Suomenlinnan seikkailukierros uudistuu ja juhlii

Julkaistu:

16.05.2023
| Kirjoittanut:

Suomenllinan seikkailukierros alkaa Tykistölahdelta, jonne vesibussi saapuu Kauppatorilta. Päälaiturilta ja rantakasarmilta (jonne HSL-lautta saapuu) Tykistölahdelle kävelee noin 10 minuutissa. ⛴ Kuva: KivaaTekemista.fi

Jo perinteeksi muodostunut lasten ja perheiden seikkailukierros Helsingin Suomenlinnassa täyttää 25 vuotta. Kierrokseen on tänä vuonna koottu parhaan palat alkuvuosien esityksistä. Yleisö pääsee kokemaan jännittävän seikkailun 10.6.2023 alkaen.

Pääsin tänä vuonna mukaan viimeiselle harjoituskierrokselle toukokuun alkupäivinä. Mukana seikkailemassa oli Suomenlinnan ala-asteen oppilaita opettajineen.

Näytelmässä on mainiota se, että näyttelijät ottavat huomioon kulloisenkin yleisön. Kouluryhmillä on tietenkin paljon kysyttävää, kerrottavaa ja vihjattavaa – kun porukassa kerran ollaan!

Vesibussi saapuu Tykistölahden laituriin. Kuva on otettu Susisaarelta, läheltä museosukelllusvene Vesikkoa. Taustalla näkyy Iso-Mustasaaren puolella oleva Suomenlinnakeskus ja etäämpänä Suomenlinnan kirkon torni. Kuva: KivaaTekemista.fi
Gunilla-piikaa näytteli harjoituskierroksella Bahar Tokat (vas.) ja kamaripalvelija Henrikiä Catrine Krusberg, keskellä tuottaja-puvustaja Sanna Pietilä. Kuva: KivaaTekemista.fi

Näytelmän tuottaja ja puvustaja Sanna Pietilä kertoo, että nyt nähtävä draamallinen näytelmä on koottu ensimmäisten yhdeksän vuoden ideoista. Käsikirjoittajana on Kari Jagt, joka myös näytteli seikkailukierroksella alkuvuosina. Samoin ohjaajana nyt toimiva Liisa Pylkkänen oli esiintymässä kantaesityksessä 1998.

Suomenlinnan seikkailukierroksen nimi on tänä vuonna alkuperäinen Kadonneen kruunun jäljillä, kuten se oli kesällä 1998. Etsimme nimen mukaisesti kuningas Kustaa III:n kadonnutta kruunua. 👑 Gunilla-piika ja kamaripalvelija Henrik ovat asiasta hyvin huolissaan.

Varkaat ovat ei-toivottuja vieraita saarella. Viesti saatetaan toki kuninkaan tietoon. Hän ei ole lainkaan innostunut oppositiossa olevista Myssyistä.

Kamaripalvelija Henrik ja piika Gunilla ovat huolissaan yön tapahtumista mutta silti päättäväisiä. Asialle on tehtävä jotain – ja viipymättä! Kuva: KivaaTekemista.fi

Noin 1,5 tuntia kestävä seikkailu etenee Suomenlinnan eli Viaporin tunnusomaisissa paikoissa kuten tunneleissa ja bastioneissa, mukulakivikujilla ja aina Kustaanmiekassa saaren eteläpäässä saakka. Jyrkänteille kierros ei mene ja näyttelijät huolehtivat osaltaan ryhmän koossa pysymisestä.

Näytelmä sijoittuu 1700-luvulle, on jonkin verran osallistava eikä unohda huumoria. Teos on suunnattu 6-13-vuotiaille, mutta soveltuu hyvin myös aikuisille. Lapsilla tulee olla aikuinen huoltaja mukanaan kierroksella.

Tiedätkö, mitä ovat bastioni ja kasematti? 🏰 Sekin selviää johtolankoja etsiessä.

Lähellä Suurta linnanpihaa saimme näköhavainnon kuninkaasta. Kevään esimmäiset sinililjat koristavat nurmea. 💐 Kuva: KivaaTekemista.fi

Seikkailukierros seikkaillaan Susisaarella ja Kustaanmiekalla, jotka ovat nykyään samaa saarta. Kierroksen lähtöpaikka on edellä vesibussikuvassa näkyvän sillan vasemmalla puolella olevan kioskin luona, lähellä Suomenlinnakeskusta.

Toki kuningas – omine tunteenpurkauksineen – on menossa mukana, kun matka jatkuu linnanpihalta etelään kohti avarampia niittyjä.

Tässä tapahtuu erikoisia asioita. Kaikkea ei taida hänen majesteettinsa korvat kestää kuulla. Onhan varmistuttu siitä, että nenäliinat ovat pitsisiä, onhan! Kuvat: KivaaTekemista.fi

Seikkailukierroksia järjestetään jo toukokuussa tilauksesta ryhmille, kuten koululuokille ja kerhoille.

Tiesitkö, että Suomenlinnassa sijaitseva Hostel Suomenlinna on suosittu leirikoulukohde sekä idyllinen majoituskohde kenelle tahansa. 🏩 Suomenlinnassa on taatusti niin paljon koettavaa, että saarella vierähtää helposti useampikin päivä! Kirjoitimme hostellista syksyllä 2022. (www)

Yleisökierrokset alkavat lauantaina 10.6. ja jatkuvat aina 5.8. saakka juhannustaukoa lukuun ottamatta. Tiistain, keskiviikon, torstain ja lauantain esitykset ovat suomeksi, perjantain ruotsiksi.

Aarrejahti vie seikkailijansa ajoittain erilaisiin Suomenlinnan merilinnoituksen tunneleihin. Taskulamppu on hyvä olla mukana. Jonkinlainen lamppu löytynee 2000-luvulla myös kännykästä. 🔦 Kuva: KivaaTekemista.ti

Kaikkiaan kierros oli jälleen mukava ja mukaansatempaava kokemus ja seikkailu, kävelyvauhtia paikasta toiseen liikkuva kesäteatteri. Seikkailu osallistaa sopivasti. Kerran sain esittää purjelaivan mastoa!

1700-luvulla rakennetun ja vuonna 1991 Unescon maailmanperintöluetteloon lisätyn bastionlinnoituksen tunneleissa vierailimme useammankin kerran. Saattoipa sieltä löytyä johtolanka tai pari kadonneen kruunun arvoitukseen. 💎

Lemmenlampi sijaitsee Piperin puistossa. Mitä tapahtui, jos erisäätyiset rakastuivat 1700-luvulla? 💘 Ei välttämättä kovin iloisia asioita. 🫣 Kuva: KivaaTekemista.fi

Harjoituskierroksella rooleissa näyttelivät aiemmin mainitut Catrine ja Bahar sekä kuninkaan roolissa Elias Edström. Heidän lisäkseen näyttelijätiimiin kuuluu Satu-Lotta Pitko.

Kadonneen kruunun jäljillä -esityksiä on luvassa kesän aikana kymmeniä. Tutustu lisää kotisivuilla, josta pääset myös verkkokauppaan.

Seikkailukierroksen 25-vuotisjuhlaviikonloppua tapahtumineen vietetään 12.-13.8.2023.

🔸🔸

👑 KADONNEEN KRUUNUN JÄLJILLÄ -kotisivut ja verkkokauppa (www) 👑

🔸🔸

Ehrensvärd-museo ja Suomenlinna-museo

Vuonna 1921 perustettu Ehrensvärd-seura järjestää paitsi lasten seikkailukierrosta myös lukuisia muita opastuksia eri kielillä Suomenlinnaan tutustuville matkailijoille ja ryhmille, mukaan lukien Tyykkisluuppi Dianan yleisöpurjehdukset juhannuksen jälkeen. Opastuksiin voit tutustua tästä.

1930-luvulla seura perusti Ehrensvärd-museon, joka sijaitsee Susisaarella Suurella linnanpihalla, lähellä aiemmin mainittua Tykistölahtea.

”Ehrensvärd-museo sijaitsee linnoituksen alkuperäisellä keskusaukiolla Komendantintalossa. Rakennuksen ensimmäisenä isäntänä toimi Viaporin perustaja Augustin Ehrensvärd. Museon näyttely uusittiin vuonna 2015 ja sen kaunis rokokoointeriööri kertoo, miten aatelisto asui 1700-luvulla.” – museon kotisivut. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Museo on avoinna kesäaikaan. Sanna Pietilä kertoo, että tänä kesänä on luvassa uutena ohjelmanumerona Neiti Blomcreutzin talokierrokset. 👒 Niitä järjestetään museovieraille heinäkuussa maanantaisin.

Neiti Blomcreutz esittelee taloa 1700-luvun aikalaisen silmin. Myös viuhkakieli tulee tutuksi! Lue lisää Ehrensvärd-museosta. (www)

Aivan Tykistölahden rannassa Iso-Mustasaaren puolella sijaitsee ympäri vuoden avoinna oleva Suomenlinnakeskus. Sen yhteydessä palvelevat niin kahvila, museokauppa kuin Suomenlinna-museo, jonka avoinnapidosta Ehrensvärd-seura huolehtii.

Suomenlinnakeskuksen uudisosa valmistui 1998. Korjaustyössä laivaston varustevarasto 1700-luvun loppupuolelta kunnostettiin näyttelytiloiksi. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Suomenlinna-museo on paras ja kattavin aikamatka merilinnoituksen historiaan 1700-luvulta nykypäivään. Vanhat esineet ja kuvat, videoesitykset eri kielillä, lehtileikkeet ja opastetaulut elävöittävät museoelämystä kahdessa kerroksessa.

Vaihtuvana näyttelynä syyskuun 2023 alkuun saakka on esillä valokuvaaja Björn Elmgrenin näyttely perinnelaivojen historiasta ja korjaustöistä. Museoon ja näyttelyihin voit tutustua lisää tästä.

Sanna vinkkaa lasten kuninkaallisesta jalokivijahdista, eli Suomenlinna-museossa on kesällä (Suomenlinnan museopäivästä 6.6. lähtien) tarjolla lapsille suunnattu tehtävärata. 🪙 Jalokivijahti on ikään kuin jatkoa Suomenlinnakeskuksen aulaan koottavalle kuvaelmalle seikkailukierroksen tunnelmista menneiltä vuosilta.

Ehrensvärd-museo ja Suomenlinna-museo ovat vain osa saaren museotarjontaa. Näiden lisäksi tarjolla on Lelumuseo, Sotamuseo, Tullimuseo ja Sukellusvene Vesikko. Suomenlinnan kohteiden aukiolokalenteriin pääset tästä.

Tämä näkymä on varmasti monelle tuttu. Vaalenpunaisen rantakasarmin holvikaari, jonka takaa aukeaa saaren idylli ja tarjonta, taustalla venäläinen kauppiaskortteli. Kuva: KivaaTekemista.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Suomenlinnan hoitokunta huolehtii Suomenlinnan ylläpidosta ja kehittämisestä kokonaisuutena. Kulkuyhteydet Suomenlinnaan löydät tästä.

🔸🔸

👑 KADONNEEN KRUUNUN JÄLJILLÄ -kotisivut ja verkkokauppa (www) 👑

🔸🔸

Kadonneen kruunun jäljillä -seikkailukierros ja Tykkisluuppi Dianan yleisöpurjehdukset ovat KivaaTekemista.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja Ehrensvärd-seura media-asiakkamme. (kaupallinen yhteistyö)

Jos haluat Tähtikohteeksija/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemista.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.