Tutustu lajiin: Mikä ihmeen potkulautailu?

Julkaistu:

21.08.2014
| Kirjoittanut:

Useimmat yhdistävät potkulaudan siihen pieneen lasten käytössä olevaan menopeliin. Tässä artikkelissa kuitenkin puhutaan harvemmin katukuvassa näkyvästä Kickbike-potkulaudasta, jossa etuosa on kuin tavallisessa polkupyörässä, mutta joka kuitenkin on potkulauta.

Osallistuin muutamia vuosia sitten Kickbike-potkulaudan kehittäjän, Hannu Vierikon, ohjaamalle Kickbike-retkelle. Potkulaudan ja pyörän risteytystä muistuttavaa välinettä tutkiessani ja Hannun ohjeita kuunnellessani mietin, miten mahdan pysyä sen kyydissä ja miten voin vaihtaa jalkaa, kun en sitä potkurillakaan potkiessa osaa. Miten sillä ”väärällä” jalalla potkiminen voisi onnistua?

Kickbike Sport G4

Kickbike Sport G4

Mutta kappas vaan, ei se niin vaikeaa ollutkaan kuin olin alunperin kuvitellut. Alkumetreillä meno oli hiukan horjuvaa ja jarrun käytössä piti olla varovaisempi kuin normipyörällä ajettaessa. Siitä se kuitenkin lähti sujumaan ennakkoluuloista huolimatta.

Sama juttu kuin vapaauinnissa – Jani Sievisen opissa oivalsin, että kyllä happea voi ottaa siltä väärältäkin puolelta ilman että tekniikka kärsii. Haaveilin pitkän aikaa oman Kickbiken ostamisesta, mutta vasta tänä keväänä sain pitkäaikaisen haaveeni toteutettua ja nyt pyörävarastostamme löytyy ihana oranssi Kickbike Sport G4.

Ennen lopullisen ostopäätöksen tekoa kokeilin eri malleja: Cruise MAX, Cross MAX, Race MAX, City G4 ja Sport G4, jonka lopulta koin omimmaksi. Valintaani puolsi myös se, että ajelen pääasiassa asfaltilla ja että sillä pääsee suht kovaa, mutta ei ole kuitenkaan se nopein ja ohutrenkaisin.

Viisastelevien setien suusta kuultua: ”Tuossa pyörässä on ainakin polkimet paikallaan”. Juurikin näin!

WP_20140623_012

Nettihuutokaupoista löytyy ”vain muutaman kerran” käytössä olleita potkulautoja. Pidemmällä matkalla huomaa hyvin lajin haastavuuden. Väärällä tekniikalla voimat loppuu helposti kesken ja meno muuttuu takkuiseksi. Monet voivat luovuttaa sen vuoksi. Siksi kannattaakin aloittaa maltilla ja pidentää lenkkejä pikkuhiljaa. Mitä enemmän kilometrejä tulee mittariin, sen paremmalta se maistuu ja potkuttelu alkaa sujua. Oma tekniikkani tuntuu kehittyvän päivä päivältä. On palkitsevaa kun pyöräilijöitä alkaa tulla selkä edellä vastaan.

Käytän Kickbikea lähes päivittäin. Teen sillä lyhempiä ja pidempiä lenkkejä ja hoidan potkutellen myös kauppareissut sun muut asioinnit. Potkulaudalla pääset treenaamaan suuria lihasryhmiä murtomaahiihdon tavoin. Harrastuksen aloittamisen myötä selkävaivat ovat vähentyneet. Laji vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia ja on samalla myös hyvää pepputreeniä.

Välillä liiankin tosissaan urheilua harrastaneena kadotin liikunnan ilon lähes kokonaan. Nyt olen saamassa sitä takaisin, kiitos tämän hienon ja kiehtovan lajin. Liikunta on tuntunut pitkästä aikaa tosi kivalta ja iloiselta. Puheet naistenlehdissä sen oman lajin löytämisen tärkeydestä eivät ole menneet ihan metikköön. Koen löytäneeni oman lajini. Ehkäpä joku päivä innostun osallistumaan johonkin kisaankin.

Huomioitavaa

Reunakivet saavat aikaan pahaa jälkeä...

Reunakivet saavat aikaan pahaa jälkeä…

Turvallisuudesta
Ensinnäkin pidä aina kypärää. Pidä molemmat kädet tiukasti ohjaustangolla. Jos rupeat näyttämään suuntamerkkiä kädellä, voit herkästi päätyä pusikkoon. Jalka on tässä lajissa suunnan näyttämistä varten. Itse kiinnitän normaalia enemmän huomiota myös siihen, että soitan kelloa tunneleiden ja kadun kulmien kohdalla, koska äkkijarrutus ei suju potkulaudalla niin hyvin kuin polkupyörällä ajettaessa.

Varusteista
Nauhalenkkareissa nauhat on syytä tunkea kengän sisään etteivät ne tartu kiinni pyörän osiin. Samasta syystä on hyvä käyttää housuina esim. trikoita. Mitä tasaisempi pohja lenkkareissa on, sitä kivempi on potkutella asfaltilla. Lenkkarit, joiden pohjissa on enemmän rosoisuutta tekevät omasta mielestäni jalan vaihtamisesta turhan haastavaa.

Jalan vaihtamisesta, alamäistä, teiden reunakivistä
Vaihda jalkaa usein. Itse vaihdan yleensä viiden potkun jälkeen. Pidä alamäissä molemmat jalat astinlaudalla vinottain. Huomioithan erityisesti kovassa vauhdissa, että potkulaudassa on matala maavara. Astinlaudan alaosa iskeytyy helposti tien reunakiveen katua ylittäessä. Kapeat tiehidasteet ovat myös ikäviä potkulautailijoille.

Suosittelen lämpimästi tätä lajia kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Potkulautoja on saatavilla urheiluliikkeissä ja niitä voi myös vuokrata.

WP_20140821_003

Lisätietoja lajista ja erilaisista Kickbike-potkulaudoista: www.Kickbike.com

Oletko Kickbike-jälleenmyyjä tai -vuokraaja tai järjestätkö kenties ohjattuja Kickbike-retkiä? Tiedustele edullista mainostilaa KivaaTekemistä.fi -palvelussa.


Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä-uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.