Kuukauden kohde: Kivapihan erilainen puutarhanäyttely valloitti Mäntsälässä

Julkaistu:

01.04.2016
| Kirjoittanut:

Kivapihan tehotiimi: Sampsa, Pekka, Virpi, Risto, Salla ja Tuula. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivapihan tehotiimi: Sampsa, Pekka, Virpi, Risto, Salla ja Tuula. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vierailimme maaliskuun loppupuolella nelostien varressa Mäntsälässä Uudellamaalla, jossa sijaitsee ainutlaatuinen ja ympäri vuoden avoinna oleva piha- ja puutarhamyymälä Kivapiha. Tapasimme ystävällisen yrittäjäpariskunnan Pekka ja Virpi Tantun, jotka ovat pyörittäneet myymälää ja ympäristönhoitopalveluja yhdessä vuodesta 2007.

Tapasimme myös vuonna 2011 remmiin astuneen Tuula Viinikaisen sekä muita Kivapihan iloisia työntekijöitä. Kivapihassa kaikki tekevät vähän kaikkea, mutta Tuulan erikoisalaa ovat talous ja tarjouslaskenta.

Tunnelma oli rento ja Tantuilla riitti monenmoisia juttuja huumorilla höystettynä. Kerran Pekka oli tullut reissulta kotiin ja huomannut myymälässä härskin tontun. Se sai siirtyä Pekan toimesta sivummalle. Kotvan kuluttua eräs asiakas tuli etsimään huumorilahjaa kaverilleen. Pian Pekka hoksasi, mikä voisi ratkaista lahjapulman. Takahuone kutsui ja tonttu lähti samantien matkaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vaikuttava valikoima

Pihalla olevat patsaat olivat vielä lumen peitossa, mutta sisätiloista löytyi todellinen pihanlaittajan paratiisi. Kivapihan suuressa näyttelyhallissa on esillä pihakiviä, patsaita, huvimajoja sekä suihkulähdenäyttely. Näyttelyhallin yhteydessä on kahvio ja pieni lahjatavaramyymälä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivapihalla riittää asiakkaita ympäri Suomen. Hiljattain asiakas tilasi graniittikarhun Lapin Karigasniemeltä asti. Valikoimassa on pihapatsaita Suomen lisäksi Virosta ja Puolasta. Virpi kertoo kotkapatsaiden olevan suosittuja, mutta meitä säväytti erityisesti hauskat ja värikkäät puutarhatontut.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivapihan pihapiiriin nousee kesän korvilla uusi 240 neliömetrin kesäkauppa, josta voi tulla ostamaan niin taimia, kesäkukkia kuin isoja amppeleita, ruukkuja ja pihakalusteitakin.

Kevään hittejä ovat patsaat, betonilaatat ja pihakivet, joista suosikkeja ovat muun muassa liuskekivet ja graniitti. Myös valokivet ovat kasvattaneet suosiotaan.


Kivapihalta löytyy hurmaavia patsaita pieneenkin pihaan. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Uniikki elämyskohde

Kivapiha on Virpin mukaan todellinen elämys lapsille patsaineen, valoineen ja veden äänineen. ”Suomessa ei ole toista samanlaista kohdetta”.

Lapsille on kesäisin pomppulinna ja patsaissa riittää kummasteltavaa niin sisällä kuin ulkonakin. Ne näyttävät erilaisilta pikkuväen silmin. Päivän kruunaa kahvion belgialaiset vohvelit, jotka myyvät kesällä kuin häkä.

Kivapihalla järjestetään aika ajoin kivoja koko perheen tapahtumia. Seuraava tapahtuma on Kivapihapäivä ja kirpputoritapahtuma 30.4. Kuva: Kivapiha

Kivapihalla järjestetään aika ajoin kivoja koko perheen tapahtumia. Seuraava tapahtuma on Kivapihapäivä ja kirpputoritapahtuma 30.4. Kuva: Kivapiha

Kivapihalle voi tulla katselemaan ja keräämään ideoita omaan pihaan ja puutarhaan vaikka koko päiväksi. Kivapihan ulkonäyttely on kesänähtävyys, johon yritys panostaa. Monet asiakkaat tuovat ulkopaikkakuntalaisia ystäviään vierailulle Kivapihaan.

Kuva: Kivapiha

Kuva: Kivapiha

Pihojen laittaminen kiinnostaa

Tantut ovat huomanneet, että ihmiset haluavat panostaa oman pihan laittamiseen aiempaa enemmän. Monissa julkisissakin piharakennus- ja suihkulähdekohteissa mukana ollut Pekka antaa mielellään käytännön vinkkejä asiakkailleen, samoin muut kivapihalaiset.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kysyimme heiltä, miten niin sanotun vesiaiheen rakentaminen omalle pihalle onnistuu. Yksi vaihtoehto on tehdä pieni vesiputous. Kaivetaan kuoppa, josta saadaan maa-aines putouksen huippua varten. Pohjalle laitetaan hiekkaa, suodatinkangas ja allasmuovi. Pumppu asennetaan alimmaiseen altaaseen.

Virpi muistuttaa, että yläaltaaksi sopii hyvin myös valmis muoviallas. Koko komeus naamioidaan mukulakivillä. Mallia voi ottaa Kivapihan näyttelystä.

Kuva: Kivapiha

Kuva: Kivapiha

Tässä vielä tärkeitä lisävinkkejä Kivapihan henkilökunnalta: pienissä piha-altaissa kumin voi korvata allasmuovilla, ihmisiä ei turvallisuussyistä samaan altaaseen pumpun kanssa, suodatin on tärkeä pumpun toiminnan kannalta.

Jo 500 eurolla saa kivan näköisen vesiaiheen omalla pihalle. Toki kustannus riippuu myös asennuskuluista. Kivapihassa on tarjolla myös muita kuin maahan asennettavia suihkulähteitä, jolloin asennustyötä on vähemmän.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mistä kaikki alkoi?

Imatralta kotoisin oleva Pekka kertoo olleensa yrittäjä koko ikänsä. ”Pikkupoikana piti saada rahaa limppariin”. Niinpä hän alkoi myydä niityltä poimimiaan kukkakimppuja 20 pennillä.

Vuodesta 1990 vuoteen 2010 Tanttu hoiti keskisuurta lähes 50 hengen kiinteistönhuoltoyritystä Helsingin ja pääkaupunkiseudun alueella. Viherrakentaminen aloitettiin Kivapihan toimesta v. 1998.

Pekalla ei tarinat lopu kesken. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pekalla ei tarinat lopu kesken. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ajatus nykyisestä Kivapihasta sai alkunsa 2005, kun Pekka kyllästyi jatkuvaan tarjouspyyntöjen kirjoitteluun sieltä, täältä ja tuolta. Niinpä hän päätti perustaa yrityksen, josta asiakas saa kaiken (tai ainakin melkein kaiken) saman katon alta.

Mäntsälän Linnalaan rakentui parin vuoden kuluessa isot sisänäyttelytilat, joiden avajaisia vietettiin huhtikuussa 2008. Ulkonäyttely on kehittynyt sen jälkeen jatkuvasti.

Vuodesta 2007 toiminnassa ollut Kivapihan myymälä (500-600 m2) ja ulkonäyttely työllistävät kesäisin noin 13-14 henkeä puutarhureista myyjiin ja ulkoaluehoitajiin. Yrityksen toimenkuvaan kuuluu myös ympäristönhoitotehtävät ja kiinteistöhuolto.

Tapahtumia

Kivapiha on tunnettu tapahtumistaan, joissa vierailee Virpin mukaan yleensä yli 1 000 ihmistä Mäntsälästä ja lähialueilta, parhaimmillaan jopa 2 500. Seuraava Kivapihapäivä ja kirpputoritapahtuma järjestetään lauantaina 30.4. Kuka tahansa voi tulla myymään kirpparitavaroita ilman pöytä- tai varausmaksuja.

Luvassa on muun muassa tuote-esittelyjä ja -asiantuntijoita, Mäntsälän VPK:n toimintanäytös, Tuusulanjärven tunarit eli ”pappatunturit”, lapsille kasvomaalausta, ilmapalloja, vohveleita ja pomppulinna.

Kivapiha on mukana myös Mäntsälän messuilla 2.-3.4.2016.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yhteystiedot

Kivapiha
Vuolteenmäentie 7
Mäntsälä
puh. 044 5205 999

Aukioloajat 1.4.2016 alkaen
Ma-pe 9-18 (1.5. alk. 9-19), la 9-14

Kivapihan kotisivut
Kivapiha Facebookissa
Kivapihan verkkokauppa

Kivapihan esittelyvideo

Kivapiha on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi huhtikuussa 2016 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

**
Jos haluat päästä Tähtikohteeksi ja teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi.
KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.