Bloggaava Karavaanari: Lähtökuopissa

Julkaistu:

19.06.2014
| Kirjoittanut:

Uffes Bar:in takana on maisemareitti joenvarressa

Uffes Bar:in takana on maisemareitti joenvarressa

Tänään asuntovaunua siivotessani aloin miettimään edellisiä reissujamme. Ja myös sitä, miten eri perheissä työnjako karavaanarielämässä jaetaan. Minusta on kehkeytynyt varsinainen vaunuilun VVS-vastuuhenkilö. Olen huomannut leirintäalueilla, että esim. kemssan (kemiallinen vessa) tyhjentää usein perheissä mies. Meillä kemssan tyhjennys on aina ollut minun hommani. Olenhan työkseni kanniskellut ventovieraidenkin eritteitä.

Mieheni on karavaanin kuljettaja ja yleensä myös ruuanlaittovastaava. VVS-tyylisesti tiskaaminen jää minulle. Muistan tosin ensimmäisiä reissujamme kun pyysin Edviniä mukaan huoltorakennukseen tiskaamaan ja poika totesi silmät pyöreinä: ”Äiti, täällä ei ole tiskikonetta!!!” Matkailu siis avartaa monella tavalla.

Juhannusaatto Sexsjössä 2012

Juhannusaatto Sexsjössä 2012

IMG_0272

Sexsjön juhannussalko ja taustalla meidän vaunu

Yksi mielenkiintoisimmista asioista leirintäalueilla on katsoa miten perheet toimivat alueelle tullessa. Me emme ole vielä kertaakaan riidelleet, vaikka eräässä lähtötilanteessa mietin jo koko harrastuksen järkevyyttä kun mies istui ratissa ja lapsetkin autossa ja itse vielä kaatosateessa veivasin tukijalkoja ylös.

Nyt on siis uusi kesäkausi aluillaan ja vaunumme on valmis reissuun. Mutta mitä olemmekaan aiemmin kokeneet?

Ihan ensimmäinen reissumme vei meidät ”omalle” SFC alueellemme Sexsjö:hön. Jos joku matkustaa etelästä pohjoiseen, tai toisinpäin, kannattaa poiketa. Alue on rauhallinen, siisti ja lapsiystävällinen. Ja juhannuksena alueella järjestetään juhannusjuhlat, jossa saa osallistua juhannussalon rakentamiseen. Aattoiltana juhannussalko pystytetään ja kaikki, jotka haluavat, kantavat pöytänsä ”pitkään pöytään” ja juhannusta vietetään yhdessä. Täällä myös vieraat otetaan ystävällisesti ja vieraanvaraisesti vastaan, eikä kausipaikkalaiset ole ”oma porukkansa”, kuten olen huomannut monella muulla SFC:n alueella olevan.

Kuninkaanlähteen maauimala

Kuninkaanlähteen maauimala

Sexsjön läheltä löytyy monta mielenkiintoista päiväkohdetta. Kaupungeista Pietarsaari, Kokkola, Uusikaarlepyy. Myös Evijärvi ja Kaustinen ovat lähellä. Eikä Powerparkiinkaan ole pitkä matka. Ihan Purmossa löytyy ”Lostenen” eli Ilveskivi, joka on Suomen korkein siirtolohkare jääkauden jäljiltä. Purmosta löytyy myös Uffes bar, josta saa todella hyvää ruokaa jos ei itse jaksa kokkailla.

Ensimmäisenä kesänä kiersimme Länsi-Suomea. Unelmien leirintäalue Suomessa taitaa olla Kuninkaanlähde. Lapset rakastivat maauimalaa ja vesiliukumäkeä tuolla alueella. Uida sai ihan koko päivän, aamusta iltaan. Kankaanpäässä kävimme torilla sekä tietenkin Reiman tehtaanmyymälässä. ”Kunkulle” menisin milloin vain uudestaan! Mahtavinta oli alueelle saapuva leipomoauto aamuisin. Aamukahvi markiisin alla maistui erityisen hyvältä tuoreiden sämpylöiden ja wiinerleipien kera.

Se "oikea" Kuninkaanlähde. Ihanaa kirkasta vettä!

Se ”oikea” Kuninkaanlähde. Ihanaa kirkasta vettä!

Toinen helmi lännessä oli Kuusisto SFC. Mutkaisen ja kapeahkon tien päästä löytyi pieni paratiisi. Jälleen ystävällinen vastaanotto, rauhallinen ympäristö. Täältä käsin kävimme päiväreissulla Saariston Rengastiellä Houtskariin saakka sekä muumeja moikkaamassa Naantalissa.

Kotimatkalla teimme muutaman päivän pysähdyksen Kalajärvi SFC:llä, Peräseinäjoella. Sekin oli aivan mahtava paikka, jossa oli upea ranta. Valitettavasti minulla ei ole kuvia sieltä, koska sillä reissulla kameramme hajosi. Meidän oloamme Kalajärvellä haittasi jatkuva vesisade, mutta sehän ei ollut alueen syy.

Muitakin alueita on tullut koluttua, mutta nämä muistuivat parhaimpina reissuina mieleen. Siitäkin huolimatta, että Sexsjössä kaksi vuotta sitten toinen kaksosistamme mursi jalkansa. Trampoliinillä ei todella kannata hyppiä kuin yksi lapsi kerrallaan. Itse yritän valita alueen yleensä hinnan perusteella. Yleensä nämä SFC:n alueet ovat edullisempia jäsenilleen kuin ns. kaupalliset alueet. Mutta eniten vaikuttaa sijainti tai se mihin ollaan menossa. Meidän lapsemme ovat tottuneita automatkustajia, joten saatamme vetää jopa 400 kilometrin päivämatkoja, jotta voimme sitten olla kohteessa useamman yön.

Parkissa SFC Kuusistossa

Parkissa SFC Kuusistossa

Mutta nyt lyödään vaunu koukkuun ja lähdetään seikkailemaan juhannukseksi. Minne ja mitä tekemään, siitäpä kerron vasta ensi viikolla. Sen verran voin kertoa, että lähdemme kohteeseen, jossa on varmasti paljon kivaa tekemistä!

Yhteistyössä mukana: Top Camping Vaasa

Seuraa Bloggaavien Karavaanareiden, Sinin, Lotan ja Paten, seikkailuja kesä-Suomessa. Blogit ilmestyvät viikoittain. Muistathan kesälomaasi helpottavan KivaaTekemistä.fi -hakupalvelumme.