Kuukauden kohde: Luontokeskus Haltia – elämysmatka suomalaiseen luontoon ja kulttuuriin

Julkaistu:

31.03.2017
| Kirjoittanut:

Haltian päänäyttely. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Haltian päänäyttely. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä vieraili Espoon Nuuksiossa, kauniin Nuuksion Pitkäjärven rannalla sijaitsevassa, Suomen luontokeskus Haltiassa aurinkoisena kevätpäivänä maaliskuussa. Saavuimme Haltiaan jo aamutuimaan, mutta luontokeskuksessa riitti jo tohinaa. Yksittäisten kävijöiden lisäksi Haltia on suosittu vierailukohde ryhmille.

Isoista ikkunoista tunnettu arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema näyttävä rakennus avattiin yleisölle toukokuussa 2013. Haltia sijaitsee upealla paikalla pääkaupunkiseudulla, mutta silti luonnonhelmassa metsäisen kumpuilevan Nuuksiontien varrella. Pitkulainen Nuuksion Pitkäjärvi jää mennessä alhaalle vasemmalle.

Haltia sijaitsee upealla paikalla Nuuksion Pitkäjärven yläpuolella, taustalla Nuuksion kansallispuisto. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Haltia sijaitsee upealla paikalla Nuuksion Pitkäjärven yläpuolella, taustalla Nuuksion kansallispuisto. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Haltiaan meidät toivottivat tervetulleeksi ja kohdettaan esittelivät Katja Määttä ja Alina Tuomisto. Haltia on Espoon ja Helsingin kaupunkien sekä lähikuntien ja -kaupunkien (Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Vihti), Metsähallituksen ja Solvalla Nedre Ab:n rahoittama luontokeskus, jossa vierailee säännöllisesti myös koululaisryhmiä.

Katja ja Alina kertoivat, että luontokeskuksen tarkoituksena on tutustuttaa ja saada ihmiset lähtemään luontoon. Luonnon lisäksi Haltiassa on esillä taidetta. Tyylikkään luontokeskuksen yläkerran galleriatilassa on nähtävillä kesään saakka Paavo Hamusen ja Susanna Aarnin teoksia. Niihin voi tutustua vaikkapa ruokailun yhteydessä.

Haltiaan voi tulla ihastelemaan myös upeaa suomalaista arkkitehtuuria ja ekoteknologiaa. Haltia on ensimmäinen kokonaan puuelementeistä rakennettu julkinen rakennus. Isot ikkunat tuovat tiloihin paljon luonnon valoa, jolloin luonto tuntuu olevan lähellä myös sisällä ollessa. Myös luontokeskuksen uniikissa Haltia-salin auditoriossa on lattiasta kattoon ulottuva ikkuna upealla luontonäkymällä Nuuksion Pitkäjärvelle.

Haltiassa ympäristö on otettu huomioon kaikessa. Haltia mm. lämpenee ja jäähtyy auringosta ja maasta saatavalla energialla.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Haltia on portti Nuuksion kansallispuiston lisäksi myös muihin Suomen kansallispuistoihin ja luontokohteisiin. Haltiassa pääsee kokemaan kaikki vuodenajat yhdellä kertaa. Myös ne matkailijat, joilla ei ole mahdollisuutta tai aikaa lähteä luontoon, saavat Haltiassa melkein aidon tuntuisen kosketuksen Suomen luontoon.

”Esimerkiksi ulkomaalaiset vieraat, jotka tulevat Suomeen talvella, pystyvät samalla vierailulla tutustumaan näyttelyssä myös muihin vuodenaikoihin”, Katja vinkkaa.

Haltia toimii asiakaspalvelupisteenä myös Sipoonkorven kansallispuistolle sekä viime kesänä yleisölle avatulle Helsingin Vallisaaren ulkoilualueelle. Päänäyttelyssä on mahdollisuus päästä virtuaalimatkalle Vallisaareen.

Kartta ja lyhyt video Helsingin edustalla sijaitsevasta Vallisaaresta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kartta ja lyhyt video Helsingin edustalla sijaitsevasta Vallisaaresta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Luontokeskus koostuu kolmesta näyttelytilasta: Päänäyttely, Viherkehä ja Erikoisnäyttely. Näiden lisäksi Haltian järvenpuoleisella alapihalla sijaitsee kesällä 2016 avattu ulkonäyttely, johon voi tutustua sään salliessa. Ulkonäyttelyalueella on tällä hetkellä meneillään valokuvanäyttely Pelagos, joka kuvaa Välimeren alueen nisäkkäistä. Toukokuussa avataan uusi ulkonäyttely, maailmankuulun susi-kuvaajan Jim Brandenburgin ”Mies ja sudet” -näyttely.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Haltia Shop’ista löytyy paljon kivaa ostettavaa peleistä ja leluista kirjoihin sekä retkeilytarvikkeista eri kansallispuistojen kangasmerkkeihin.

Luontokeskuksen Lehto-kirjastossa on esillä luontoaiheista kirjallisuutta sekä mahdollisuus selailla kosketusnäytöltä eri retkeilyalueiden sähköisiä karttoja.

Päänäyttelyyn sekä uuteen Nou Hätä -näyttelyyn meidät tutustutti tarkemmin Alina.

UUSI NÄYTTELY: NOU HÄTÄ!

Haltian uusi valokuvanäyttely humoristisista villieläimistä perustuu Comedy Wildlife Photography Awards -kilpailuun, jonka tavoitteena on edistää luonnon- ja eläintensuojelua ilon ja hyvän fiiliksen kautta. Fyysinen näyttely sai maailman ensi-iltansa Haltiassa 4.3.

Alinan oma suosikki on oikeanpuoleinen

Alinan oma suosikki on oikeanpuoleinen ”Can I help you?”, kuvaaja Mark Denham, 2015 Finalist. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kilpailussa saa kuvata villieläimiä ainoastaan niiden ”luonnollisissa elinympäristöissä eläintä häiritsemättä ja luonnon olosuhteita kunnioittaen”. Kilpailu on kaikille avoin. Näyttelyn kaikki teokset ovat myynnissä ja niiden tuotto lahjoitetaan eläintensuojelua ja -oikeuksia puolustavalle brittiläiselle Born Free -järjestölle.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Näyttelyssä oli kaiken kaikkiaan 56 hauskaa ja valloittavaa valokuvateosta. Hauskat tilannekuvat eläimistä, niiden ilmeistä ja asennoista ovat kiinnostavaa katseltavaa lapsillekin. Niiden parissa voi vierähtää pidempikin tovi!

Ota näyttelyssä nokka- tai kuonoselfie! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ota näyttelyssä nokka- tai kuonoselfie! Kuva: KivaaTekemistä.fi

VAIKUTTAVA PÄÄNÄYTTELY

Päänäyttely oli kokenut muutoksia sitten viime vierailumme muutama vuosi sitten. Oli ilahduttavaa huomata, ettei Haltia ole jäänyt polkemaan paikoilleen vaan pyrkii uudistumaan ajan saatossa, mikä tekee siitä entistä vetovoimaisemman kohteen.

Päänäyttelyyn pääsee kulkemaan kiintoisaa talvikäytävää eli lumikanjonia pitkin, jossa voi tutkiskella Lapin eläimiä talvipuvuissaan, ja katsoa, mitä kaikkea hangen – lasilattian – alta paljastuukaan.

Vaikuttava lumikanjoni. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vaikuttava lumikanjoni. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Käytävän jälkeen katse kiinnittyy isoon puiseen Sotkanmunaan ja leveään panorama-valkokankaaseen, jossa on vaihtuvia esityksiä Suomen kansallispuistojen upeista maisemista. Valokuvat ovat tunnettujen luontokuvaajien kuvaamia ja niitä päivitetään aika ajoin.

Yksi suosikeistamme oli Sotkanmunan takana oleva Kosketa luontoa -piste, jossa pääsi tutustumaan Suomen kansallispuistoihin kuvin ja tekstein kosketusnäytöiltä. Kansallispuistoja löytyy yllättävän paljon, 39, ja jokaiseen makuun maan eri kolkista; varsinaisia luontokeskuksia on harvemmassa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kokeilimme myös Haltian uutta ääniopastusta. Ääniopastuksessa kävijä saa mukaansa kuulokkeet ja helpon kaukosäätimen, johon voi näppäillä sen pisteen kolminumeroisen luvun, josta haluaa kuunnella lisätietoja. Ääniopastus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Haltiasta saa ennakkovarauksesta opastuksen myös venäjäksi, kiinaksi, japaniksi, saksaksi, ranskaksi ja italiaksi.

KIVAA LAPSILLE

Haltiassa käy paljon perheitä ja lapsivieraita – joko vanhempien tai isovanhempien kanssa. Meille oli yllätys, että Haltiaan saa myös edullisen kausikortin.

Luontokeskus järjestää runsaasti perheille suunnattuja tapahtumia. Jokaisen kuun ensimmäisenä lauantaina on Lasten Luontolauantai.

Alinan mukaan lapset tykkäävät erityisesti päänäyttelyn eläinten pesistä sekä näyttelytilaan johtavasta lumikanjonista. Lapsille on olemassa myös päänäyttelyyn liittyviä tehtäviä.

Karhunpesä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Karhunpesä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

UNIIKKI VIHERKEHÄ

Pääkaupunkiseudun luonto erottuu muun maailman pääkaupungeista poikkeuksellisen laajalla, kehän muotoisella viheralueellaan. Katja näytti kartalta, kuinka puoliympyrän muotoinen kehä ulottuu lännessä Porkkalanniemeltä Nuuksioon ja idässä laajaan ja metsäiseen, vuonna 2011 perustettuun, Sipoonkorven kansallispuistoon sekä merellä Sipoonselälle saakka.

Viherkehänäyttely tutustuttaa vierailijan pääkaupunkiseudun luontoelämyksiin, joista osa voi olla tuntemattomia jopa alueella asuville. Helsinki ja pääkaupunkiseutu erottuvat myös kansainvälisesti The Green Capital of the World -luonteellaan. Katjan mukaan muualla maailmassa ei ole vastaavaa viherkehää pääkaupungin ympärillä.

Viherkehän vaihtuvat panoraamakuvat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Viherkehän vaihtuvat panoraamakuvat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pääkaupunkiseudun suojelu- ja virkistysalueista koostuva laaja Viherkehä sisältää niin saaristoa, rannikkoa, metsiä, järviä, jokia, soita kuin kulttuurimaisemia. Viherkehään kuuluvat mm. Kirkkonummen Meikonsalo, Nuuksion järviylänkö, Vantaan Petikko-Vestran ja Tuusulan Ruotsinkylän suuret metsäalueet, Sipoonkorpi Hinsdbyn kulttuurimaisemineen, Suomenlahden lähisaaristo sekä seudun kaikki muutkin suojelu-, ulkoilu- ja virkistysalueet.

Viherkehä-näyttelytilassa voi istahtaa ja katsoa panoraamakuvia, joissa esiintyy kaikki Suomen vuodenajat. Näyttely on uudistumassa kevään aikana.

Päänäyttelyn uusin elementti: australialaisen mediataiteilija Andy Thomasin visuaalinen äänitaideteos

Päänäyttelyn uusin elementti: australialaisen mediataiteilija Andy Thomasin visuaalinen äänitaideteos ”Visual sounds of Finland”. Taideteos esittää, miltä lintujen äänet näyttävät 3D muodossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

NUUKSION KANSALLISPUISTO

Monien pääkaupunkiseutulaisten suosikkiluontokohde Nuuksion kansallispuisto täyttää tänä vuonna 23 vuotta. Harvinaisista liito-oravistaan tunnettu puisto on laajuudeltaan 55 neliökilometriä ulottuen Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin kuntien alueelle.

Luontokeskus Haltia sijaitsee aivan Nuuksion kansallispuiston läheisyydessä. Merkityt retkeilyreitit kansallispuistoon lähtevät Haltian parkkipaikkojen vierestä. Haltian pihapiiristä kansallispuiston pääsisäänkäynnille Haukkalammelle on matkaa 4,6 km.

Katja muistuttaa, että kansallispuistoon pääsee monta eri reittiä. ”Jos haluaa olla hieman enemmän rauhassa, retkikohteeksi kannattaa valita jokin muu kuin Haukkalampi.”

Katja näytti kartalta Nuuksionpään, johon pääsee bussilla ympäri vuoden. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Katja näytti kartalta Nuuksionpään, johon pääsee bussilla ympäri vuoden. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Parkkipaikkoja löytyy eri puolilta kansallispuistoa ja sen reunamilta. Bussi 245 Espoon keskuksesta ajaa ympäri vuoden Haltian ja Haukkalammentien haaran kautta ns. Nuuksionpäähän saakka – ja kesäaikaan puiston keskiosaan Kattilaan saakka.

Yhdysreittejä patikoiden tulee kansallispuistoon lännestä Veikkolasta sekä Salmen (pohjoisesta) ja Pirttimäen (kaakosta) ulkoilualueiden kautta. Myös Espoon Matalajärvi ja Luukki Vihdintien varressa ovat osa Nuuksion kansallispuistoa, vaikka eivät maantieteellisesti ole yhteydessä puiston pääalueeseen.

Maahisenkierros. Kuva: Sini Veuro

Maahisenkierros. Kuva: Sini Veuro

Nuuksion vaihtelevat maanmuodot laaksoineen, rotkoineen ja karuine kalliomäkineen ovat perua jääkauden ajoilta. Kansallispuistossa on tavattu useita uhanalaisia ja harvinaisia eläin-, kasvi- ja sienilajeja.

Nuuksion kansallispuistossa on yhteensä n. 33 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä. Puiston alueella voi yöpyä teltassa, laavuilla tai varaustuvissa (eräluvat.fi). Tulentekoon varattuja polttopuita on merkittyjen tulipaikkojen yhteydessä ympäri vuoden. Lisätietoja reiteistä

Nuuksiossa vieraili viime vuonna liki 350 000 retkeilijää ja luonnossa liikkujaa. Haltian kävijämäärä on sekin vajaa 180 000. Luontokeskus on avoinna ti-su ympäri vuoden, toukokuusta lähtien myös maanantaisin.

Kuva: www.KivaaTekemistä.fi

Kuva: www.KivaaTekemistä.fi

LOPPUTUNNELMAT

Luontokeskus on yllättävän laaja kokonaisuus ja siellä voi vierähtää helposti useampi tunti.

Haltiasta jäi erityisesti mieleen sen monipuolisuus. Monet eivät tule ajatelleeksi sitä, että Haltia tarjoaa luonnon lisäksi myös kulttuurielämyksiä. Esillä on mm. taidetta ja rakennus itsessäänkin on eräänlainen taideteos – suomalaista arkkitehtuuria ja huippumoderneja ekologisia ratkaisuja, joita kelpaa esitellä ulkomaisillekin vieraille.

Kun istahtaa hetkeksi katsomaan päänäyttelytilan videoesitystä, voi helposti kuvitella istuvansa kivellä ihastelemassa kaunista järvimaisemaa ja tuntea luonnon rauhan ja läsnäolon. Lehto-kirjaston vieressä olevassa autiotuvassa saa puolestaan esimakua siitä, millaista vaellusreittien varrella olevissa autiotuvissa on. Kaminan puita nuolevan tulen ääni on todella aidon kuuloista.

Vierailun jälkeen mieleen nousi entistä enemmän luontokohteita, joissa haluaisi vierailla. Haltia antoi myös kipinän seuraavan vaellusreissun suunnitteluun ja Haltian kokemus itsessään on luonnosta pitävälle rentouttava.

Haltian yhteydessä oleva toisen kerroksen ravintola valoisine tiloineen, runsaine lounastarjoiluineen ja aitoine makuineen, kannattaa ehdottomasti kokea samalla. Lämpimällä säällä ruuasta voi nauttia ravintolan ulkoterassilla, josta avautuvat upeat näkymät alas Nuuksion Pitkäjärvelle ja Nuuksion metsiin. Lisätietoja Ravintola Haltiasta

**Luonto lautaselle -lounas 18 €/aikuinen, 9/€ 4-12 vuotiaat, alle 4 v. maksutta ruokailevan aikuisen seurassa**

Jos luontokeskuksen haluaa kokea kaikessa rauhassa, Haltiaan kannattaa suunnata arkipäivänä talviaikaan.

Ravintola Haltian "Luonto lautaselle" -lounaan alkuruokalista on täynnä kotimaisista ja puhtaista raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ravintola Haltian ”Luonto lautaselle” -lounaan alkuruokalista on täynnä kotimaisista ja puhtaista raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

HALTIA SOPII LIIKUNTARAJOITTEISILLE

Haltia on suunniteltu niin, että pyörätuolilla pääsee liikkumaan Pohjannaula-tornia lukuun ottamatta kaikkialle. Haltian näyttelyt ilahduttavat myös heikosti kuulevia tai näkeviä vierailijoita.

Pyörätuolilla pääsee myös luontoon. Kaunis Maahisenkierros -reitti alkaa Solvallan Arenan ylätasanteelta, jolla on invapysäköintipaikat. Reitin pituus on 2 kilometriä. Alueen vaihtelevan maaston vuoksi polku on luokitukseltaan vaativa pyörätuolireitti, joten pyörätuolilla liikkuva tarvitsee mukaansa avustajan. Reitti sopii myös lastenvaunuilla liikkuville.Lisätietoja

TULEVIA TAPAHTUMIA

1.4. Lasten luontolauantai: ”Leppäkerttu ja ötökkäystävät” klo 10-16
1.4. JuuriJuhla-kansanmusiikkifestivaalin avajaiskonsertti: Pekko Käppi ja Armas-yhtye klo 18
20.5. Villiinny keväästä Luonnon päivänä
21.5. Retkiruokakurssi (ilmoittautuminen 12.5. mennessä tästä)
17.6. Haltian luontoyö ”Villiinny kesäyöstä” -luonnon päivä
27.6-13.8. Takuuopastukset ti, to, la, su klo 13-14
26.8. Suomen luonnonpäivänä juhlitaan luontoa
7.10. Lokakuun luontolauantai: ”Kiteytyneitä tarinoita kallioperästä”
4.11. Marraskuun luontolauantai: ”Rauduskoivu ja muut metsän puut”
2.12. Joulukuun luontolauantai: ”Kotona kansallismaisemassa”

Lisätietoja tapahtumista

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

YHTEYSTIEDOT

Suomen luontokeskus Haltia (www, Facebook)
Nuuksiontie 84, 02820 Espoo

sähköposti: haltia(a)metsa.fi
puh. 040 163 6200 (Haltian info, Nuuksion palvelut)

Nuuksio Resort – Nuuksion alueella toimivien matkailu- ja luontopalveluyritysten verkosto (www)

Haltiaan pääsee Espoon keskuksesta bussilla nro 245. Bussi ajaa päivittäin Nuuksionpäähän, kesällä Kattilaan asti. Espoon keskukseen pääsee Helsingistä junalla ja useilla busseilla. Lisätietoja kulkuyhteyksistä

PÄÄSYMAKSUT JA AUKIOLOAJAT

Aikuiset 10 e, ääniopastuksella 12 e
Lapset 5 e, ääniopastuksella 7 e
Perhelippu (2 aik. ja 1-4 lasta) 22 e, ääniopastuksella 25 e
Vuosilippu 16 e / 9 e (henkilökohtainen)

Vapaa pääsy mm. Museokortilla ja Helsinki Cardilla. Myös henkilökohtaiset avustajat pääsevät Haltiaan maksutta. Lisätietoja

Avoinna talvikaudella loka-huhtikuu ti-su 9.30-17
Avoinna kesäkaudella touko-syyskuu ma-su 10-18

Eteläisen Suomen kansallispuistoja. Kuinka monessa olet vieraillut? Kaikkiin Suomen kansallispuistoihin voit tutustua erikseen Haltian päänäyttelyssä.

Eteläisen Suomen kansallispuistoja. Kuinka monessa olet vieraillut? Kaikkiin Suomen kansallispuistoihin voit tutustua erikseen Haltian päänäyttelyssä.

VUOKRAVARUSTEET

Haltiasta voi myös vuokrata erilaisia varusteita, mm. vaatteita, reppuja, lastenkantorinkkoja, lastenrattaita (maksutta) sekä ulkoilu- ja liikuntavarusteita lumikengistä kajakkeihin. Lisätietoja

**
Suomen luontokeskus Haltia on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi huhtikuussa 2017 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

Teksti ja kuvat: Sari Särkijärvi, Henri Elo

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää




KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.