Fiskarsin Ruukki on täynnä elämää talvellakin

Julkaistu:

15.02.2017
| Kirjoittanut:

Päivitetty 2018

Kuva: Fiskars Village
Kuva: Fiskars Village

Vietimme vuosi sitten, helmikuussa 2017, ihanan talvipäivän Länsi-Uudellamaalla Raaseporissa sijaitsevassa idyllisessä Fiskarsin Ruukissa. Vaikka Fiskars oli meille jo ennestään jonkin verran tuttu, löysimme paljon sellaista, josta emme entuudestaan tienneet.

Päivitimme nyt vuoden takaisen artikkelimme. Selvitimme ja tuomme artikkelissa esille, mitä koettavaa ja nähtävää Fiskarsin Ruukki tarjoaa talvella ja hiihtolomaviikon 8/2018 aikana.

Fiskarsin Ruukin Kellotornirakennus. Kuvan lähde: Fiskars Village FB

Ihastuttava Fiskarsinjoen varrelle 1800-luvulla rakentunut ruukin alue upeine rakennuksineen on kuin oma maailmansa. Monet mieltävät Fiskarsin Ruukin kesäkohteeksi ja sitä se onkin.

Me yllätyimme siitä, että talvellakin Fiskarsissa, niin ylä- kuin alaruukin alueella, on niin paljon nähtävää. Yksi päivä ei välttämättä edes riitä kunnon tutustumiseen vanhassa ruukkimiljöössä vanhoine myllyineen, verstaineen ja pajoineen. Yläruukin alue sijaitsee Fiskarsintieltä katsottuna torin ja leikkipuiston vasemmalla puolella ja alaruukki oikealla jokivarressa.

Fiskarsia esitteli meille ohjelmapalveluyrittäjänä toimiva Kalle Dönsberg KD-Adventuresilta. Kalle asuu itse naapurikylällä Antskogissa ja hän järjestää tiimeineen erilaisia aktiviteetteja ryhmille.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Booking.com

Hiihtolomaviikolla to-su 22.-25.2.2018 on luvassa paljon maksutonta ohjelmaa lapsiperheille.

Kalle esitteli kartalta Fiskars-yhtiön laajoja, hyvin hoidettuja metsäalueita, jotka hän tuntee kuin omat taskunsa. Osa metsistä on suojeltuja. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kalle esitteli kartalta Fiskars-yhtiön laajoja, hyvin hoidettuja metsäalueita, jotka hän tuntee kuin omat taskunsa. Osa metsistä on suojeltuja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

FISKARS ELÄÄ JA UUDISTUU

Vaikka idyllinen ruukkimiljöö ei päällisin puolin näytä juurikaan kokeneen muutoksia sitten viime vierailumme 2014, uusia yrittäjiä ja putiikkeja on tullut lisää.

Fiskarsin Ruukin uusin tuttavuus on Kuura Cider (www). Fiskarsin Panimon ja Ägräs Distilleryn tislaamon seuraan kesäkuussa 2017 liittyneessä Kuura Ciderin siiderimössä valmistetaan siideriä käsityönä kotimaisesta, lähellä kasvaneesta omenasta. Tuotantotilojen yhteydessä, osoitteessa Kuparivasarantie 7, on myös myymälä, josta löytyy Kuura Ciderin tuotteita aina 13 %:n vahvuisiin saakka, sekä lähellä tuotettuja elintarvikkeita ja muita herkkuja.

Kuura Shop on talvitauolla tammi-helmikuun. Kierrokset ja ryhmävisiitit ovat mahdollisia ympäri vuoden.

Ägräs Distillery (www) ja Fiskarsin Panimo (www) toimivat yläruukin alueella jokivarressa, osoitteessa Peltorivi 7. Panimon omasta puodista saa ostettua niin artesaaniolutta kuin West Charkin lihajalosteita sekä Fiskars Panimon paitoja ja olutlaseja. Puoti on avoinna tammikuussa 2018 pe-su klo 11-17, helmi-maaliskuun puoti on suljettu.

Kuvan lähde: Fiskars Village

Kalle kertoi, että Fiskarsin Ruukin maastosta löytyy merkittyjä ja huollettuja maastopyöräilyreittejä. Reittien määrä tuplaantui viime vuonna (2017) ollen nyt lähes 60 km ja reittejä on neljää eri tasoa. Maastopyöräilystä ja fatbike-pyöräilystä on tullut Fiskarsissa entistä suositumpaa tapahtumineen. Reittien rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa Flowriders ry. Fatbike- ja maastopyöriä vuokraa Fiskars Village Trail Center. Lisätietoja ja reittikartta

Keväällä 2015 Navetan viereen valmistui nuorten suosima kesäkohde skeittiparkki.

TEKEMISTÄ TALVISESSA FISKARSISSA

Hiihtolomaviikolla 8 Ruukin alueelle on suunnitteilla monenmoista kiintoisaa ja toiminnallista tekemistä koko perheelle. Mekin pääsimme kokeilemaan aktiviteeteista muutamia! Lisätietoja hiihtoloman ohjelmasta ja aikatauluista alempana.

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ajoimme Degersjön rannalla sijaitsevan Bakluran tanssilavan pihalle, jossa lapset pääsivät kokeilemaan ensimmäistä kertaa jousiammuntaa, ratkomaan palapelitehtävää ja rakentamaan tornia mehupilleistä yhdessä iskän kanssa.

Teimme pienen kävelyretken lähimaastoon. Näimme matkalla perheitä, jotka olivat tulleet hiihtoretkelle Degersjön jäälle ja syömään eväitä kyläseuran savusaunan edustalle. Kalle toivoo, että ihmiset tulisivat nauttimaan enemmän luonnon tarjoamista elämyksistä ja näytti lapsille muun muassa oravanjälkiä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Reippailun jälkeen nautimme Café Antiquessa makoisat lohikeitot ja kahvilan omat korvapuustit, joiden hyvästä mausta olimme kuulleet puhuttavan muuallakin. Meitä palvelleet Jenny Moberg ja omistajaperheen Samuli Sundsberg kertoivat kahvilan toimineen Fiskarsissa vuodesta 1991.

Antiikkimyymälänä aikaisemmin toimineesta kahvilasta pääsee suoraan Onoma Shopiin. Onoma on Fiskarsin Ruukin luovan alan ammattilaisten osuuskunta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kahvila tarjoaa keittolounasta, kahvilatuotteita sekä viikonloppuisin aamupalabrunssin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Booking.com

TEKEMISTÄ TALVISESSA FISKARSISSA

Fiskarsin Ruukissa on paljon nähtävää ja koettavaa. Monet putiikeista ja palveluista ovat avoinna myös talviaikaan erityisesti keskiviikosta sunnuntaihin. Tornikellorakennuksessa sijaitseva laaja Fiskars Shop on avoinna joka päivä klo 11-17. Myymälän yhteydessä on esillä pysyvä Fiskars 1649 -näyttely, joka kertoo ruukin teollisuushistoriasta sekä esittelee Fiskars-yhtiötä tänään. Vapaa pääsy.

Lasinpuhallusta

Kävimme seuraamassa lasiesineiden valmistusta lähietäisyydeltä Tarmo Maarosen Bianco Blu -galleriassa. Lasiesineitä pääsee valmistamaan itsekin etukäteisvarauksesta. Fiskarsin Ruukissa on mahdollisuus päästä tutustumaan myös sepän työhön Takopajalla.

Rempseä Tarmo esitteli ryhmälleen lasinpuhallusta ja opasti oman lasiesineen valmistuksessa. Entäs jos ei ennakkovaraa, niin pääseekö silloin kokeilemaan?

”On mahdollista jos on mahdollista”, Tarmo virnisti.

Annukka Larkio muotoili lasipingviiniä pihdeillä. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Annukka Larkio muotoili lasipingviiniä pihdeillä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

LUONTOAKTIVITEETTEJA

Risslan metsäpolku 4 km
Risslan metsäpolku on Fiskarsin Ruukin lähimetsissä polkuja ja teitä myöten kulkeva 4 km pituinen reitti. Metsäosuuksilla reitti on merkitty puihin oranssilla värillä. Reitin varrella on luonnonkauniita ja historiallisesti kiinnostavia alueita. Kartta on suositeltava ja sitä on osattava lukea, jottei eksy reitiltä. Kartta

Puulajipolku 2 km
Fiskarsin kauniiseen luontoon voi tutustua vajaan kahden kilometrin pituisella puulajipolulla, jonka varrella on jopa 23 eri puulajia. Puut on merkitty kesäisin ja polku kiertää Kellotornirakennuksen (Fiskars Shop) yläpuolisessa rinteessä. Karttoja saa Fiskars Shopista.

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

PUTIIKKEJA

Fiskarsin ruukkialueen pikkuputiikeista löytyy todella paljon ihanaa ostettavaa kynttilöistä koruihin ja erilaisiin käsityö- ja taontatuotteisiin.

Onoma Shop
Onoma Shop on pitkulaisessa Kellotornirakennuksessa sijaitseva putiikki, jossa on myynnissä Fiskarsin Ruukissa asuvien tai työskentelevien käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden valmistavia yksilöllisiä tuotteita.

Onoma Shop. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kantti Design Shop
Heti Onoma Shopin vierestä löytyy toinen ihastuttava pikkuputiikki, jonka valikoimasta löytyy hauskoja, kauniita ja erilaisia design- ja lifestyle -tuotteita niin Suomesta kuin ulkomailta.

Kantin kauppias Catherine Aiha on pyörittänyt liikettään Fiskarsissa jo 16 vuotta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Butiken på Landet
Keltaisessa talossa sijaitseva Butiken på Landet hurmaa kävijän kaakeliuuniillaan sekä laadukkailla naisten ja miesten vaatteilla ja muilla ihastuttavilla pikkutavaroilla. Huom! Uudistettu liike avataan 24.3.2018.

Butiken på Landet. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vanja Sea & Friends
Fiskarsin Ruukin uusimpiin putiikkeihin kuuluvan Vanja Sea & Friendsin luomupuuvillasta ja luomumerinovillasta valmistetut tekstiilituotteet saavat hymyn huulille. Valikoimassa on mm. aikuisten ja lasten vaatteita, asusteita, sisustustuotteita sekä herkullisen värisiä käsin värjättyjä lankoja.

Vanja Sea & Friends. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Fiskars Shop
Fiskars Shopissa on tarjolla laaja valikoima Fiskarsin, Arabian, Hackmanin ja Iittalan tuotteita kodista puutarhaan. Myymälän yhteydessä on myös Fiskars Outlet sekä kiintoisa Fiskars 1649 -näyttely ruukin historiasta ja raudan valmistuksesta pienoismallien havainnollistamana.

Pienoismallien tutkimisessa – esimerkiksi miten malmi muuttui ennenvanhaan käyttöesineeksi – saattaa kulua muutamakin tovi.

Myyjät Eveliina ja Disa kertoivat, että Fiskars Shopissa on koko hiihtolomaviikon ajan erikoistarjouksia.

Fiskarsin historiasta kertova näyttely kiinnostaa myös lapsia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Desico Shop & Kynttilätehdas
Desico on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti suomalaisomistuksessa ollut kynttilätehdas. Vanhassa Navetassa yläruukin alueella sijaitsevasta tunnelmallisesta tehtaanmyymälästä löytyy laaja värivalikoima erilaisia kynttilätuotteita sekä hajustettuna että ilman.

Desicon tunnelmallinen kynttilämyymälä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jalo
Jalo-putiikissa on myynnissä kultaseppämestari Timo Mustajärven suunnittelemia kulta-, hopea- ja jalokivikoruja. Esillä on myös laaja valikoima vihki- ja kultasormuksia. Tapaamamme kultaseppä-kaivertaja Taru Siivonen on yksi harvoista ellei ainoa käsinkaivertaja Raaseporissa.

Tarkista Fiskarsin Ruukin putiikkien aukioloajat täältä

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Bertel Gardberg 101 -juhlanäyttely
Juhlanäyttely hopeaseppä ja muotoilija Bertel Gardbergin mittavan elämäntyön kunniaksi. Näyttely on avoinna Fiskarsin Ruukin Kuparipalla 2.4.2018 saakka ke–su klo 12-17. Lisätietoja

Kuvan lähde: Fiskars Village

Muita Fiskarsin Ruukin putiikkeja ja pajoja löydät täältä

KIVAA HIIHTOLOMATEKEMISTÄ 2018

Hiihtolomaviikolla 8 Fiskarsin Ruukki on täynnä kiintoisaa ohjelmaa. Torstaista sunnuntaihin Ruukin torialueella on luvassa perhekisailuja, luontoretkiä ja monia talvisia aktiviteetteja.

Ennakkovarauksesta: ”Talven jäljet” –luontokävely to 22.2. klo 10-13 (kokoontuminen Fiskarin torilla 09.45)
10 €/hlö tai 30 €/perhe (4 hlöä). Koko perheelle suunnattu pienimuotoinen noin 3 km metsävaellus, jossa tarkkaillaan talven jälkiä luonnossa oppaan johdolla. Katsotaan eläinten jälkiä sekä keskustellaan luonnosta. Retkeen hintaan kuuluu grillaustuokio herkullisine grillattavineen ja juomineen. Lasten suositusikä 8-14 vuotta. Toteutuakseen retkelle tarvitaan minimissään 6 henkilöä. Sitovat ilmoittautumiset 20.2. mennessä: kalle(a)kdadventure.com

Pe-su 23.-25.2. Talviaktiviteetteja ja ohjelmaa klo 11-15 (Fiskarsin Tori)
Lumi- ja jääveistosrakentelua, luistelua, retkiluistinkokeilua, alppicurlingia (yli 5v), talutusratsastusta, lumineppausta (yli 3v) ja jousiammuntaa (yli 6v) Lisäksi musiikkia, ongelmanratkontatehtäviä (yli 5v) sekä puuhakulma alle kouluikäisille lapsille. Jää- ja lumiaktiviteetit säävarauksella.

Torilla myynnissä kasvis-/ kalakeittoa, kylmää ja lämmintä juotavaa sekä grillimakkaraa.

Perhekisailuhaaste klo 12 (alaikäraja 5v)
Perheet kisailevat muita perheitä vastaan hauskoissa lajeissa. Kilpailussa on noin kuusi lajia. Voittajat palkitaan.

La-su 24.-25.2. Ohjattua käsillä tekemistä klo 11-15 (Toriliiteri)
Lapset voivat ohjaajien opastuksella rakentaa lennokkeja, maalata sekä askarrella luonnonmateriaaleista metsän asukkaita ja niiden pesiä.

Fiskarsin museo
Museolla pääsee tutustumaan ruukkilaisten elämään ja kokeilemaan villan karstaamista ja langan kehräämistä värttinällä. Näyttelyssä voi myös pelata hienotaemuistipeliä tai vastata kysymyksiin ja selvittää kuka olisit voinut olla, jos olisit elänyt ruukissa 1800-luvun lopulla. Sen jälkeen voi pukeutua uuden arvon mukaisesti ja tutustua museonäyttelyyn.

Fiskarsin museo on avoinna talvilomaviikolla 19.-25.2.2018 ma-su klo 11-16. Tiesithän että alle 18-vuotiailla on vapaa pääsy museoon!

Lisätietoja hiihtoloman aktiviteeteista

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Fiskarsin torin vieressä sijaitsevassa monipuolisessa leikkipuistossa viihtyy isommatkin lapset. Puiston vierestä löytyy lämpimät wc-tilat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pienemmät lapset eivät tarvitse sen kummempia aktiviteetteja viihtyäkseen. Eetun 5v mielestä kivointa olivat leikkipuisto ja juoksentelu järven jäällä korteiden seassa.

Aadaa 9v kiinnostivat myös Desicon kynttiläpaja, Onoma Shop ja Kantti Design Shop sekä joella olevat eläinaiheiset valoteokset. Lasten mielestä meidän olisi pitänyt jäädä sinne yöksi. Jos Fiskarsin haluaa kokea kunnolla, siellä kannattaa yöpyä.

YHTEYSTIEDOT

Fiskars Village Info (www)
Fiskarsintie 336, 10470 Fiskari
Raasepori

Booking.com

Puh. +358 (0) 19 277 7504
Sähköposti: fiskarsvillageinfo(a)fiskars.com

Fiskarsin ruukkialueen opaskarttoja saa mm. Fiskars Shopista ja Café Antiquesta.

Selkeiden opastetaulujen myötä Fiskarsin Ruukin alueeseen on helpompi tutustua. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Selkeiden opastetaulujen myötä Fiskarsin Ruukin alueeseen on helpompi tutustua. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Teksti ja kuvat: Sari Särkijärvi, Henri Elo

Fiskarsin Ruukki on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

🔸🔸

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.