Lohjalla jälleen: Menneen Ajan Joulumarkkinat 9.-10.12. & Tytyrin Elämyskaivos uudistui!

Julkaistu:

01.12.2017
| Kirjoittanut:

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uudellamaalla, vain noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta sijaitseva Tähtikohteemme Lohja on vierailun arvoinen kohde myös joulunaikaan.

Yksi hienoimmista Lohjan tapahtumista on joulukuun toisena viikonloppuna (9.-10.12.2017) Pyhän Laurin kirkon ympäristössä järjestettävät Menneen Ajan Joulumarkkinat. Tunnelmalliset markkinat keräävät kävijöitä kauempaakin.

Kivaa Tekemistä vieraili Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinoille 2016. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Olemme vierailleet Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinoilla kahdesti, edellisen kerran joulukuussa 2016. Ensimmäisellä kerralla satoi vettä, mutta muistot lämminhenkisestä tapahtumasta olivat niin hyvät, että halusimme mennä uudelleen.

Viime vuonna autolla tuleville markkinavieraille oli järjestetty erilliset parkkipaikat kohtuullisen kävelymatkan päässä markkina-alueesta.

Kuulimme Lohjan matkailun Helena Kontiolta, että Lohjan perinteiset markkinat ovat tosi suosittu tapahtuma ja myyjiäkin oli noin 200 läheltä ja kauempaa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Markkinoilla näkyi todella paljon ihanaa ostettavaa. Myyjien kirjo oli valtava ja kaikkia niitä ihania pikkukojuja tarkastellessa olisi vierähtänyt useampi tunti. Ihastusta herättivät erityisesti huovutetut käsityötuotteet, joulukranssit ja havupukit – paljon sellaisia tuotteita, joihin en ollut törmännyt missään muualla.

Markkinavierailu oli miellyttävä kokemus. Lohjan Pyhän Laurin kirkon ympäristö huokui menneen ajan tunnelmaa. Kojut oli aseteltu laajalle alueelle siten, että kojurivistöjen välissä oli tilaa kulkea ja katsella.

Lohjan Joulumarkkinoista jäi päällimmäisenä mieleen myyjien iloisuus ja lämmin tunnelma. Irtosipa junioriltamme kovasti heilunut hammaskin Sörkän grillimakkaraa syödessä. Siinä muisteltavaa kerrakseen!

Menneen Ajan Joulumarkkinat Lohjalla 9.-10.12.2017 (www)
Kirkkokatu, 08100 Lohja

UUTTA LOHJALLA!

Lohjalla vieraillessa kannattaa käydä tutustumassa myös keväällä 2017 uudistuneeseen Tytyrin kaivosmuseoon, joka tunnetaan tätä nykyä Tytyrin Elämyskaivoksena. Vierailimme kaivoksessa edellisen kerran viime vuonna joulumarkkinoiden aikaan. Silloin kävijät kuljetettiin kaivoksen uumeniin tilatakseilla. Nyt sinne pääsee hissillä!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uudistuksen myötä myös aukioloajat ovat laajentuneet. Elämyskaivoksessa järjestetään avoimia yleisökierroksia viikoittain vuoden ympäri.

Lohjan Tytyrin Elämyskaivos sijaitsee ns. 110-tasolla eli 110 metriä kaivostornin puolivälistä alaspäin. Maanpinnasta katsottuna syvyys on noin 80 metriä. Museo on osa Nordkalkin omistamaa ja edelleen aktiivisessa toiminnassa olevaa kalkkikivikaivosta. Kaivostöitä tehdään nykyään yli 300 metrin syvyydessä ulottuen Lohjanjärven alle. Kaivos on ollut museona avoin yleisölle vuodesta 1988.

Tytyrin Elämyskaivos, Lohja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kierroksella oppaat kertovat kaivostoiminnan historiasta ja esittelevät vanhoja koneita sekä kalkin käyttökohteita. Oppaan mukaan entisaikaan kaivosmiehiä suositeltiin polttamaan tupakkaa, jotta kivipöly tulee yskimällä pois keuhkoista. Varsinainen kaivostyö oli todella pitkään – noin vuosituhannen vaihteeseen saakka – sallittu vain miehille, ja naisia oli maanpäällisessä kivienlajittelussa. Lohja on elänyt kalkista toistasataa vuotta.

Kaivos- ja museotoiminnan lisäksi Tytyrissä sijaitsee KONEen hissilaboratorio. Elämyskaivoksen Tytyrisalissa voi järjestää juhlia ja kokouksia.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

UNIIKKI VALOTEOS

Vieraillessamme Tytyrissä joulukuussa 2016, kaivoskierrokseen kuului myös parin minuutin pituinen maanalainen valo- ja musiikkiesitys, Edvard Griegin Vuorenpeikkojen tanssi. Esitys iloisine värivaloineen oli hieno kokemus ja sopivan pituinen pienemmille lapsille.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vaikuttavia valoteoksia esitetään ulkomaita myöten. Näin myös Lohjalla!

Tytyrin Elämyskaivoksen yleisökierroksilla esitetään Jean Sibeliuksen Finlandia-teokseen suunniteltu valoteos 1.12. – 10.12.2017. Teoksen on suunnitellut Petri Puttonen.

Yleisökierrokset joulukuussa 2017:

Pe 1.12. klo 17
La 2.12. klo 14
Su 3.12. klo 14
To 7.12. klo 17
Pe 8.12. klo 17
La 9.12. klo 14
Su 10.12. klo 14

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Valo- ja musiikkiesityksen aikana on hyvä huomioida se, että esityspaikkana on metallikaitein suojattu maanalaisen louhoksen reuna. Lapsia on syytä muistuttaa siitä, että kaiteelle kiipeäminen on ehdottomasti kielletty, sillä kaiteen toisella puolella on kymmenien metrien pudotus.

Avoimet yleisökierrokset ilman ennakkovarausta (yli 10 hlön ryhmien tulee aina tehdä varaus)
1.9.2017-31.3.2018
Ti-pe klo 17, la-su klo 14

Poikkeuksia aukioloajoissa
5.12. Yleisökierros peruttu yksityistilaisuuden takia
8.1. – 26.1.2018 Tytyrin Elämyskaivos on suljettu huoltotöiden takia.

*Tytyrin Elämyskaivos on suljettu seuraavina päivinä:
uudenvuodenpäivä, tapaninpäivä, pitkäperjantai, 2. pääsiäispäivä, äitienpäivä, helatorstai, juhannusaatto ja -päivä, itsenäisyyspäivä, jouluaatto ja -päivä.

Tytyrin Elämyskaivos (www)
Kuilukatu 42
08100 Lohja
puh. 044 369 1309

Vivamon Raamattukylän Jouluvaellus. Kuva: VisitLohja.fi

POIMINTOJA LOHJAN JOULUNAJAN TAPAHTUMISTA 2017

8.-17.12. Vivamon Raamattukylän Jouluvaellus 2017
Jouluvaellus on perinteinen tapahtuma Lohjalla, joka vie yleisön kaiken joulukiireen keskellä koskettavan joulusanoman äärelle. Vivamon Raamattukylä on Raamatun kertomusten esittämiseen erikoistunut teatteri Lohjalla. Teatterin Jouluvaellus Ihmeellinen Ilo saattaa vaeltajat keskelle joulun tapahtumia. Varaudu lämpimin vaattein ja jalkinein, jouluvaellus tapahtuu ulkona.

1.-16.12. Edith Piaf – Sydämeni laulut -musiikkinäytelmä
Lohjan Teatterin Edith Piaf – Sydämeni laulut musiikkinäytelmä kertoo elämänjanoisen laulajattaren Edith Piafin uskomattoman tarinan. Tämä pikku varpusenakin tunnettu räiskyvä ranskatar eli värikkään ja väkevän elämän, jossa menestykseen, maineeseen ja mammonaan hänet lopulta siivitti karhean kaunis ja ainutlaatuinen lauluääni.

2.-16.12. Teatteri Tralan Lasten Omat Pikkujoulut
Ohjelmassa yhteislaulua, pikkujoulupaketti lapsille, yllätysvieras sekä Anneli Huopalaisen käsikirjoittama näytelmä Kesäjoulu. Kesäjoulu on riemuisa kertomus metsän kesäisistä otuksista, jotka eivät ole koskaan saaneet kokea oikeaa joulua.

6.12. Itsenäisyyspäivän tapahtumia Lohjalla

Muita joulunajan tapahtumia löydät VisitLohjan sivuilta.

***
Julkaisu pohjautuu osittain joulukuussa 2016 julkaistuun artikkeliimme.

Lohja on KivaaTekemistä.fi -median Tähtikohde ja media-asiakas.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo – Kuvat: Sari Särkijärvi

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana lomakausiarvonnoissamme.