Kuukauden kohde: Tekstiilien ja juustojen Jalasjärvi

Julkaistu:

16.09.2014
| Kirjoittanut:

Jokipiin Pellavan tehdasalue. Kuvaaja: Niko Saarinen, Jalasjärvi (www.nikosaarinen.com) Lähde: Jokipiin Pellava

Jokipiin Pellavan tehdasalue. Kuvaaja: Niko Saarinen, Jalasjärvi (www.nikosaarinen.com) Lähde: Jokipiin Pellava

Tuos on meirän pitkät pellot, tuos on meirän vainiot…” Pakostakin alkaa Lauri Tähkän ääni soimaan korvamatona päässä lähestyttäessä Etelä-Pohjanmaan lakeuksia. Peltoja ja vainioita toden totta riittää silmänkantamattomiin. Jalasjärvelle saavuttaessa silmiin pistää ensimmäisenä sen hauskat tuulimylly-linjuripysäkit. Jalasjärvi on helposti ohitettavissa Tampereelta Vaasaan tai Seinäjoelle ajettaessa, mutta tutustuppas joskus tähän ihastuttavaan tuulimyllypitäjään tarkemmin.


Jalasjärvellä näkee paljon tuulimyllyjä. Kuva: Taru Patteri, Museonmäki

Jalasjärvellä näkee paljon tuulimyllyjä. Kuva: Taru Patteri, Museonmäki


Nuorisotalo Wilhola. Kuva: Taru Patteri

Nuorisotalo Wilhola. Kuva: Taru Patteri

Mihinä moon? Jalasjärvellä.

Jalasjärvi on Seinäjoen lähellä sijaitseva kunta Etelä-Pohjanmaalla. Jalasjärvestä puhuttaessa tulee ensimmäisenä mieleen Juustoportin makoisat juustot sekä Jalaksen hiihtomonot. Nykyään Jalas tunnetaan pääasiassa turva- ja työjalkineiden valmistajana – sekä 100-vuotiaana urheiluseurana.

Tiesitkö, että laadukkaista pellavatuotteistaan tunnetun Jokipiin Pellavan sekä sisustustekstiilejä valmistavan Lennolin tehtaat löytyvät Jalasjärveltä?

Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä löytyy kolmostien kupeesta Kurikkaan lähdettäessä. Idyllisellä Jokipiillä on pitkä teollinen historia ja sieltä löytyy kaksi vanhaa puusiltaa, ison kuvan riippusilta ja vanha ansassilta. Lennolin tehtaanmyymälä on keskustassa kolmostien varrella.

Jalasjärven Ilvesjoella valmistetaan Suomen prameimmat ja ”maailman vihreimmällä” energialla tuotetut eksoottiset Pramia-liköörit. Pramia palkittiin Lontoossa 2012 järjestetyssä ”The Drinks Business Green Awards” -gaalassa maailman parhaana vihreänä juoma-alan yrityksenä.

Rohkenen väittää, että mistään muualta Suomesta ei löydy niin hienoa nuorisotaloa kuin Jalasjärveltä. Ja kukapa uskoisi, että Jalasjärven lakeuksilta löytyy laskettelurinne, Kiuaskallio eli Kiukku!

***
”Jalasjärvellä asutaan nykyaikaisella maaseudulla sulassa sovussa perinteisen ympäristön kanssa. Eikä maaseudulla asuminen tarkoita erakoitumista kaukaiseen peräkylään. Harrastuksia löytyy joka lähtöön. Jalasjärveläiset ovat innokkaita musiikin ja urheilun harrastajia. Musiikkiopisto on maankuulu ja esiintyy kansainvälisilläkin areenoilla. Urheilun saralla niitetään myös mainetta.

Jos sielu kaipaa suuren maailmaan vilinään, sen saavuttaa kohtuullisen helposti autolla valtaväyliä pitkin, Seinäjoelta junalla tai lentäen Vaasasta ja Tampereelta. Palattua voi jatkaa itsensä näköisen elämän elämistä, omassa tuvassa kaukana ruuhkista. Vaikka nauttia kupillinen kuumaa syysyössä hohtavan tähtitaivaan alla.” -Taru Patteri, Jalasjärven kunta-
***

Jalasjärvi on tangolaulajana tunnetun Kirsi Rannon, huippukävelijä Jarkko Kinnusen sekä Mari Kiviniemen kotikunta. Myös kansainvälisesti tunnettu urkutaitelija Kalevi Kiviniemi tulee Jalasjärveltä.

Juustoportin tehtaanmyymälä. Lähde: Juustoportti

Juustoportin tehtaanmyymälä. Lähde: Juustoportti

Katteltavaa

Jalasjärven museo
Museon alueella on 28 rakennusta: upeita tuulimyllyjä, kuvanveistäjä Elias Ilkan syntymäkoti, vanha kyläkauppa, pelimannitalo jne. Museorakennukset omistaa ja museotoimintaa hoitaa Jalasjärvi-Seura.

Pirunpesä
Arvoituksellinen 23 metriä syvä Pirunpesä on näkemisen arvoinen kohde. Pirunpesän palvelut ovat avoinna touko-syyskuussa. Alueelta löytyy näkötorni ja hirsikahvila.

Pirunpesän arvoituksen selvittämisessä ja Pirunpesän kehittämisessä ovat olleet mukana viihdetaiteilija-keksijä Spede Pasanen, harrastajatutkija-omatoimitietelijä Keijo Parkkunen sekä Ylivallin kylätoimikunta.

Pirunpesä Jalasjärven Ylivallin kylässä. Lähde: Jalasjärven kunta ja Jalasjärven kylät (www.jalasjarvenkylat.fi)

Pirunpesä Jalasjärven Ylivallin kylässä. Lähde: Jalasjärven kunta ja Jalasjärven kylät (www.jalasjarvenkylat.fi)

Lähäre liikkumahan, se friskaa mieltä!

Kiuaskallion Ulkoilukeskus
Monipuolinen urheilukeskus monenlaiseen harrastamiseen: hiihto, yleisurheilu, laskettelu, tennis, ammunta, uusi nykyaikainen rinnekahvila palveluineen.

Saarijärven virkistysalue
Turvallinen ja helppo kalastuspaikka myös liikuntarajoitteisille 200 m pitkän aidatun kalastuslaiturin ansiosta. Virkistysalueella myös lapsiystävällinen uimaranta, leikkikenttä, tulistelupaikkoja ja kahvila. Alue sijaitsee kolmostien varrella.


Saarijärven virkistysalue. Kuva: Taru Patteri

Saarijärven virkistysalue. Kuva: Taru Patteri


Mukuloolle ja isommille mukuloolle

Liikennepuisto keskustassa
Suorita liikennepuiston ajokortti! Liikennepuisto on avoinna kesä-heinäkuussa (ei sadesäällä) ja siellä saavat ajaa alle 12-vuotiaat lapset. Puistossa ajaminen on maksutonta.

Geokätköt, Jalasjärvi

Frisbeegolfrata Jalasjärven koulukeskuksen alueella


Aukusti-festivaalit
Nuorten talkoolaisten avustuksella toteutettu kolmipäiväinen kulttuuri- ja musiikkitapahtuma elokuussa, jossa ideana on saada nuoret vaikuttamaan Jalasjärven viihtyvyyteen ja kulttuuriin. Aukustin ohjelmistossa on ollut tuttuja tähtiesiintyjiä, perinteiset Aukustimarkkinat, Lasten Lauantai ja paljon muuta mukavaa.

Perinneverstas Jalasjärven Justeeri - tienvarsimainontaa. Kuva: Taru Patteri

Perinneverstas Jalasjärven Justeeri – tienvarsimainontaa. Kuva: Taru Patteri


MAINOS: Tyhjän seinän tuijottaminen SEIS! Ainoastaan taiteella voit tehdä kodistasi aidosti yksilöllisen ja myönteisellä tavalla erottuvan ja mieleenpainuvan. Yksikin taideteos voi muuttaa kodin tunnelman kattoon! Yksilöllisyys on ihmisille entistä tärkeämpää ja uniikkiin taideteokseen kiintyy eri tavalla kuin sisustuskaupasta ostettuun tusinatavaraan. Tutustu syyskuussa 2014 ilmestyneeseen Taidesisustamisen käsikirjaan KOTI + TAIDE . (tekijät: jalasjärveläislähtöinen Pia Feinik o.s. Majaneva, Janne Laine, Anne Mäkelä)


Kulttuurin nälkääsille ja niille jokka tykkää höröttää veret silmis!

Teatteri Koskue
Fällyteatteri

Kun voimat ehtyy ja tuloo kovettu näläkä

Hotelli-Ravintola Jalaskievari Oy
Kahvila-Ravintola Karhunpesä
Nar Kebab & Pizzeria
Pihlajan Kevari
Juustoportti
Jokipiin Pellavan kahvila
Kahvila Nonparelli

Kuhan keidas
Majan talo
Kalliomajat
Taivaltupa
Mökkimajoitus Petäys

Lisätietoja & muita ruoka- ja majoituspaikkoja

Juustoportin juustokellari. Lähde: Juustoportti

Juustoportin juustokellari. Lähde: Juustoportti

Ennen ku lähäret flätkimähän, muista tuliaaset!

Jalasjärven Tehtaanmyymälät

Juustoportti: juustomyymälä ja kahvilaravintola, lisäksi Pentik, Marimekko ja TopMan
Lennol: laaja valikoima erilaisia sisustustekstiilejä
Jokipiin Pellava: pellavatuotteita kodin sisustukseen, kylpyhuoneeseen ja saunaan, kahvila

Jalasjärvi on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

Sieppaa


Yhteistyökumppanit: Jalasjärven kunta ja Etelä-Pohjanmaan Osuuspankki.


KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä-uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.

Yksi vastaus artikkeliin ”Kuukauden kohde: Tekstiilien ja juustojen Jalasjärvi

  1. Lauri Hyttinen

    Pakko lisätä listalle meidän mainio elokuvateatterimme, jota talkoovoimin pyöritämme. On 3D ja 7.1 jne., ja melekoosen suvereeni palvelu, joka päivä.

Kommentointi on suljettu.