Meri-Lapin uutuuskohde Savotta teki vaikutuksen – Kivaa Tekemistä tutustui

Julkaistu:

27.12.2017
| Kirjoittanut:

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pääsimme tutustumaan Meri-Lapin Kemissä sijaitsevaan uuteen majoitus- ja elämyskohteeseen Savottaan joulun alla 2017. Kohde sijaitsee Kemijoen suistossa olevassa saaressa, 8 km päässä Kemin keskustasta.

Olimme varanneet mökin Savotasta, koska Kemi toimii sijaintinsa puolesta sopivana välietappina matkalla Länsi-Lapin Muonioon.

Savotta teki meihin vaikutuksen ensimetreistä lähtien. Ajaessamme kohteeseen lyhdyin valaistua pikkutietä pitkin aavistimme, että paikassa on jotakin erityistä. Pihalle saavuttuamme huomio kiinnittyi pihamaalla nököttäviin punaisiin potkukelkkoihin, joita seisoi rivissä toistakymmentä sekä niiden taustalla hohtavaan, lumiseen kotaa muistuttavaan rakennelmaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vieressä oli muuten ihan oikeakin kota lyhtyineen ja valkioineen!

Viime keväänä avatun majoituskohteen toiminnasta huolehtii yrittäjäpariskunta Pasi Alakiuttu ja Katja Limingoja.

Savotta on toiminut majoituskohteena aikaisemminkin. Pasin ja Katjan ryhdyttyä Savotan yrittäjiksi viime keväänä kohde koki mittavan remontin. Tätä nykyä Savotta palvelee uudistunein mökein, tilaussaunoin sekä ravintoloin. Löytyypä pihamaan aitauksesta porojakin ja rannasta kesäisin venootteja. Myös fatbike-vuokraus on mahdollista.

Savotan tarmokkaat yrittäjät Katja ja Pasi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sekä mökit että pääravintola on siistitty ja sisustettu Lapin henkeen. Samoin ravintolan terassi ja rannan portaat ja laituri on uusittu. Lähistöllä on Pasin mukaan toiminut aikanaan oikea savotta joenvarressa tukin uittoineen.

Erähenkinen, metsästystä ja kalastusta harrastava Pasi on toiminut ravintola-alalla yli 30 vuotta, viime vuodet yrittäjänä veljensä kanssa Kemin Merihelmessä. Nyt oli oman matkailuyrityksen vuoro.

Katja kertoi, kuinka Pasi koki heti paikan nähtyään sen omakseen – ja onhan se erikoinen Lapin erähelmi lähellä kaupunkia!

Savotan ravintolassa oli jouluinen tunnelma. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Katja on työskennellyt mm. Kemin matkailussa ja hän aloitti oman Catjanne-pitopalvelutoiminnan jo 1,5 vuotta sitten. Katja valmistui restonomiksi (AMK) Lapin ammattikorkeakoulusta viime keväänä. Kemin Savotan toiminta perustuu hyvään asiakaspalveluun, hyvään hinta-laatu -suhteeseen ja yhteistyöverkostoihin muiden yrittäjien kanssa.

Pasin ja Katjan mukaan heille ovat aivan yhtä tärkeitä asiakkaita niin yksittäiset yöpyjät kuin isommat ryhmät ja yritystilaisuudet. Kohde on otettu hyvin vastaan niin majoittujien kuin pikkujoulujen järjestäjien keskuudessa.

Kun majoituimme Savotassa, illalla joen rannan pimeydestä paikalla pölähti Sea Lapland Safaris -yrityksen moottorikelkkasafari. Osallistujille oli kodassa ohjelmaa ja sauna lämpimänä.

Savotassa yrittäjäpariskunnalla on selkeät roolit: Pasi vastaa keittiöstä ja Katja salista ja pitopalvelusta. Savottaa ylläpitävän yrityksen nimi on Erä-Valakia ja alue on kaupungilta vuokrattu.

Savotan tunnelmallinen kota. Kuva: KivaaTekemistä.fi

MIKSI KEMIIN KANNATTAA TULLA?

Kysyimme Katjalta ja Pasilta vinkkejä myös muuhun Meri-Lapin kokemiseen.

Heidän mukaansa matkailijat ovat vaikuttuneimpia merestä ja luonnosta. Kemi-Tornion seutu on oikeastaan Suomessa ainoa paikka, jossa voi kokea sekä Lapin että meren. Pasille tuttuja ovat niin sorsat kuin riekot, ja Savotta tarjoaakin kalastajille ja metsästäjille oivan tukikohdan 32 hengen majoituskapasiteetillaan.

Katjan mukaan varsinkin ulkomaiset turistit ihailevat Meri-Lapissa merta ja meren jäätymistä. Samoin ihmetystä herättää Tornion ja Ruotsin Haaparannan kaksoiskaupunki. Kauempaa, esimerkiksi Aasiasta, tulevat matkailijat ihmettelevät, kuinka Suomen reissulla voi piipahtaa helposti myös Ruotsissa!

Turistien suosima matkailukohde Kemissä on jäänmurtaja Sampo, jolla voi tehdä risteilyjä ja pulahtaa jäiden sekaan ohjatusti polskimaan. Meri tarjoaa niin pilkki-, kelkkailu- kuin hiihtomahdollisuuksia. Savotan rannasta Kemin keskustaan on merta tai jäätä pitkin vain kolmisen kilometriä.

Katja kertoi, että tammikuussa yleisölle avautuva Kemin Lumilinna rakennetaan tänä vuonna nykymuodossaan viimeistä kertaa. Sen jälkeen Lumilinnasta tulee ympärivuotinen vierailukohde. Lumilinnan lähellä sijaitsee Kemin Jalokivigalleria.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

MIKÄ SAVOTASSA OLI PARASTA?

Lapset nauttivat lumesta ja tykkäsivät erityisesti siitä, kun saivat potkutella ympäriinsä vapaasti lainattavissa olevilla potkureilla. Pimeyskään ei meitä haitannut, sillä olimme ottaneet omat otsalamput mukaan. Niille on aina käyttöä Lapissa erityisesti kaamosaikaan, jolloin päivänvalo on muutenkin kortilla.

Kohteen rauhallisuuden ja pienen kokonsa vuoksi tuntui, kuin olisimme olleet omalla mökillä. Savotan rauhassa ei ollut tietoakaan muutaman kilometrin päässä sijaitsevista Kemin tehtaista. Omaa vessaa mökissä ei ollut eikä juoksevaa vettä, mutta emme niitä erityisemmin kaivanneetkaan.

Savotan mökkejä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Savotan uudistetuista neljän hengen mökeistä löytyy yksi kerrossänky ja kaksi erillistä vuodetta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Huoltorakennus sijaitsi lähellä ja mökissä oli puhdas hanallinen käyttövesisäiliö juomavettä, ruuanlaittoa ja tiskaamista varten. Mökin varustukseen kuului myös keittolevy, mikroaaltouuni sekä pieni määrä keittiötarvikkeita ja astioita. Majoituksen hintaan kuuluu saunavuoro ja huoltorakennuksesta löytyy myös suihkut. Samassa tilassa oleva takkahuone on majoittujien vapaassa käytössä.

Huoltorakennuksen takkahuoneessa on lämmin tunnelma. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pasi kertoi, että Savotan rakennuksista löytyy kaikkiaan viisi erilaista persoonallista takkaa. Tilaussaunalta löytyy myös nykyaikainen inva-wc.

Saimme kurkistaa myös Savotan helmeen, Villen pirttiin, josta löytyy majoitustilat 8 hengelle. Mökissä on muista mökeistä poiketen erillinen keittiö ja televisio. Kodikkaaseen mökkiin oli tuotu joulukuusi Savottaan joulun viettoon saapuvan perheen toiveesta.

Savotan ravintolassa voi lämmitellä takkatulen lämmössä keinutuolissa istuskellen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Itse pidin Savotan rauhallisuudesta sekä monipuolisesta aamiaisesta, joka on saatavilla lisämaksusta. Savotassa oli kivoja ja tarkkaan harkittuja yksityiskohtia, jotka tekivät vaikutuksen – niin sisustuksessa kuin muutenkin. Paikassa oli jotakin todella kiehtovaa.

Savotta sopii mainiosti kohtuuhintaiseksi välietapiksi Etelä-Suomen ja pohjoisen Lapin välillä matkaaville sekä niille, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan Meri-Lappiin ja sen kohteisiin tarkemmin. Lapin pääkaupunkiin Rovaniemelle on kätevä tehdä Savotasta käsin päiväreissu.

Savotan aamiaistarjoiluja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

YHTEYSTIEDOT

Savotta / Erä-Valakia (yrityksen nimi)
Vähä Kuivasnuorontie 29
94300 KEMI

Kotisivut (www)
FB-sivut (www)

Puh. 040 6562 882
info(a)eravalakia.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi


**
Savotta on valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -mediassa joulukuussa 2017. Savotta / Erä-Valakia on palvelumme Tähtikohde ja media-asiakas.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana lomakausiarvonnoissamme.