Kuukauden kohde: Upeiden tunturimaisemien Enontekiö

Julkaistu:

12.08.2015
| Kirjoittanut:

Päivitetty 2016

Näkymiä Saanan päältä. Kuva: Playa del Kilpis Tours - Kilpisjärven retkivinkkisivusto
Näkymiä Saanan päältä. Kuva: Playa del Kilpis Tours – Kilpisjärven retkivinkkisivusto

Kivaa Tekemistä -matkaopas Enontekiö

Mikä ihmeen Enontekiö?

Enontekiön upeat maisemat, vaellusmaastot ja kalaiset vedet ovat asioita, joista olet varmasti kuullut puhuttavan. Jotkut tietävät Suomineidon käsivarressa sijaitsevasta Enontekiöstä myös sen, että siellä sijaitsee Suomen korkein tunturi, Halti. Enontekiöllä maisemat poikkeavat selvästi muuhun Lappiin verrattuna.

Erityisesti Enontekiön pohjoispuolella kasvillisuus on niukkaa ja maisemat vuoristomaiset, mikä tekee siitä erityisen ja ikimuistoisen vierailukohteen. Enontekiön pohjoisosa kuuluu ainoana paikkana Suomessa Skandien vuoristoon ja siellä sijaitsevat kaikki Suomen yli 1000 metriin merenpinnasta kohoavat tunturit.

KivaaTekemistä -tiimi vieraili Enontekiöllä heinäkuussa ja vaelsi suositun Hetta-Pallas -vaellusreitin.

Enontekiö on varma valinta rauhaa etsiville. Ainutlaatuisen luonnon kokeminen ruuhkattomassa ympäristössä ja puhtaassa ilmassa on elämys jo itsessään. Näkymät Salmivaaran päältä. Kuva: Playa del Kilpis Tours
Enontekiö on varma valinta rauhaa etsiville. Ainutlaatuisen luonnon kokeminen ruuhkattomassa ympäristössä ja puhtaassa ilmassa on elämys jo itsessään. Näkymät Salmivaaran päältä. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Luontoelämyksiä joka lähtöön

Mielestäni parasta Enontekiössä on se, että se ei ole ylikansoitettu turistikohde. Enontekiöllä saa olla rauhassa ja nauttia sen upeasta ja uniikista luonnosta sekä sen tarjoamista harrastusmahdollisuuksista kesät talvet.

Jokainen vuodenaika on erityinen: kesällä auringosta saa nauttia liki kaksi kuukautta päivin öin, kun taas talvella kaamosaikaan (30.11.-12.1.) aurinko ei nouse ollenkaan. Syksyllä ihaninta on ruskan väriloisto viileine mutta aurinkoisine keleineen. Oma suosikkivuodenaikani on kevät, jolloin Enontekiöllä on parhaimmat hiihtokelit.

Kuva: Playa del Kilpis Tours
Kuva: Playa del Kilpis Tours

Hurmaava Hetta-Pallas

Jos Enontekiötä saisi kuvata vain parilla sanalla, se olisi mielestäni vaeltajan paratiisi, koska se tarjoaa laajan retkeilyalueensa myötä vaellusreittejä kaikentasoisille vaeltajille. Aloittelijoille suosittelisin Saanan valloitusta sekä vierailua kolmen valtakunnan rajapyykillä. Molemmissa maisemat ovat sitä luokkaa, että niitä on mahdotonta pukea sanoiksi.

Aloitteleville, mutta hyväkuntoisille ja haasteita kaipaaville sopii myös Enontekiön Hetasta Muonion Pallastunturille kulkeva reitti Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. (artikkelimme 20.7.2015). Pituudeltaan 55 kilometrin mittainen reitti on hyvin merkitty ja matkan varrella on monia tauko- ja yöpymispaikkoja. Jopa nukkuminen sängyssä pehmeällä patjalla onnistuu varaustuvissa. Saunakin reitin varrelta löytyy.

Hetta-Pallaksen upeita maisemia. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Hetta-Pallaksen upeita maisemia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta kotimaista sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia. Alennuskoodi: ”ALE2023”
Katso lisää

🔸🔸

Lunta, vettä ja rentukoita Hetta-Pallas -vaellusreitillä. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Lunta, vettä ja rentukoita Hetta-Pallas -vaellusreitillä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kokeneiden vaeltajien Halti

Pisimmille ja vaativammille reiteille, esimerkiksi Kilpisjärveltä Haltille (n. 55 km/ suunta), tarvitaankin jo enemmän kokemusta. Enontekiön luonto, Käsivarren erämaa, haastaa kokeneimmankin retkeilijän, joten ihan henkseleitä paukutellen matkaan ei kannata lähteä. Hyvät etukäteisvalmistelut ovat aina paikallaan.

Kuonjarjoen autio- ja varaustupa on yksi Haltille johtavan Kalottireitin varrella olevista tuvista. Kuvaaja: Pasi Ikonen
Kuonjarjoen autio- ja varaustupa on yksi Haltille johtavan Kalottireitin varrella olevista tuvista. Kuvaaja: Pasi Ikonen

Partioaikoina kävin Haltilla usein vappuna ja ne reissut jäivät taatusti mieleen. Pakkasimme rinkat täyteen ruisleipää, meetvurstia, makaronia ja nötköttiä. Niillä eväillä pääsi pitkälle, mutta tärkeintä oli kuitenkin ihmiset, joiden kanssa hiihdimme. Mukanamme oli kokeneempia ja suunnistustaitoisia aikuisia, joille reitti oli jo entuudestaan tuttu ja jotka osasivat reagoida muuttuviin sääolosuhteisiin oikealla tavalla.

Kerran jouduimme palaamaan takaisin, koska sää lämpeni niin vauhdilla, että hanki ei enää kantanut. Paluumatka oli todella raskas. Kärkipäähän muistilistalla sijoittuvat aurinkolasit ja aurinkorasva supersuojakertoimilla. Iho palaa todella herkästi erityisesti keväällä, koska lumi heijastaa auringonsäteitä takaisin. Samoin on käytettävä laadukkaita aurinkolaseja lumisokeuden välttämiseksi.

Vaeltamisen lisäksi Enontekiöllä on loistavat puitteet kalastukseen, melontaan ja maastopyöräilyyn.

Hyvässä opetuksessa melonnan oppii nopeasti. Opastamassa Riikka Holopainen, Eräretkeily WilliJoki. WilliJoki tarjoaa mm. melontaopetusta sekä opastettuja melontaretkiä. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Hyvässä opetuksessa melonnan oppii nopeasti. Opastamassa Riikka Holopainen, Eräretkeily WilliJoki. WilliJoki tarjoaa mm. melontaopetusta sekä opastettuja melontaretkiä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Esimerkkejä kivaan tekemiseen koko perheelle

Jyppyrän näköalapaikka
Tunturi-Lapin luontokeskukselta Hetasta lähtee merkitty luontopolku Jyppyrän näköalapaikalle (n. 700 m/ suunta), josta löytyy nuotiopaikka makkaroiden paistamiseen. Jyppyrän näköalapaikalle pääsee talvellakin.

Frisbeegolf
Hetta Hiihtomaassa voi harrastaa frisbeegolfia kesät talvet.

Hetta Hiihtomaa
Laskettelu- ja lumilautailurinteitä, hiihtolatuja, lumikenkäreittejä, pulkkamäki.

Maisema Jyppyrän näköalapaikalta. Kuvaaja: Pirkka Aalto
Maisema Jyppyrän näköalapaikalta. Kuvaaja: Pirkka Aalto

Geokätköily
Mikäpä on sen kivempaa puuhaa kuin ”aarteiden” etsiminen lasten kanssa.

Järämän linnoitusalue
Lapin sodan aikainen jännittävä linnoitusalue entisöityine korsuineen ja taisteluhautoineen. Alueella on myös kahvila ja museo, joka tutustuttaa 70 vuotta sitten päättyneen Lapin sodan tapahtumiin Tunturi-Lapissa. Järämän linnoitusalue sijaitsee valtatie 21:n varrella, n. 20 km Karesuvannosta Kilpisjärven suuntaan. Museo on avoinna kesäkuusta syyskuuhun.

Lintutornit
Lintujen bongaus lintutorneista voi olla lasten mielestä hauskaa puuhaa. Enontekiöllä on kolme lintutornia bongausta varten: Yrjö Kokko –lintutorni 9,5 km Hetasta Tunturi-Lapin luontokeskuksen risteyksestä tietä 956 Peltovuoman suuntaan, Sotkajärvi 18 km Hetan keskustasta Palojoensuun suuntaan ja Markkinajänkän lintutorni 7 km Karesuvannosta pohjoiseen.

Luontokeskukset
Tunturi-Lapin luontokeskus Hetassa ja Kilpisjärven luontokeskus ovat kiintoisia vierailukohteita tiedonnälkäiselle pikkuväelle, mutta myös varttuneimmille. Tunturi-Lapin luontokeskuksessa on esillä mm. pysyvä näyttely Vuovjjuš – Kulkijat, joka esittelee paimentolaissaamelaisuutta ja pohjoista luontoa.

Revontulten bongaus talvella
Enontekiö on varmin paikka Suomessa nähdä revontulet.

Vierailu Hetta Huskies -koirafarmilla
Vierailu koiratarhalla on varma valinta lasten ohjelmanumeroksi.

Hetan keskustasta, kirkon lähistöltä, löytyy monipuolinen leikkipaikka lapsille. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Hetan keskustasta, kirkon lähistöltä, löytyy monipuolinen leikkipaikka lapsille. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tiesitkö, että Enontekiöllä on…

…Suomen maanteiden korkein kohta?
Etelästä kohti Kilpisjärveä ajaessa, kohtaat matkan varrella Suomen valtateiden korkeimman kohdan, Muotkatakan (565,8 m). Muotkatakka sijaitsee n. 12 km Kilpisjärveltä etelään.

…Suomen Niagara ja vesiputousten kingi, Pihtsusköngäs?
Ihan helpoksi putouksen näkemistä ei ole kuitenkaan tehty. Matkaa 17 m korkealle putoukselle on n. 45 km jalkapatikalla.

…paikka, jossa pääset astelemaan samalla kertaa sekä Suomen, Ruotsin että Norjan puolella?
Päiväretki Kolmen valtakunnan rajapyykille Suomen vanhimmassa luonnopuistossa, Mallan luonnonpuistossa, kannattaa. Matkaa rajapyykille Kilpisjärveltä tulee n. 11 km.

…Suomen pisimmät portaat?
Portaat sijaitsevat Kilpisjärven retkeilykeskukselta Saanalle vievän reitin (n. 4 km/suunta) varrella. Laske, kuinka monta porrasaskelmaa reitillä on ja kuinka monta niistä jaksat astella pysähtymättä.

Portaat Saanalle. Kuva: Playa del Kilpis Tours
Portaat Saanalle. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Shoppailu

Enontekiöllä on tarjolla paljon upeita lappilaisia käsityötuotteita, joita on myynnissä monessa paikallisessa liikkeessä ja käsityöläisten omissa pikkuputiikeissa.

Koru Laakso

Enontekiön Hetassa sijaitsee yrittäjä, kultaseppä Tuomo Laakson koruliike ja hopeapaja Koru Laakso, johon pääsimme tutustumaan ennen Hetta-Pallas -vaellukselle lähtöä.

Norjan Kautokeinossa sijaitsevalta Juhl’sin hopeapajalta oppia hakenut Tuomo on valmistanut perinteisiä lapinkoruja komsiopalloista riskuihin jo vuodesta 1975. Liikkeessä on saatavilla monenlaisia uniikkeja koruja, kuten volframista valmistettuja vihkisormuksia.

Tuomon valmistamilla koruilla on omat nimensä, esimerkiksi riekon jalanjälki, vedenrengas, noitarumpu, susi ja lumihiutale. Tuomo esitteli meille vertaiskappaleen presidentin rouva Jenni Haukiolle tekemestään hopeauistimesta. Yhtäkkiä hän otti laatikostaan muutaman gramman kultahipun. ”Näitä löytää, kun menee vähän pihalle potkimaan maata”, Tuomo nauroi.

Tuomo kuljettaa vaeltajia veneellä Hetta-Pallas -vaellusreitin alkuun muutaman euron korvausta vastaan. Niin myös meidät ja monet muut, jotka tapasimme reitin varrella. Osa oli tilannut myös autonsiirron Pallakselle.

Koru Laakson lisäksi kannattaa piipahtaa myös Hetta Silver -myymälässä.

Koru Laakson yrittäjä, kultaseppä Tuomo Laakso. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Koru Laakson yrittäjä, kultaseppä Tuomo Laakso. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Muita shoppailukohteita sekä majoitus- ja ruokapaikkoja

Savustamo Tunturikala
50-paikkainen kalakota, jossa voi maistella Unton tarjoamaa maukasta ruokaa (savukalaa, paistettuja muikkuja, poronkäristystä yms.) Unto Kultimalla on myös matkamuistoja myytävänä. Kalakota sijaitsee Muonionjoen varrella Kuttasen kylän tuntumassa. Mukava pysähdyspaikka matkalla Kilpisjärvelle.

Sport Butikk Hetta
Sport Butikk Hetassa on eräretkeilijälle urheilu- ja vapaa-ajan asusteita, kalastus- ja erävarusteita.

Erämaakota
Hetassa sijaitsevalta Erämaakodalta saat saman katon alta makoisat kahvit, leipomomyymälän tuoreet leivonnaiset sekä matkamuistot. Samasta rakennuksesta löytyvät niin yrityspostin kuin matkahuollonkin palvelut. Teboilin automaattiaseman palvelut täydentävät laajaa tarjontaa.

Rajabaari
Käsivarren kulkijan levähdys- ja tankkauspaikka Karesuvannossa.

Uniikkeja tapahtumia

Hetan Marianpäivät (maaliskuussa)
Marianpäivien aikaan on mahdollisuus päästä tutustumaan saamelaiseen kulttuuriin. Saamelaiset ympäri saamelaisaluetta Norjaa ja Ruotsia myöten ovat kokoontuneet Enontekiölle Marianpäivien viettoon jo 1500-luvulla. Silloin tultiin toimittamaan kirkolliset asiat, kuten kastamaan lapset, menemään vihille jne. Traditio on säilynyt ja ohjelmassa on ollut mm. poro- ja suopunginheittokilpailuja, saamelaista kulttuuritarjontaa, perinnemarkkinatori saamenkäsityön tekijöineen sekä kirkonmenot.

Saami Ski Race (huhtikuussa)
Maratonhiihtotapahtuma, jossa hiihdetään Enontekiön Hetasta Norjan Kautokeinoon (80 km). Reittinä on vanha postipolku, jota pitkin on kuljetettu aikoinaan postia Hetasta Kautokeinoon jalan, suksilla ja porokyydillä. Matkan varrella voi nähdä poroja, sillä latu kulkee poronhoitoalueen läpi. Saamen kulttuuri antaa kilpailulle oman lisämausteensa.

Hetan Musiikkipäivät (pääsiäisenä)
Klassista musiikkia kevään valossa.

Hetan kirkko. Kauniista kirkosta löytyy myös leikkinurkkaus lapsille siltä varalta jos aika käy pitkäksi kirkonmenojen aikaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Hetan kirkko. Kauniista kirkosta löytyy myös leikkinurkkaus lapsille siltä varalta jos aika käy pitkäksi kirkonmenojen aikaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Enontekiön pilkkiviikko (huhtikuussa)
Eri puolilla Enontekiötä pilkkikilpailuja joka päivälle.

Kilpisjärven Juhannushiihdot (kesäkuussa)
Vuodesta 1946 alkaen katkeamatta järjestetty hauska ja unohtumaton liikuntatapahtuma. Tapahtumassa noustaan ensin Saanan pohjoispuolen rinteille ja hiihdetään lumen määrästä riippuen enintään 250 m matka.

Enontekiön Väärtipäivät (elo-syyskuussa)
Tapahtumia ympäri Enontekiötä, mm. markkinatori, leikkimielinen Tosikokki-kisa, illanvietto Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Lapin sota -teemalla: faktatietoa 70 vuotta sitten päättyneestä Lapin sodasta, evakkoajasta ja jälleenrakennuksesta, sota-ajan lauluja yhteislauluna, lyhytfilmejä jne.

Enontekiön juhlavuosi 2017: Revontultenmaa – Enontekiö

Enontekiöllä on monta syytä juhlia vuotta 2017: Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta, Enontekiön kunta 140 vuotta, Enontekiön seurakunta 270 vuotta, lisäksi saamelaisten valtionrajat ylittävää yhteistyötä on tehty 100 vuotta.

Kirsti Näkkäläjärvi Enontekiön kunnan matkailusta kertoo, että tarkoituksena on koota Enontekiön asukkaita ja Enontekiön väärtejä yhteen juhlavuoden aikana järjestettäviin tapahtumiin. Yhteisiä virallisia juhlia vietetään Marian päivien aikaan 26.3., Hetan Musiikkipäivien yhteydessä 16.4. ja Väärtipäivien aikaan 26.8. Lisäksi juhlavuoden aikana julkaistaan Enontekiön kunnan historiikki ajalta 1747–2017.

Miten Enontekiölle pääsee?

Enontekiölle pääsee omalla autolla tai vaikkapa autojunalla Kolarin kautta. Lapissa etäisyydet ovat pitkät, joten auto on siihen nähden tarpeellinen. Enontekiöllä on lentoasema, jonne lennetään sesonkiaikoina. Sesonkiaikojen ulkopuolella pääsee lentäen Kittilään saakka. Muita lentokenttiä ovat Ruotsin Kiiruna ja Norjan Tromssa.

Junalla matkustettaessa pohjoisimmat juna-asemat sijaitsevat Kolarissa ja Rovaniemellä. Lentokentiltä ja juna-asemilta pääset Enontekiölle etukäteen tilattavalla taksilla, bussilla tai vuokra-autolla. Lisätietoja

Matkailuauto on tuttu näky Enontekiöllä. Enontekiön toinen virallinen kieli on saame, minkä huomaa hyvin myös tienvarsikylteistä. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Matkailuauto on tuttu näky Enontekiöllä. Enontekiön toinen virallinen kieli on saame, minkä huomaa hyvin myös tienvarsikylteistä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lisää Enontekiön käyntikohteita löydät KivaaTekemistä.fi -palvelusta ja artikkeliimme (11.2.2016) Playa del Kilpis -retkivinkkisivustosta pääset tästä.

Enontekiö on valittu KivaaTekemistä -palvelun Kuukauden kohteeksi elokuussa 2015 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

🔸🔸

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.