Kuukauden kohde: Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat ja Tytyrin Kaivosmuseon Joulu

Julkaistu:

14.12.2016
| Kirjoittanut:

Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat 2016. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat 2016. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lähdimme viettämään viime viikonloppuna aurinkoista pakkaspäivää Lohjalle suosittujen joulutapahtumien – Tytyrin Kaivosmuseon joulun ja Menneen Ajan Joulumarkkinoiden merkeissä.

Aamupäivällä osallistuimme koko perheen joulutapahtumaan Tytyrin Kaivoksen uumenissa. Ajomatkaa Tuusulasta Lohjalle oli vain vajaan tunnin verran. Vaikka kierros starttasi jo klo 10 aamulla, meillä ei ollut mitään ongelmia ehtiä ajoissa perille. Keli oli mitä mainioin ja teiden varsilla oli hyvät opasteet kaivokselle.

Kaivosmuseon uumenissa on kiintoisia esittelytauluja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kaivosmuseon uumenissa on kiintoisia esittelytauluja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tytyrin Kaivosmuseon toimistolla odotti jo mukavan kokoinen joukko aikuisia ja lapsia. Paikalle saavuttuamme laitoimme kypärät päähän – kypärä on pakollinen kaivosalueella liikuttaessa – ja jäimme odottelemaan kuljetusta alas kaivosmuseoon.

Matka tila-autoilla kaivoksen 110-tasolle kesti muutaman minuutin. Kun kaikki olivat tulleet alas, siirryimme tunnelmalliseen ja lämpimään Tytyri-saliin seuraamaan Pirkko Karpin käsikirjoittamaa ja Vaahterateatterin esittämää Hiiden-eukon joululahjat -näytelmää. Ennen esitystä oli tarjolla glögiä ja piparia.

Hiiden peikko ja eukko. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hiiden peikko ja eukko. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Näytelmä kertoo Hiiden peikosta ja hänen eukosta, jotka ovat asuneet 300 vuoden ajan vuoren sisällä tietämättä mitään ulkomaailmasta. Eräänä päivänä Hiiden-eukko livahtaa ukon nukkuessa oven ulkopuolelle. Siitä alkaa pariskunnan elämässä muutosten aika.

Kaikki paikalla olleet lapset seurasivat näytelmää hiljaa ja jännittyneinä. Esitys oli mukaansa tempaava ja sopivan pituinen – alle puoli tuntia – kiinnostavine ja jännittävine hahmoineen. Olipa tarinassa opetuskin. Oli hyvä, että esitys oli sijoitettu ihan alkuun, niin pienimmät malttoivat seurata esitystä rauhasssa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mikä ihmeen Tytyri?

Esityksen jälkeen pääsimme tutustumaan tarkemmin kaivokseen, jota meille esittelivät omissa ryhmissään oppaat Jarmo Kuningas ja Berndt Gottberg.

Lohjan Tytyrin kaivosmuseo sijaitsee ns. 110-tasolla eli 110 metriä kaivostornin puolivälistä alaspäin, Berndt kertoi. Maanpinnasta katsottuna syvyys on n. 80 metriä. Museo on osa Nordkalkin omistamaa ja edelleen aktiivisessa toiminnassa olevaa kalkkikivikaivosta. Kaivostöitä tehdään nykyään yli 300 metrin syvyydessä ulottuen Lohjanjärven alle.

Tämä kaivoskone on myynnissä eurolla per kilo! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tämä kaivoskone on myynnissä eurolla per kilo! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tytyrin kaivosmuseo on ollut avoinna yleisölle vuodesta 1988. Museokierroksille 110-tasolla on mahdollista päästä eri teemakierrosten – joulu, pääsiäinen ja halloween -aikana. Yleisökierroksia järjestetään aktiivisesti kesäaikaan ja ryhmille kaivosmuseo on avoinna ennakkovarauksesta ympäri vuoden.

Nykyinen perheiden Joulukierros jatkuu vielä pe-su 16.-18.12. (lopussa tarkemmin).

Oli kiintoisaa, kun Berndt kertoi myös kaivostoiminnan historiasta ja esitteli vanhoja koneita sekä kalkin käyttökohteita. Entisaikaan kaivosmiehiä suositeltiin polttamaan tupakkaa, jotta kivipöly tulee yskimällä pois keuhkoista. Varsinainen kaivostyö oli todella pitkään – noin vuosituhannen vaihteeseen saakka – sallittu vain miehille, ja naisia oli maanpäällisessä kivienlajittelussa.

Lohja on elänyt kalkista toistasataa vuotta. Kaivos- ja museotoiminnan lisäksi Tytyrissä sijaitsee KONEen hissilaboratorio. Kaivosmuseon Tytyrisalissa voi järjestää juhlia ja kokouksia.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kaivoskierrokseen kuului myös parin minuutin pituinen maanalainen valo- ja musiikkiesitys, Edvard Griegin Vuorenpeikkojen tanssi. Esitys iloisine värivaloineen oli hieno kokemus ja sopivan pituinen pienemmille lapsille.

Valo- ja musiikkiesityksiä on olemassa Vuorenpeikkojen tanssin lisäksi pidempikestoisemmat Jean Sibeliuksen Finlandia ja Amorphis –yhtyeen kappale ”From the heaven of my heart”. Kappale valitaan ryhmän mukaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Valo- ja musiikkiesityksen aikana on hyvä huomioida se, että esityspaikkana on metallikaitein suojattu maanalaisen louhoksen reuna. Lapsia on syytä muistuttaa siitä, että kaiteelle kiipeäminen on ehdottomasti kielletty, sillä kaiteen toisella puolella on kymmenien metrien pudotus.

Tytyrin Joulukierros esityksineen kesti kaiken kaikkiaan reilun tunnin verran, mikä oli juuri sopivan mittainen lapsia ajatellen. Lopuksi olisi ollut mahdollisuus kävellä itse ylös kaivoksesta rappuja pitkin entistä 250 metrin kiskorataa pitkin. Saimme kuulla, että ensi vuonna vierailijat pääsevät kaivosmuseoon autokyydin sijasta Koneen elämyshissillä ja kaivosmuseo tulee uudistumaan!

Tytyrin Kaivosmuseon Joulu on mahdollista päästä kokemaan vielä pe 16.12. klo 18, la 17.12. klo 10 ja su 18.12. klo 10. Liput ennakkoon NetTicket.fi (www) ja tuntia ennen esityksen alkua.

Tytyrin Kaivosmuseo (www)
Tytyrinkatu 2
08100 Lohja
puh. 044 369 1309

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tunnelmalliset Menneen Ajan Joulumarkkinat

Kaivoskierroksen jälkeen suuntasimme kulkumme kohti Lohjan keskustaa ja Pyhän Laurin kirkkoa, jonka ympäristössä joulumarkkinat järjestettiin. Autolla tuleville markkinavieraille oli järjestetty erilliset parkkipaikat kohtuullisen kävelymatkan päässä markkina-alueesta.

Olimme vierailleet Lohjan Joulumarkkinoilla kerran aiemminkin. Silloin satoi vettä, mutta muistot lämminhenkisestä tapahtumasta oli niin hyvät, että halusimme tulla uudelleen.

Helena Kontio oikealla, markkinavieraita palvelemassa Sofia Lintula. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Helena Kontio oikealla, markkinavieraita palvelemassa Sofia Lintula. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tapasimme Lohjan kirkkokentän infokojulla iloisen ja ystävällisen Helena Kontion Lohjan matkailusta. Helena kertoi markkinoiden olevan Lohjalla nyt 22. kertaa. Lohjan perinteiset markkinat ovat tosi suosittu tapahtuma ja myyjiäkin oli noin 200 läheltä ja kauempaa.

Markkinoilla näkyi todella paljon ihanaa ostettavaa. Myyjien kirjo oli valtava ja kaikkia niitä ihania pikkukojuja tarkastellessa olisi vierähtänyt useampi tunti. Ihastusta herättivät erityisesti huovutetut käsityötuotteet, joulukranssit ja havupukit – paljon sellaisia tuotteita, joihin en ollut törmännyt missään muualla.

Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Markkinavierailu oli miellyttävä kokemus. Lohjan Pyhän Laurin kirkon ympäristö huokui menneen ajan tunnelmaa ja kojut oli aseteltu laajalle alueelle siten, että kojurivistöjen välissä oli tilaa kulkea ja katsella.

Lohjan Joulumarkkinoista jäi päällimmäisenä mieleen myyjien iloisuus ja lämmin tunnelma. Irtosipa junioriltamme kovasti heilunut hammaskin Sörkän grillimakkaraa syödessä. Siinäpä muisteltavaa kerrakseen.

Lohjan lähellä Inkoossa sijaitsevan Mangs Gårdin Elina Kontilla (vas.) oli hymy herkässä. Myynnissä oli mm. tilan omaa glögiä, mehua ja hilloja. Pia ja poikansa Elis Torniainen (oik.) Maskusta olivat tulleet myymään itse kasvattamiaan valkosipuleita ja kotkalaisen Porkan Kalajalostamon tuotteita. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Matti Koski (vas.) esitteli meille käsityönä tehtyjä Kauhavan Puukkopajansa puukkoja. Porilaisen Marja Keitaanniemen Villa Saalixin (oik.) jouluisissa sisustustuotteissa riitti ihasteltavaa. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Lisätietoja joulunajan tapahtumista Lohjalla (www)

***
Lohjan joulutapahtumat on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi joulukuussa 2016 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo – Kuvat: Sari Särkijärvi

***
Jos haluat, että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurimmalla osalla kesän 2016 kampanja-asiakkaistamme oli vilkas ja hyvä kesä. Lue lisää




KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.