Tutustu lajiin: Polkujuoksu – Tunnelmia uudesta Helsinki City Trail -tapahtumasta

Julkaistu:

21.10.2015
| Kirjoittanut:

Reitin ensimmäisen kilometrin matkalla oli jyrkimmät nousut. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Reitin ensimmäisen kilometrin matkalla oli jyrkimmät nousut. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Viime viikonloppuna järjestettiin uusi Helsinki City Trail -polkujuoksutapahtuma, johon päätin osallistua ihan viime tipassa. Tapahtumassa oli kaksi matkaa, 12 km ja 21 km, jotka kulkivat Helsingin Paloheinästä keskuspuiston polkuja pitkin etelään Helsingin Olympiastadionille. Pidemmän matkan juoksijoilla oli kierrettävänään 9 km lenkki Paloheinässä, ennen kuin lähtivät juoksemaan kohti Olympiastadionia.

Tapahtuma oli uutuutensa lisäksi erityinen myös siinä mielessä, koska se oli viimeisimpiä tapahtumia nykyisellä olympiastadionilla ennen perusteellista remonttia. Uusi stadion avataan keväällä 2019.

Helsinki City Trailin kisatoimisto sijaitsi Olympiastadionin Urheilumuseon vieressä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Helsinki City Trailin kisatoimisto sijaitsi Olympiastadionin Urheilumuseon vieressä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Koska lähtö tapahtui eri paikasta kuin missä maali sijaitsi, päätin noutaa numeroni Olympiastadionin kisatoimistolta jo edellisenä päivänä. Siten sain viettää enemmän aikaa kotona ennen kisapaikalle siirtymistä. Olympiastadionilta olisi ollut myös bussikuljetus kisapaikalle. Järjestäjille annan ison plussan siitä, että lähtöpaikalta oli tavarakuljetus stadionille.

Ennen lähtöä oli alkujumppa ja kisainfo. Pian sen jälkeen tavoiteaikojen perusteella kolmeen lähtöryhmään jaetut juoksijat lähetettiin matkaan. Lähtöryhmät starttasivat 5 min välein. Puolimaratoonarit lähtivät matkaan tunnin meitä myöhemmin. Matkaan lähti yhteensä 754 juoksijaa.

Olin varautunut siihen, että lähdössä olisi ollut suuremmat ruuhkat, mutta niin ei onneksi ollut. Lähtöjen porrastaminen oli hyvä juttu. Lähdin matkaan maltilla, kuten ensimmäisessä polkujuoksukisassani. Taktiikkani vauhdin asteittaisesta lisäämisestä oli toimiva. Monet lähtöryhmäni juoksijat, jotka pinkoivat alussa hurjaa vauhtia ohi, tulivat matkan taittuessa selkä edellä vastaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hyvin menee, enää kaksi kilometriä tästä!

Kuten kaikkien muiden urheilutapahtumien, myös tämän tapahtuman takana oli runsas joukko vapaaehtoisia. Monet heistä olivat sijoittuneet reitin varrelle varmistamaan, etteivät juoksijat eksy reitiltä. Kiinnitin huomiota toimitsijoiden kannustavaan asenteeseen ja huudahduksiin jäljellä olevista kilometreistä. Samanlaista toimintaa toivoisin muihinkin vastaaviin tapahtumiin. Itse pystyin seuraamaan kilometrejä myös omasta Garmin 620 Forerunner -sykemittaristani.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mikä ihmeen polkujuoksu?

Ihmiset, joille polkujuoksu on vieras laji, ovat kyselleet, poljetaanko kisassa pyörällä. Toiset ovat puolestaan ihmetelleet sitä, miten massajuoksutapahtuman voi järjestää poluilla.

Polkujuoksu eli tunnetummin Trail Run on laji, jossa ei juosta maastojuoksun tavoin latupohjilla ja hiekkateillä vaan ihan oikeilla poluilla. Polkujuoksulle on tyypillistä, että juostaan jonossa. Ohitus tapahtuu joko tilaa edellä olevalta pyytäen tai ohittamalla sopivassa paikassa.

***
KivaaTekemistä.fi -etusivulta on kätevä etsiä kiinnostavia tapahtumia ja käyntikohteita paikkakunnittain sekä sädehaulla mobiilisti reissun päältä! Voit myös jättää kohdesivuille Facebook-kommentteja, niin muutkin näkevät mitä mieltä niistä ollaan.
***

Reitin leveimmillä kohdilla pystyi helposti ohittamaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Reitin leveimmillä kohdilla pystyi helposti ohittamaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Varmista ettet eksy metsään

Vaikka lajin pioneerit kehottavat tutustumaan lajiin vain ”rohkeasti polulle poiketen”, kannattaa varmistaa, että osaa sieltä myös pois. Itse sain ensikosketuksen polkujuoksuun keravalaisen suunnistaja Emma Jugan juoksukoulussa viime keväänä. Rohkenin osallistua silloin myös ensimmäiseen polkujuoksutapahtumaan, joka järjestettiin Tuusulassa. Sittemmin olen juossut poluilla yleensä niiden perässä, joille polut ovat tuttuja.

Keskuspuiston juurakkoisia polkuja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Keskuspuiston juurakkoisia polkuja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Helsinki City Trail oli toinen polkujuoksutapahtuma, johon osallistun. Pidän polkujuoksutapahtumista sen vuoksi, koska siinä pääsee samaan fiilikseen kuin suunnistaessa, mutta ilman karttaa ja kompassia.

Polkujuoksutapahtumaan osallistuminen ei onnekseni edellytä suunnistustaitoja. Helsinki City Trail -tapahtumassa reitti oli merkitty selkeästi valkoisin nauhoin ja risteyskohdat oli tilkitty toimitsijoilla, joten eksymisen vaaraa ei ainakaan omalla kohdallani tullut missään vaiheessa.

Mikä polkujuoksussa kiehtoo?

Maaston vaihtelevuus tekee polkujuoksusta tavanomaista juoksua kiinnostavampaa. Välillä juostaan pienempiä polkuja, välillä vähän suurempia, on puiden juuria, polulle kaatuneita puiden runkoja, irtonaisia oksia, havuja ja lehtiä, heinää, varpuja, kiviä ja kallioita, suota ja sammalta.

Voit kuulla puron solinaa ja linnun laulua ja lenkkareiden alta lehtien kohinaa ja oksien raksahtelua. Parasta polkujuoksussa on vaihtelevan maaston lisäksi kaikki se tuoksu ja tunnelma, mikä metsässä vallitsee. Vaikka poluilla juoksentelu viekin mennessään ja ajatukset muualle, on juoksuun silti hyvä keskittyä, ettei liukastu tai kompastu.

Suunnistus- ja juoksutapahtumissa kiertävä Pekka Väisänen Keski-Uusimaa-rasteilla 15.10. Järvenpäässä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suunnistus- ja juoksutapahtumissa kiertävä Pekka Väisänen Keski-Uusimaa-rasteilla 15.10. Järvenpäässä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Varusteet ja pukeutuminen

Poluilla juoksevien kannattaa panostaa kenkiin. Itse olen tykästynyt Salomonin maastojuoksukenkiin, joita minulla on kolmin kappalein: nastalliset spikecrossit, pitävät speedcrossit ja uusimpana parina kevyet s-lab x-seriesit, joita käytin myös tässä tapahtumassa. Liukkaalla kelillä nastalliset lenkkarit on ehdottomat jos haluaa välttyä suuremmilta loukkaantumisilta.

Poluilla juostessa syke nousee herkästi korkealle maaston vaihtelevuuden vuoksi. Ja kun syke nousee, tulee kuuma. Siksi vaatetus kannattaa pitää kevyenä. Helsinki City Trailin aikaan sää oli syksyisen viileä ja aurinkoinen. Pärjäsin hyvin pitkillä juoksutrikoilla ja ohuella pitkähihaisella paidalla.

Kilpailuohjeissa kehoitettiin ottamaan mukaan energiaa. ”Kisareitin kiertäminen vie 15-40 % kauemmin kuin vastaava matka maantiellä, mikä tarkoittaa useimmilla kilpailijoilla energiatäydennyksen tarvetta.” Noudatin viisaampien ohjeistusta ja otin mukaan juomavyön ja pari energiageeliä. Näkyipä muutamilla reppujakin juomaletkuineen. Se myös kannatti, koska reitin varrella oli vain yksi juomapiste. Lähtöpaikalla oli tarjolla vettä ja Red Bull -energiajuomaa. Energiataso pysyi hyvin yllä koko matkan ajan.

Keskuspuisto ulottuu pitkälle. Helsinki City Trail -tapahtuman 12 km reitti Paloheinästä Olympiastadionille sisältää yllättäen jopa 9 km polkuja, 2 km hiekkapitoista ulkoilutietä, 0,1 km pururataa ja vain n. 0,9 km asfalttia. Kuva: KivaaTekemistä.fi/ Garmin Connect

Keskuspuisto ulottuu pitkälle. Helsinki City Trail -tapahtuman 12 km reitti Paloheinästä Olympiastadionille sisältää yllättäen jopa 9 km polkuja, 2 km hiekkapitoista ulkoilutietä, 0,1 km pururataa ja vain n. 0,9 km asfalttia. Kuva: KivaaTekemistä.fi/ Garmin Connect

Maaliin päästiin hyvällä energialla. Kiitos järjestäjille onnistuneesta tapahtumasta! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Maaliin päästiin hyvällä energialla. Kiitos järjestäjille onnistuneesta tapahtumasta! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Loppufiilikset

Kyllä se vaan niin hienolta tuntuu kun oma nimi kuulutetaan Olympiastadionilla, ei siitä pääse mihinkään. Olin tyytyväinen loppuaikaani ja sitä aikaa lähdetään hiomaan pienemmäksi seuraavaa kisaa silmällä pitäen. Helsinki City Trail -polkujuoksutapahtuma teki vaikutuksen mukavine ja hyvin merkittyine polkuineen, ystävällisine toimitsijoineen ja sujuvine järjestelyineen. Olympiastadionilla olisi ollut mahdollisuus myös edulliseen hierontaan juoksun jälkeen. Kaikki tuntui olevan hyvin huomioitu, mikä ei ole itsestäänselvyys uusissa tapahtumissa.

Yllätyin siitä, kuinka hieno ja vehreä reitti oli. Tuntui kuin olisi ollut jossakin muualla kuin Helsingissä. Kukapa muualla Suomessa asuva uskoisi, että Suomen suurimmasssa kaupungissa voi olla ja kokea tällaista.

Jos haluat kokeilla polkujuoksua, tulevana sunnuntaina 25.10. järjestetään Tuusula Trail Run. Matkoina 10,5 km ja 21 km. Lapset alle 16v 5 km. Lisätietoja

Tutustu muihin juoksu-aiheisiin artikkeleihimme tästä. PekkaSport ja Garmin olivat keväällä KivaaTekemistä -tiimin yhteistyökumppaneita. Artikkelissa mainitut Salomonin tuotteet eivät ole sponsorituotteita.

***
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista tai uusista lajeista tai haluat näkyvyyskumppaniksi tuleviin sporttisisältöihimme, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.