Käsivarsi lumosi Anskun ja Marjon: Kilpisjärven uusi retkivinkkisivusto!

Julkaistu:

11.02.2016
| Kirjoittanut:

Saanatunturi Salmivaaralta päin katsottuna. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Saanatunturi Salmivaaralta päin katsottuna. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Oletko joskus haaveillut valloittavasi Käsivarren Lapin ihan siellä Norjan rajan tuntumassa – ja vähän ylikin?

Kuten elokuussa kerroimme, Enontekiöllä Suomineidon Käsivarressa maisemat poikkeavat selvästi muuhun Lappiin verrattuna. Enontekiön kunnan pohjoisin kolkka on Kilpisjärvi, joka kuuluu jo Skandien vuoristoon. Siellä sijaitsevat kaikki Suomen yli tuhanteen metriin merenpinnasta kohoavat tunturit.

Näkymiä Saanan päältä. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Näkymiä Saanan päältä. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Vuosi sitten helmikuussa Marjo Lundell ja Anja-Maija ”Ansku” Ritola päättivät tarttua härkää sarvista. He olivat asuneet Kilpisjärvellä jo pidempään, Ansku ympärivuotisesti helmikuusta 2004 ja Marjo pysyvästi vuodesta 2013.

Molemmat olivat pidempään käyneet Norjan puolella töissä huolintahommissa, kuten he itse sanovat. Talvella oli raskasta kulkea, koska kelit olivat usein huonot ja tien kunnossapito heikkoa.

”Onko tässä mitään järkeä?”

Limingasta kotoisina oleva Ansku oli kulkenut Norjassa töissä kuusi vuotta ja helsinkiläistaustainen Marjo kaksi. Lopulta he kysyivät, onko tässä mitään järkeä.

Ei ollut järkeä ei. Yrittäjyys oli heidän mielestään vaihtoehto – ja hyvä sellainen. Siitä se ajatus lähti.

Ansku ja Marjo ovat olleet monitoimiyrittäjiä nyt vuoden päivät. Marjo kertoo, kuinka huolinta ja kotisivujen teko ovat tärkein työ, mutta rakkaan harrastuksen retkeilyn ympärille naiset ovat rakentaneet Playa del Kilpis Tours -nettisivuston kuvineen ja kymmenine päiväretkivaihtoehtoineen – unohtamatta pipojen virkkaamista ja lumikenkävuokrausta.

Kilpisjärvi ja sen mahtava Saana. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Kilpisjärvi ja sen mahtava Saana. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Upea PDKT-sivusto avautui 8.7.2015 neljän kuukauden suunnittelun jälkeen. Sivustoa on kehitetty senkin jälkeen. Ulkopuoliselle sivusto on mukavan helppokäyttöinen esimerkiksi tabletilla kotisohvalla Lapin reissua suunnitellessa. 🙂

Avarista, upeista luontokuvista ja retkivinkeistä tulee hyvälle tuulelle, Lapin kielellä ”kiirille”, vaikka reissua ei olisi lähimainkaan tiedossa. Selkeys, käytettävyys, hyvät kuvat ja erityisesti karttakuvat reiteistä olivat mieleeni, kun tutustuin ”Lapin Playaan”.

Reitti Kolmen valtakunnan rajapyykille. Kuva: Playa del Kilpis Tours/ OpenStreetMaps

Reitti Kolmen valtakunnan rajapyykille. Kuva: Playa del Kilpis Tours/ OpenStreetMaps

Kilpisjärven päiväretkivinkit yhdessä paikassa

Idea Playa del Kilpis Tours -sivustoon lähti siitä, kun Ansku ja Marjo halusivat koota yhteen paikkaan päiväretkivinkkejä omatoimiretkeilijöille. Netistä löytyy tietoa Saanasta, Kolmen valtakunnan rajapyykistä ja Haltista sekä pitemmistä vaelluksista, mutta ei päiväretkivinkkejä Suomen suurtunturialueelta juurikaan.

Marjon ja Anskun rennosti kirjoitetut, upeasti kuvitetut vinkit jakautuvat kolmeen osioon: Kilpisjärvi kesä, Kilpisjärvi talvi ja Norja. Norja tarkoittaa tässä Storfjordin kunnan aluetta Kilpisjärven ja turkoosin Jäämeren välissä.

Naiset harrastavat itse tällä hetkellä nimenomaan päiväretkeilyä ja yhden yön reissuja viikonloppuisin ja ekstrapyhäpäivinä, kun yrittäjän töiltään ehtivät.

Ansku ja Marjo suosittelevat:

 • Kilpisjärvi kesä: Saana on perusvarma ja suosittu, Kolmen valtakunnan rajapyykki Malla tunturien kautta.
 • Kolmen valtakunnan rajapyykki. Kuva: Playa del Kilpis Tours

  Kolmen valtakunnan rajapyykki. Kuva: Playa del Kilpis Tours

 • Kilpisjärvi talvi: Temppelikuru, Saana ja Pikku-Malla.
 • Saanalle johtavat portaat. Kuva: Playa del Kilpis Tours

  Saanalle johtavat portaat. Kuva: Playa del Kilpis Tours

 • Norja: Adjekk, Steindalsbreen ja Russeveien.
Russeveien, Norja. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Russeveien, Norja. Kuva: Playa del Kilpis Tours

***
MAINOS:
Kun matkustat Länsi-Lappiin, viihtyisä taukopaikka Pörröporo Pellossa tarjoaa päivittäin maukkaan poro-/lohikeiton ja uunituoreet rieskaleivät, sekä runsaan ja kattavan poronlihavalikoiman ympäri vuoden.
Tutustu myös Muoniossa sijaitsevan Lomamaja Pekosen artikkeliimme. Lomamaja Pekonen valittiin KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi helmikuussa 2016.

***

”Silloin kun täällä on huono keli, niin silloin täällä todella on huono keli.”

Anskun ja Marjon sivustolta löytyy myös hyödyllisiä linkkejä ja yleistietoa retkeilyyn. Kilpisjärven alue ei ole retkeilijälle mikään läpihuutojuttu ja keliolosuhteet pitää ottaa huomioon eritoten talvella. Tästä on nähty uutisissa esimerkkejä, kun vaeltajia on eksynyt huonossa kelissä.

”Sää voi muuttua hyvin nopeasti ja näkyvyys voi olla nolla”, Marjo muistuttaa. Kova tuuli, pöllyävä lumi ja lumisade ovat vaativia jo yksistään, saati yhdessä. Silloin ei kannata lähteä liikenteeseen.

Pikku-Malla. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Pikku-Malla. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Retkivinkeissään naiset tuovat esiin myös lumivyöryvaaran: ”Pikku-Mallan päälle kannattaa ehdottomasti talvisaikaan mennä sen sivulta/takakautta, jolloin lumivyöryjen mahdollisuus on hyvin pieni.” www

Kilpisjärven tuntureilla pipoille ja hanskoille voi olla käyttöä kesälläkin, kun keskilämpötila heinäkuussa on vain +11,2 astetta. Matkapuhelinverkossa voi olla vaelluksella katvealueita, kuten meillä Hetta-Pallaksella kesällä.

Mallan luonnonpuisto. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Mallan luonnonpuisto. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Miten Anskulla ja Marjolla menee yrittäjinä?

”Hommat ovat lähteneet käyntiin odotuksia paremmin”, he tuumaavat.

Norjasta tarttui molemmille mukaan kielitaito ja siitä on ollut paljon hyötyä huolintahommissa, kun he auttavat suomalaisia asiakkaitaan esimerkiksi tulliselvityksissä. Marjo on työskennellyt aiemmin kymmenen vuotta Nokialla Oulussa ja it-vastaavana Norjassa, joten tietokoneiden kanssa ei mene sormi suuhun.

Anskulla ja Marjolla on kotitoimisto, joten työpäivän välilläkin voi käydä lumikenkäilemässä tai kävelemässä tunturissa.

Salmivaaran maisemia. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Salmivaaran maisemia. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Pipoja ja lumikenkäilyä

Kun syksyllä oli pimeää, naiset innostuivat virkkaamaan pipoja ensin omaan käyttöön, kunnes ihmiset alkoivat kyselemään niitä. Siitä sai alkunsa verkkokauppa, Pipo-Putiikki! Käsin virkattuja pipoja on myyty Kilpisjärven tapahtumissa ja uusia malleja kehitetään koko ajan.

”Meijän mielestä Kilpisjärvi on ehdottomasti lumikenkäilijän paratiisi ja haluttiin hankkia lumikenkiä vuokralle, jotta mahdollisimman moni pääsisi täällä lumikenkäilystä nauttimaan.”

Kilpisjärvellä on vahvat perinteet hiihtämisessä ja moottorikelkkailussa. Naiset haluavat tuoda esille, että heidän nurkillaan on mahtava harrastaa myös lumikenkäilyä ja läskipyöräilyä eli leveärenkaisilla maastopyörillä ajoa.

PDKT:n sivuilla olevat talviretkikohteet ovat nimenomaan lumikengillä saavutettavia, osa hiihtäenkin. Latutilanne: www

Saanajärvelle johtava latu. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Saanajärvelle johtava latu. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Mikä on paras vuodenaika?

”Eipä täällä varmaan viihtyis kauhean hyvin jos talvesta ei tykkäis, talvi on täällä kuitenkin pitkä.” Monitoimiyrittäjien harrastuksiin kuuluu lumikenkäilyn lisäksi kelkkailua, pilkkimistä, välillä lumilautailuakin sekä hiihtoretkiä.

Marjo ja Ansku vuokraavat lumikenkiä sekä tarjoavat opaspalveluja tilauksesta, esimerkkinä revontultenbongausretki lumikengillä Salmivaaran päälle tai Tsahkaljärvelle. www

Tsahkalputous, Kilpisjärvi. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Tsahkalputous, Kilpisjärvi. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Yleistä Kilpisjärvestä

 • Sesonkeja ovat kevättalvi ja kesä juhannuksesta eteenpäin aina syksyn ruska-aikaan asti.
 • Kesällä aurinko ei laske, joten ei tarvitse miettiä, milloin tulee pimeä. Retkeily on miellyttävää, kun ei ole kovia helteitä. Norjan puolella on yleensä lämpimämpää sekä kesällä että talvella.
 • Kilpisjärvellä on yksi kauppa, lääkekaappi Kilpisjärven Nesteellä, ravintoloita sekä monenlaista ja -tasoista majoitusta. Sesongin ulkopuolella palveluita on tarjolla vähemmän. Kesäisin kannattaa huomioida, että illalla voi olla kaikki majoituspaikat jo varattu.
 • Telttailu on mahdollista Kilpisjärven retkeilykeskuksen leirintäalueella tai luonnon helmassa. Kesäisin puroista saa raikasta vettä juotavaksi, talvisin vettä saa lumesta sulattamalla.

Lähde: Ansku ja Marjo

Kilpisjärvi by night. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Kilpisjärvi by night. Kuva: Playa del Kilpis Tours

Playa del Kilpis Tours –kotisivut
Playa del Kilpis Tours -Facebook-sivut

Yhteystiedot

Playa del Kilpis Tours
Harjuntie 79, 99490 Kilpisjärvi
Puh. 040 6701 701
info(a)playadelkilpis.com

Teksti: Henri Elo, kuvat koonnut PDKT:n kuvista: Sari Särkijärvi

Retkivinkkejä Kilpisjärvellä – Playa del Kilpis Tours on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja yhteistyökumppani. Tähtikohde-sivulta pääset myös muihin Enontekiö-aiheisiin artikkeleihimme.

**
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi.
KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.