Suomen satumaisimmat lumilinnat ja lumihotellit

Julkaistu:

22.02.2015
| Kirjoittanut:

Artikkeli päivitetty 2016

Lumilinnoja on rakenneltu iät ja ajat, mutta suuren kokoluokan lumilinna-käyntikohteita on ollut Suomessa vuodesta 1996. Kenellekään ei liene uutinen, että Kemin LumiLinna oli ensimmäinen ja samalla myös maailman suurin lumilinna. Ensimmäiset lumihotellit rakennettiin Suomeen, Kemiin ja Saariselälle, heti seuraavana vuonna.

Kuva: Snow Village Lainio

Kuva: Snow Village Lainio

Esittelemme artikkelissa kaksi hienoa lumikohdetta: uusi, toista kertaa rakennettu, Torassiepin elämystilan yhteydessä oleva, Winter Village Muoniossa sekä kokenut konkari, Lainion Snow Village Kittilässä, jolle tämä talvi on sarjassaan 15. Kohteita yhdistää se, että molemmista löytyy lumimajoitusta, jääravintola ja -baari sekä jääkappeli, jossa voi järjestää häät ikimuistoisella tavalla.

Kuva: Snow Village Lainio

Kuva: Snow Village Lainio

Jokainen lumilinna ja -hotelli on ainutlaatuinen taideteos. Samalla kaavalla ei rakenneta toista kertaa, vaan teema vaihtuu joka vuosi, mikä houkuttelee uteliaan matkailijan tulemaan takaisin vuosi toisensa jälkeen. Upeita lumirakennelmia, jääveistoksia ja seinällä olevia kaiverruksia pääsee ihastelemaan pienellä sisäänpääsymaksulla. Useimmat ihmiset ovat yllättyneitä lumikohteiden kauneudesta ja suuruudesta. Lumilinnoissa voi järjestää häiden lisäksi myös muita juhlia ja tilaisuuksia.

 

Yö lumihotellissa, millaista se on?

Erityistä, satumaista… sanoin kuvaamatonta! Lapin lumihotelleissa yöpyy talvisesongin aikana lähemmäs 7000 matkailijaa, joista suurin osa on ulkomaalaisia.

Kuva: Winter Village Torassieppi

Kuva: Winter Village Torassieppi

Kuva: Winter Village Torassieppi

Kuva: Winter Village Torassieppi

Kuva: Winter Village Torassieppi

Kuva: Winter Village Torassieppi

Muoniossa sijaitsevan Torassiepin elämyskylän kohdepäällikkö Sanna Pietikäinen kertoo saaneensa lumihotellissa yöpyneiltä paljon hyvää palautetta. ”Lumihotellissa yöpyminen on once in a lifetime -kokemus, jonka monet haluavat kokea”, Sanna kertoo.

Sekä Torassiepin että Lainion lumihotelleissa yöpyjät saavat tarkat ohjeet ja kunnon varusteet yöpymistä varten. Vaikka ulkona olisi pakkasta -30 astetta, lumihotellissa lämpötila pysyttelee vain pari astetta nollan alapuolella. Jos yön aikana tuntuu ettei lumihotellissa tarkene nukkua, yöpyjien on mahdollista päästä sisätiloihin varamajoitukseen.

Minulla ei ole kokemusta lumihotellissa yöpymisestä, mutta lumikuopassa olen yhden yön viettänyt Kilpisjärveltä Haltille vievän reitin varrella. Aamulla meidät herätti kukon sijasta riekko, joka asteli lumikuopan reunalla ja kurnutteli. Periaate yöpymisessä on sama kuin lumihotellissa edellyttäen, että kelit nukkujalle ovat suotuisat. Yöllä tarkenee hyvin, kun on tarpeeksi lämmin alusta, makuupussi ja sopivan kevyt vaatetus. Tässäkin tapauksessa ”less is more”. Jos nukkuessa on liian paljon vaatetta, tulee hiki ja melko pian sen jälkeen todella kylmä.

Jäävuode porontaljoilla katettuna. Kuva: Winter Village Torassieppi

Jäävuode porontaljoilla katettuna. Kuva: Winter Village Torassieppi

Winter Village Torassieppi, Muonio
Avoinna tammikuun alusta maaliskuun loppuun (säävaraus)

Lisätietoja yöpymisestä ja vierailusta Winter Villagessa: puh. 040 170 1925

Torassieppi Winter Village
Torassiepintie 212
99300 Muonio

Lainion Snow Villagen lumihotelli. Kuva: Snow Village Lainio

Lainion Snow Villagen lumihotelli. Kuva: Snow Village Lainio

Kuva: Snow Village Lainio

Kuva: Snow Village Lainio

Snow Village Lainio, Kittilä
Avoinna joulukuusta huhtikuulle (säävaraus)

Vierailu Snow Villagessa: 12e/aikuinen, 6e/lapsi (4-14v)
Avoinna ma-su klo 10-22
Illallinen jääravintolassa klo 17-21.30 (pöytävarauksella)

Yöpyminen lumihotellissa
Standardihuone kahdelle: 120€/ aikuinen, 70€/ lapsi (4-12v)
Yhden hengen huone: 180€
Lisäsänky: 70€
Jääsviitti: 320€/ 2 hengen sviitti, 420€/ 4 hengen sviitti

Snow Village Lainio
Lainiotie
95980 Kittilä

puh. 040 5890 858

Winter Villagen jääravintolan seinäkaiverruksia. Kuva: Winter Village Torassieppi

Winter Villagen jääravintolan seinäkaiverruksia. Kuva: Winter Village Torassieppi

Ammattimaista ja tarkkaa rakentamista

Esimerkiksi Lainiossa noin 20 000 m2 kattavan lumikylän rakentamiseen käytetään 15 miljoonaa kiloa lunta ja 300 000 kiloa luonnonjäätä. Isoihin rakenteisiin käytetään lumitykillä valmistettua tykkilunta, koska luonnon lumi on siihen tarkoitukseen liian kevyttä. Lumeen ja jäähän erikoistuneet rakentajat pyrkivät vuosi vuodelta viemään lumirakentamista uusille tasoille. Lainioon rakennettiin kaudella 2004-2005 maailman suurin lumesta tehty iglu ja tällä kaudella sieltä löytyy maailman suurin jääravintola, johon mahtuu reilut 100 henkeä.

Jääbaarissa on tunnelmaa. Kuva: Snow Village Lainio

Jääbaarissa on tunnelmaa. Kuva: Snow Village Lainio

Lumirakentamista on mahdollista opiskella muun muassa Kainuun ammattiopistossa Kajaanissa, jossa opiskelijat rakentavat tänä talvena lumipuistoa Kajaaninjoen rantaan jo viidettä kertaa. Projekti toteutetaan yhteistyössä Kajaanin kaupungin kanssa.

Suomen jää- ja lumikohteet, missä niitä on ja milloin ne ovat avoinna?

Useimmat lumilinnat ja -hotellit ovat avoinna tammi-helmikuusta maalis-huhtikuuhun.

 

Kuva: Snow Village Lainio

Kuva: Snow Village Lainio

Suomen muita lumikohteita

SantaParkin Jäägalleria, Rovaniemi
Juuka in Ice -Jäämaa, Juuka
Levi Ice Gallery, Kittilä
Lumimiilu, Kajaani

Kemin LumiLinna
Arctic SnowHotel & Glass Igloos, Sinettä
Kakslauttanen, Saariselkä
Lumiukkomaailma ja Igluhotelli, Rovaniemi

 

Winter Village Torassieppi ja Snow Village Lainio ovat KivaaTekemistä -palvelun yhteistyökumppaneita.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa sopivasti parin viikon välein ilmestyvä uutiskirje, niin parhaat sisältömme eivät karkaa ohi ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme. Palvelun kohdesivuilla on nyt Facebook-kommentointimahdollisuus. Kommentoi kohteita, niin muutkin näkevät mitä mieltä niistä ollaan.