi käyttää teoksessaan Il Tramonto (Auringonlasku), mezzosopraanolle ja jousikvartetolle vuodelta 1914, Shelleyn runoa jossa heijastuu menetetyn rakkauden ja luonnon kauneuden lumoa.

Linda Hedlund vl
Lea Tuuri vl
IIsa Kostiainen vla
Mathias Hortling vc
Margit Westerlund mezzosopraano

Kesto noin 60 min

Kommentoi