Jännitystä ja historiaa Suomenlinnassa – Lasten seikkailukierros vie 1700-luvulle

Julkaistu:

27.06.2018
| Kirjoittanut:

KivaaTekemistä-tiimi matkalla kohti Suomenlinnaa HSL:n lautalla. Kuva: Johanna Hurtig/KivaaTekemistä.fi

KivaaTekemistä osallistui lasten Viapori ja salaisuuksien avain -seikkailukierrokselle Suomenlinnan maisemissa Helsingissä! Seikkailukierros järjestetään tiistaista lauantaihin 4.8.2018 saakka (ei juhannuksena).

Lähdimme kohti Suomenlinnaa HSL:n noin 20 minuutin välein kulkevalla lautalla Kauppatorilta. Matka oli melko nopea ja pian jo näkyikin Suomenlinnan kirkon torni, joka toimii myös majakkana. Oli täydellisen aurinkoinen kesäpäivä, mutta olimme kuitenkin pukeutuneet lämpimästi. Merituuli saaressa voi olla kesälläkin kylmä puhumattakaan lautalla!

Suomenlinnakeskus. Kuva: Johanna Hurtig/KivaaTekemistä.fi

Kuva: Johanna Hurtig/KivaaTekemistä.fi

Saavuimme pienen 10 minuutin kävelymatkan jälkeen Suomenlinnakeskukselle, josta voi ostaa helposti lippuja opastetuille kierroksille, ottaa mukaansa karttoja, käydä kahvilla, ostaa matkamuistoja ja vierailla Suomenlinna-museossa.

Tänä kesänä lasten seikkailukierros on erilainen kuin aiempina vuosina. Viapori ja salaisuuksien avain -seikkailukierros yhdistää edellisten kesien tapaan Suomenlinnan historiaa ja seikkailua, mutta tänä kesänä seikkaillaan itse Kuningas Kustaa III:n apulaisina linnoituksen avainta etsimässä. Suomenlinnan seikkailukierroksia on järjestetty jo 20 vuotta!

Kuva: Johanna Hurtig/KivaaTekemistä.fi

Otimme Suomenlinnakeskukselta mukaamme Suomenlinnan historiasta ja lasten seikkailukierroksesta kertovan Viapori ja salaisuuksien avain -esitteen. Seikkailukierros lähti liikkeelle Tykistölahden kioskilta aivan Suomenlinnakeskuksen ja Suomenlinnan muurien läheltä. Saimme Kuningas Kustaa III:tta näyttelevältä Tomi Korhoselta yllemme siniset liinat, jotka osoittivat, että kuuluimme seikkailijoihin. 🙂

Kuva: Johanna Hurtig/KivaaTekemistä.fi

Pian kuuluikin jo Kuningas Kustaa III:n reipas huuto: ”Seuratkaa minua!”

Meitä oli seikkailemassa noin 15 hengen ryhmä, johon kuului lasten lisäksi aikuisia. Lapset voivatkin osallistua seikkailukierrokselle ainoastaan aikuisen seurassa. Aikuisen näkökulmasta kierroksen seuraaminen oli myös mielenkiintoista ja viihdyttävää!

– Tervetuloa Viaporiin! Kuningas Kustaa III aloitti ja alkoi kehumaan Suomenlinna-linnoituksensa mahtavuutta.

Yhtäkkiä paikalle tuli hovineito Sofia, jota näytteli Catrine Krusberg. Kuningas Kustaa III ja hovineito Sofia huomasivat, että linnoituksen avain oli hukassa, ja he pyysivät seikkailijoita osallistumaan avaimen etsimiseen! Kuningas Kustaa III esitti myös muita kysymyksiä ja sai seikkailijoilta innokkaita vastauksia.

Matka jatkui kohti Suomenlinnan pimeitä tunneleita. Tarkoituksena oli löytää seppä, jota, ja muitakin kierrokseen kuuluneita rooleja, näytteli Riikka Herva.

Kuva: Johanna Hurtig/KivaaTekemistä.fi

Seikkailukierros yhdistää historiallista taustatietoa ja teatteria niin lapsia kuin aikuisiakin viihdyttävällä tavalla. Seikkailijoiden ei tarvitse vain seurata esityksen kulkua, vaan he pääsevät myös itse osallistumaan tarinankerrontaan!

Kierrokselle osallistuneet lapset seurasivat keskittyneinä esityksen kulkua ja osallistuivat innoissaan erilaisiin tehtäviin.

Kyseessä ei ole vain historian oppitunti tai teatteriesitys, vaan historiallisia faktoja on sulautettu hyvin yhteen teatteriesityksen seuraamisen ja siihen seikkailijana osallistumisen kanssa!

Kuva: Johanna Hurtig/KivaaTekemistä.fi

Seikkailukierros kestää yhteensä noin 1,5 tuntia. Suomenlinna ja sen historia tulevat varmasti hyvin tutuiksi seikkailukierroksella koko perheelle! Kierroksella ei ole säävarausta, joten oikeanlaiset vaatteet ja jalkineet on hyvä valita seikkailulle mukaan.

Lue lisää jännittävästä seikkailukierroksesta Suomenlinnan Ehrensvärd-seuran verkkosivuilta. (www)

Suomenlinnan seikkailukierros on myös Facebookissa (www) ja Instagramissa (www).

Kuva: Johanna Hurtig/KivaaTekemistä.fi

Kuva: Johanna Hurtig/KivaaTekemistä.fi

Suomenlinna on suosittu matkailukohde, jossa käy vuosittain jopa miljoona vierailijaa. Suomen mittapuulla se on todella paljon! Linnoituksen rakentaminen alkoi vuonna 1748 ja sen oli tarkoitus kestää yhteensä vain 4 vuotta, mutta rakentaminen venyi lopulta kuitenkin 40 vuoden pituiseksi.

****
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti 1-2 kertaa kuukaudessa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä

****

Kyseessä ei ole nimityksensä mukaisesti linna, vaan merilinnoitus, jonka tarkoituksena oli suojella sen aikaista Ruotsin valtakuntaa. Suomenlinna on kuulunut vuodesta 1991 Unescon maailmanperintökohteisiin!

Suomenlinnan perustajana ja suunnittelijana toimi Augustin Ehrensvärd (1710–1772), jonka hauta löytyy näkyvältä paikalta Suomenlinnasta.

Todella mielenkiintoinen historiallinen fakta on myös se, että 1700-luvulla Suomenlinnassa eli silloisessa Viaporissa asui enemmän asukkaita kuin manner-Helsingin puolella! Nykyään Suomenlinnassa on noin 800 vakituista asukasta, päiväkoti, ala-aste ja lähikauppa.

Kuva: Johanna Hurtig/KivaaTekemistä.fi

Viapori ja salaisuuksien avain -seikkailukierros suomeksi
Tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin klo 12.00 ja klo 15.00
Perjantaisin klo 15.00
*Ei juhannuksena 21.–23.6.2018*

Liput Suomenlinnakeskukselta (lauttamatka ei kuulu hintaan)
Alle 16-vuotiaat lapset 12 €
Aikuiset 14 €
*Ennakkoliput Ticketmasterista (lapset 14,50 € / aikuiset 16,50 €). (www)

Ryhmät (maanantaista lauantaihin tilauksesta, enintään 50 henkilöä)
Koululaisryhmä 500 €
Lapsiryhmä 560 €
Aikuisryhmä 700 €

Merimatka
JT-linen alukset kulkevat Kauppatorilta Suomenlinnan Tykistölahteen (lähellä Suomenlinnankeskusta ja Tykistölahden kioskia) ja takaisin joka päivä 1.5.–30.9.2018. Lue lisää JT-linen aikatauluista täältä.

HSL:n lautat kulkevat Suomenlinnaan noin kolme kertaa tunnissa. Merimatka kestää noin 15 minuuttia. Aikuiselta lauttamatka maksaa 5 € (meno–paluu). Lautalta Suomenlinnankeskukselle kävelymatka kestää noin 10 minuuttia. Lue lisää HSL-lautan aikatauluista täältä.

Kartat
Suomenlinnan kartta matkailijalle (pdf)

Lasten Suomenlinna -kartta (pdf)

Lisää karttoja Suomenlinnan verkkosivuilla. (www)

Muuta Suomenlinnan Ehrensvärd-seuran palvelutarjontaa

Vierailimme myös Suomenlinna-museossa, joka toimii kahdessa kerroksessa Suomenlinnakeskuksessa. Sisäänpääsy Suomenlinna-museoon maksaa aikuisilta 8 € ja lapsilta 4 €. Uutuutena kesällä 2018 Suomenlinna-museossa toimii Hanna Koikkalaisen Satavuotias yö -valokuvanäyttely, joka käsittelee Suomen sisällissotaa kuvilla, sanoilla ja äänillä 6.9.2018 asti. Lue lisää Suomenlinna-museosta täältä.

Tykkisluuppi Diana on purjealus, joka vie takaisin 1700-luvulle 27.6.–4.8.2018! Purjehdus maksaa aikuisilta 25 € ja lapsilta 12 €. Lue lisää Tykkisluuppi Dianasta täältä.

Tutustu muihin Ehrensvärd-seuran museoihin, opastettuihin kierroksiin ja kahviloihin täällä.

Yhteystiedot
Ehrensvärd Seura Ry (www)
Suomenlinna B 40
00190 Helsinki
Puh: +358 9 684 1850 (Puhelin klo 9–16)
Sähköposti: guidebooking@suomenlinnatours.com

*****
Teksti ja kuvat: Johanna Hurtig
Viapori ja salaisuuksien avain -seikkailukierros ja Tykkisluuppi Diana ovat KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita. Julkaisemme englanninkielisen artikkelin päivästä Suomenlinnassa lähiviikkoina.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.