KivaaTekemistä -matkaopas: Aikuisten Jyväskylä

Julkaistu:

24.03.2014
| Kirjoittanut:

Julkaisua päivitetty 2023

Jyväskylän seudun matkaopas aikuisille (Lasten Jyväskylä 17.3.)

Tähän blogiartikkeliin on kerätty vinkkejä mukavista vierailukohteista Jyväskylässä ja sen lähiseudulla. Tärppeihin on koottu parhaat palat luonnossa viihtyvälle, huvituksia kaipaavalle, shoppailua rakastavalle ja kulttuuria janoavalle ystäväporukalle. Jyväskylässä voi tehdä vaikka mitä ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin tekemistä.

Luonto ja eläimet

Jyväskylän seudulla on hyvät puitteet luontoretkeilyyn. Retkellä voi suunnata tutustumaan läheiseen Leivonmäen kansallispuistoon tai johonkin Jyväskylän seudun lukuisista luontopoluista ja lintutorneista. Yksi mielenkiintoinen retkikohde on Halsvuori, jonka seinämästä löytyy pieni kalliomaalaus.

Leivonmäen kansallispuisto
Luontopolut ja lintutornit
Halsvuoren kalliomaalaus

Metsässä samoamisen lisäksi luonnon helmaan pääsee myös osallistumalla sisävesiristeilylle. Kesäaikaan risteilyjä järjestää Päijänneristeilyt Hilden ja Rhea Ship lines Oy.

Päijänneristeilyt Hilden
Rhea Ship lines Oy

Jyväskylä Karting Center
Jyväskylä Karting Center

Huvitus

Bensaa suonissaan syntyneet voivat huvitella Jyväskylä Karting Centerissä. Rauhallisempaa huvitusta kaipaavillle sopii rentoutuminen uimisen merkeissä Laajavuoren tai Peurungan kylpylöissä, vesiliikuntakeskus Aaltoalvarissa tai Vaajakosken uimahallissa.

Jyväskylä Karting Center
Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori
Kylpylähotelli ja kuntoutus Peurunka
Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
Vaajakosken uimahalli Wellamo

Elokuvien seurassa viihtyvät voivat suunnata Kampuskinoon. Siellä koko katsomo on anniskelualuetta ja baaritiskiltä saa palvelua koko elokuvan ajan. Stand up -huumoria tarjoileva Seisomapaikkaklubi on ykkösvalinta kaikille huvitusta kaipaaville.

Kampuskino
Seisomapaikkaklubi

Suomen toinen arvoitusseikkailukohde Prison Island avattiin Jyväskylään syksyllä 2015. Prisonin yhteydessä sijaitsee myös laserseikkailupeli Megazone. (lisätty 2016)

Megazone Jyväskylä & Prison Island Jyväskylä.

Shoppailu

Jyväskylässä on puolustusvoimien käytöstä poistettua tavaraa myyvä SA-kauppa. Sieltä löytyy muun muassa vaatteita ja työkaluja. Tehtaanmyymälöitä ja käsityökauppoja löytyy moneen eri makuun ja tarpeeseen. Suosittuja ovat Iittala Outlet Viherlandiassa, Puttipajan ja Saunasydämen tehtaanmyymälät sekä Käsityöpaja Kivitasku. Käsityöputiikkeja ja -pajoja löytyy Toivolan Vanhasta Pihasta, jossa järjestetään säännöllisesti myös tapahtumia.

SA-kauppa
Iittala Outlet
Puttipajan tehtaanmyymälä / Wanha Paja
Saunansydän tehtaanmyymälä
Käsityöpaja Kivitasku
Toivolan Vanha Piha

— MAINOS —

KOKO PERHEEN HIIHTOKESKUS RIIHIVUORI JYVÄSKYLÄN SEUDULLA MUURAMESSA ON UUDISTUNUT JA LAAJENTUNUT 2022-2024.

Riihivuori kohoaa ympäristöään ylemmäksi ja näkyy kauas. Korkeuseroa juurelta huipulle on 120 m. Kuvan pohjoisrinteet avattiin uudelleen kaudelle 2022-2023. Kuva: KivaaTekemista.fi

Lue juttumme 3/2023

Tapahtumat

Taivaalliset tyttäret. Huoneteatteri.
Taivaalliset tyttäret. Huoneteatteri.

Jyväskylän tapahtumatarjonta on monipuolista ja moniin tapahtumiin kannattaa tulla kauempaakin. Vuosittain järjestetään muun muassa Arktisen upeeta -elokuvafestivaali, monitaiteinen Yläkaupungin yö -ilmaistapahtuma, Sataman yö -musiikkifestivaali, Tanssin aika -tanssifestivaali ja Jyväskylän kesä -kaupunkifestivaali. Erityisesti toukokuussa järjestettävä Yläkaupungin yö tunnetaan lämminhenkisyydestään ja kyvystään herättää koko yläkaupunki eloon.

Jos kaipaat illan ohjelmaan komediaa, draamaa tai tragediaa, lähde katsomaan näytelmää. Teatterielämyksiä tarjoavat Jyväskylän kaupunginteatteri, Jyväskylän työväenteatteri, Teatteri Eurooppa Neljä, Huoneteateri ja Jyväskylän ylioppilasteatteri.

Jyväskylän Kaupunginteatteri
Jyväskylän Työväenteatteri
Teatteri Eurooppa Neljä
Huoneteatteri
Jyväskylän Ylioppilasteatteri

Jyväskylän Sinfonia
Jyväskylän Sinfonia

Musiikillisia elämyksiä saa Jyväskylän Sinfonian konserteista. Vaihtoehtoisesti voit hakeutua Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman opiskelijoiden konsertteihin. Rankemman musiikin ystävät suuntaavat livekeikalle Lutakkoon. Kukkamekon helmat saa pyörimään lavatansseissa Savion lavalla, jonne on lauantaisin ilmainen bussikuljetus Jyväskylästä.

Jyväskylän sinfonia
Jamkin konsertit
Lutakko
Savion lava

Muut kohteet

Rakennustaiteesta ja muotoilusta kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua Jyväskylässä arkkitehti ja muotoilija Alvar Aallon nimikkomuseoon. Käsityöharrastajat voivat hakea inspiraatiota omiin projekteihinsa Suomen käsityömuseosta, jossa voi tutustua käsitöiden historiaan ja nykypäivään. Samalla voi tutustua myös Kansallispukukeskuksen näyttelyyn. Kesällä Jyväskylän seudulla matkaavan Elvis-fanin kannattaa poiketa Vaajakoskella Elvis-tuvalla ihastelemassa yksityistä keräilyesineistä koostettua Elvis-näyttelyä.

Alvar Aalto -museo
Suomen käsityömuseo
Elvis-tupa ”Pikku Graceland”

Liikunnan ja palloilun mahdollisuuksia löytyy Jyväskylästä laidasta laitaan. Monen eri lajin harrastusmahdollisuudet saman katon alta löytyy Palloilukeskus Hutungista ja Peurungan kylpylästä. Muut pelipaikat on nimetty selkeästi lajin mukaan: Jyväskylän keilahallissa keilataan, Jyväs-snookerissa pääsee pelaamaan snookeria ja biljardia ja Lilliputti-minigolfradalla pelataan minigolffia. Liitokiekkoiluharrastajat löytävät frisbeegolfradan Laajavuorelta, Laukaan Peurungasta sekä Muuramen Riihivuoresta.

Lilliputti-minigolf
Lilliputti-minigolf

Palloilukeskus Hutunki
Kylpylä ja kuntoutus Peurunka
Jyväskylän keilahalli
Jyväs-snooker
Lilliputti-minigolf
Laajavuoren frisbeegolfrata

Jos olet jo aikaisemmin harrastanut tankotanssia, voit suunnata Ready Set Pole -tankotanssistudion Vapaa treeni -tunnille, jossa harjoitellaan itsenäisesti ilman opastusta. Jos taas olet kiinnostunut kokeilemaan joogaa, ota suunnaksi Villi Elo. Voit osallistua ryhmiin kertamaksulla tai tilata yksityistunnin omalle kaveriporukallesi.

Lähialueiden hiihtokeskuksia ovat mm. Jyväskylän Laajavuori, Muuramen Riihivuori ja Hankasalmen Häkärinteet. Hankasalmella sijaitsee myös monipuolinen Lomakeskus Revontuli. (lisännyt KivaaTekemistä.fi 2016)

Lue myös KivaaTekemistä -matkaopas: Lasten Jyväskylä

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa, niin saat nopeasti tiedon uusista kiinnostavista artikkeleista (sis. kohdearvioita, -vertailuja ja menovinkkejä).

3 thoughts on “KivaaTekemistä -matkaopas: Aikuisten Jyväskylä

  1. Tuuli Salmi

    Laukaan Tupaswillan keskiaikamarkkinat kesäkuussa kannattaa myös muistaa! 🙂

  2. Sari

    Kiitos kommentista Tuuli.

    Blogissa on kommenttisuodatin englanninkielisten roskapostien vuoksi, joten siksi kommentin päivittyminen sivulle voi kestää.

    Laukaan sivuilla ei vielä kerrottu tapahtuman ajankohtaa 2014, joten emme päivittäneet sitä vielä hakupalveluumme. Kohteita voi lisätä myös itse palvelun ylävalikossa ”Ilmoita kohde”, pääsivulla http://www.KivaaTekemista.fi

Kommentointi on suljettu.