Time: 0.0016 Seconds\n

SYYLLINEN

Teatteritalo

SYYLLINEN
Kohteen nimi: SYYLLINEN
Osoite: Kauppakatu 14, 87101,Kajaani
Tapahtuma-aika:
14.02.2020 - 15.02.2020

Katso kartta isompana

Esittely:

Herkkä ja vilpitön uusperhedraama

Syyllinen käsittelee elämänmakuisesti ja kouriintuntuvasti uusperheproblematiikkaa ja vanhemmuutta erityisesti äitipuolen näkökulmasta. Näytelmä tapahtuu tänä päivänä pienessä kaupungissa jossakin päin Suomea.

Näytelmän keskiössä ovat Päivi ja Timo, uusperheen vanhemmat, jotka kamppailevat parisuhteeseen, vanhemmuuteen ja perheensä arkeen liittyvien ongelmien kanssa. Onko Päivin ja Timon parisuhde tarpeeksi vahva, jotta he yhdessä onnistuvat selättämään perheensä haasteet? Miten saada yhdistettyä perhe, kun ulkopuolelta tulevia muuttujia, vaikuttajia ja eri suuntiin repiviä tahoja on läsnä lukuisia? Miten saada yhdistettyä perhe, jonka jokaisen jäsenen toiveet, odotukset ja pelot ovat erit? Voisivatko kaikki perheenjäsenet olla onnellisia, vai kenen onnen ehdoilla toimitaan?
Näytelmän päähenkilö on Päivi, äitipuoli, joka yrittää luoda suhdetta lapsiin ja toteuttaa äitipuolen roolia parhaaksi katsomallaan tavalla. Päivillä on perheeseen ja vanhemmuuteen liittyviä vastuita ja velvollisuuksia, mutta oikeuksia hänellä ei ole. Muuttuuko Päivin rooli uusperheessä? Löytääkö hän paikkansa siinä – tai annetaanko hänelle osa siinä? Miten Päivi selviytyy erilaisten odotusten, paineiden ja valtataistojen ristitulessa?

Perheiden monimuotoisuus on yhä kirjavampaa ja perinteinen ydinperhe on yhä harvemmassa kodissa. Muutokset perheissä ovat monelle arkipäivää. Esimerkiksi avioerojen myötä perheistä muodostuukin loppujen lopuksi kaksi perhettä, joiden neljä aikuista kantavat jo itsessään mahdolliset uusperhetaustat. Sen lisäksi, jos nämä perheet saavat vielä uusia perheenjäseniä, muotoutuvat perheenjäsenten roolit aina yhä uudelleen. Haasteita uusperheille asettavat parisuhteen ja perheytymisen eri vaiheet sekä perheenjäsenten erilaisten roolien muotoutuminen perheen sisällä ja perheiden välillä. Lisäksi erilaiset taustat, toiminta- ja keskustelukulttuurit sekä odotukset, toiveet, pelot, arvomaailmat ja kasvatustavat törmäävät usein yhteen.
Uusperheeseen liittyy monia myyttejä, jotka ovat usein ristiriidassa keskenään. Uusperhe haastaa perinteisen perhekäsityksen, ydinperheihanteen. Äitimyytti, mielikuva täydellisen lempeästä, epäitsekkäästä ja pyyteettömästä äidistä, rinnallaan myytti poissaolevasta isästä, jonka tehtävänä kaikesta huolimatta on olla perheen tuki ja turva, elävät molemmat niin ikään vahvasti edelleen, samoin kuin myytti viattomasta lapsesta. Paha äitipuoli -myytin taustalla puolestaan on toisiinsa kietoutuneita käsityksiä, uskomuksia ja ihanteita, jotka liittyvät – ei vain äitiyteen – vaan vahvasti myös naiseuteen. Kaikkien edellä mainittuihin myytteihin kytkeytyy myös joukko sukupuoleen liittyviä kysymyksiä.

Käsikirjoitus ja ohjaus Sanna Heikkinen
Koreografia Heidi Naakka
Lavastus ja valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
Pukusuunnittelu Tiina Siltala

Näyttämöllä
Perttu Hallikainen, Tarja Heinula, Kristina Koivumies, Maria Palmu, Kimmo Penttilä, Mika Silvennoinen, Heidi Syrjäkari, Satu Turunen, Sampsa Timoskainen

Ensi-iltapäivänä 15.2. järjestetään Uusperhe -seminaari klo 12–15 Kaukametsän Kouta-salissa.
Seminaarin järjestävät yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatteri, Kaukametsän kansalaisopisto ja Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry.

Kommentoi