Kivaa Tekemistä testasi: Elämyksellinen purjehdus Suomenlinnan lähivesillä 1700-luvun tyyliin

Julkaistu:

28.06.2016
| Kirjoittanut:

Kivaa Tekemistä -tiimin Eetu, Aada ja Henri. Amiraali Chapman arvioi tilannetta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä -tiimin Eetu, Aada ja Henri. Amiraali Chapman arvioi tilannetta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Osallistuimme toukokuussa Suomenlinnan Ehrensvärd-seuran järjestämälle seikkailulliselle purjehdukselle Vallisaareen Tykkisluuppi Dianalla. Mukana purjehduksella olivat 1700-luvun historialliset hahmot: saaristolaivaston aluksia Viaporissa suunnitellut Amiraali, laivanrakentaja Chapman sekä Kapteeni Herra Arnkhil miehistöineen.

Sää ei ollut paras mahdollinen toukokuisena lauantaina, mutta tunnelma oli sitäkin parempi – paikoin jopa majesteettinen!

Herra Arnkhil mittasi mukana olleen Juha Alanteen soveltuvuutta miehistöön. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Herra Arnkhil mittasi mukana olleen Juha Alanteen soveltuvuutta miehistöön. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vallisaari on Suomenlinnan ja Santahaminan välissä oleva ja aiemmin puolustusvoimien käytössä ollut linnoitussaari, joka avattiin juuri toukokuussa yleisölle oltuaan aiemmin sotilaskäytössä.

Tykkisluuppi Diana

Vuonna 2014 valmistunut Diana on rakennettu perinteisin rakennusmateriaalein ja -menetelmin laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin laatimia piirustuksia sekä Ruotsin laivaston piirustuskonttorin vanhoja asiakirjoja käyttäen. Tykkisluuppi Diana on myös siinä mielessä erityinen, että se on Suomen ensimmäinen sähkökäyttöinen matkustajalaiva merialueella.

Rungoltaan 20 metriä pitkä ja 4,5 metriä leveä puinen Diana on rakennettu Suomenlinnassa laivanrakennusmestari Mikael Holmströmin johdolla vuosina 2010-2014. Lisää Dianasta www.

Tykkisluupit oli aikoinaan suunniteltu erityisesti merisodankäyntiin karikkoisille rannikkovesille. Matalakulkuisia, kahdella mastolla ja 15 airoparilla varustettuja sluuppeja voitiin myös soutaa.

Halkolaituri. Taustalla Katajanokka ja Uspenskin katedraali. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Halkolaituri. Taustalla Katajanokka ja Uspenskin katedraali. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Purjehdukselle lähdettiin Helsingin Kauppatorin lähistöltä, Kruunuhaassa sijaitsevalta Halkolaiturilta. Tunnelmat olivat jännittävät, koska emme olleet aikaisemmin olleet moisessa aluksessa. Jännitystä lisäsi entisestään viileä merisää, ukkosen uhka ja sade, joka onneksi hieman laantui satamasta lähdön jälkeen.

Laivan merenkulullinen kapteeni Teemu Tissari kertoi, että Tykkisluuppi-purjehduksia Dianalla järjestetään yleisölle nyt toista kesää. Toukokuun purjehdus oli tämän kauden ensimmäinen. Teemun apuna laivaa ohjasi ja siitä huolehti kansimies Lauri.

Osa matkasta Vallisaareen kuljettiin moottorilla, osa purjeilla – ja halukkaat pääsivät kokeilemaan myös soutamista! Miehistö jakoi osallistujille viileän sadesään vuoksi huopia ja sadeviittoja lämmikkeeksi ja istuinalustoiksi. Dianassa matkustajat ja miehistö ovat reissun ajan laivan avotilassa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Intoa riitti jo ennakkoon – Eetu 4v. oli mainostanut purjehdusta päiväkodissa useampaan otteeseen. Mukana purjehduksella oli niin lapsiperheitä kuin vanhoista purjelaivoista kiinnostuneita aikuisia tutkimassa alusta, yhteensä toistakymmentä osallistujaa. Juha Alanne oli tullut poikansa Tuuren kanssa mukaan seikkailuun. Heitä innostivat juuri toiminnallisuus, draama ja historia.

**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU ON UUDISTUNUT KESÄKUUSSA 2016. TUHANSIA SUOMEN PARHAITA KOHTEITA MAKSUTTA MYÖS KÄNNYKÄSSÄ.
**

Ja draamaa totta tosiaan oli. Amiraali Chapman ja kapteeni Arnkhil kiistelivät ja touhusivat milloin merkinantolippujen kanssa ja milloin valmistautuen 1700-luvun meritaisteluun. Samalla vartioitiin totta kai lähivesiä! Näyttelijät eläytyivät ja lapset seurasivat silmä tarkkana.

Onni (vas.) ja Tuure auttoivat Lauria (oik.) purjeen nostossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Onni (vas.) ja Tuure auttoivat kansimies Lauria (oik.) purjeen nostossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Purjehduksella halukkaat pääsivät tositoimiin: nostamaan ja laskemaan purjeita sekä soutamaan Dianaa kookkain 8,5 metrisin ja 20 kiloisin airoin. Soutaminen onnistui, kun kaksi ihmistä piteli yhtä airoa, joka ei saanut pudota mereen. Lopulta rantauduimme Vallisaaren rantaan laivan sähkömoottorin avulla hallitusti.

Purjehdus oli hieno ja erilainen seikkailukokemus. Kivointa oli se, kun sekä lapset että vanhemmat saivat osallistua Dianan miehistön puuhiin. Herrat Chapman ja Arnkhil eläytyivät hyvin rooleihinsa. Mukana oli reilu annos huumoria, eivätkä osallistujien kiperät kysymyksetkään saaneet heitä epävarmoiksi.

Lystiä ei ole pilattu ylikorkealla hinnalla. Vajaat kaksi tuntia kestäneessä purjehduksessa oli sopivasti palasteltuna draamaa, toimintaa ja Helsingin upeita merimaisemia 1700-luvun sotalaivan kannelta katsottuna.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lisätietoja kesän 2016 purjehduksista

Lasten meriseikkailu 2016
Torstaisin klo 12.30 (suomeksi) ja klo 15.30 (ruotsiksi)
30.6., 7.7., 14.7., 21.7., 28.7., 4.8.

Yleisöpurjehdus 2016
Keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 12.30 ja 15.30
29.6.-13.8. sekä 20.8. ja 27.8.

Sunnuntaisoutu Vallisaareen 2016
Sunnuntaisin klo 13
5.6., 3.7., 7.8.

Liput 2016
Aikuiset 25e, lapset 5-15v. 11 e
Purjehduksen kesto: 2h
Lähtöpaikka: Suomenlinnan Tykistölahden laituri. Suomenlinnaan pääsee vesibussilla Kauppatorilta.

Diana on avovene, joten purjehdukselle kannattaa pukeutua lämpimästi ja sateella vettä hylkivin varustein. Lapset voivat osallistua purjehdukselle vain aikuisen seurassa.

Tykkisluuppi Facebookissa
Tykkisluuppi Instagramissa

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomenlinnassa järjestetään lapsille myös historiallisia Kuningas ja kruunu -seikkailukierroksia. Kierroksella tutustutaan 1700-luvun elämään Suomenlinnassa johtolankoja seuraten, vihjeitä ratkoen sekä mielenkiintoisia henkilöitä kohdaten.

Kuningas ja kadonnut kruunu -kierrokset 2016
ti-to, la klo 12-15 (suomeksi), pe klo 12 (ruotsiksi)
11.6.-6.8. sekä 13.8., 20.8. ja 27.8. (kierroksia ei järjestetä juhannuksena 23.-25.6.)

Liput ennakkoon 13,50e/16,50e (Lippupalvelu)
Esityspäivän liput 11e/14e (Helsingin matkailuneuvonta/ Suomenlinna)

Lisätietoja

**
Tykkisluuppi Dianan purjehdukset on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.