Kivaa Tekemistä tutustui: Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä Kurikassa!

Julkaistu:

09.06.2016
| Kirjoittanut:

Päivitetty 2017

Jokipiin Pellavan laadukkaita tuotteita kelpaa esitellä. Kuvassa Päivi Pikkutupa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jokipiin Pellavan laadukkaita tuotteita kelpaa esitellä. Kuvassa Päivi Pikkutupa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tutustuimme viime ja edelliskesänä Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälään paikan päällä Jokipiissä. Kysyimme nyt kesän 2017 alkajaisiksi tuoreet kuulumiset Jokipiistä.

Toimitusjohtaja Timo Laurila kertoo, että totta kai kotimaisuuteen panostava yritys satsaa vahvasti Suomi 100 -juhlavuoteen. Upeaan tehdasmiljööseen tuovat uutta ilmettä myös tapahtumat, kuten Sirkka Kosusen peikkonäyttely keskikesällä.

Uusia kuoseja Jokipiille ovat suunnitelleet tunnetut tekstiilitaiteilijat Raija Jokinen ja Paola Suhonen.

Jokisen käsialaa on uusi Sataraita-kuosi, joka on saatavilla erilaisissa saunatuotteissa, kuten pellavafroteisissa pyyhkeissä, sileissä rullapyyhkeissä, pikkupyyhkeissä, laudeliinoissa ja pefleteissä.

”Raidat heijastelevat suuria ja pieniä merkkihetkiämme, perinnettämme sekä nykyisiä digitaalisia rytmejämme.”

Sataraita - Raija Jokinen. Kuva: Jokipiin Pellava

Sataraita – Raija Jokinen. Kuva: Jokipiin Pellava

Paola Suhonen on suunnitellut puolestaan SuomenSydän-kuosin, jossa kantavana teemana on hyväsydämisyys ja kiltteys. Suhonen on valinnut printteihinsä metsän elämiä, koska ne ovat viattomia, hyväsydämisiä, vapaita ja selviävät luonnossa omillaan.

SuomenSydäntä on saatavilla kaitaliinoina ja keittiöpyyhkeinä.

SuomenSydän - Paola Suhonen. Kuva: Jokipiin Pellava

SuomenSydän – Paola Suhonen. Kuva: Jokipiin Pellava

Jokipiin Pellavan Tehtaanmyymälä on yksi Etelä-Pohjanmaan tehtaanmyymälöiden vetonauloista tekstiileistä kiinnostuneille. Myymälänhoitajana toimii Päivi Pikkutupa tiimeineen. Timo Laurila muistuttaa, että monia yrityksen kuoseja tehdään pelkästään tehtaanmyymälälle.

Perheyritys on Timon isoisän Asser Laurilan alun perin sahaksi vuonna 1920 perustama. Pellavaa ja villaa alettiin kehrätä 1930-luvulla ja ensimmäiset koneet kankaiden valmistukseen yritys hankki 1950-luvulla.

Paikkakuntana on nykyään Kurikka, mutta kylä on edelleen sama, Jokipii. Syy on tässä: Jalasjärvi yhdistyi Kurikkaan vuodenvaihteessa 2015-2016. Kurikasta tuli Pohjanmaan portti!

Timo esittelee Jokipiin Pellavan liikelahjavalikoimaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Timo esittelee Jokipiin Pellavan liikelahjavalikoimaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Miltä tuntuu olla kurikkalainen?

Päivi kertoi, että Kurikka on voimavara ja ihmiset ovat pääosin tyytyväisiä ja tottuneita jo kuntaliitokseen. Jokipii itse asiassa sijaitsee Jalasjärven ja Kurikan taajamien välissä kolmostien varrella. Pellavakutomon läheiseltä peltoaukealta näkyy Kurikan tuulivoimalat. Jalasjärven keskusta on Timon mukaan nyt kaupunginosa.

Entisenä jalasjärvisenä kaupunginosa-nimitys tuntuu hassulta. Kun tarkemmin ajattelee, uusi Kurikka on varsinainen tekstiilikaupunki – aivan kuten Lahden lähellä sijaitseva Orimattila, josta myös kirjoitimme viime vuonna ja kirjoitamme myös tänä kesänä.

Jokipiin Pellavan tehdasrakennusten takaa löytyy vanha riippusilta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jokipiin Pellavan tehdasrakennusten takaa löytyy vanha riippusilta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kurikasta löytyy niin Jokipiin Pellava, Lennol kuin Pohjanmaan Kaluste – kaikki tehtaanmyymälöineen. Jokipiin kylässä sijaitsee myös Jalaksen iso työ- ja turvajalkinetehdas. Jalas on nykyään osa ruotsalaista Ejendalsia.

Etelästä päin tullessa Kurikan ensimmäinen suosittu maamerkki on Juustoportti. Kun matkaa jatketaan, Jokipiin Pellava on kolmostien vasemmalla puolella muutama kilometri Jalasjärven taajaman ja Seinäjoen tien risteyksen jälkeen.

Jokipiin näkymiä Kauhajoentieltä nro 672 katsottuna. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jokipiin näkymiä Kauhajoentieltä nro 672 katsottuna. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mitä palakopalle kuuluu?

Törmäsimme suosittuun ”palakoppaan” Jokipiin tehtaanmyymälssä ensi kerran jo 2015. Juuri kun kysyin palakopan kuulumisia keväällä 2016, asiakkaat ”kantakurikkalaiset” Tiina Oravasaari ja Mirja Kuusisto vakuuttavat, että hyvää kuuluu. Päivin mukaan ihmiset saattavat ommella palakoppien hyvistä kangaspaloista esimerkiksi kasseja tai tyynyjä.

Palakopan sisältö kiinnosti Tiinaa ja Mirjaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Palakopan sisältö kiinnosti Tiinaa ja Mirjaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Palakopalle kuuluu nauravaisen Päivin mukaan ”erittäin hyvää”, mutta se pitäisi taas täyttää. Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä on kehittynyt 15 vuodessa lähettämön nurkassa sijainneesta poistopisteestä palvelevaksi ja värikkääksi käyntikohteeksi ja kahvilaksi tutuille ja tuntemattomille.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tehtaanmyymälässä on saatavilla yrityksen tekstiileistä myös sellaisia värejä, joita ei muuten löydy – unohtamatta ”Tämä puoli päin persettä” -laudeliinoja! Niitäkään ei kuulemma mene syystä tai toisesta jälleenmyyjille. Kun bussilastillinen nivalalaisia saapui yllättäen tehtaan pihaan, myymälään tuli lisää vilskettä, mutta Päiville tuli avuksi pari kollegaa ja jonoa ei päässyt juurikaan syntymään.

Timon mukaan nyt on suosittu aika, kun etupäässä naiset tekevät kevät- ja kesäretkiä. Myymälä sijaitsee tiilirakennuksessa, tehtaan vanhan puolen toisessa kerroksessa. Liikuntarajoitteiset pääsevät myymälään hissillä.

Tehdasmiljöön vanhaa puolta. Kuva: Jokipiin Pellava

Tehdasmiljöön vanhaa puolta. Kuva: Jokipiin Pellava

**
MAINOS
Tee lomastasi helpompi.
KivaaTekemistä.fi -palvelu uudistui kesällä 2016. Tuhansia Suomen parhaita kohteita ja satoja tasokkaita artikkeleja maksutta myös kännykässä.

KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohteet 2017 Pohjanmaalla Jokipiin Pellavan lisäksi:
Unelmaloma Kaskisten majakkasaarella Sälgrundissa (www), Pii Poo LEGO-erikoismyymälä Vaasassa (www) sekä nuorten suosima, vuonna 2016 avattu toimintaseikkailu Megazone Seinäjoella (www).

**

Paljon uusia tuotteita

Timo kertoi kesällä 2016 parikin tarinaa uusista tuotteista. Jokipiihin otti talven aikana yhteyttä japanilaisen tekstiilisuunnittelijan suomalainen yhdyshenkilö. Suunnittelija, herra nimeltään Toshiyuki Fukuda osoittautui todelliseksi Suomi-faniksi. Hän on ”illustraattori” eli kuvittaja ja tehnyt muun muassa kuvakirjoja.

Päivi esittelee Toshiyuki Fukudan Karhu-rullapyyhettä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Päivi esittelee Toshiyuki Fukudan Karhu-rullapyyhettä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Fukuda tuli tiimeineen tutustumaan Jokipiihin ja siitä sai alkunsa Karhu-niminen kuosi, joka kuvaa metsän eläimiä. Tarkkasilmäinen löytää kuosista niin Japanin kuin Suomen liput.

Turkulainen suunnittelija Tuula Wilén, joka on suunnitellut Jokipiille kuoseja jo viitisen vuotta, oli puolestaan ollut vapaaehtoistyössä Myanmarissa, entisessä Burmassa Kaukoidässä. Hän oli työskennellyt tekstiilitehtaassa suunnittelijana ja asunut talossa, jonka vastapäätä oli kapeita korkeita taloja, joiden valot syttyivät ja sammuivat.

Tuula Vilénin suunnittelema Seitsemäs kerros -kuosi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tuula Vilénin suunnittelema Seitsemäs kerros -kuosi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tämä oli seitsemännessä kerroksessa asuneelle Wilénille voimakas kokemus ja siitä syntyi Seitsemäs kerros -niminen kuosi. Sitä on saatavilla niin saunatyynyissä, laudeliinoissa, pefleteissä kuin pellavafrotee-pyyhkeissä.

Uudehkoja kuoseja ovat myös Fukudan Lintu ja Wilénin Loikka sekä Jokipiin omaa suunnittelua oleva Maininki, joka on enemmän liikelahjoihin. Jokipiin Pellava tekee liikelahjoja asiakkaille usein myös ilman tekstiä pelkällä kuviolla tai kuviologolla.

Loikka-kuosi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Loikka-kuosi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jokipiissä on mukava käydä ja sinne on mukava soitella. Maaseutu rauhoittaa. Palvelukulttuurista kertoo se, kun Päivi nauraa ja sanoo ”Niiren kans on niin mukavaa” tarkoittaen tietenkin myymälässä vierailevia ihmisiä.

Nyt keväällä 2017 Timo kertoi yrityksen itsensäkin lähestyvän iältään 100 vuoden rajapyykkiä. Veri velvoittaa. Oli hieno kuulla, että yrityksen liikelahja-asiakkaat arvostavat kotimaisuutta ja räätälöitävyyttä, ja yritys on pystynyt kasvamaan viime vuosina. Timon mukaan hyviä ompelijoita on vaikea saada, koska tekstiiliteollisuus on vähentynyt viime vuosikymmeninä Suomessa niin voimakkaasti.

Jokipiin Pellava työllistää 25 henkeä. Laurila muistuttaa, että itsenäistymisen ajassa oli jotakin erikoista, sillä Jalasjärveltäkin löytyy useita muitakin niihin aikoihin perustettuja yrityksiä, kuten kenkätehdäs Urho Viljanmaa (nyk. Jalas / Ejendals) sekä kauppaliike Saarnio (nyk. K-Rauta K-Maatalous Jalasjärvi).

Tulevia tapahtumia 2017

  • Poistopäivät ennen juhannusta 15.-17.6. Runsaasti 1-laatuisia tuotteita poistohinnoin! Poistopäivät huipentuvat lauantain Perhepäivään!
  • Pellavan ja Oma Sp:n Perhepäivä la 17.6.2017. Arvontaa, huikeita pellavaisia tarjouksia, talutusratsastusta, makkara- ja kahviratjoilu, MLL-lapsiparkki, mukavaa puhaa lapsille 4H-ohjaajien opastuksella, Nikko-autorata, pelimanni viihdyttää, myynnissä muurinpohjalettuja, metrilakua & jäätelöä, paikalla myös OmaSäästöpankin edustajat.
  • Sata Peikkolan vuotta – peikkonäyttely 6.-15.7. ”Käsintehdyt peikot asuvat näyttelyn ajan Jokipiin Pellavan pihametsän tuntumassa, vanhan sähkömuuntajan uumenissa, kivisen maakellarin kupeessa.” Pääjärjestäjä peikkotaiteilija Sirkka Kosunen. (www, FB)
  • Syys-lokakuun vaihteessa 29.9. järjestetään suosittu Pellavaa ja soppaa -päivä jo 13. kerran. ”Tarjoamme jälleen perinteistä savuporo-juustokeittoa, ryyditettynä hyvillä tarjouksilla ja arvonnoilla!”
  • Tehtaanmyymälässä vieraileville ryhmille Jokipiin Pellava tarjoaa tehdasvierailumahdollisuuden ennakkovarauksesta.
Kuva: Kivaatekemistä.fi

Kuva: Kivaatekemistä.fi

Yhteystiedot, tehtaanmyymälä

Pellavatehtaantie 35
61280 Jokipii, Jalasjärvi
(opastus 3-tieltä, Jalasjärveltä n. 7 km Kurikan suuntaan)
Puh. 010 839 4516

Jokipiin Pellavan kotisivut ja verkkokauppa: www
Lisätietoa Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälän aukioloajoista ja palveluista: www
Kesän 2015 artikkeliimme pääset tästä: www

Jokipiin Pellava on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.