Kuukauden kohde: Tahkon lomakeskuksessa riittää tekemistä lapsille

Julkaistu:

03.03.2017
| Kirjoittanut:

Tahko Farmi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tahko Farmi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä -matkaopas Tahko

Suuntaamme monesti talvilomien alkaessa nokkamme kohti Lappia, mutta tällä kertaa suuntana oli Pohjois-Savo ja Tahkovuori Kuopion Nilsiässä. Halusimme selvittää, millaista Tahkolla on talvella.

Olimme käyneet Tahkolla kerran aiemmin. Silloin oli kesä ja Tahkon rinteistä ja taajamasta tuli ihan mieleen Itävällan alppimaisemat, jossa olimme vierailleet aiemmin. Tahko eroaa muista eteläisen ja keskisen Suomen keskuksista siinä, että korkeuseroa löytyy jopa 200 metriä.

Vierailimme nyt Tahkolla hiihtolomaviikolla 8. Tekemistä ja palveluita löytyy runsaasti ja kaikki on kätevästi pienehköllä alueella, joten Tahko sopii myös matkailijoille, joilla ei ole omaa autoa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lapset olivat odottaneet hiihtolomareissua jo pitkään, kun tiesimme että Tahkolla voi käydä niin rinteessä, ladulla kuin kylpylässä. Eetu oli saanut joulupukilta lumilaudan. Menopäivänä meille sattui todella huono ajokeli, mutta perille päästiin. Ajoimme Tuusulasta Tahkolle n. 6 tunnissa ruokatauon kera.

Tyylikästä majoitusta

Yövyimme Tahko Spa Hotellin tyylikkäässä Vuori Apartment -huoneistossa, jossa oli kaksi makuuhuonetta, oleskelutila, täysvarusteltu keittiö, sauna ja lasitettu parveke, jolta oli hienot näkymät suoraan Tahkon rinteille. Hotellin alakerrassa oli huoneistokohtaiset kopit ulkovälineiden säilytykseen.

Oli kiva kun huoneistossa oli kaksi telkkaria, niin meillä vanhemmilla oli mahdollisuus katsoa aamulla muutakin kuin lastenohjelmia. Elämää helpottivat myös kuivauskaappi, jonka ansioista saimme pukea päälle kuivat ulkovaatteet aamuisin, sekä pyykinpesukone. Mukavana lisänä oli ilmainen Hesari, jonka sai noutaa aamuisin alakerrasta.

Huoneistossa yöpyjät saavat aamiaisen lisämaksusta Tahko Spa Hotellin ravintola Trattoriassa. Hotelliaamiainen oli runsas ja maukas tuoreine leipineen, hedelmineen, amerikkalaistyylisine pannukakkuineen ja aitoine croissantteineen.

Monipuolinen Tahko

Noin 11 km Nilsiän keskustasta ja n. 65 km Kuopion keskustasta sijaitseva hiihto- ja lomakeskus on etelästä päin katsottuna suurin ja monipuolisin ennen pohjoisen Suomen hiihtokeskuksia.

Jos rinteissä ja laduilla ei jaksa viettää koko lomaa, muutakin tekemistä löytyy. Tahko Spa Hotellin tiloissa on mm. keilahalli, Kuntokeskus Huippu kuntosaleineen ja ryhmäliikuntatunteineen sekä MonitoimiArena, jossa voi pelata mm. sulkapalloa, salibandya ja pöytätennistä. Yllättävän laaja kattaus, vaikka ihan vieressä ei ole kirkonkylää saati kaupungin keskustaa.

Tahko-keskuksen alapihalla on sesonkina ruuhkaa. Vasemmalle jää Break Sokos Hotel Tahko, oikealla edessä SkiMac Promenade ja taaempana ravintola-yökerho Piazza ja uusi ravintola Mosquito. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tahko-keskuksen alapihalla on sesonkina ruuhkaa. Vasemmalle jää Break Sokos Hotel Tahko, oikealla edessä SkiMac Promenade ja taaempana ravintola-yökerho Piazza ja uusi ravintola Mosquito. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lapsiperheille kiva juttu on Tahko Kids -ranneke. Tahkon 3-15 -vuotiaille tarkoitettu ranneke-etuja saa niin aktiviteeteista kuin ravintoloista. Hiihtoloman Kids -ranneke on voimassa 18.2.-12.3.2017 viipymän ajan. Rannekkeen hinta on 10 € ja niitä voi ostaa alueen yrityksistä. Lisätietoja

Tahkon SciMac-vuokraamoista voi vuokrata hiihto- ja lasketteluvälineiden lisäksi mm. lumikenkiä ja pulkkia. SkiMaceissa, joista toinen – Promenade – on Tahkon ytimessä ravintola Piazzan vieressä ja toinen eturinteiden ala-asemalla, on myös myynnissä erilaisia urheiluvälineitä ja varusteita.

Vaikuttavaa lastenteatteria

Kuopio-Tahkon matkailua hoitava Salla Kotsalainen suositteli meille Linnateatterin Herra Hakkarainen harrastaa -lastenteatteriesitystä, joka esitettiin Ravintola Piazzan yläkerrassa. Kävimme katsomassa sen heti saapumispäivän iltana.

Teatteriesitykseen pääsi maksutta Tahko Kids -rannekkeella. Noin 40 minuutin mittainen vauhdikas ja hauska esitys tempasi mukaansa niin lapset kuin aikuiset koko esityksen ajaksi. Välillä herrat intoutuivat laulamaan ja hauskoja sattumuksia seurasi liukuhihnalta.

Herra Hakkarainen harrastaa -teatteriesitys vieraili Tahkolla hiihtolomaviikolla 8. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Herra Hakkarainen harrastaa -teatteriesitys vieraili Tahkolla hiihtolomaviikolla 8. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Laaja rinnetarjonta

Vietimme perjantaipäivän rinteessä. Sää oli pilvinen ja luntakin sateli, mutta se ei menoa haitannut.

Eetu 5v harjoitteli lumilautailua äidin kanssa lastenrinteessä. Loiva lastenrinne mattohisseineen eturinteen alaosassa oli juuri sopiva ensimmäisiin laskuharjoituksiin. Hieman harmitusta toivat rinteen keskellä seisoskelevat vanhemmat, jotka tsemppasivat omia lapsiaan. Eetun laskulinjoissa oli vielä petrattavaa, joten juoksemista lautailijan perässä riitti. 🙂

Viime vuosina yleistynyt mattohissi on varsinkin lumilautailua aloittelevalle tosi näppärä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Viime vuosina yleistynyt mattohissi on varsinkin lumilautailua aloittelevalle tosi näppärä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tahkolta löytyy rinteitä ihan joka lähtöön, kuten eturinteiden – kylältä katsottuna vasemmanpuoleisten – nimetkin kertovat: Tahko Special, World Cup, Musta-Pekka, Syöksyrinne. Eli eturinteiden vasemmanpuoleisiin rinteisiin ei kannata aloittelijan suunnata.

Kaikkein loivimmat pitkät rinteet – mm. viime kaudella avattu 700 metriä pitkä ’Lännen helppo’ kätevällä sompahissillä – löytyvätkin Tahkovuoren toiselta puolelta, länsirinteiltä. Sinne pääsee mm. eturinteen lipunmyynnin ja ravintola Tirolin kohdalta lähtevillä pitkillä ankkurihisseillä.

Tuolihissi tarjoaa rentouttavan maisemakyydin huipulle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tuolihissi tarjoaa rentouttavan maisemakyydin huipulle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Länsirinteille pääsee myös autolla Tahkovuori vasemmalta kiertäen: Sääskiniementie – Varpaisjärventie – Tahkomäentie. Matkaa tulee n. 16 km. Länsirinteillä on oma hissilippuautomaatti.

Henri laski Aadan, 9v, kanssa miltei kaikkia rinteitä. Rinnekeli perjantaina ei ollut paras mahdollinen, koska yöllä oli satanut lunta illalla tampattuihin rinteisiin. Aadalle isoin elämys oli ekaa kertaa koettu tuolihissi. Neljän istuttavia tuolihissejä löytyy Tahkolta kaksin kappalein.

Tahkon rinteiltä löytyy paitsi kaksi rinneravintolaa myös kaksi laavua makkaranpaistoon. Meidän suosikkirinne oli juuri länsirinteiden ylälaavulta lähtevä Lännen Löysä -perherinne.

Tahkon uusittu Panorama Bar & Café. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Tahkon uusittu Panorama Bar & Café. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Tapasimme rinteessä hauskan eläinhahmoporukan, jolta kävimme kysymässä kuulumisia. Kun eläimet alkoivat riisua hiihtolasejaan, joukosta paljastui yksi Henrin tuttava. 🙂 Kyseessä oli 14 hengen Exove Design -yrityksen työporukka (kuvassa kenguru Juha, lemur Saku, gebardi Pekka, heppa Taina), joka oli tullut Etelä-Suomesta Tahkolle jokavuotiselle akkujen latausreissulle. Japanilaisten kigu-eläinasujen innoittaja Veera oli kuvaushetkellä muiden eläinten kanssa muualla.

Tahko_5

Vesiliukumäki valloitti juniorin

Rinteessä vietetyn päivän jälkeen oli mukava mennä kylpylään. Lapset olivat odottaneet kypyläreissua kuin kuuta nousevaa. Vaikka päivä oli ollut pitkä, virtaa riitti.

Tahko Spa’ssa on neljä allasta, yksi pienimpien lasten vesileikkeihin, toinen vähän isommille ja kolmas 140 m syvyinen uimataitoisille lapsille ja poreissa viihtyville aikuisille sekä iso neljäs 25 m allas kuntouimareille. Isossa altaassa on myös Wibit-vesiseikkailurata. Kylpylässä on myös poreallas, vesiliukumäki ja baari, josta sai ostaa virvokkeita.

Vaikka kylpylässä oli paljon ihmisiä, kylpyläreissu oli kiva kokemus. Onnistuneet sukelteluharjoitukset ja ensimmäiset laskut vesiliukumäestä ilman vanhempaa jättivät lasten mieleen mukavat muistot, joita muistellaan vielä pitkään. Tahko Spa’n kylpylä on todella hyvä lapsiperheille. Sesongin ulkopuolella myös aikuisille riittää tilaa naatiskella poreista.

Ykkösluokkaiset ladut

Useissa hiihtokeskuksissa hiihtoladut jäävät harmittavasti sivurooliin. Laskettelu ja tasokkaat rinteet ovat toki se ykkösjuttu monille, mutta murtsikkaa ei pidä unohtaa. Hiihtoretkellä hoksasimme, että Tahkolla tehtiin murtsikkaladuille lunta jo ensi talvea varten varastoon!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Laduilla oli yllättävänkin rauhallista ja ne olivat todella hyvässä kunnossa. Salla kertoi, että ladut ajetaan aamuisin kello 9 mennessä. Tahkon keskus sijaitsee Syväri-järven Sääskiniemellä ja latuja lähtee kylän ja rinteiden välissä olevalta Tahkolahden jäältä sekä vasemmalle Nilsiän suuntaan että oikealle jäätä pitkin niemen ympäri. Tahko Spa -hotellin kulmilta lähtee myös golf-kenttää kiertävä latu.

Teimme lasten kanssa hiihtoretken Tahkon Porosafarien latukahviolle. Kahvilan yrittäjät Pertti ja Päivi Huovinen järjestävät porosafareita ja kahviossa on tarjolla tuoreita munkkeja kaakaon ja kahvin kera.

Päivi palveli suomalaisia ja venäläisiä matkailijoita. Hän kertoi, että poro on niin omapäinen eläin, että sitä ei ihan joka emäntä hoida. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Päivi palveli suomalaisia ja venäläisiä matkailijoita. Hän kertoi, että poro on niin omapäinen eläin, että sitä ei ihan joka emäntä hoida. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Matkaa kertyi edestakaisin n. 9 km. Lapsillekin hiihtäminen oli mielekkäämpää ja laskut onnistuivat kaatumatta hyvien latu-urien ansiosta. Loppumatkasta Eetu tosin tuli maaliin joka tyylillä: hiihtäen, sauvoitta hiihtäen, kävellen ja reppuselässä.

Tahkolahden jäällä oli lauantaina mahdollisuus testata Fischerin uusimpia välineitä. Murtomaahiihtosuksia oli tullut esittelemään Eero Lappalainen Kuopiosta. Ja pitihän niitä päästä testaamaan. Kuten arvata saattaa, suoraan pakasta vedetyt, perinteisen tyylin ”skinit” toimivat kuin unelmat.

Riitta Ollanketo, Ari Mikkonen ja Eero Lappalainen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Riitta Ollanketo, Ari Mikkonen ja Eero Lappalainen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hiihtolenkillä ja suksia testaamassa olivat myös Riitta Ollanketo ja Ari Mikkonen Valkeakoskelta. Heille Tahkon ladut olivat uusi tuttavuus, mutta Arille maastopyöräily Tahkolla oli entuudestaan tuttua, koska hän kilpaileekin lajissa.

Sekä Arin että Eeron kuluvan kauden latukilometrit olivat jo toisella tuhannella. Eero kertoi, että skinisuksen karvaa hoidetaan merkistä riippumatta rätillä, jossa on hoitoainetta – ei voiteenpoistoaineella.

Tahko Farmi (www)

Lähtöpäivän ohjelmanumeroksi suunnittelimme vierailun Tahko Farmin kotieläintilalle. Tutustuimme Farmiin ja sen eläimiin omatoimisesti. Näimme Farmilla alpakoita, vuohia, lampaita, possuja, ankkoja, kukkoja, kanoja, miniponeja ja pupuja.

Erityistä oli se, että kaikki lapsivieraat saivat vastaanotosta mm. porkkanaa ja omenaa, joita sai syöttää eläimille.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eläimiä oli myös lupa koskettaa – kuitenkin Farmin sääntöjä noudattaen – esim. kaneja sai mennä syöttämään ja silittämään niiden omaan häkkiin ja possuja sai rapsutella aidan raosta.

Vaihdoimme pari sanaa tilan isännän Hannu Puustisen kanssa. Hannu on Sääskiniemen kanta-asukas. Hän kertoi, että ensimmäinen laskettelurinne tuli Tahkolle vuonna 1971 ja sitä ennen Nipaselle jo -68. Tie Sääskieniemeen ja Aholansaareen saatiin 1963-65.

Hannu ja emäntänsä Minna Kirjavainen-Puustinen tarjoavat kotieläintilan lisäksi mökkimajoitusta. Hannu suositteli kokeilemaan Farmin lähellä olevaa vauhdikasta kouruliukumäkeä liukureineen. Kypärän käyttö on suositeltavaa liukkaimmilla keleillä.

Lisämaksusta Tahko Farmilla: talutusratsastus, minimönkkäriajelu, hevossafarit, ratsastustunnit. Tahko Farmi on avoinna vuoden ympäri.

Pikkumönkkäri oli huikea kokemus. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pikkumönkkäri oli huikea kokemus. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ennen lähtöä ulkoilimme vielä Tahkon lähiliikuntapuistossa, josta löytyy niin luistelukenttä kuin leikkipuisto monipuolisine leikkitelineineen ja vaijeriliukuineen.

Vaijeriliuku oli ykkösjuttu! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vaijeriliuku oli ykkösjuttu! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tahkolta löytyy myös lastenhoitopalveluita ja lemmikkihotelli.

Ravintolahelmiä

Tahkon ravintoloissa riittää valinnanvaraa. Kaikissa emme ehtineet vierailla, mutta kiva meininki oli mm. Tahkon eturinteiden ala-asemalla sijaitsevassa Ravintola Tirolissa. Tunnelma oli kuin alppikylässä konsanaan. Hämyinen valaistus ja takassa loimuava tuli toivat ravintolaan lämmintä tunnelmaa. Myös palvelu oli nopeaa ja ystävällistä.

Tirolissa oli kaksi Henriä, joista nuorempi esitteli meille mm. takapihan uuden saunan ja paljun. Henri kertoi ravintolan uudistuneen tälle kaudelle. Omistajavaihdoksen myötä ruokalista muuttui perinteisestä grilliruuasta tasokkaampaan suuntaan. Ruokalistan on suunnitellut Top Chef 2015 -ohjelmasta tutuksi tullut Anssi Kantelinen.

Hiihtolomien aikaan Ravintola Tirolin alakerran Monobaarissa järjestetään lasten discoa ja karkkilottoa. Mekin osallistuimme. Voittoa ei tullut tällä kertaa, mutta fiilis oli hyvä siitä huolimatta. Ja mikä hauskinta, pöydilläkin sai tanssia ikään katsomatta!

Lounaspaikkojen helmeksi osoittautui Ravintola Kaisla maukkaine kotiruokineen ja leivonnaisineen. Ravintola sijaitsee rinteiltä päin katsottuna Ravintola Piazzan oikealla puolella, ihan ladun varrella. Lounaalla oli tarjolla makkarakastiketta ja perunaa sekä spagettia ja jauhelihakastiketta. Jälkiruuaksi oli tosca-kakkua. Tahko Kids -rannekkeilla lapset saivat maksutta letut lounaan yhteydessä.

Ruokailimme myös aitoihin makuihin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin satsaavassa Ravintola Rehtissä, jonka yrittäjinä ovat toimineet viidettä kautta Ilkka ja Raili Aapajärvi sekä tytär Suvi Valtonen. Ympäri vuoden avoinna oleva Rehti tarjoaa lasten listallaan tavanomaisten burgereiden sijaan mm. risottoa ja Finn Angus -härän sisäfilettä.

Alhaalta katsottuna eturinteiden oikeassa reunassa Tahkon huipulla sijaitseva Panorama Bar & Cafen on laajentanut tilojaan 70 asiakaspaikalla. Myös Tahko-keskuksen ytimessä sijaitseva Ravintola UKKO avattiin uudistuneena joulukuussa 2016.

Suosittuja ravintoloita Tahkolla ovat mm. vuoden ympäri avoinna oleva Break Sokos Hotel Tahkon Ravintola Hillside sekä talvisesonkina toimiva Amerikan herkkuja ja Meksikon makuja tarjoava Ravintola Mosquito.

Lisätietoja Tahkon ravintoloista

Tahko numeroina (maaliskuu 2017)

Luonnonlunta 55 cm
Rinteitä 24/24 (rinnekartat)
Hissejä 16/16
Latuja 64 km (latutiedot)
Kelkkareittejä 84 km (reittitiedot)
Jääparkki

Tahkon alueen kartat

Tahkonsiltaa pitkin pääsee näppärästi Tahkolahden yli vuodenajasta riippumatta. Jäällä on talvisin parkkipaikka. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tahkonsiltaa pitkin pääsee näppärästi Tahkolahden yli vuodenajasta riippumatta. Jäällä on talvisin parkkipaikka. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tulevia tapahtumia

24.-25.3. Kunkkupilkki – Tahkon historian ensimmäinen pilkkikilpailu (iltaohjelman päätähtenä Samantha Fox)
1.4. Tahko Winter ExtremeRun
13.-16.4. Tahkon Pääsiäinen

Lisätietoja tapahtumista

Loppufiilikset

Olimme etukäteen ajatelleet Tahkon olevan isompi ja ruuhkaisampi paikka. Onhan Tahkolla todella paljon nimekkäitä esiintyjiäkin läpi sesongin. Kokoa toki löytyy ja ihmisiä, mutta sopivassa suhteessa. Tahkolla on myös paikkoja, jossa saa olla rauhassa.

Tahkon kompaktiudesta kertoo se, että automme oli lähes koko 4-päiväisen reissumme ajan parkissa hotellin pihassa. Kaikki tarvittava oli lyhyen kävelymatkan päässä: rinteet, ladut, ravintolat, ruokakaupat, kylpylä sekä Tahko Farmi.

Oli ilahduttavaa, että Tahkolla on selkeästi panostettu lapsiperheiden viihtyvyyteen ja mm. Tahko Spa sopii tosi hyvin lapsille. Tahko Kids –rannekkeilla sai todella hyviä etuja: lapset pääsivät maksutta katsomaan lastenteatteria ja saivat ilmaiset jälkkärit muutamissa ravintoloissa.

Lapsilla päällimmäisenä mieleen jäivät laskettelu ja vesiliukumäki. Meillä vanhemmilla vaikutuksen tekivät priimakuntoiset ladut sekä Tahkolaisten lämmin vastaanotto.

Oli jännä huomata, kuinka fiilis vaihtui päivälläkin menevämpään ja vilkkaampaan suuntaan, kun käveli Tahkolahden yli rinteille ja rinneravintoloihin. Valinnanvaraa riittää kaikenikäisille teinejä unohtamatta. Olisimme viihtyneet Tahkolla pidempäänkin.

Tämän rinteen nimi on osuvasti Auringonlasku. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tämän rinteen nimi on osuvasti Auringonlasku. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yhteystiedot

Keskusvaraamo TAHKOcom (www, Facebook)
Tahkolaaksontie 4 A
73310 Tahkovuori
puh. 017 481 400

Tahko Spa Hotel (www, Facebook)
Keitaankatu 1
73310 Tahkovuori
puh. 0600 550 148 (myyntipalvelu)

Kuopio-Tahko -alue (www, Facebook)

Uutta Tahkolla! Tahkolle liikennöi kaudesta 2016/2017 alkaen Onnibus.

***
Tahko on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi maaliskuussa 2017 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

Teksti ja kuvat: Sari Särkijärvi, Henri Elo

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.