Jättimäinen norsukokoelma Willa Fantti & Kaivolan perinnetila – Kivaa Tekemistä tutustui

Julkaistu:

22.07.2018
| Kirjoittanut:

Jos liikut Lahden lähistöllä, älä missaa tätä eksoottista kohdetta vauvasta vaariin! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä vietti aurinkoisen sunnuntain Lahden Nastolassa Villähteen kylässä kesäkuussa 2018.

Reissu oli mainio siksikin, että vierailupäivänämme 17.6.2018 KivaaTekemistä.fi -sivuston avaamisesta tuli kuluneeksi tasan viisi vuotta. Samalla vierailukohteemme on pitkäaikaisin yhtäjaksoisin Tähtikohde-asiakkaamme kesästä 2014 lähtien!

Kohde todella on erikoinen ja erityinen, vierailuin arvoinen.

Uudet muraalit ihastuttavat, toteuttajana nuorten toimintaryhmä Inspis Lahti ry. Muraaleja esittelevät Jarmo Mäkinen ja Auli Jyllinvuori-Mäkinen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Samalla kun tilan emäntä Auli Jyllinvuori-Mäkinen kerää kaikenlaisia norsuhahmoja ja esittelee niitä yläpihan rakennuksissa vierailijoille, isäntä Jarmo Mäkinen esittelee puolestaan alapihalla autenttisena säilynyttä päijäthämäläistä perinnetilaa.

Kävijä tuntee tulevansa kohteeseen, jossa hänelle esitellään kohdetta mieluusti.

Jos fanttihimo tai -kiintiö ei täyty täällä, niin ei missään muuallakaan tällä pallolla! 🙂 Kuva: KivaaTekemistä.fi

Olimme vierailleet kohteessa aiemminkin, edellisen kerran viime kesänä. Norsukokoelma oli nyt kasvanut jo lähes 18 000:een. Auli on järjestänyt norsuja vielä aiempaankin selkeämmin eri rakennuksiin. Norsuja kaikissa muodoissaan, vaan ei eläviä, on ensin Puufantti-rakennuksessa. Puufantista löytyy puisia norsuja mm. Chilestä, Intiasta ja Venäjältä.

Norsuja virtaa Aulille niin lahjoituksina, kauppatavarana kuin hän itse Jarmon kanssa kiertää huutokauppoja ja kuolinpesiä.

Toisessa fanttirakennuksessa oli elintarveikkeisiin liittyviä, muistoja esiintuovia fantteja, kolmannessa puolestaan norsuja posliinista, lasista, kivestä ja keramiikasta.

Kierros ei lopu, vaan jatkuu sujuvasti eteenpäin! Niin Willa Fantin kuin Kaivolan perinnetilan rakennukset ovat katettuja, joten sadekaan ei haittaisi.

Willa Fantissa riittää myös lapsille katsottavaa ja tekemistä, pomppulinnasta lähtien! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Auli kertoo, että nautinnollisinta on se, kun ihmisiltä loksahtaa suu auki. Hänestä myös itsestään on kiva, kun törmää uusiin norsuihin.

”Ai niitä on tämmöisiäkin!”

Neljäs tila on Lady-Fantti. Viidennessä on sekalaisia fantteja ja ne ovat nyt muuttaneet ensimmäisestä rakennuksesta tähän.

Kuudes rakennus on ihastuttava Fanttikoti! Auli kertoo: ”Ne asustelee täällä, nukkuu, syö ja käyvät potalla.”

Fantit voivat tuoda mieleen muistoja tai haaveita. Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti 1-2 kertaa kuukaudessa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä

**

Kaunista! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tytön suosikki oli juuri Fanttikoti, pojan puolestaan Puufantti. Molemmat lapset ihailivat myös lasisia fanttiesineitä ja jaksoivat tutustua koululaisina kohteeseen keskittyneesti, osaksi omaan tahtiinsa.

Entä mikä on seitsemäs kohde?

Auli huudahtaa: ”Tältä näyttää, kun lähtee kokonaan lapasesta!”

Fanttirakennukset jatkuvat ainakin numeroon kymmeneen saakka: Pehmofantti, Metallifantti, Astiafantti… Kuulimme vierailumme jälkeen, että norsurakennusten määrä on nyt kesällä 2018 noussut jo 13:een! 🙂

Sitten ihastelemme pihapiiriä ja uusia muraaleja rakennusten seinissä. Vierailimme kioski-myymälässä ja nautimme kahvit ja mehut.

Jarmo esittelee vieraille aittoja, jonka hirret on tuotu Orrilanmäeltä Kaivolaan isojaossa 1904. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jos tulet Lahden Nastolan Villähteen kylään kauempaa, saimme Aulilta ja Jarmolta myös vinkkejä muista kiintoisista lähikohteista, joissa voit ihastella maisemia, kahvitella lisää tai vaikka lounastaa! Näitä ovat mm. Pajulahden urheiluopisto, Immilän mylly ja myllykahvila sekä Kievari Virta.

Lopuksi suuntaamme alapihalle Kaivolan perinnetilan seestyneeseen tunnelmaan ja ajassa ainakin sata vuotta taaksepäin. Tila on säilynyt autenttisena, koska suku ei ollut aikanaan jatkunut. Jarmo lunasti tilan isänsä iäkkäiltä serkuilta 1990-luvulla.

Historiasta itsekin kiinnostunut Jarmo, joka on tehnyt päivätyönsä maanviljelijänä, esittelee perinnetilaa tutulleen, joka oli tuonut sukulaisensa tutustumaan erikoiseen, näkemisen arvoiseen kohteeseen. Aittojen edustalla on ihka oikea morsiusreki!

YHTEYSTIEDOT

Kaivolan Perinnetila & Willa Fantti (www)
Pitkätie 195
15560 Nastola, Lahti

Auli Jyllinvuori-Mäkinen, puh. 050 525 1411
Jarmo Mäkinen, puh. 0400 710 121

Willa Fantti Facebookissa

AUKIOLOAJAT

Kaivolan Perinnetila, Willa Fantti ja Kesäkahvila ovat avoinna 1.5.-30.9. tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 12-18, muina aikoina sopimuksen mukaan.
Kioski on maatilan sivuelinkeino ja maksuvälineenä käy käteinen (kesällä 2019 myös pankkikortti).
Perinnetilan vanhaa päärakennusta vuokrataan myös kokous- ja juhlakäyttöön.

Kaivolan Perinnetila & Willa Fantti on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.