Kivaa Tekemistä tutustui uudistuneeseen Heurekaan

Julkaistu:

21.02.2017
| Kirjoittanut:

Heureka iltavalaistuksessa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Heureka iltavalaistuksessa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kävimme viikonloppuna tutustumassa Vantaan Tikkurilassa sijaitsevaan Tiedekeskus Heurekaan ja sen uudistuksiin.
Mukanamme Heurekaa kokemassa olivat meidän kahden aikuisen lisäksi 9-, 8- ja 5-vuotiaat Aada, Iina ja Eetu. Päätimme mennä Heurekaan heti aamusta, jotta meillä olisi kunnolla aikaa tutustua näyttelyihin.

Miten Heureka on uudistunut?

Tila vaikuttaa ensi näkemältä huomattavasti avarammalta. Eikä ihme, onhan tilaa saatu liki 2 000 neliötä lisää. Pienillä muutoksilla tiedekeskus on onnistunut luomaan perinteisenä luokkaretkikohteena tunnetusta Heurekasta varsin tyylikkään kokonaisuuden, jota kelpaa esitellä ulkomaisillekin vieraille. Ennen uudistusta jopa hieman nuhruiselta vaikuttanut Klassikot-näyttely tuntui myös kokeneen jonkin asteisen faceliftin samoin kuin päänäyttelyalueen ”Suolistossa suhisee”, ”Suojaan” ja ”Älykäs kaupunki”.

Päänäyttelyalue on se iso tila, jonka yläilmoissa on perinteinen nuoralla ajo polkupyörällä suojaverkon suojassa.

Lapsia kiinnosti heti uusi Ideaverstas-alue, jossa voi muun muassa rakentaa palikoista, pilleistä tai nikkaroida mäkiauton ja testata sitä radalla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lapsia kiinnosti heti uusi Ideaverstas-alue, jossa voi muun muassa rakentaa palikoista, pilleistä tai nikkaroida mäkiauton ja testata sitä radalla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uusi näyttelyalue on selkeästi erotettu omakseen kulkusuunnassa edessä ja oikealla. Tämä helpottaa kävijää hahmottamaan kokonaisuutta entistä paremmin. Näytöstyyppiset elämykset, tiedeteatteri ja rottakoripallo on nyt siirretty suljettujen ovien taa, kuten suuremman kokoluokan kohteissa konsanaan.

Näytöksille oli tarkat aloitusajat ja jos paikalle ei ehtinyt ajoissa, mukaan ei enää päässyt kesken esityksen. Sama pätee luonnollisesti myös planetaarioesityksiin sekä ”laboratorio-pajoihin”. Jos jokin on epäselvää, aina kannattaa kysyä infopisteeltä tai Heurekan innoittajilta, joita näyttelyalueella on sekä työntekijöinä että vapaaehtoisina.

Värivarjoteatteri. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Värivarjoteatteri. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eläinten Body Worlds

Uudistettu ja laajennettu tiedekeskus avattiin yleisölle 28.1.2017. Avajaisten myötä käynnistyi myös uusi Eläinten Body Worlds -näyttely. Näyttelyä kiertäessä oli mielenkiintoista tutkia eri eläinten nahan alle: luita, lihaksia, verisuonia ja kaikkea sitä, mitä pidämme sisällämme.

Vuohen rakenne on viritetty vuoristoon. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vuohen rakenne on viritetty vuoristoon. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Elämystä helpottivat lyhyet selkokieliset kuvaukset esimerkiksi siitä, miten vuohen etujalat ovat kiinnittyneet rintalastaan, miksi poron jalat ovat kevyet tai miksi kirahvi hengittää tiheästi. Vaikuttavimpia esillä olleita plastinoituja eläimiä olivat kirahvi, norsu, karhu, gorilla – ja ihminen.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ihmisen anatomiasta kiinnostunut Eetu katseli silmä tarkkana vitriinissä olevia aivoja kuin myös plastinoitua ihmiskehoa. Tytöt keskittyivät pääasiassa kuvaamaan eläimiä kännykkäkameroillaan.

Alle kouluikäisen lapsen kanssa näyttelyssä kulkeminen saattaa olla haastavaa, koska pienemmät lapset luonnollisesti haluavat koskettaa eläimiä ja kulkea omaa tahtiaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Heurekan innoittaja, fyysikko Marjaana Lindborg, kertoi meille, että Heureka on yhä enemmän kaikkien tiedekeskus. Uusi Eläinten Body Worlds kiinnostaa mm. nuoria aikuisia.

Lasten uusi suosikki on puolestaan ”vahingossa oppimisen” Ideaverstas-alue rakentelupisteineen, jossa tapasimme myös Tiedekeskuksen vapaaehtoiset, Satu Korhosen ja Irma Metsän. Aiemmin atk-alalla työskennellyt Irma kertoi työn olevan mielekäs tapa viettää eläkepäiviä. Irma luonnehti itseään ”matemaatikoksi”.

Biologian ja maantiedon opettajana Nurmijärvellä työuransa tehnyt helsinkiläinen Satu kertoi viihtyvänsä vapaa-ajallaan tieteen parissa. ”Tiedemaailma on minun maailmani.” Satu kertoi, että koululaiset ovat Heurekassa tosi innokkaita ja kyselevät aktiivisesesti.

Innoittaja Marjaana (kesk.) sekä vapaaehtoiset Satu (vas.) ja Irma. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Innoittaja Marjaana (kesk.) sekä vapaaehtoiset Satu (vas.) ja Irma. Kuva: KivaaTekemistä.fi

HEUREKAN UUDISTUKSET PÄHKINÄNKUORESSA

Uusi näyttely: Eläinten Body Worlds
Eläinten Body Worlds -näyttelyn tarkoituksena on tarjota ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua eläinten anatomiaan lähietäisyydeltä ja syventää kunnioitusta eläimiä kohtaan. Näyttely on toteutettu yhteistyössä useiden yliopistojen, eläintarhojen ja asiantuntijaryhmien kanssa. Eläimet on saatu näyttelyyn lahjoituksina eri yliopistojen eläinlääketieteellisten ohjelmien kautta sekä eläintarhoilta ja eläinjärjestöiltä. Yhtään eläintä ole vahingoitettu tai tapettu näyttelyä varten.

Uusi planetaarioelokuva: Pandat (n. 35 min)
The National Geographicin elokuvassa pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä jättiläispandojen elämään ja seuraamaan Kiinassa sijaitsevan Wolong Panda Centerin työskentelyä lajin säilyttämiseksi. Kysymys kuuluukin, miten ihmisiin tottuneet ja tarhoissa eläneet pandat saadaan selviytymään luonnossa omillaan? Ikäsuositus: 6+, kielletty alle 3-vuotiailta. Elokuva on puhuttu suomeksi, mutta sen voi kuunnella kuulokkeiden kautta ruotsin, englannin tai venäjän kielellä.

Uusi Ideaverstas
Ideaverstaan tarkoitus on saada vierailijat kokijoista tekijöiksi. Leijuta ja lennätä -kohteessa kehitellään pieniä ilma-aluksia, Varjoteatterissa luodaan tarinoita ja Tuhat ja yksi palikkaa kannustaa rakentamaan ihan mitä vain. Näiden lisäksi tarjolla on kolme kiinnostavaa haastetta: Rakenna pilleistä, Suunnittele mäkiauto ja Sähköinen ketjureaktio.

Mäkiautot rakennettu! :) Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mäkiautot rakennettu! 🙂 Kuva: KivaaTekemistä.fi

Rottalinna & Rottakoripallo (10 min)
Heurekan koripallorotat ovat muuttaneet uuteen kotiin. Rottalinnan uudella hienolla koripallostadionilla pelaavat rotat ovat mieleenpainuva ohjelmanumero. Samalla innoittaja kertoo rotista ja siitä, kuinka rottia koulutetaan.

Tiedeteatteri Aga: Iloa ilmasta (20 min)
Tiedeteatteri Agan tiedeshowt ovat hieno elämys kaiken ikäisille. Iloa ilmasta -show:ssa sukelletaan -196 asteen lämpötilaan ja päästään näkemään niin pilviä, ilmapalloja, saippuakuplia kuin köyhän miehen saksofonikin.

Rakenna pilleistä! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Rakenna pilleistä! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Selkeät suosikit

Heurekassa riittää niin paljon koettavaa, ettei kaikkea ehdi kokea yhdessä päivässä. Rakensimme päivän niin, että tutustuimme sekä uusiin että vanhoihin juttuihin lasten toiveita kuunnellen. Paljon koettavaa jäi seuraavaankin kertaan.

Aadan suosikiksi valikoitui Ideaverstas mäkiauton suunnitteluineen ja varjoteattereineen, koska askartelu ja käsillä tekeminen kuuluu muutenkin hänen suosikkipuuhiin. Eetun mielestä kivointa Heurekassa oli se, kun pääsi ajamaan autolla. Tämän lisäksi Eetu jonotti sinnikkäästi ”Suojaan”-näyttelyn vene-simulaattorin, joka tuntui olevan todella suosittu.

Sekä auto- että venesimulaattori ja monta muuta liikenteeseen liittyvää tehtävää löytyy päänäyttelyalueelta.

Pitkä jonotus palkittiin. Kyseessä venepaloon liittyvä pelastustehtävä avomerellä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pitkä jonotus palkittiin. Kyseessä venepaloon liittyvä pelastustehtävä avomerellä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Laboratorio oli erityisesti Iinan suosikki. Pääsimme innoittaja Ainon opastamanna tutkimaan kolmea ainetta. Kaksi niistä oli nestämäistä: CH3COOH ja punakaalimehu. Yksi oli jauhetta: NaHCO3.

Arvoitus ratkesi lopulta ja ilmapallo alkoi täyttyä. Aino kertoi myös, miten se liittyy leivontaan: jos soodaa ja piimää sekoittaa, vapautuu kuplivaa hiilidioksidia, joka kohottaa leivonnaista.

Heurekan uudet laboratioriot sijaitsevat Klassikot-näyttelyn päädyssä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Heurekan uudet laboratioriot sijaitsevat Klassikot-näyttelyn päädyssä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yksi ilahduttavimmista uutuuksista oli ideaverstaaseen kuuluva ”Tuhat ja yksi palikkaa”. Tapahtumarikkaan päivän päätteeksi palikkapiste lukuisine puupalikoineen ja pehmeine penkkeineen oli kuin piste iin päälle ennen kotiinlähtöä ja rauhoitti niin lapset kuin aikuisetkin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kävimme myös Heureka Shopissa, jonka myyjän ystävällisyys ilahdutti meitä kaikkia. Tuttavallisesti jutusteleva kokeneempi myyjä sai kiinnostavilla liskojutuillaan 5-vuotiaan Eetunkin puolelleen ja osallistumaan keskusteluun. 🙂

Summa summarum

Oli hienoa, että Heurekassa on vihdoin oivallettu laajemmin se, mistä lapset pitävät eniten – siitä, että on paikka, jossa saa tehdä ja rakentaa itse ilman aikatauluja. Ja myös se, että Heureka näyttäytyy tätä nykyä kaiken ikäisten tiedekeskuksena.

Toivon mukaan loistavan startin saaneet ja suurta suosiota saavuttaneet K-18 -tapahtumat, mm. Rakastumisen tiedettä ja Halloween Heurekassa, eivät ole jääneet unholaan, vaan saavat jatkoa tulevaisuudessakin.

Hmm.. minäkö yhtä painava kuin muurahaiskarhu? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hmm.. minäkö yhtä painava kuin muurahaiskarhu? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tiedekeskus Heureka (www)
Kuninkaalantie 7, Vantaa, Tikkurila
Pysäköinti: Kuninkaalantie 5

Asiakaspalvelu puh. 09 8579 288

Liput
Aikuiset (yli 16v.) 22 €
Lapset (6-15v.) 15 €
Opiskelija, eläkeläinen, varusmies, työtön 15 €

Hiihtolomaviikoilla 8 ja 9 Heurekassa on pidennetyt aukioloajat: ma-pe klo 10-19 ja la-su klo 10-18

Teksti ja kuvat: Sari Särkijärvi, Henri Elo

Klassikoihin ei kyllästy ikinä - kuvassa

Klassikoihin ei kyllästy ikinä – kuvassa ”salamageneraattori”. Kuva: KivaaTekemistä.fi

***
Tiedekeskus Heureka on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja yhteistyökumppani.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.