Pohjois-Norjan helmi: Juhlsin Hopeapaja

Julkaistu:

30.09.2013
| Kirjoittanut:

Pohjoisimpaan Suomeen matkustavien kannattaa ehdottomasti vierailla Norjan puolella. Syinä eivät ole ainoastaan upeat vuonomaisemat tai mahdollisuus saada mittava kalasaalis. Pohjois-Norjan Kautokeinossa sijaitsee Juhlsin Hopeapaja, joka on hyvä päiväretkikohde ja siellä saa kulumaan runsaasti aikaa. Hopeapajan ovat perustaneet saksalaissyntyinen Regine ja tanskalaissyntyinen Frank Juhls vuonna 1959. Iältään 74- ja 82-vuotiaat taiteilijat ovat vielä hyvissä voimissa ja siitä on todisteena mm. työn alla oleva valtava seinämosaiikkityö.

Juhlsin Hopeapaja

Millainen kohde Juhlsin Hopeapaja on? Vierailin hiljattain Hopeapajalla perheeni kanssa. Kohde löytyi helposti selkeän viitoituksen ansiosta. Sisäänkäynti tapahtui pajan puolelta, jossa koruntekijät olivat täydessä työn touhussa kuin seitsemän pientä kääpiötä konsanaan. Kauaa ei tarvinnut ihmetellä kun ystävällinen suomea puhuva opas tarjoutui esittelemään meille taloa. Matala rakennus notkolla olevine kattoineen on jo itsessään arkkitehtuurinen nähtävyys.

WP_20130923_030

Kierros eteni huoneesta ja vuosikymmenestä toiseen ja matkan varrella sai ihailla Reginen ja Frankin kättentöitä vuosien varrelta. Kaikki korut valmistetaan ja ovat ostettavissa paikan päällä. Koruja löytyy saamelaisten juhlapuvuissaan käyttämistä riskuista uniikimpiin luomuksiin, joissa on havaittavissa vivahteita karusta luonnosta ja paikallisesta kulttuurista. Korujen lisäksi sieltä voi ostaa taiteilijapariskunnan tauluja sekä muiden käsityöläisten vaatteita, asusteita, kodin koriste-esineitä ja käyttötavaroita.

F. Juhlsin sormenjälki

F. Juhlsin sormenjälki

On syytä ottaa huomioon, että Hopeapajalla pikkuväki voi saada aikaan pahaa jälkeä. Pienestä leikkinurkkauksesta ja lasin takana olevista kanoista ei ole paljon iloa, koska rakennus on sokkeloinen eikä lapsia voi siitä syystä jättää hetkeksikään vartioimatta. Vierailu hopeapajalla jäi siis osaltamme valitettavan lyhyeksi 2-vuotiaan uhmakohtauksen vuoksi. Juniorimme mielestä Lapin pieniä (täytettyjä) eläimiä, kuten jäniksiä, lumikoita ja sopuleita olisi ollut niin kiva ottaa syliin ja paijata ja tarkasti paikalleen aseteltuja koruja järjestellä uudelleen. Katsoimme parhaaksi poistua paikalta ennen kuin on liian myöhäistä.

Muuta huomionarvoista
Sisäänpääsy ja opastettu kierros ovat ilmaisia.
Vierailijoille on tarjolla teetä ja kahvia.
Varaa riittävästi (ainakin 1,5 h) aikaa vierailulle.
Ulkona on leikkipaikka ja hyvässä lykyssä pihalla voi nähdä lampaita.
Varaudu ottamaan omat eväät mukaan, sillä Kautokeinosta et ruokapaikkaa etkä kahvilaa kovin helposti löydä.

.
Juhls’ Silvergallery
N-9521 Kautokeino, Norja

Puh. +47-78 48 43 30
Fax +47-78 48 43 39
E-mail: post@juhls.no

Avoinna ma-su klo 9-18 (paikallista aikaa)
Kesäaikaan 26.6.-5.8. klo 9-20
Suljettu 24.12.-3.1.

Etäisyydet:
Enontekiö – Kautokeino: 80 km
Muonio – Kautokeino: 155 km
Levi – Kautokeino: 187 km
Kolari – Kautokeino: 233 km
Ivalo – Kautokeino: 284 km

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Liity palvelun Facebook-tykkääjäksi ja kerro lomakkeella, mikä kohde Suomessa on tehnyt sinuun vaikutuksen. Voit voittaa Lippupisteen Elämyslahjakortin.