Matkamessut 2016: Paljon nähtävää – paljon uutta kotimaassa!

Julkaistu:

22.01.2016
| Kirjoittanut:

Matkamessujen saaristoalue. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Matkamessujen saaristoalue. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

KivaaTekemistä -tiimi vieraili torstaina Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Tänä vuonna messuilla on mukana 936 näytteilleasettajaa 83 eri maasta. Uusina maina ovat mukana Bolivia, Kirgisia, Tatarstan ja Uruguay.

Matkamessut huomioi tänä vuonna myös matkailun erityisryhmät. Liikuntarajoitteisten matkustaminen on kasvussa ja väestön ikääntyminen tuo tarvetta esteettömille ratkaisuille.

Paljon hienoja kohteita – uusia ja tutumpia – sekä huikeita matkatarjouksia

Eksoottisista maista huolimatta Suomi pääsi yllättämään meidät tälläkin kertaa. Jälleen kerran tuli huomattua se, kuinka paljon hienoja kohteita meillä täällä Suomessa onkaan. Tarjonta oli niin monipuolinen ja runsas, että me emme ennättäneet tällä kertaa juuri Suomea kauemmas.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kotimaan saaristo yllätti

Matkamessuilla oli tänä vuonna koottu kivasti kaikki saaristokohteet yhdelle teema-alueelle. Vieraillessamme osastoilla huomasimme, että useimmissa merenrantakaupungeissa, kuten Uudessakaupungissa, Raumalla, Porissa, Naantalissa ja Espoossa panostetaan tulevana kesänä saariston reittiliikenteeseen.

Ihmiset, jotka eivät omista omaa venettä, voivat näin kokea saariston esimerkiksi retkeillen! Teema-alueella voi tavata messujen aikaan myös mm. Ville Viikingin, Muumit ja Peppi Piraatin.

Messut ovat avoinna yleisölle 22.-24.1 (pe klo 12-19 ja la-su klo 10-18). Samaan aikaan järjestetään myös matkailuajoneuvojen Caravan-messut.

Messutärppejä

Sunnuntaina matkamessuilla vietetään perhepäivää, jolloin lapsille on paljon omaa ohjelmaa. Piipahda myös suomalaisten matkabloggajien hyväntekeväisyyskirpputorilla, jonka tuotot menee Autolla Nepaliin -projektin hyväksi. Kirpputori on avoinna la klo 13–16 ja su klo 12–14.

Kannattaa tarkistaa ennakkoon osastojen ohjelmatarjonta, esim. Someron upeasti sisustetulla osastolla fiilistellään lauantaina nostalgisten sävelten tahtiin klo 13 alkaen. Esiintyjinä Agentsien Vesa Haaja, tangolaulukisoissa menestynyt Suvi Karjula sekä ikkunaprinsessa Laura Simoila.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Finlandia-Italia ry

Messuilla on tänä vuonna mukana 31 ystävyysseuraa. Markus Utrio ja Liisa Blomroos esittelivät meille Finlandia-Italia -ystävyysseuran toimintaa. ”Jäseneksi liittymiselle ei tarvita erityistä syytä, riittää kun tykkää Italiasta”, Liisa kertoo. Yhdistyksen jäsenmaksu on 30 e/ vuosi ja jäsenet voivat vapaasti osallistua Italia-aiheisiin tapahtumiin. Liisa kertoi rakastuneensa Firenzeen, mutta lapsiperheille hän suosittelisi rannikkokohde Riccionea. Markus, joka esitteli meille myös Toscanan loma-asuntonsa messutarjousta, suositteli Genovaa ja sen upeaa akvaariota.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uusikaupunki

Uudenkaupungin osastolla meidät otti vastaan Irmeli Laaksonen sekä some-lähettiläs ja -koordinaattori Sonja Stenman. Irmeli esitteli Uudenkaupungin uunituoretta matkaesitettä, jossa oli esiteltynä selkeästi myös lasten suosikkikohteet. Irmeli suosittelee lapsille mm. toukokuun lopulla 21.-22.5. järjestettäviä Minifarmi- ja kukkamessuja.

Piraattiristeily 130-vuotiaalla Kaljaasi Olgalla on ensi kesän ikimuistoinen kokemus lapsille. Piraattiristeilyjä järjestetään myös aikuisille. Uudenkaupungin reittiliikenne tulee olemaan kesällä entistä vilkkaampi.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Salla

Sallan matkailun Paula ja Heli esittelivät Sallan tulevaa tarjontaa. Maaliskuussa Sallassa järjestetään 15. kerran Viinakauppahiihto, jossa ideana on ”ehtiä viinakauppaan ennenkuin se menee kiinni”. Lähtö tapahtuu Sallan Saijan kylästä ja matkaa on taivallettavana 43 km.

Muita tulossa olevia tapahtumia ovat mm. Salla Ski Rock ja maailman pienin Jazz-festivaali. Paula kertoo Sallan olevan ympärivuotinen kohde. Sallan kesä tarjoaa mm. 300 km patikkareittejä, melontaretkiä kansallispuistoon ja porojen ruokintaa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Rauma

Vanhassa Raumassa on tulevana kesänä mahdollisuus kotimajoitukseen. Muita Rauman uutuuksia ovat Poroholman uusi purjelaiva, jossa on mahdollisuus yöpymiseen. Tulevan kesän kohokohta on kuitenkin monelle se, kun RMJ – Raumanmeren Juhannus – tulee takaisin!

Myös Raumalla on jatkossa helpompaa päästä saaristoon reittiliikenteen ansiosta. Rauman matkailun Jenna Ylipuranen esitteli meille kartalta Rauman saaristoa ja sen vesiliikennettä sekä suositteli paikkaa myös geokätköilijöille. Jenna kertoi siellä olevan todella paljon kätköjä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pori

Porin matkailun Riikka Kaukosalmi ja Maria Suomivirta suosittelivat Porin Kirjurinluotoa. Kirjurinluoto laajoine puistoalueineen ja useine ilmaisine leikkipuistoineen on todella kiva kohde lapsiperheille.

Meri-Lappi

Meri-Lapin Saija Rauhala kertoi meille alueen monipuolisesta tarjonnasta. Uutena kohteena Tornioon rakentuu arktinen Duudsons Park. Samaan rakennukseen on tulossa myös fitness center ja panimo. ”Siellä viihtyy koko perhe kun äitikin pääsee samalla zumbaamaan ja isä maistelemaan oluita”, Saija veisteli pilke silmäkulmassa.

Sijainti kahden maan rajalla tarjoaa mahdollisuuksia erityisten tapahtumien järjestämiseen, esim. uuttavuottakin juhlitaan tuplaten. Saija vinkkaa kevään Toranda on Ice -jääkiekkotapahtumasta Torniossa, johon tulee jääkiekon Hall of Fame -tähtiä niin Suomesta kuin Ruotsistakin. Legendat kohtaavat maaottelussa, jossa punaviiva on maiden rajalla.

Helvi Näkki ja Kirsti Näkkkäläjärvi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Helvi Näkki ja Kirsti Näkkkäläjärvi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Enontekiö

Enontekiön matkailun (Tosilappi.fi) Kirsti Näkkäläjärvi ja yrittäjä Helvi Näkki tarjosivat messuvieraille Enontekiön perinneherkku mettäkakkoa, jota poromiehet ovat tavanneet ottaa niestasäkkiin = evääksi hyvän säilyvyyden vuoksi. Hmm, olemme muuten kirjoittaneet mettäkakoista! 🙂

Kirsti kertoi Finnairin aloittavan liikennöinnin Enontekiölle 20. helmikuuta jatkuen 9.4. saakka. Lentokentältä on jatkokuljetukset Hettaan, Kilpisjärvelle ja Ylikyröön. ”Se helpottaa suunnattomasti meidän saavutettavuutta”, Kirsti iloitsee. Helvin yritys Hetan Kota tarjoaa majoituksen lisäksi auto- ja henkilökuljetuspalveluja Hetta-Pallas -vaeltajille. ”Meillä on nyt myös pieni kappeli, johon mahtuu 30-40 henkeä”, Helvi kertoo.

Kuva: Naantalin matkailun Tarja Rautiainen. KivaaTekemistä.fi

Kuva: Naantalin matkailun Tarja Rautiainen. KivaaTekemistä.fi

Naantali

Naantalin matkailun Tarja Rautiainen kertoi tulevan kesän kohokohdista. Naantalissa esitetään kesällä Emma Teatterin Linnan juhlat -komedia. Kiinnostuneilla on heinäkuussa mahdollisuus myös muotisuunnittelija Jukka Rintalan tapaamiseen.

Tarja vinkkaa viime kesänä käynnistetystä, suositusta saaristoristeilystä, joka kulkee Naantalista Taivassalon kautta Kustaviin ja takaisin. Lapsiperheille hän suosittelee Muumimaailman lisäksi mm. piknikiä Seilin saarella tai tutustumisretkeä Kultarantaan, jossa järjestetään omia kierroksia lapsille.

Vantaa

Vantaa on muutakin kuin lentokenttä. Lukuisten outlet-myymälöiden kaupunki esittäytyi messuilla. Saimme kuulla Vantaan kaupungin matkailukoordinaattori Maarit Enbergiltä, että Fazer avaa loppuvuodesta uuden vierailukeskuksen Vantaalle. Vantaan osastolla kannattaa pyöräyttää viihdekeskus Flamingo onnenpyörää.

***

Jos haluat päästä Tähtikohteeksi ja teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 asiakkaistamme teki myynti- tai kävijäennätyksen.
KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.