Kuukauden kohde: Joroisten helmi – Riikka-Piikka!

Julkaistu:

03.10.2016
| Kirjoittanut:

Päivitetty 2017

Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Kävimme tutustumassa syyskuun 2016 alussa Suomen ihanimmat pikkuputiikit 2015 –vertailussamme mukana olleeseen Riikka-Piikkaan.

Kysyimme nyt elokuussa 2017
Riikka-Piikan tuoreet kuulumiset. Putiikin valikoima uudistuu jatkuvasti ja Riikka-Piikan Neulekahvilan tiimillä on meneillään kiintoisia uusia projekteja. Tuoreimpia kuulumisia löydät erityisesti jutun loppupuolelta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

**
UUTTA MEDIASSAMME 2017!
Onko sinulla kiva syyskuva kivasta lomakohteesta Suomesssa? Kohteeksi käy yhtä lailla kaupunki, leikkipuisto, putiikki kuin luontokohde. Vinkkaa tai katso muiden suosikkikuvia tästä!
🙂
**

Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Riikka-Piikka on Joroisissa, Etelä-Savossa, Jari-Pekka -liikenneaseman yhteydessä sijaitseva pikkupuoti, josta löytyy tavaraa laadukkaista langoista ja käsityötarvikkeista leluihin ja lahjatavaroista kalakukkoihin. Valikoima on niin laaja, että putiikissa voi vierähtää helposti pidempikin tovi.

Kädentaitajien karkkikauppa

Katse ei voi välttyä putiikin takaosassa olevista lankahyllyistä, jotka notkuvat toinen toistaan ihanampia lankakeriä – ja mitkä värit! Niin monipuolista valikoimaa harvoin näkee. Vaikken itse harrasta aktiivisesti käsitöiden tekemistä, rupesin miettimään, mitä kaikkea kivaa sen ja sen värisestä langasta voisi itselle kutoa.

Samaan aikaan meidän kanssa Riikka-Piikassa vieraili neulomista harrastava Sirpa Varkaudesta. Hän oli ihastunut erityisesti lankojen ihanaan värimaailmaan.

Putiikissa meidät vastaanotti Riikka-Piikan valoisa yrittäjä Riikka Denby-Petterson, joka on pyörittänyt putiikkia toukokuusta 2012 lähtien.

Käsitöitä ei Riikkakaan alunperin harrastanut. Omien sanojensa mukaan puikot eivät pysyneet hänen käsissään juuri lainkaan kouluaikoina, vaikka äiti oli taitava käsitöiden tekijä. Sitten alkoi tapahtua. Isosisko oli todella taitava neulomaan ja niinpä Riikkakin päätti opetella ”itku silmässä” vajaa parikymppisenä – ja siihen koukkuun jäi.

Riikka pitelee käsissään laadukkaita käsin värjättyjä lankoja Varkaudesta. Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Riikka pitelee käsissään laadukkaita käsin värjättyjä lankoja Varkaudesta. Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Pitkän aikaa ulkomailla asunut, Joroisista kotoisin oleva, Riikka kertoi lähteneensä yrittäjäksi edesmenneen äitinsä houkuttelemana. ”Ajattelin ennen, että minähän en takaisin Suomeen muuta, enkä varsinkaan kotiseudulle”.

Riikka kertoi äitinsä varanneen liiketilan huoltoaseman yhteydestä ja ehdottaneen tälle yhteisen kaupan perustamista. Lopulta äiti sai Riikan ylipuhuttua.

Riikka on tehnyt monenmoista, mutta jo ulkomailla Englannissa ja Kreikassa asuessaan hän sai osan elannosta tilaustöitä, kuten villatakkeja, -sukkia ja kaulahuivisettejä tekemällä.

Riikka-Piikasta voi ostaa myös uniikkeja Anelmaiset-sukkia ja -säärystimiä. Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Riikka-Piikasta voi ostaa myös uniikkeja Anelmaiset-sukkia ja -säärystimiä. Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Lähti vähän lapasesta…

Riikka on yrityksensä toiminnassa mukana koko sydämellään ja se myös näkyy. Vierailumme aikanakin Riikka huomioi jokaisen asiakkaan ja kysyi, voisiko olla avuksi. Hän on ahkerasti mukana erilaisilla käsityömessuilla, myös viime kesänä järjestetyillä Lankafestareilla Jyväskylässä.

Yllytyshulluksi itseään kutsuva nainen on lähtenyt mukaan erilaisiin käsityötempauksiin. Ensin virkattiin ja neulottiin Joroisten ilmoitustaulu, sitten valmistui polkupyörä, penkki ja viimeisimpänä traktori.

Kekseliäiden neulegraffititempausten takana ovat Koukussa-virkkausryhmä sekä säännöllisesti Jari-Pekan kahvilassa kokoontuva Riikka-Piikan Neulekahvila, jonne ovat tervetulleita kaikki virkkaamisesta kiinnostuneet.

”Eri tempauksissa parasta on yhdessä tekemisen ilo, rajojen rikkominen ja se, ettei kukaan korjaa toista.”

Taitavia käsityöläisiä löytyy Joroisissa nuoremmistakin! Putiikin takaseinällä on Joroisten yhtenäiskoulun yläkouluikäisten oppilaiden tekemä hieno neule- ja virkkaustyö. Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Taitavia käsityöläisiä löytyy Joroisissa nuoremmistakin! Putiikin takaseinällä on Joroisten yhtenäiskoulun yläkouluikäisten oppilaiden tekemä hieno neule- ja virkkaustyö. Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Joroisten ilmoitustaulu on Riikka-Piikan Neulekahvilan ja polkupyörä Koukussa-virkkausryhmän tuotoksia.

”Sitten yhdistimme voimamme penkkiin ja traktoriin, jolloin meihin liittyi myös muita hurjapäitä Martoista klipsuttajiin. Ydinporukka on meidän kylältä, ja muitakin innokkaita on liittynyt läheltä ja kaukaa.”

Virkattu traktori on nähty niin Kymppiuutisten kevennyksessä kuin muissakin medioissa. Kaikki on esillä Riikka-Piikassa Joroisissa – ei Joroisilla, kuten Riikka korjaa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Seuraava projekti liittyy Multialla maaliskuussa järjestettäviin potkukelkkailun MM-kisoihin. Sama käsityöporukka on lupautunut tekemään neuloen ja virkaten kisa-asun, kypärän ja potkukelkan lajin moninkertaiselle maailmanmestarille Markku Leväselle. Ennen Multian kisoja Markku puolustaa mestaruuttaan Norjan alamäkipotkukelkkailun MM-kisoissa helmikuussa.

Joroisissa kannattaa poiketa jo pelkästään traktorin takia, on se vaan niin uskomaton aikaansaannos. ”Palkitsevinta on nähdä ihmisten reaktiot ja ihastelut. Jopa miehetkin haluavat tutkia ja koskettaa virkattua traktoria”. Mutta ennen kaikkea Joroisiin kannattaa tulla ihanan Riikka-Piikan putiikin takia.

Kekseliäät projektit ja ideat rikkovat samalla raja-aitoja ja ennakkoluuloja.

Yksi Riikka-Piikan Neulekahvilan Suomi 100 -projekteista: Katonrajan Kaunokainen. Kattokruunun on määrä valmistua lopullisesti 6.12.2017. ”Kattokruunusta piti tulla sellainen pieni pilpare, mutta se kasvoikin innon edetessä yli metriseksi kanttiinsa eli se ei enää mahdu edes henkilöautoon!” Kuva: Riikka-Piikan Neulekahvila

Mitä Riikka-Piikalle kuuluu nyt – syksyllä 2017?

Riikka kertoi vuoden 2017 menneen vauhdilla. Yrittäjyyteen ja liikkeen pyörittämiseen hän suhtautuu edelleen avoimin mielin ”päivä kerrallaan ja hatusta kiinni pitäen.”

Putiikin valikoima on täydentynyt uusilla lanka- ja sisustustuotteilla. ”Syksyn uutuuslangat, jotka saapuvat ryppäissä aina marraskuulle asti ovat ehdottomasti tsekkaamisen arvoisia.” Unohtamatta nostalgisia purkkeja ja julisteita. Uutuutena Riikka-Piikan valikoimaan on tulossa erilaisia huiveja ja muita herkkuja.

Onko Neulekahvilan tiimillä tiedossa uusia projekteja?

Neulekahvilan uutena projektina Riikka kertoo Suomi 100 -juhlavuoden Kartano-projektista, jonka tarkoituksena on kuvata Suomen itsenäisyyden alkutaivalta virkatun valokuvan keinoin ja näin tuoda ”Savon Pariisin” alueen historia konkreettisesti esille.

”Yritämme tehdä historiallisesti mahdollisimman tarkan ”kartanon” info-pisteeseemme. Värimaailma ja muotokieli on mahdollisimman lähellä alueemme oikeaa 1900-luvun alkupuolen muotokieltä.

Kaikkien virkattavien ja neulottavien huonekalujen rungot tehdään alusta loppuun asti itse. Myös kukkaruukut punaisine pelargonioineen on virkattu. Tavaroiden on kestettävä ihmisten koskettelu ja ihastelu, sekä oltava funktionaalisia info-tarkoitusta silmällä pitäen.”

Entäs ne potkukelkkailukisat, miten siellä sujui?

Multialla maaliskuussa 2017 järjestetyt potkukelkkailun MM-kisat sujuivat hyvin. Markku Levänen sijoittui Riikka-Piikan Neulekahvilan loihtimine vetimineen hienosti toiseksi, ja Neulekahvilan tiimikin pääsi hyvin lajin makuun.

”Me osallistuimme myös, mutta emme todellakaan voittaneet, mutta hauskaa oli senkin edestä!”

Riikka, Jarno ja "The penkki", yksi Riikka-Piikan Neulekahvilan ja Koukussa -virkkausryhmien aikaansaannoksista! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Riikka, Jarno ja ”The penkki”, yksi Riikka-Piikan Neulekahvilan ja Koukussa -virkkausryhmien aikaansaannoksista! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Riikan asenne, energisyys ja yrittäjähenkisyys on ihailtavaa. Innokkaalla yrittäjällä ja 3-lapsisen uusperheen äidillä, johon kuuluu myös lemmikkikissa Papu (Pablo) ja -koira Sauli (Charlie), ei ole tekemisen puutetta kotonakaan.

Vapaa-aikansa – silloin kun sitä on – Riikka kertoo viettävänsä moottoripyörän selässä puolisonsa Jarno Pettersonin kanssa. ”Jo pelkästään se, että lapset, eläimet ja kaupan saa muutamaksi päiväksi jonkun hoitoon, on jo suuri saavutus ja lomaa jo itsessään.”

Muutakin kuin lankakauppa

Vaikka Riikka-Piikassa on monipuolinen valikoima lankoja ja käsityötarvikkeita, putiikista saa paljon muutakin. Monipuolisesta valikoimasta löytyy mm. laadukkaat ja ympäristöystävälliset Method -kodin siivoustuotteet, joita ei ihan joka putiikista löydy.

Iloisen värisiä Method-tuotteita ja ”Monen Vuoden Rättejä”. Kuvat: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Lisäksi valikoimassa on pientuottajien lihatuotteita lampaan jauhelihasta kyljyksiin (Frugårdin kartano) ja paikallisten kädentaitajien tuotteita. Riikka sanoi haluavansa olla tarkoituksella vastarannan kiiski ja hankkivansa putiikkiin myös sellaista, mikä ei ole ”in” juuri sillä hetkellä.

Riikka-Piikka toimii myös Joroisten info-pisteenä ja lainaa pyöriä veloituksetta niille, jotka haluavat tutustua pikkukuntaan tarkemmin. Virkattua pyörää ei saa lainata!

Virkatussa pyörässä riitti ihmeteltävää. Taustalla virkattu ilmoitustaulu. Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Virkatussa pyörässä riitti ihmeteltävää. Taustalla virkattu ilmoitustaulu. Kuva: KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com

Kuten arvata saattaa, putiikista oli mahdotonta lähteä tyhjin käsin pois. Mukaamme tarttui (yllättäen) lankaa, josta 9-vuotias tyttäremme aikoi virkata huivin, pieni lelu juniorillemme, hääpäivälahja sekä paikalliset muikku- ja lanttukukot.

Riikka-Piikasta sanottua: ”Ihana runsaudensarvi: koruja, lankoja, sisustustavaraa, vaatteita, elintarvikkeita, kirjoja. Lisäksi liikettä emännöivä Riikka on sellainen säteilevä kirkasvalolamppu koko ihminen. Suosittelen lämpimästi erityisesti neulojille ja virkkaajille.” Lähde: Suomen ihanimmat pikkuputiikit (www)


Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Riikka-Piikka messuilla ja markkinoilla syksyllä 2017

Kädentaitomessut: Helsinki 23.-24.9., Oulu 14.-15.10., Tampere 16.-19.11.
Kuopion Suurmarkkinat 24.-26.11.

Yhteystiedot

Riikka-Piikka ky (www)
Jari-Pekka liikenneasema
Joroistentie 5, 79600 Joroinen
Puh. 0207 341100

Riikka-Piikka Facebookissa
Riikka-Piikka -verkkokauppa

Riikka-Piikan myymälä on avoinna ma-su klo 10-18.

**
Riikka-Piikka Joroisissa 5-tien varressa on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo
Kuvat: Sari Särkijärvi

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.