Kivaa Tekemistä tutustui: Jännittävä lastenseikkailu Suomenlinnassa

Julkaistu:

20.06.2017
| Kirjoittanut:

Suomenlinnan suunnittelija, rakennuttaja ja komendantti Augustin Ehrensvärd on poissa tolaltaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomenlinnan suunnittelija, rakennuttaja ja komendantti Augustin Ehrensvärd on poissa tolaltaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Osallistuimme kesäkuun alkupuolella Helsingin edustalla Suomenlinnassa järjestettävälle lasten seikkailukierrokselle, jota järjestetään koko kesän ajan. Sää oli lämmin ja aurinkoinen – parempaa ei olisi voinut toivoa. Pääsimme Suomenlinnaan näppärästi Kauppatorilta HSL:n Suokki-lautalla, jonka hinta on aikuiselta 5 euroa ja 7-16-vuotiaalta 2,50 euroa, meno-paluu.

Kauppatorille pääsee kätevästä puolestaan julkisilla liikennevälineillä tai pysäköimällä oma auto esimerkiksi Pohjoisrannan maksullisille parkkipaikoille tai keskustan maanalaisiin parkkitaloihin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomenlinnaan saavuttuamme lähdimme suunnistamaan kohti seikkailukierroksen lähtöpaikkaa, Tykistölahden kioskia, joka sijaitsee heti Ison Mustasaaren ja Susisaaren välisen sillan jälkeen. Emme tienneet tarkasti, missä kioski sijaitsi, mutta löysimme sinne Suomenlinnan kartan avulla. Kartan nappasimme Suokin lautalta ja niitä on saatavilla myös Suomenlinnasta.

Jo kartasta huomaa, kuinka monipuolinen ja samalla historiallinen käyntikohde Suomenlinna. Suomenlinna on liitetty vuonna 1991 Unescon maailmanperintökohteeksi ja siellä vierailee vuosittain jopa noin miljoona matkailijaa!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomenlinan reissuun kannattaa varata hyvin aikaa, koska keskustassa voi olla ruuhkaista ja lauttaa voi joutua odottamaan tovin. Pääsimme kuitenkin vilkkaana aurinkoisena lentonäytöspäivänä ajoissa perille. Samoin 10 minuutin kävelymatka Suomenlinnan päälaiturilta Tykistölahden kioskille taittui muitta mutkitta – välillä maisemia ja rakennuksia ihastellen ja kuvaten.

JT-Linen vesibussilla (lähtö myös Kauppataroilta) pääsee suoraan lähtöpaikan vieressä sijaitsevalle Tykistölahden laiturille. Seikkailukierroksen lähtöpaikka on hyvä, koska kioskin vierestä löytyvät vessat. Siellä on näppärä piipahtaa lasten kanssa ennen kierroksen alkua, koska kiintoisa kierros kestää noin 1,5 tuntia.

Näkymä Tykistölahden sillalta Isoon Mustasaareen, oikella Suomenlinnakeskus ja taustalla keskellä Suomenlinnan kirkko. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Näkymä Tykistölahden sillalta Isoon Mustasaareen, oikella Suomenlinnakeskus ja taustalla keskellä Suomenlinnan kirkko. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kierrokselle lähtijöitä oli iloisesti ottamassa vastaan oppaanamme ollut näyttelijätär 1910-luvun henkeen. Hän opasti noin 20 hengen ryhmäämme koko kierroksen ajan. Kaikki osallistujat saivat ylleen siniset liinat olan ylle. Ja niin lähdimme matkaan!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kierroksen ensimmäinen pysähdyspaikka oli Linnanpihalla sijaitsevan Suomenlinnan suunnittelijan, rakennuttajan ja ensimmäisen komendantin Augustin Ehrensvärdin hautamuistomerkki. Ehrensvärd haudattiin Linnanpihalle vuonna 1783.

Pian linnanpihalla raikasi heleästi laulu oppaamme johdolla:

”Oi sä rakas Augustin Augustin Augustin, oi sä rakas Augustin Ehrensvärd…”

Mutta mitä ihmettä?

Linnanpihalle ilmestyi yhtäkkiä herrashenkilö, omien sanojensa mukaan itse Augustin Ehrensvärd! Hän kummasteli Linnanpihalle saapunutta väkijoukkoa, heidän kummallista vaatetustaan ja oppaamme omituisia puheita Suomenlinnasta.

Lähdimme Augustinin mukana selvittämään, mistä oli kyse. Seurasimme opastamme ja säntäilevää komendanttia ympäri Suomenlinnaa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lapset seurasivat arvoituksellista seikkailua silmä tarkkana. Oli mukavaa, kun kierros oli muutakin kuin näytelmä. Näyttelijöiden ja lasten välillä oli sujuvaa vuorovaikutusta.

Matkan varrelta tarttui mukaan erilaisia johtolankoja, välillä niitä etsittiin jännittävistä paikoista ja niiden alkuperää ja käyttötarkoitusta pohdiskeltiin yhdessä lasten kanssa. Kierros oli rakennettu taitavasti siten, että lasten kiinnostus säilyi alusta loppuun.

Saaristopuolustuksen kuivaharjoittelua. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Saaristopuolustuksen kuivaharjoittelua. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kierros on mainio tapa saada lapset oppimaan ja ennen kaikkea kiinnostumaan historiasta. Lapset saivat kuulla ja kokea, minkä vuoksi Suomenlinna on rakennettu ja miksi Suomella oli käytössään pieniä tykkisluuppi-laivoja saaristopuolustuksessa isojen purjelaivojen sijaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU UUDISTUI 2016. TALLENNA TAI KIINNITÄ ETUSIVUMME KÄNNYKKÄSI SUOSIKKEIHIN, NIIN LÖYDÄT TÄMÄN JA MUUT KOHTEET MYÖS KÄNNYKÄLLÄ REISSUN PÄÄLLÄ.
Olemme nykyään myös LikeFinland.com.

**

Löytyykö johtolanka linnoituksen kätköistä? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Löytyykö johtolanka linnoituksen kätköistä? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kierroksen jälkeen piipahdimme historiallisessa Kahvila Piperissa, joka on ollut toiminnassa jo vuodesta 1928. Hurmaavan keltaisen kahvilarakennuksen paikalla on ollut 1700-luvulla huvimaja ja 1800-luvun lopulla niin upseerien kesäasunto kuin roomalaiskatolinen kappelikin. Kukkulan päällä sijaitsevan kahvilan kallioterassilta on upeat näköalat Suomenlahdelle.

Kahvila Piper. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kahvila Piper. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kierros soveltuu hyvin kouluikäisille, mutta meidän tapauksessamme myös syksyllä eskarin aloittavalle ja historiasta kiinnostuneelle lapselle. Myös aikuiselle kierros tarjosi kiintoisaa koettavaa ja tietoa historiasta – erityisesti näyttelijöiden lauluosuudet olivat nautinnollisia!

Näyttelijöinä toimineet Freija Stenbäck, Catrine Krusberg ja Jussi Ziegler osasivat heittäytyä rooleihinsa. He toivovat kesän seikkailukierroksille paljon ihmisiä ja heidän mukaansa elämys sopii erityisen hyvin ala-asteikäisille. Jussi kertoo, että Suomenlinna on Suomen hienoimpia miljöitä ja seikkailukierros on suunniteltu niin, että siinä on kaikenikäisille jotakin.

Kesäinen ja aurinkoinen Suomenlinna näytti meille parhaimmat puolensa. Lauttaa odotellessa saimme myös samalla ihastella näyttävää Kaivopuiston lentonäytöstä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lasten seikkailukierrokset ovat osa Ehrensvärd-Seuran järjestämää toimintaa Suomenlinnassa. Seikkailukierrosten lisäksi seura järjestää opastettuja kierroksia, draamallisia purjehduksia Tykkisluuppi Dianalla ja ylläpitää Suomenlinnassa kahvilaa, kioskia ja museota.

Kesän 2017 seikkailukierrokset 9.6.- 5.8.

Suomenkieliset kierrokset: tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin kello 12 ja 15 sekä perjantaisin klo 12 ruotsiksi ja klo 15 suomeksi.

Huom! Juhannusviikolla to, pe, la 22.-24.6.2017 ei ole esityksiä.

Liput

Lapset (alle 16v.) 12 € / aikuiset 14 €

Liput ennakkoon ostettuna

Ticketmasterista puh. 0600 10 800 (1,98 €/min+pvm)
Hinnat toimituskuluineen alkaen: Lapset (alle 16v.) 14,50 € / aikuiset 16,50 €

Ehrensvärd-seuran lippukauppasta

Esityspäivän liput

Lapset (alle 16v.) 12 € / aikuiset 14 €
Lippuvaraukset: Suomenlinna, Ehrensvärd-seura, puh. 045 324 0010

Huom! Lapset voivat osallistua kierrokselle vain aikuisen seurassa.

Lauttamatkalla on kiintoisaa tarkastella Helsinkiä mereltä käsin. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lauttamatkalla on kiintoisaa tarkastella Helsinkiä mereltä käsin. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Huomioitavaa

Esityksessä kuljetaan linnoituksen maastossa. Kulku lastenrattailla voi olla joissakin kohdin haastavaa. Varustautuminen: oma taskulamppu ja hyvät jalkineet. Kierroksella ei ole säävarausta.

Kierroksen lähtöpaikka ja kesto

Kierros alkaa Suomenlinnan Tykistölahden kioskin edustalta. Suoraan lähtöpaikalle pääsee JT-Linen vesibussilla. Suomenlinnaan pääsee myös HSL:n lautalla päälaituriin, josta on n. 10 minuutin kävelymatka Tykistölahden kioskille. Venematka ei kuulu kierroksen lipun hintaan. Kierros kestää n. 1,5 tuntia ja alkaa täsmällisesti.

HSL-lautan aikataulut (www)
Vesibussien aikataulut (www)

Suomenlinnan kartta matkailijalle (pdf)
Suomenlinnan kartta lapsille (pdf)
Pyörätuolireitti kartalla (jpg)

Artikkelimme Tykkisluuppi Dianan purjehdukselta, kevät 2016 (www)

**
Suomenlinnan seikkailukierroksia lapsille järjestävä Ehrensvärd-seura on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.