Kivaa Tekemistä -kesätyöntekijä Reetan suosikkikohteet Suomessa

Julkaistu:

17.06.2016
| Kirjoittanut:

Kirjoittaja: Reetta-Liisa Reijonen

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hei, olen Reetta ja tänä kesänä sain mahdollisuuden työskennellä mielenkiintoisten tehtävien parissa täällä KivaaTekemistä.fi:ssä. Olen syksyllä lukion kolmannen luokan aloittava tyttö Tuusulasta.

Niin kuin arvata saattaa, olen kiinnostunut niin lukemisesta kuin kirjoittamisestakin, ja molempia onkin tullut harrastettua vuosien varrella enemmän tai vähemmän erilaisten asioiden tiimoilta. Vapaa-ajalla vietän aikaa kavereideni kanssa, ja pienempänä tyttönä reissasin ympäri Suomea innokkaiden vanhempieni kanssa, jotka ovat kotimaanmatkailun suurimpia faneja.

Haluaisinkin esitellä teille omia kesän suosikkikohteita vuosien varsilta, sekä tapahtumia, jotka haluaisin tulevana kesänä kokea.

Lapsuusmuistoja Itä-Suomesta

Meillä on suvun kesänviettopaikkoja niin Sulkavalla, Varkaudessa kuin Rautalammillakin, joten kesät Savossa ovat olleet vahvasti läsnä lapsuudessani. Nuo kesät säilyvätkin lämpiminä muistoina varmasti läpi elämäni. Monen tunnin automatkat jotka kuluivat pitkälti veljeni kanssa nahisteltaessa ja nukkuessa. Tasaisin väliajoin takapenkiltä kuului tuttu lausahdus: ”Näkyykö mummolan savupiippu jo?” Ensimmäisen kerran se esitettiin jo siinä vaiheessa, kun matkaa oli kulunut noin 10 minuuttia.

Yksi parhaista muistoistani Sulkavan mökiltä on kuuden kesän takainen. Oli todella kaunis päivä, lämpötila kohosi jo aamupäivästä lähes kolmeenkymmeneen asteeseen. Aurinko porotti kuumana pilvettömältä taivaalta, kun minä ja isäni lähdimme melomaan Oravareittiä pitkin Juvalta Sulkavalle. Vuokrasimme kanootin ja lähdimme matkaamaan kohti määränpäätä. Lämmin tuuli puhalsi virkistäen kasvojamme, ja minä uitin sormiani vedessä.

phoca_thumb_l_kuhakoski_6449
Kuva: Oravareitti.fi

Melominen oli hauskaa ja helppoa, ei ollenkaan raskasta niin kuin olin pelännyt. Kaikkialla oli sanoinkuvailemattoman kaunista, kuin sadusta. Kanoottimme lipui pitkin puroja ja jokia, alkukesän vehreyden ympäröimänä. Matkan varrella oli eväspaikka eräässä saaressa, jonne pysähdyimme syömään aamullla tehdyt eväät. Koko retki teki minuun suuren vaikutuksen ja se onkin painunut mieleeni hyvin elävästi.

Äitini kanssa meillä taas oli tapana käydä Sulkavalla Marimekon tehtaanmyymälässä. Siellä saattoi kulua tunti jos toinenkin. Mukavat myyjät muistivat meidät nopeasti – jo kuulumisten vaihtamiseen vierähti hyvä tovi. Jossain vaiheessa kuitenkin tuli harmillinen tieto, että Sulkavan tehtaanmyymälä ja tuotanto suljetaan. Myymälä onneksi siirtyi Juvan ABC:lle, ja nykyään aina Savoon ajettaessa pysähdymme Juvan kohdalla ostoksilla. Kahtena viime kesänä myös entisen Sulkavan Marimekon tiloissa on järjestetty Marimekon pop-up kesäkauppa, mikä on ollut mielestäni loistava idea!

800px-Marimekko_(8144088634)
Kuvan lähde: Wikimedia Commons

Kokemuksia festareilta ja Helsingin Mustasaaresta

Nyt, kun ikää on jo hieman enemmän, on perheen kanssa mökkeily vaihtunut niin kesätöihin kuin kavereiden kanssa ajanviettoonkin. Nuorilla kesän kohokohta on usein festivaalit tai konsertit. Enkä ihmettele yhtään miksi. Ensimmäiset festarikokemukseni on Tampereella järjestetyiltä Blockfesteiltä. Sen jälkeen olen ollut Helsingissä supersuosituilla Weekend festivaaleilla, ja tänä kesänä haaveissa on heinäkuun puolessa välissä järjestettävä Turun Ruisrock!

Jokaisilta festareilta on käteen jäänyt unohtumattomia muistoja, uusia ystäviä, kokemuksia ja koko kesän levein hymy! Sekä tietenkin myös väsyneet jalat, likaiset ja rikkinäiset kengät ja tuulen tuivertama tukka kuuluvat asiaan. Festareilla ehdottomasti parasta on se tunnelma. Tärkeää on myös lähteä avoimella mielellä, täynnä intoa ja energiaa, sillä joskus sattuu ja tapahtuu.

Ruisrock_2008 Kuvan lähde: Wikimedia Commons

Kesä – paistoi aurinko tai ei – on parhainta aikaa tehdä, kokea ja nähdä. Päiväreissu Mustasaareen, kirpputorikierros naapurikaupungeissa ja jäätelön syöminen huonoon oloon asti ovat vain murto-osa kaikesta, mitä kesään kuuluu.

Helsingissä sijatsevassa Mustasaaressa olemme käyneet isoveljeni ja isäni kanssa kerran kesässä niin kauan kuin jaksan muistaa. Vaikka me lapset olemme jo teknisesti ottaen aikuisia, kuuluu tämä reissu edelleen pakollisiin kesäsuunnitelmiin. Mustasaari on todella viihtyisä pieni saari, josta löytyy uutta nähtävää ja koeattavaa vielä vuosienkin päästä. Pääsaarella on mm. kaneja, ja siltaa pitkin pääsee viereiselle saarelle, jossa laiduntaa lampaita! Saarelta löytyy myös uimaranta ja kahvila, missä voi nauttia jättimäisen korvapuustin tai vaikka lounasta isomman nälän yllättäessä. Tärkeä osa päivää on myös lauttamatka saareen ja takaisin – pienestä pitäen se on ollut mielestäni yksi reissun kohokohtia.

**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU ON UUDISTUNUT KESÄKUUSSA 2016. TUHANSIA SUOMEN PARHAITA KOHTEITA MAKSUTTA MYÖS KÄNNYKÄSSÄ.
**

Tänä kesänä, ehkä samalla reisulla Mustasaaren kanssa, haluaisin käydä myös museossa. En tosin missä tahansa museossa, vaan Helsingin kaupunginmuseossa, ja erityisesti siellä järjestettävässä Museum of Broken Relationships -näyttelyssä. Se on kansainvälinen näyttely, jonne anonyymit lahjoittajat ovat tuoneet muistoja särkyneistä suhteistaan. Esineiden yhteydessä kerrotaan myös niiden tarina. Kun luin näyttelystä ensimmäisen kerran yli puoli vuotta sitten, tiesin, että sinne on päästävä. Se on ollut kansainvälisesti hyvin suosittu, ja olen kuullut todella paljon hyvää myös Suomen näyttelystä.

Museum of Broken Relationships 3
Kuva: Maija Astikainen/ Museum of Broken Relationships

Toinen asia mitä aion tänä kesänä ehdottomasti tehdä museokäynnin lisäksi on väriestejuoksuun osallistuminen. Color Obstacle Rush järjestää taas väriestejuoksutapahtumia ympäri Suomea. Viiden kilometrin mittaisen radan takia ei tarvitse ottaa paineita ja stressiä siitä, monentenako saapuu maaliin. Matkan varrella on 15 estettä, kuten liukumäkiä ja tasapainopuomeja. Musiikki soi läpi koko reitin, ja iloiset kanssajuoksivat piristävät tunnelmaa. Olemme jo monta vuotta erään ystäväni kanssa puhuneet tapahtumaan osallistumisesta, mutta aina se on vain jäänyt. Ei onneksi tänä vuonna, sillä Turku täältä tullaan!

Lue Kivaa Tekemistä -artikkeli Helsingin Color Obstacle Rushista tältä keväältä.

Ihana kotikunta Tuusula

Aina ei kuitenkaan tarvitse eikä edes jaksa lähteä merta edemmäs kalaan. Luultavasti sinunkin kotikunnastasi löytyy monia kivoja paikkoja joissa vierailla! Voit syöttää haluamasi kunnan nimen meidän hakupalveluumme, ja saatat löytää aivan uusia nähtävyyksiä. Tuusulassa suosikkejani kesäisin ovat kaunis Sarvikallio ja uimaranta Häklin monttu.

Sarvikallioille on mukava mennä kavereiden kanssa viettämään iltaa ja ihastelemaan upeaa näköalaa – innoittihan se aikanaan maamme suuria taiteilijoitakin. Häklille taas suunnataan heti aamupäivästä, jos vain Suomen yllätyksiä täynnä oleva sää sen sallii. Mukana on yleensä musiikkia ja hyvää seuraa, sekä hieman jätskirahaa. Loppukesästä saattaa laukkuun eksyä muutama koulukirjakin, etenkin nyt syksyn ylioppilaskirjoitusten lähetyessä.

Sarvikallio, Tuusula. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sarvikallio, Tuusula. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Niin kuin jo aikaisemmin mainitsinkin, yksi parhaista asioista kesäisin on kavereiden kanssa ajan viettäminen. Kivaa tekemistä löytyy lähes loputtomiin – vain mielikuvitus on rajana. Ruoan laittaminen yhdessä on meidän suosikkipuuhaamme. Rentoa ja hauskaa tekemistä, joka ei vaadi sen suurempia ponnistuksia tai suunnitelmia: yksi tuo herkut, toinen kasvikset ja kolmas lihat. Meille on tärkeää suosia Suomalaista ruokaa ja tukea paikallisia yrittäjiä, siksi raaka-aineet usein tulevatkin suoraan tiloilta.

**
MAINOS: TUUSULAN GOLFKENTÄN JA HOTELLI KRAPIN YHTEYTEEN AVATTIIN KESÄLLÄ 2015 UUSI 12-REIKÄINEN MINIGOLFRATA – MUKAVA AJANVIETE YSTÄVILLE, PERHEILLE JA TYÖPORUKOILLE. LUE ARTIKKELIMME.
**

Tuusulasta löytyy muun muassa Lassilan tila, josta saa ostettua kananmunia ja erilaisia viljoja. Siellä voi käydä myös tutustumassa eläimiin, kuten kanoihin.

Lassilan tila, Tuusula. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lassilan tila, Tuusula. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Myös Kaukon tilalla Tuusulan Rusutjärvellä myydään esimerkiksi luomumansikkaa, perunaa ja valkosipulia. Kerran viikossa järjestettävä REKO-lähiruokarengas tuo lähiseudun parhaat palat yhteen.

Jos taas ei huvittaisi yhtään leipoa itse, mutta jotain hyvää tekee silti mieli, voin suositella lämpimästä Tuusulan Rantatiellä sijaitsevan Lottamuseon kanttiinia! Upeassa miljöössä Tuusulanjärven äärellä toimivasta kahvilasta löytyy suussa sulavia herkkuja. Tämä on ollut koko perheemme lempikahvila jo vuosia, eikä suotta. Kahvila sijaitsee museon yhteydessä, joka myös on vierailemisen arvoinen.

Oikein aurinkoista ja rentouttavaa kesää kaikille!
Reetta

KivaaTekemistä.fi -palvelu työllistää kesällä 2016 kaksi nuorta osana Keski-Uudenmaan Osuuspankin ja Opteamin nuorten kesätyökampanjaa.
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.