Kivaa Tekemistä testasi: Tiedekeskus Heurekassa riittää kummasteltavaa

Julkaistu:

16.06.2016
| Kirjoittanut:

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vierailimme nyt toista kertaa tänä vuonna Heurekassa Vantaalla. Keväällä tutustuimme pääasiassa uusimpaan toiminnalliseen Suksi Heurekaan! -talviurheilunäyttelyyn. Tällä kertaa mukana testitiimissä olivat lapsista Aada, Aadan kaveri Tuuve ja Eetu sekä aikuisista Henri ja minä. Aloitimme kierroksen ulkonäyttelyistä, kesäkaudella avoinna olevasta Tiedepuisto Galileista, joka sisältyy pääsylipun hintaan. Se osoittautuikin yhdeksi lasten suosikeista.

Heurekaan oli mukava päästä uudelleen, koska paljon oli jäänyt edelliseltä kerralta kokematta ja näkemättä. Tosin pitihän ne kivoimmat jutut päästä kokemaan uudelleen.

Tiedekeskus Heureka. Edustalla Linnén istutusalue. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tiedekeskus Heureka. Edustalla Linnén istutusalue. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Galileissa voi kokeilla musiikin, matematiikan kuin fysiikan ilmiöihin perustuvia vempeleitä. Yksi suosituimmista – johon jouduimme jonottamaan – oli Vesiraketti, jossa muovipulloon pumpattiin vettä ja painetta. Sen jälkeen pullo päästettiin napista painaen rakettina ilmaan. Hauskoja olivat myös eri materiaalein valmistetut ksylofonia muistuttavat soittimet, vesivoimalaitos pienoiskoossa ja muut härvelit maalla ja vedessä.

Uutta ulkonäyttelyssä

Uusimpana tulokkaana ulkonäyttelypuistossa on Hyötykasvipolku, joka avattiin yleisölle ensimmäistä kertaa keväällä 2015. Polulla voi nähdä satakunta Suomessa kasvavaa luonnonvaraista ja hyödynnettävää kasvilajia. Puutarha on siinä mielessä erityinen, että sen maa-aines on pääosin kierrätettyä, mm. rakennustyömailta tuotua vanhaa maapohjaa.

Kesäkuun aikana ulkonäyttelyalueelle avataan Helppo liikkua? –pyörätuolirata, jossa kuka tahansa voi päästä kokeilemaan, millaista pyörätuolilla liikkuminen on. Rata on toteutettu yhteistyössä Suomen Invalidiliiton kanssa ja sen tarkoituksena on auttaa ymmärtämään esteettömyyden tärkeyttä ja liikuntarajoitteisten haasteita arjen ympyröissä.

Heurekan pääsisäänkäynnin edustalla on kaikille avoin Kivipuisto sekä Linnén istutusalue, jossa voi ihastella värikästä kukkaloistoa läpi kesän aina syksyyn saakka.

Suksi Heurekaan!

Uusi Suksi Heurekaan! -näyttel on kiva juuri toiminnallisuutensa vuoksi. Siellä on mahdollisuus kokeilla eri talviurheilulajeja ampumahiihdosta curlingiin ja taitoluistelun pirueteista jääkiekkolämäreihin. Pääseepä näyttelyssä testaamaan myös omia selostustaitojaan vaikkapa mäkihyppykisoja selostaen. Eetua kiinnosti niin keväällä kuin nytkin vauhdikas jääkelkkarata. Tytöt kävivät mm. testailemassa jäätanssipukuja.

Päänäyttelyn kohokohtia

Testasimme keväällä Heurekan lasten laboratoriota, jossa pääsimme täyttämään ilmapallon veden, etikan ja soodan muodostaman kemiallisen reaktion voimalla. Tällä kertaa koimme jotakin uutta.

Positiivinen yllätys oli Heurekan sylinterihallissa kiertelevä laboratoriokärry, jossa Heurekan innoittajiksi kutsutut työntekijät tekevät vapaaehtoisten avustuksella kemiallisia kokeita aivan näyttelyvieraiden keskellä. Pääsimme näkemään, kuinka kynttilä sammutetaan kaatamalla hiilidioksidia sen päälle.

Tapasimme Heurekassa innoittaja Emilian, joka vastaili mielellään kysymyksiimme. Emilia kertoi, että innoittajat tunnistaa työpuvusta ja heitä kannattaa tulla vetämään hihasta ja kysyä, jos jokin askarruttaa. Heurekan näyttelyissä järjestetään päivittäin ohjelmaa, joka ilmoitetaan infopisteen viereisellä infotaululla.

Näihin vaihteleviin ohjelmiin kuuluvat mm. edellä kuvattu kemiakärry sekä erilaiset temput ja demonstraatiot. Innoittajat ohjaavat päivittäin myös rottakoripallonäytöksiä sille varatussa tilassa infopisteen lähettyvillä.

**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU ON UUDISTUNUT KESÄKUUSSA 2016. TUHANSIA SUOMEN PARHAITA KOHTEITA MAKSUTTA MYÖS KÄNNYKÄSSÄ.
**

Otatko riskin?

Omasta mielestäni Heurekan kiinnostavin näyttely oli elämän riskejä käsittelevä näyttely, Otatko Riskin? Näyttely kiinnosti erityisesti monipuolisuutensa vuoksi.

Näyttelyssä lapset pääsivät kokeilemaan näkökykyä sumentavia laseja käyttäen, millaista on olla 1,5 promillen humalassa. Ja millaista on näppäillä ovikoodia tai väistellä esteitä siinä tilassa. Eetu tosin nosti laseja pois silmiltä nähdäkseen numerot paremmin. 😀

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tytöt kiinnostuivat tehtävästä, jossa vuorikiipeilijät tuli saada mahdollisimman turvallisesti vuoren laelle. Myös tehtävä, jossa tuli arvuutella, missä piilee suurin onnettomuuteen tai kuolemaan johtava riski, oli kiintoisa. Aiheuttaako hyttynen suuremman riskin kuin hai tai lentokone suuremman riskin kuin moottoripyörä?

Paljon kivaa tekemistä!

Yhtä ainoaa suosikkia on Heurekan laajasta tarjonnasta todella vaikea nimetä.

Kun kysyimme Aadan kaverilta Tuuvelta, hänen mielestään parasta Heureka-päivässä oli se, että sai viettää aikaa kaverin kanssa. Kaverin kanssa koetut kokemukset tuntuvat toden totta monin verroin rikkaammilta.

Löytyykö keltaisten hamahelmien joukosta yksi musta? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Löytyykö keltaisten hamahelmien joukosta yksi musta? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eetun suosikkeihin lukeutui Otatko riskin? -näyttelyn tehtävä, jossa piti asettaa autoon neljä eri ikäistä henkilöä parhaaksi katsomilleen paikoille pienin onnettomuusriski arvioiden. (Testituloksissa kävi ilmi, että mitä iäkkäämpi tai nuorempi kuljettaja oli, sitä suuremmaksi onnettomuusriski kasvoi.)

Eetu tykkäsi myös sylinterihallin Älykäs kaupunki –teemanäyttelyn autosimulaattorista. Se kuului myös Tuuven suosikkeihin. Aadan mielestä parasta antia oli Galilein ulkonäyttely ja minä taas innostuin tehtävästä, jossa tuli purkaa pommi määräajassa vihjeiden avulla.

Henriä kiinnosti Otatko riskin? -näyttelyn tarinavideo lontoolaisesta toimittajapariskunnasta, joka päätti ottaa riskin, myydä talon ja muuttaa Ranskaan puutarhaviljelijöiksi. He kertoivat, kuinka varasuunnitelmaa ei ollut ja oli pakko opetella uusi ammatti. Aiemmin puutarhakasvatus oli ollut vain harrastus.

Miten pommi puretaan? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Miten pommi puretaan? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Planetaarioon emme tällä kertaa ehtineet. Viime kerralla näkemämme Yöperhosten salattu maailma oli vaikuttava – epäilemättä kaikki muutkin elokuvat puolipallon muotoisen valkokankaan ansiosta. Planetaario saa katsojan tuntemaan olevansa mukana elokuvassa.

Planetaariossa esitetään neljää näytöstä, jotka liittyvät mm. maailmankaikkeuteen. Planetaarion esitykset kuuluvat lipun hintaan.

Meillä hurahti Heurekassa lounaineen nelisen tuntia. Tutkittavaa ja ihmeteltävää olisi riittänyt pidempäänkin. Heurekassa on kymmenittäin osallistavia aktiviteetteja. Emilia kertoikin, että Heurekassa on juuri tärkeää se, mitä lapsi tai aikuinen näkee ja havaitsee.

Metsänhaltian mökin rakennustalkoot. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Metsänhaltian mökin rakennustalkoot. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Heurekan näyttelyt:

Otatko riskin?

 • Esillä 11.9.2016 saakka

Suksi Heurekaan!

 • Esillä 15.1.2017 saakka

Heureka-klassikot

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Päänäyttely

 • Kolikon tie
 • Suolistossa suhisee
 • Älykäs kaupunki
 • Suojaan
 • Tiedettä pallolla

Ulkonäyttelyt kesällä

 • Tiedepuisto Galilei
 • Kivipuisto (maksuton)
 • Hyötykasvipolku
 • Linnén istutusalue (maksuton)

Tulossa! Dialogi ajassa – vanhenemisen taito, näyttely ihmisen ikääntymisestä

 • Esillä 1.10.2016 alkaen
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Planetaario

 • Puiden elämä
 • Pimeä maailmankaikkeus
 • Yöperhosten salattu maailma
 • Maasta maailmankaikkeuteen

Lisäksi Heurekassa

 • Café Einstein -lounaskahvila
 • HeurekaShop
HeurekaShop. Kuva: KivaaTekemistä.fi

HeurekaShop. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yhteystiedot

Tiedekeskus Heureka
Kuninkaalantie 7
01300 VANTAA

Heureka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien äärellä Vantaan Tikkurilassa. Paikoitusalue on pääradan itäpuolella, josta pääsee Heurekaan kevyen liikenteen alikulkutunnelin kautta.

Heurekan kotisivut
Heureka Facebookissa

Aukioloajat
Ma-ke, pe klo 10-17
To klo 10-20
La-su klo 10-18

Poikkeukset aukioloajoissa

Lippujen hinnat

Aikuisten (yli 15-vuotiaat) Heureka-lippu 22 €/päivä.
Lasten (6-15-vuotiaat) Heureka-lippu 15 €/päivä.
Alle 6-vuotias huoltajan kanssa maksutta.
Opiskelijoiden, työttömien, eläkeläisten ja varusmiesten Heureka-lippu 15 €/päivä.
Heureka-lippu oikeuttaa pääsyyn kaikkiin Heurekan näyttelyihin ja planetaario-elokuviin yhden päivän ajan.

Tiedekeskus Heureka on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja yhteistyökumppani. Voit tutustua laajempaan Vantaan artikkeliimme tästä.
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.