Time: 0.0027 Seconds\n

ITÄ 2019

Stoa, Teatterisali

ITÄ 2019
Kohteen nimi: ITÄ 2019
Osoite: Turunlinnantie 1, 00900,Helsinki
Tapahtuma-aika:
08.09.2019 - 08.09.2019

Katso kartta isompana

Esittely:

ITÄ  2019

Perjantai 6.9.2019

18.00-18.30 Laura Pietiläinen, Leila Kourkia, Saara Norvio: Kutsu – irtainvarastojen paluu tanssi, teatterisali
Tekijät: Laura Pietiläinen, Leila Kourkia, Saara Norvio
Kesto: 30 min
Kutsu – irtainvarastojen paluu on uudelleenraikastettu, rakastettu ja eloon herätetty tanssiteos vuonna 2006 ensi-illan saaneesta Kutsu-esityksestä. Tämän teoksen koreografi Laura Pietiläinen sekä katsojat Saara Töyrylä (nykyinen Norvio) ja Leila Kourkia haluavat nyt esittää oman tulkintansa Kutsusta sekä kutsua tämän prosessin kautta esiin alitajuiset, sekopäiset, fantastiset ja vapaat maailmassaolonsa. Uudelleen tuuletetun version puvustus löytyi Herttoniemen irtainvarastosta.

18.30-18.45 Satu Tuomisto ja Sanna Hento: Kilpatanssi Remix (katkelma) tanssi, teatterisali
Tekijät: Koreografit Satu Tuomisto ja Sanna Hento
Esiintyjät: Ritva Salmenautio, Pauli Salmenautio, Aija Soikkeli, Jukka Soikkeli, Jaana
Leinonen, Yrjö Leinonen, Eija Karikivi, Reijo Karikivi, Hilkka Laitala, Jukka Laitala
Sävellys ja äänisuunnittelu: Antti Rundelin
Kesto: 15 min
Katkelma vuonna 2020 ensi-iltaan tulevasta teoksesta. Tässä nykytanssiteoksessa tanssii ryhmä 55-75-vuotiaita kilpatanssijoita.

19.00-20.00 Mirva Mäkinen: Kivi Sakset, Paperi Tekijä: Mirva Mäkinen
Esiintyjät: Kallion lukion tanssin opiskelijat
Kesto: 60 min
Kirjoitin ajatukseni paperille, jotta en unohtaisi niitä. Paperin keräykseen käyvät kotona tai työpaikalla postilaatikkoon tuleva paperi. Paperikassini rapisee tuulessa. Aamulla lukemani sanomalehden muste on tarttunut sormiini ja tahrannut vaatteeni.
Paperitaideteokset ovat pienistä osista tai suuremmista yhtenäisistä pinnoista rakentuvia muodoltaan veistosmaisia, kolmiulotteisia kappaleita. Paperiaarre.

20.15-20.45 Otso
Tekijä: Otso Lähdeoja (elektroniikka, sävellys)
Kesto: 30min
Setti Otso Lähdeoja uusinta musiikkia, soitettuna konemusiikkimasiinaksi muunnetulla haitarilla. Syntetisaattorit raikaavat, kokeellinen elektroniikka ja erotiikka kohtaavat.

20.45-21.15 Jaana Pirskanen, Vilma Rimpelä, Marleena Haapaniemi: Aistikkaat lyhytelokuva ja keskustelu, teatterisali sekä näyttely galleriassa

Lauantai 7.9.2019

16.30-17.00 Myrskyryhmän tanssielokuvia
Tekijä: Myrskyryhmä
Esiintyjä: Elli Isokoski, ohjaus Kati Kallio
Kesto: 30 min
Myrskyryhmä on tanssiryhmä, joka on vuodesta 2002 vienyt nykytanssia eri muodoissaan vanhustyön yksiköihin, tanssielokuva yhtenä työmuotona. Elokuvat on valmistettu Myrskyryhmän Tanssivat kädet -projektissa Myllypuron monipuolisen palvelukeskuksen asukkaiden kanssa, Helsingissä 2018.
Paikalla on tanssitaiteilija Elli Isokoski Myrskyryhmästä tarjoilemassa popcornia ja kertomassa Myrskyryhmän tanssielokuvaprojekteista ikäihmisten kanssa.

17.00-17.40 Hexad ensemble
Tekijät:
Livia Schweizer (ITA/CH/FIN) huilu
Katt Hernandez (US/SWE) viulu
Libero Mureddu (ITA/FIN) piano
Aino Juutilainen (FIN) sello
Ville Herrala (FIN) basso
Janne Tuomi (FIN) rummut ja perkussiot
Kesto: 40 min
Hexad on helsinkiläinen ammattimuusikoista koostuva yhtye, joka on omistautunut reaaliaikaisesti sävelletyn musiikin esittämiseen. Libero Mureddun aloitteesta syntynyt Hexad tuo yhteen improvisoijia, joiden musiikilliset lähtökohdat löytyvät nykymusiikin, kokeellisen musiikin ja jazzin lomasta. Esiintyjillä on täydellinen vapaus sijoittaa itsensä mihin tahansa näiden lähestymistapojen välimaastoon niin, että he voivat vapaasti tarjota haluamaansa musiikillista materiaalia osaksi kokonaisuutta. Näin yhtye luo ja tutkailee reaaliaikaisesti mahdollisuuksia, jotka ilmaantuvat moninaisen materiaalin rinnakkaiselosta. Tämä moninaisuuden juhla heijastuu spontaaniin pienryhmien muodostamiseen esityksen aikana: sooloista, duoihin, trioihin ja kollektiiviseen musisointiin.

17.55-18.40 Mirva Keski-Vähälä ja Tommi Rikkinen: TRASH ON – Trashion
Tanssi: Mirva Keski-Vähälä ja Tommi Rikkinen
Musiikki: Mikko Helenius
Installaatio: Reija Stenius
Kesto: 40 min
TRASH ON – Trashion on hyönteisten muotinäytös, identiteetin hukkaamisen keskus ja löytämisen leirintäalue. Mikä osa identiteetistäni on omaa luomustani ja mikä lähiympäristöni muovaamaa, yhteisesti sovittua? Itä-Helsingin luonto ja alueen monikulttuurisuus luovat alueelle omanlaistaan diversiteettiä. Alueen pienimmät yhdyskunnan jäsenet eli hyönteiset toimivat tämän teoksen innoittajina. Stoan teatterisalin seinästä työntyy ulos suuri installaatio omituisena, upeana catwalkin muotiluomuksena, jossa roskalavojen aarteet ja lumput luovat liikkuvan maisemakuvan.

18.40-18.50 Stasis
Tekijät: Lauri Porra, Perttu Saksa, Ervi Sirén, Saara Norvio
Esiintyjä: Saara Norvio
Musiikki: Lauri Porra, Entropia-albumi, Stasis; Lauri Porra, Aki Rissanen, Lahti Symphony Orchestra & Jaakko Kuusisto
Kesto 7 min
Stasis on musiikkivideo Lauri Porran ja Jaakko Kuusiston johtaman Lahti Sinfonian teokselle. Videolla viitataan vanhaan suomalaiseen myyttiin metsän pauloihin joutuvasta henkilöstä, joka katoaa näkymättömiin tuttuun paikkaan, joutuu metsän peittämäksi.
Videon ohjasi ja leikkasi Perttu Saksa, koreografian Saara Norvion tanssiin ohjasi Ervi Sirén. Video on kuvattu improvisaation omaisesti Uutelan ja Myllypuron metsissä, loppusyksyllä, päivänä jolloin kaikki kastui.

19.05-19.15 Heidi Masalin: Botanicum – work in process
Tekijät: Tanja Illukka ja Heidi Masalin
Musiikki: Olli Havu
Kesto: 10 min
Botanicum nykytanssiteos tulee ensi-iltaan syyskuussa 2020. Tanja Illukka ja Heidi Masalin esittävät teoksesta ITÄ-festivaaleilla work-in-process -katkelman.
Botanicum on nykytanssiteos kasvien kiehtovasta elämästä ja ihmisen kannalta katsoen toisenlaisesta olomuodosta ja paikallisuudesta, jossa liikkeen suuntia määrittävät hakeutuminen valoon tai pimeyteen.
”Mullan tieto on vastaansanomaton. Kehen se kerran tarttuu hänet kantavat siivekkäät mikrobit alas maan sfääreihin, ylös taivaitten uumeniin” – Eeva Kilpi

19.40-20.10 Tuomas Norvio, Saara Norvio, Juuso Hannukainen: !PIIT
Tekijät: Tuomas Norvio, Saara Norvio, Juuso Hannukainen
Musiikki ja video: Tuomas Norvio
Perkussiot: Juuso Hannukainen
Koreografia ja tanssi: Saara Norvio
Kesto: 30 min
!PIIT on äänitaiteilija Tuomas Norvion ja työryhmän audio-visuaalinen ambientpaukekonsertti, jossa on esityksellisiä ja klubimaisia elementtejä. Konsertti syntyy musiikista ja äänen kanssa yhdessä seinällä ja lattialla elävistä projisoinneista. Saara Norvion tanssi on kineettinen ja tilallinen osa konserttia sekä oma sovituksensa kuultavasta äänestä ja tunnelmasta. Juuso Hannukaisen perkussiot tuo orgaanisen rytmin ja äänensävyn ääneen ja toimii myös välittäjänä tanssijan ja ohjelmoidun äänen välillä.

20.10-20.55 Ya Toshiba
Tekijät: Tatu Metsätähti, Zuzu Zakaria
Musiikki: Ya Tosiba
Kesto: 50 min

SUNNUNTAI MUSA DWARF

Musa Dwarf -keikka
Tekijät: Antti Vuornos ja Hilma Camus
Musiikki: Musa Dwarf
Kesto: 25 min
Ikäsuositus: 3v+
Musa Dwarfin ja lasten yhteiskeikka.

SUNNUNTAI TANSSIVA SATUHETKI
Tekijät: Pauliina Aladin ja työryhmä
Kesto: 30min
Ikäsuositus: 3-7v
Tanssiva satuhetki on tanssittu ja puhuttu satu. Esityksen alussa yleisö pääsee äänestämään muutamasta eri vaihtoehdosta mieleisensä sadun, jonka taiteilijat tuovat eloon lukien ja tanssien. Kaikissa saduissa otetaan huomioon perhemallien monimuotoisuus. Esityksessä on yleisöä osallistavia osioita, joissa lapset pääsevät itse liikumaan ja vaikuttamaan esityksen kulkuun.
Sopii kaikenikäisille, erityisesti 3-7-vuotiaille.
Tanssivan satuhetken alkuperäinen konsepti on nauttinut yleisön suosiota useissa yhteyksissä, mm. Kontulan ja Kallion kirjastoilla, osana Helsinki Pride –tapahtumaa, Tampereen seudun kirjastoissa ja Tampereella 1001 Kahvikuppia -taidekahvilan yhteydessä.
http://www.pauliinaaladin.wordpress.com/tanssivasatuhetki

SUNNUNTAI TRASHON
TRASH ON – Trashion
Tanssi: Mirva Keski-Vähälä ja Tommi Rikkinen
Musiikki: Mikko Helenius
Installaatio: Reija Stenius
Kesto: 40 min
Ikäsuositus: 3v+
TRASH ON – Trashion on hyönteisten muotinäytös, identiteetin hukkaamisen keskus ja löytämisen leirintäalue. Mikä osa identiteetistäni on omaa luomustani ja mikä lähiympäristöni muovaamaa, yhteisesti sovittua? Itä-Helsingin luonto ja alueen monikulttuurisuus luovat alueelle omanlaistaan diversiteettiä. Alueen pienimmät yhdyskunnan jäsenet eli hyönteiset toimivat tämän teoksen innoittajina. Stoan teatterisalin seinästä työntyy ulos suuri installaatio omituisena, upeana catwalkin muotiluomuksena, jossa roskalavojen aarteet ja lumput luovat liikkuvan maisemakuvan. Teos rakentuu yhteistyössä alueen päiväkotien kanssa.

SUNNUNTAI VIHREÄ PORTTI
Vihreä Portti
Koreografia ja ohjaus: Heidi Masalin
Sävellys ja äänitykset: Olli Havu
Puvustus: Terttu Torkkola
Esiintyjä: Ludmila Pussinen
Musiikki: Olli Havu, Eric Haddad
Tuotanto: Tanssiteatteri Raatikko
Kesto: 40 min
Ikäsuositus: 3-9v
Vihreä Portti on työpajan ja esityksen yhdistävä teos, jossa lapset sekä katsovat tanssia että tanssivat itse. Tanssityöpajassa lapset tutustuvat olentoon, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi eläin. Hänen nimensä on Feline ja hän johdattelee osallistujat läpi Vihreän portin Vihreän portin metsän taikamaailmaan ja tanssilliseen satuun. Vihreä Portti -työpajaesitys tutustuttaa lapset tanssiin ja liikkeeseen mielikuvituksen ja tarinan kerronnan kautta. Esitykseen osallistutaan huoltajan kanssa.

Kommentoi