Riitta valloitti Saanan 39 vuoden tauon jälkeen!

Julkaistu:

03.07.2015
| Kirjoittanut:

Kirjoittaja: Riitta Kiukas
Kuvat: Riitta Kiukas, Seppo Hakulinen

Kirjoittaja huipulla, jossa tuulee. Saana huiputettu 26.6.2015.

Kirjoittaja huipulla, jossa tuulee. Saana huiputettu 26.6.2015.

Olin kiivennyt Saanalle vuonna 1976 ollessani 12-vuotias. Kiipesimme koko perhe, isä, äiti ja 7-,10- ja 12-vuotiaat lapset. En siis kuvitellut kiipeämisen olevan mikään kummoinen urakka lähtiessämme matkaan mieheni Sepon ja koiramme Redin kanssa, eikä se mahdoton ollutkaan mutta paljon rankempi kuin olin kuvitellut.

Kilpisjärven retkeilykeskukselta lähtee pitkospuupolku ylös tunturille. Koska kesä oli tänä vuonna myöhässä, varoitettiin retkeilijöitä jo etukäteen lumesta ja vedestä. Niinpä laitoin kumisaappaat reppuun kaiken varalta, mutta niitä ei tarvittu. Sen sijaan on hyvä varata mukaan pieniä välipaloja ja runsaasti juotavaa.

Riitta_Saana2_36108_600

Huipulle nousemista helpottamaan on tunturin alaosiin rakennettu huiman pitkät portaat. Olisiko joku laskenut, kuinka monta niitä on? Mene ja tiedä.

Aika ajoin vastaan tuli levähdyspenkki. 50 askelmaa ja hengähdys. 50 askelmaa ja hengähdys.

Aikansa, kun tätä jatkoi, saavuimme portaiden yläpäähän, mutta siinä vaiheessa ei matkaa ollut taittunut vielä kahtakaan kilometriä ja huipulle kilometrejä oli neljä.

Riitta_Saana3_36550_900

Riitta_Saana4_38624_300

Riitta_Saana5_38380_300

Riitta_Saana6_36767_300

Matka jatkui tunturipolkua ylös maisemien muuttuessa yhä komeammiksi. Vastaan tuli yllättäviä muistutuksia siitä, että talvi oli vastikään väistynyt.

Jää ja lumi kimaltelivat auringossa ja näyttivät niitä ympäröivän harmaan kallion ja ruskean maan takia suorastaan säkenöivän kirkkailta. Jossain täällä kuitenkin asui lintuja, jotka sirkuttelivat pitkin matkaa.

Riitta_Saana7_37048_900

***
MAINOS: Tutustu tästä KivaaTekemistä -perhepakettiin: Luontoseikkailu Lapissa
LISÄETU: Saatte majoituspaikkaan saapuessanne Jokipiin Pellavan laadukkaan Saaristo-laudeliinasetin, arvo 33€.

***

Riitta_Saana8_39416_300

Uskomattoman kaunis puoliksi sula, puoliksi jäässä ollut painauma.

Uskomattoman kaunis puoliksi sula, puoliksi jäässä ollut painauma.

Riitta_Saana10_37364_300

Saavutimme huipun, joka kohoaa 556 metriä Kilpisjärven pintaa ylemmäksi. Kilpisjärvi puolestaan on 473 metriä merenpinnan yläpuolella, joten Saana on tarkalleen ottaen 1029 metrin korkeudessa.

Kävijät ovat kasanneet kivistä kekoja sinne tänne ja onpa niistä tehty kivikehäkin huipun tuntumaan. Saana on aikoinaan ollut yksi saamelaisten pyhistä paikoista, mikä on helppo ymmärtää, kun istuu tunturin laella.

Näkymät yli Skandien vuoriston olivat henkeäsalpaavat laajat ja erilaiset kuin muualla Suomessa – silmänkantamattomiin lumihuippuisia vuoria.

Riitta_Saana11_37780_900

Riitta_Saana12_37960_900

Urakan yllättäen kovin osuus oli kuitenkin vielä edessä – laskeutuminen. Väittäisin, että pohkeissa tuntui seuraavana päivänä useimmilla normikuntoisilla Saanan kävijöillä. Ihmettelin suuresti, kuinka kolme lasta oli onnistuttu motivoimaan yht’aikaa onnistuneesti kiipeämään melkoiset rankat 4 kilometriä ylös ja samat alas.

Itse en tunnistanut näkymiä lähes 40 vuoden takaa, enkä rehellisesti sanoen muista yhtään mitään retkeltä. Äitini mukaan siellä kuitenkin käytiin lukuisten evästaukojen voimalla. Kiirettä ei pidetty, aikahan ei yöttömästä yöstä lopu.

Todistusaineistoakin löytyi kotoa valokuva-albumista. Siinähän ne seisovat molemmat veljeni ilmiselvästi Saanalla itse ottamassani kuvassa vuonna 1976 ja samat ovat maisemat.

Saana 1976.

Saana 1976.

Saana kauempaa katsottuna.

Saana kauempaa katsottuna.

Tässä vielä Saana kauempaa katsottuna. Eipä ihme, että se on yksi Suomen tunnetuimpia tuntureita. Suositeltava huiputus!

Riitta Kiukas on Skafur-Tour -matkatoimistoyrittäjä.

***
KivaaTekemistä.fi on Skafur-Tourin yhteistyökumppani. KivaaTekemistä –perhepaketit ovat valmiiksi suunniteltuja aktiivilomia perheille, joissa on 1-2 aikuista ja 1-3 alle 12-vuotiasta lasta. Paketti sisältää huoneisto- tai mökkimajoituksen, aktiviteetit, tarvittavat kuljetukset ja ruokailut, jotta kaikki sujuisi mutkattomasti ja pienet seikkailijat pysyisivät hyvällä tuulella. Saapua voit joko omalla autolla tai julkisilla liikennevälineillä, tarvittaessa hoidamme myös vuokra-auton tai kotimaan juna- ja bussiliput. Lue lisää perhepaketeista ja niiden seikkailuista.

***
KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.